Kdo by nemiloval dozlatova vypečené kuřátko s nádherně křupavou kůžičkou. Jak jí ale docílit?
Když chcete mít kuře nebo jinou drůbež, například husu nebo kachnu krásně křupavou, potírejte ji během pečení černým pivem. Nejenže budou velmi chutné, ale budou mít i krásnou barvu. Tento trik uplatníte i u mražené drůbeže.
Smažené kuře jako z fast foodu: Tohle musíte zkusit! recept najdete ZDE.
Pokud máte doma sádlo, osušené kuře rovnoměrně celé potřete asi dvěma lžícemi, jednu lžíci použijte i do břišní dutiny, a dejte ho péci. Před finálním dopečením ho pak potřete máslem a na chvilku ještě vraťte do trouby, vytvoří se vám na něm nádherně křupavá kůžička.
Další možností je upéct kuře na soli. Nebojte, přesolené nebude! Do pekáčku rovnoměrně rozprostřete 1 - 2 kila soli, vrstva byla měla být aspoň 1,5 centimetru vysoká. Omyté, osušené a okořeněné kuře položte do pekáčku prsíčky dolů. Mezitím si předehřejte troubu na 210 °C. Kůžičku propíchejte, aby měl všechen přebytečný tuk možnost vytéct. Připravené kuře vložte do rozpálené trouby a pečte ho asi 70 až 90 minut.
Další triky, díky kterým bude pečené kuře šťavnaté a na povrchu křupavé, najdete ZDE.
Na jemně pokrájeném špeku osmažíme cibuli dosklovata a k ní přidáme očištěná, osolená a opepřená hovězí líčka, která osmažíme ze všech stran dozlatova... více o Hovězí líčka na houbách
Mouky smíchejte s kypřícím práškem a oběma cukry. Udělejte ve směsi důlek, do kterého rozklepněte dvě vejce, přidejte máslo, citronovou kůru, trochu... více o Vrstvený koláč
Červenou řepu si očistíme a omyjeme a dáme vařit v osolené vodě cca 25 minut (dle velikosti bulvy). Necháme vychládnout a nakrájíme na plátky.... více o Grilovaný hermelín s červenou řepou
Lilek si omyjeme, rozkrojíme na dvě půlky, vydlabeme dužinu (zanecháme od okraje asi 1 cm), osolíme, opepříme a potřeme olejem a dáme péct do trouby... více o Zapečené lilky
1. Nakrájíme si cuketu, lilek, dýni a rajčátka na stejně velká kolečka (já to dělám pomocí ručního kráječe) a necháme si stranou. 2.Na rozpálenou... více o Zeleninové ratatouille
S moukou smícháme prášek do pečiva,nastrouhaný sýr, vajíčka, šunku, pažitku, mléko, roztopené máslo, popřípadě prolisovaný česnek. Můžeme i dosolit,... více o Moje sýrovo-šunkové muffiny
V misce rozmícháme tvaroh se zakysanou smetanou (nebo jenom tvaroh...) se špetkou soli, přidáme na malé kousky nakrájená sušená rajčata a nadrobno... více o Italská pomazánka
Mouky smícháme v míse se solí a uprostřed uděláme důlek, do kterého dáme žloutek, rozdrobíme kostku droždí, kterou posypeme cukrem a zalijeme mlékem.... více o Škvarkové placky s jogurtem
Tato směs kořené se nejlépe hodí na fajitas a masem plněné tortilly. Můžete ji však použít i na čínu, restovanou zeleninu apod. Koření by mělo mít... více o El Paso Kořenící směs na fajitas/tortillas
Listové těsto rozdělíme na dva díly, které vyválíme na pomoučněném stole na dva obdélníkové pláty. Na střed každého plátu naneseme polovinu... více o Jablečný cukrový závin (štrúdl) ze sterilovaných jablek
Kuřecí maso pokrájíme na velmi drobné kousíčky a dáme do mísy. Přidáme sýr, sojovou omáčku, vejce, solamyl, kari a sůl. Vše řádně promícháme a necháme... více o Báječné kuřecí placičky se sýrem
Listové těsto vyválíme a dáme na plech s pečícím papírem. Brokolici povaříme a poté na těsto položíme na růžičky rozebranou brokolici, posypeme... více o Brokolicový koláč z listového těsta
