• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Křehounký závin

Křehounký závin

Křehounký závin

Také tak milujete štrůdly a záviny? Jejich příprava není složitá, určitě už to máte nacvičené. Možná se vám ale bude hodit pár praktických rad, jak docílit toho, aby byly ještě lepší.

Nejoblíbenější je ten jablkový, skvěle ale chutná i tvarohový, makový, se švestkami, nebo třeba slané varianty se šunkou, sýrem, špenátem, se zelím a uzeným masem a podobně. Při přípravě závinu či štrůdlu se fantazii meze nekladou, naplnit ho můžete v podstatě vším, co máte rádi. A vůbec nezáleží na tom, zda ho děláte z listového, taženého, nebo kynutého těsta. Dobré ale je znát triky, které používaly už naše babičky. Díky nim totiž výsledek dovedete k dokonalosti.

Pokud máte šťavnatá jablka, nezapomeňte je podsypat strouhankou (nejlepší je osmažená na másle), použít ale můžete i nadrcené piškoty, strouhaný perník, kokos nebo jemně mleté ořechy. Vstřebá přebytečnou vlhkost, těsto zbytečně nenavlhne, nebude mít tendenci prosakovat a náplň vám během pečení nebude vytékat a připalovat se.

Závin z taženého těsta je králem mezi jablečnými dezerty: Recept na takový, jako dělávala babička, najdete ZDE.

Aby měl jablkový závin krásně zlatavou a křupavou kůrku, potřeme jej před pečením žloutkem rozšlehaným v mléce. Silnější křupavé zkaramelizované krusty docílíte tím, že závin na plechu celý potřete rozpuštěným máslem a posypete cukrem. Použít můžete buď cukr krupici, nebo silnější vrstvu cukru moučka. Na listové těsto použijte místo másla rozšlehané vajíčko. Díky této kůrčičce štrúdl po vyndání z trouby nesplaskne a zůstane nadýchaný.

Rychlou variací na jablečný štrúdl jsou rohlíčky z listového těsta naplněné plátky jablíček a směsí nadrobno nasekaných vlašských ořechů s třtinovým cukrem a skořicí. Recept na ně najdete ZDE.

Mohlo by vám zachutnat

30 minut
Margot buchta z remosky

Margot buchta z remosky

Remosku o průměru 24 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej a vodu, promícháme, přisypeme mouku... více o Margot buchta z remosky

40 minut
Trhané vepřové

Trhané vepřové

Vepřovou plec nakrájejte na kostky velké asi 10 x 10 cm. Osolte a opepřete. Dvě cibule a paličku česneku oloupejte a překrojte napůl. Přidejte k masu... více o Trhané vepřové

50 minut
Krémová houbová polévka

Krémová houbová polévka

Houby očistěte a nakrájejte na plátky. Ve velkém hrnci rozehřejte máslo a houby zvolna duste, dokud se neodpaří tekutina, asi 5 minut. Část hub... více o Krémová houbová polévka

15 minut
Máslo s medvědím česnekem

Máslo s medvědím česnekem

Listy medvědího česneku umyjte a nasekejte najemno. Máslo nechte změknout do pokojové teploty a pomocí šlehače nebo ruční metly utřete společně s... více o Máslo s medvědím česnekem

90 minut
Čočkový salát se zeleninou

Čočkový salát se zeleninou

Čočku namočte, propláchněte a v osolené vodě uvařte. Oloupanou dýni a řepu nakrájejte na malé kostky. Na dvou pánvích zahřejte po lžíci oleje, na... více o Čočkový salát se zeleninou

Pečené vepřové plátky v debrecínském zelí

Pečené vepřové plátky v debrecínském…

Maso nakrájíme na plátky nebo kostky, osolíme, opepříme a dáme na dno vymazaného pekáče. Do mísy si nasypeme okapané zelí, které ochutíme česnekem (4... více o Pečené vepřové plátky v debrecínském zelí

20 minut
Limoncello

Limoncello

Tento domácí likér můžete použít nejen k pití, ale i k pečení. Nastrouhejte žlutou část citronů a zalijte je vodkou. Nechte alespoň dva dny odležet,... více o Limoncello

"Párkrole" - párkové kremrole

"Párkrole" - párkové kremrole

Mouku s nastrouhaným sýrem a solí dáme do mísy, promícháme, doprostřed nadrobíme droždí, přidáme vejce a mléko. Přidáme pokrájený změklý tuk a ze... více o "Párkrole" - párkové kremrole