Troubu si nastavíme na 225°C. Mezitím si omyjeme dýni, nakrájíme na menší kusy a dáme na plech (opravdu na plech, ne do zapekací mísy či do něčeho... více o Pečená dýně (velice chutná)
Gothaj nakrájíme na malinké kostičky, opečeme na pánvi, vše nakrájíme na střední kousky, dáme do většího hrnce, osolíme a počkáme, až zelenina pustí... více o Čalamáda na špagety
Nakrájíme cibuli na malé kostičky, poté vložíme do hrnce s rozpáleným olejem a smažíme dozlatova. Mezitím zalijeme sóju cca 0,7 l zeleninového bujónu.... více o Vegetariánský guláš
* brambory oškrábeme a nastrouháme na struhadle (ideálně na vyčnívajících bodcích struhadla) * slijeme vodu z nastrouhaných brambor * do mísy k... více o Halušky s brynzou
Na oleji orestujeme cibulku, česnek a kuřecí maso nakrájené na nudličky (restujeme, dokud maso není hotové). Přidáme grilovací koření, kari, sůl,... více o Rychlé kuřecí na kari s pórkem
Vepřovou krkovici očistěte a rozkrojte na 4 kusy hranolků o výšce cca 4cm a stejně tak široké. V misce si společně s olejem rozmíchejte koření a... více o Farmářská vepřová krkovice s šalotkou pečená souse-vide
Brambory opláchneme, abychom je zbavili škrobu. Osmažíme na tuku a přidáme k nim sušené houby (kdo nechce, tak nemusí). Po chvilce přidáme vodu,... více o Bramboračka naší babičky
Cibuli si nasekáme nadrobno. Růžičkovou kapustu zbavíme svrchních zvadlých listů a omyjeme. Plec očistíme a nakrájíme na kostky. Kapustu uvaříme... více o Růžičková kapusta po indicku
1. Troubu předehřejte na 220 °C. Pekáč vymažte olejem a rozložte do něj očištěné a pokrájené papriky, bobkový list, hřebíčky a kardamom. Posypte... více o Pečená jehněčí kýta po středomořském způsobu
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, vmícháme rozmačkaný zralý banán, rozpuštěný tuk, nasekanou čokoládu, mouku s kypřidlem a nakonec sníh z bílků.... více o Banánovo-čokoládový hřbet
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, cuketu, mouku s kypřidlem, aroma a rozlámanou čokoládu na větší kousky, řádně promícháme, případně... více o Cuketovo-čokoládový koláč
Cibuli a slaninu pokrájíme na kostičky a orestujeme na oleji dozlatova. Přidáme pokrájené hovězí maso na kostky a také orestujeme. K masu nasypeme... více o Sedlácký guláš
Cibuli pokrájíme a na oleji osmažíme, pak přidáme maso nakrájené na kostky a restujeme dozlatova. Když je maso orestované, přidáme papriku s... více o Paprikové kostky se žampiony
Nejdříve si připravíme těsto a počítáme předem s tím, že bude asi hodinu kynout. Jde o klasické kynuté těsto, jehož příprava začíná kváskem. Mléko... více o Kulaté švestkové koláče
Vše dáváme do pekárny na program těsto. Až je hotové, pleteme z něho housky. Pečeme na 170 °C 20 minut. Jsou vynikající, děti je jí holé bez ničeho.... více o Majolkové houstičky
Cibule oloupeme a nakrájíme na hrubo. Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Půlku cibule dáme na dno pekáčku. Poté nařízneme několikrát kolena... více o Pečené vepřové koleno na zelí
Cibuli nakrájíme nadrobno a necháme na sádle zesklovatět, přidáme maso, orestujeme. Nalejeme kečup, přidáme koření, houby, masox a Moravanku. Vše... více o Hodslavská řezanka
Tvaroh, sýr a pomazánkové máslo utřeme na hladkou hmotu. Přidáme jemně nakrájenou cibuli, na delší nudličky nakrájenou šunku, salám a kukuřici,... více o Tvarohová pomazánka extra