Švestkové (třešňové) šátečky s tvarohem

Švestkové (třešňové) šátečky s…

Omegu (Ivu) nastrouháme na hrubém struhadle do mísy. Přidáme mouku, promícháme a zalijeme smetanou. Vše propracujeme v hladké nelepivé těsto, které... více o Švestkové (třešňové) šátečky s tvarohem

Můj dýňový džus

Můj dýňový džus

Očištěnou a oloupanou dýni nakrájíme na větší kostky a dáme do velkého hrnce, zasypeme cukrem, kyselinou citronovou a zalejeme vodou, takto necháme... více o Můj dýňový džus

35 minut
Bramborovo cuketová polévka - smetanová s koprem

Bramborovo cuketová polévka -…

Na oleji a rozpuštěném másle osmažíme jemně krájenou cibuli dosklovata, kterou zaprášíme mokou a uděláme světlou cibulovou jíšku, kterou zalijeme... více o Bramborovo cuketová polévka - smetanová s koprem

100 minut
Sváteční řezy s tvarohem a jablky

Sváteční řezy s tvarohem a jablky

Těsto: Smícháme mouku, prášek do pečiva, cukr a kakao a potom přidáme heru a vejce a ze všeho vytvoříme drobenku, kterou rozprostřeme na plech... více o Sváteční řezy s tvarohem a jablky

100 minut
Bůčkové výpečky se zázvorem, aneb vrabci trochu jinak

Bůčkové výpečky se zázvorem, aneb…

Maso pokrájíme na kostky, které osolíme, dáme do mísy a přidáme nasekaný nebo nastrouhaný česnek, nastrouhaný zázvor, kmín, tymián a dobře promícháme.... více o Bůčkové výpečky se zázvorem, aneb vrabci trochu jinak

Čočková polévka ze zbylé čočky na kyselo

Čočková polévka ze zbylé čočky na…

Na másle s olejem orestujeme nastrouhanou mrkev s celerem, kterou pak zaprášíme moukou, přidáme česnek a pokrájené maso nebo uzeninu, pokrájené... více o Čočková polévka ze zbylé čočky na kyselo

210 minut
Telecí líčka na víně

Telecí líčka na víně

Líčka jsou dnes gastronomickým hitem. Maso z lícní části hlavy zvířete je velice jemné, vhodné na dlouhé dušení a díky kližkovitým částem šťáva z něj... více o Telecí líčka na víně

Špaldové sušenky s čokoládou

Špaldové sušenky s čokoládou

Olej promíchejte metličkou s cukrem a medem. Mouku prosejte a smíchejte s práškem do pečiva. Postupně ji zapracujte do oleje. Čokoládu nasekejte... více o Špaldové sušenky s čokoládou

150 minut
Vepřové na pomerančích

Vepřové na pomerančích

Na oleji nejprve zprudka opečte ze všech stran maso. Vyndejte a na zbylém tuku opečte cibuli a česnek, asi 10 minut, aby se zelenina nezabarvila. Maso... více o Vepřové na pomerančích

Domácí snickers

Domácí snickers

Z uvedených surovin zpracujeme těsto, které rozválíme na plech (cca 20x25 cm) a pečeme při 160° asi 40 minut. Necháme vychladnout. Krém: Do hrnce dáme... více o Domácí snickers

Placičky z hlávkového zelí s česnekovým dipem

Placičky z hlávkového zelí s…

Zelí pokrájíme nadrobno, osolíme a pod pokličkou podusíme s troškou vody, kterou po změknutí zelí slijeme. Horké dušené zelí posypeme hrubou moukou,... více o Placičky z hlávkového zelí s česnekovým dipem

60 minut
Ragú z divočáka na švestkách

Ragú z divočáka na švestkách

V širokém kastrolu rozehřejte olej a maso na něm zprudka ze všech stran opečte. Vyjměte a v kastrolu opečte na kostičky pokrájené šalotky, mrkev a... více o Ragú z divočáka na švestkách

60 minut
Quiche s cibulí a olivami

Quiche s cibulí a olivami

Oloupanou a pokrájenou cibuli osmažte dozlatova na oleji. Přesuňte do mísy, vmíchejte vypeckované rozpůlené olivy, strouhaný sýr, lehce ušlehaná vejce... více o Quiche s cibulí a olivami

Perníková bábovka se švestkami - ,,Hujerka,,

Perníková bábovka se švestkami - ,…

Vejce vyšleháme s cukrem, přidáme vlažné máslo, mléko, mouku s práškem do perníku a řádně promícháme. Nakonec do tužšího těsta vmícháme pokrájené... více o Perníková bábovka se švestkami - ,,Hujerka,,

20 minut
Vaječný salát s ředkvičkami

Vaječný salát s ředkvičkami

Oloupaná vejce pokrájíme na kostičky spolu s okurkami a cibulí. Ředkvičky očistíme a pokrájíme na plátky. Vše v misce smícháme s majolkou, dochutíme... více o Vaječný salát s ředkvičkami

300 minut
Išelské koláčky

Išelské koláčky

Z mouky, másla, moučky, kakaa a ořechů si vypracujeme těsto. Necháme ho do druhého dne uležet v chladu. Toto těsto není řidké, spíše drobivé,ale tak... více o Išelské koláčky

Karotkové (mrkvové) bábovičky-muffiny

Karotkové (mrkvové) bábovičky-muffiny

Změklý tuk utřeme s oběma cukry a solí do pěny. Postupně do směsi zašleháme vejce, přidáme mouku s kypřicím práškem, ořechy, mléko a promícháme. Na... více o Karotkové (mrkvové) bábovičky-muffiny

Koláč s hroznovým vínem

Koláč s hroznovým vínem

Z bílků připravíme tuhý sníh. Žloutky utřeme s cukry a tukem do pěny. Vmícháme do ní tvaroh, mouku s kypřidlem a tuhý sníh. Těsto rozetřeme do... více o Koláč s hroznovým vínem

45 minut
Klasická hrachová kaše

Klasická hrachová kaše

Hrách si předem na noc namočíme ve vodě, po té v téže vodě dáme vařit, dokud hrách trochu nezměkne. Rozmixujeme na kaši, přidáme sůl, masox, pepř,... více o Klasická hrachová kaše

Čínské rizoto

Čínské rizoto

Maso nakrájíme na nudličky, orestujeme na olivovém oleji, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, pórek, červenou papriku-kapii, hrášek, kukuřici,... více o Čínské rizoto

Kuře Anča

Kuře Anča

Do pekáče, do kterého jsem nalili olej, nahrubo nastrouháme salám. Posypeme paprikou a majoránkou (dávám 2 lžíce od každého koření). Kuře rozporcujeme... více o Kuře Anča

Pikantní okurkový salát

Pikantní okurkový salát

Oloupanou okurku nakrájíme na trojitá co nejjemnějí kolečka: dva řezy nedokrojíme do konce a třetím řezem dílek oddělíme. Tyto trojitá kolečka dáme do... více o Pikantní okurkový salát

Neobvyklý kuskus

Neobvyklý kuskus

Připravíme kuskus obvyklým způsobem, přidáme tuňáka se zeleninou a dle chuti okořeníme kari (doporučuju s ním nešetřit).... více o Neobvyklý kuskus

Mazané řízky

Mazané řízky

Řízky osolíme, naklepeme, obalíme v mouce a dáváme na kopeček na sebe. Vezmeme do prstů hořčici (místo klasiky vajíčka) a rozetřeme po celé ploše... více o Mazané řízky

Turecký chléb Ramadan Pide (Ramazan Pidesi)

Turecký chléb Ramadan Pide (Ramazan…

V malé míse rozmícháme kvasnice, cukr a 50 ml teplého mléka. Promícháme, až se vše rozpustí. Zakryjeme čistou utěrkou a necháme odpočnout 15 minut. Ve... více o Turecký chléb Ramadan Pide (Ramazan Pidesi)

Plněný lilek (melanzane ripiene)

Plněný lilek (melanzane ripiene)

Rozpůlím lilek po délce a vykuchám bez poškození šlupky. Vydlabaný vnitřek pokrájím na kousíčky. Zahřeji olivový olej na pánvi a na ponechám dál na... více o Plněný lilek (melanzane ripiene)

Kozí brada - novoroční zelňačka

Kozí brada - novoroční zelňačka

Obecné informace: Kozí brada (dále jen KB) je z řady polévek tzv. vyprošťováků. Vyhovuje i slabším povahám nesnášejícím tzv. zaručené "česnekačky"... více o Kozí brada - novoroční zelňačka

5 minut
Grilované cukety a lilky v olejovo-octové marinádě

Grilované cukety a lilky v olejovo…

Cukety nakrájíme podélně, lilek na kolečka. Obojí posolíme a necháme "vyplakat". Poté grilujeme (použila jsem stolní elektrický gril), nebo opečeme na... více o Grilované cukety a lilky v olejovo-octové marinádě

Rybízový koláč IV.