Všechny ingredience smícháme dohromady, přidáme uvařený pudink. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané nizké kulaté formy (můžeme samozřejmě použít i... více o Pudinková buchta rychlá a slabá
Ušleháme vejce, cukr, olej, přidáme jogurt, jablka, mléko, mouku, prášek do pečiva. Těsto nalejeme na plech vymazaný a vysypaný polohrubou moukou a... více o Bulharské řezy
Na trošce oleje zpěním cibuli a česnek nakrájený na proužky. Na tom opeču pokrájenou klobásu a nechám podusit zelí. Pak zaliji asi 1 litrem vody a... více o Zelňačka s klobásou
Linecké těsto vyválíme, dáme na plech s vyšším okrajem a upečeme. Mezitím si připravíme krém: uvaříme pudink s cukrem v mléce, ještě do vlažného... více o Banánové řezy
Smícháme jogurt s ušlehanou smetanou, osladíme dle chuti. Pak přimícháme jahody, které jsme rozmačkali vidličkou. Dáme zmrazit.... více o Jogurtová jahodová zmrzlina
Vodu, Heru, cukr a vanilkový cukr svařime a necháme vychladit. Do vychladlé směsi přidáme hladkou mouku, prášek do pečiva, žloutky, ořechy, kakao a... více o Alibábovka
Změklé máslo (ale ne zahřáté, těsto by bylo tuhé), citrónovou kůru a studené mléko vmícháme do mouky, ale nehněteme. Těsto necháme v chladu asi 20... více o Třešňový koláč
Všechno nakrájíme na kostičky a zamícháme majonézu. Dle chuti lze dosolit či dokořenit. Rychlé, jednoduché, chutné.... více o Šopský salát jinak
Máslo s cukrem utřeme, přidáme za stálého míchání vejce. Banány rozmačkáme vidličkou a společně s kůrou a šťávou přidáme do vaječné pěny. Čokoládu... více o Banánový chlebíček
Řízky nasolíme, naklepeme a poté je ještě jednou naklepeme ve strouhance. Takto připravené řízečky obalíme v rozšlehaném vejci a dáme zprudka opéct na... více o Řízečky naruby
Listové těsto dáme do zapékací mísy předpéct na 10 minut, potom poskládáme na ni mrkev, šunku (nakrájenou) česnek, v misce smícháme vejce (nešlehat!)... více o Quiche
Syrové brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky. Do pekáčku nalijeme olej (asi 2-3 mm) přidáme brambory, salám nakrájený na kostičky, sůl, pepř,... více o Babiččiny "Francky"
Salko si uvaříme v plechovce 2 hodiny, aby zkaramelizovalo. Poté přidáme ostatní ingredience a dobře promícháme. Pokud je těsto řídké, přidáme ještě... více o Koule ze Salka
Čisté plody bezinek dáme do vody a povaříme i s kořením asi 1/4 hodiny. Necháme zchladnout a přidáme rozdrobené droždí, promícháme a necháme kvasit 3... více o Víno z bezinek
Těsto: 7 celých vajec ušleháme s cukrem, pak přidáme oříšky, kakao nakonec mouku s jedlou sodou. Pečeme 15 minut. Krém: 1 celou plechovku Salka... více o Zakázaná buchta
Nejprve si všechny přísady dáme do místnosti (třeba přes noc), aby měly stejnou teplotu. Do šálku dáme trochu mléka, přidáme lžíci cukru, lžíci mouky... více o Bochánek, který se vždy povede
Vepřové maso nakrájané na plátky naklepeme, osolíme, okořeníme, potřeme Worchestrovou omáčkou a osmažíme na oleji.... více o Přírodní vepřové maso
Krůtu důkladně omyjeme a osušíme. Nasekanou cibuli zesklovatíme na rozehřátém margarínu. Toasty nakrájíme na kostičky a promícháme s cibulí,... více o Krůta po americku
Máslo utřeme do pěny, přidáme sůl, žloutky, strouhanou kůru, cukr a třeme 15-20 minut. Potom přidáme z droždí připravený vykynutý kvásek, vlažné mléko... více o Bavorské vdolečky
Omyté a lehce rozemnuté mátové lístky vložíme do sklenice. Přilijeme limetovou šťávu. Přidáme rum a kostky ledu a přilijeme sodovou vodu. Lehce... více o Mojito