Rybízový koláč IV.

Máslo, žloutky a cukr vyšleháme do pěny, přidáme mouku s práškem a pomleté ořechy. Těsto rozetřeme na vymazaný plech a upečeme. 100 g práškového cukru... více o Rybízový koláč IV.

Jablečné čatní

Jablečné čatní

Na oleji opražíme nadrobno nakrájenou cibuli s třetinou cukru, dokud cukr nezkaramelizuje. Potom přilejeme ocet, přidáme nakrájená oloupaná jablka,... více o Jablečné čatní

45 minut
Jahodové řezy IV.

Jahodové řezy IV.

Utřeme žloutky s mletým cukrem a vodou do pěny. Pak přidáme mouku a sníh. Těsto vlijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě... více o Jahodové řezy IV.

Bramborové placky s mákem

Bramborové placky s mákem

Brambory rozmačkáme, proděláme s moukou a z těsta vyválíme placky. Pečeme na plotýnce, mastíme máslem, sypeme mákem - podle chuti cukr. Výborné a... více o Bramborové placky s mákem

Hovězí na houbách II.

Hovězí na houbách II.

Plátky po obvodu nařízneme, naklepeme, osolíme, opepříme, poprášíme moukou a prudce opečeme na tuku. Vyjmeme a do tuku po mase přidáme nakrájenou... více o Hovězí na houbách II.

Cuketo-kokosový zákusek

Cuketo-kokosový zákusek

Nastrouháme cuketu, přidáme vejce, cukr + vanilkový cukr, olej a zamícháme. Nakonec přisypeme mouku s práškem do pečiva. Vše promícháme a nalijeme... více o Cuketo-kokosový zákusek

Tvarohová buchta tříbarevná

Tvarohová buchta tříbarevná

Kakaové: moučkový cukr, heru vyšleháme, přidáme kakao, prášek do pečiva, mouku a trochu vody tak, aby těsto nebylo řídké. Vlijeme na vymazaný a... více o Tvarohová buchta tříbarevná

Třená bábovka klasik

Třená bábovka klasik

Ve šlehači ušleháme tuky s oběma cukry a postupně zašleháváme žloutky. Smícháme hladkou mouku s práškem do pečiva a citronovou kůrou. Ušleháme 4 bílky... více o Třená bábovka klasik

Buchta proti všem předpisům

Buchta proti všem předpisům

Smícháme mouku s práškem do pečiva, vanilkovým cukrem a rozdělíme do dvou misek. Do jedné přidáme skořici a do druhé kakao. Nastrouháme si zvlášť... více o Buchta proti všem předpisům

Rychlé jednoduché rizoto

Rychlé jednoduché rizoto

Na másle zpěníme nakrájenou cibulku a na plátky česnek. Přidáme na kousky nakrájenou šunku, mírně opečeme, osolíme, opepříme, přisypeme propláchnutou... více o Rychlé jednoduché rizoto

30 minut
Musaka z lilku - Balkán

Musaka z lilku - Balkán

Musaka I.: Lilky nakrájíme na tenké podélné plátky, osolíme a necháme cca 30 minut vypotit. Potom je opláchneme studenou vodou a dobře osušíme. Cibuli... více o Musaka z lilku - Balkán

40 minut
Bublanina

Bublanina

Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého vmícháme moučkový cukr, přímícháme žloutky a nakonec zlechka vmícháme mouku. Těsto rozetřeme na vymazaný,... více o Bublanina

Tatarský biftek II.

Tatarský biftek II.

Maso naškrábeme nebo hodně jemně umeleme. Podle chuti přidáme koření a necháme 2-3 hodiny odležet. Mažeme na topinky.... více o Tatarský biftek II.

Bifteky se zeleným pepřem

Bifteky se zeleným pepřem

Svíčkovou odblaníme a maso nakrájíme na 4 špalíky. Lehce je naklepeme dlaní, osolíme, opepříme a pokapeme po obou stranách olejem. Necháme 30 minut v... více o Bifteky se zeleným pepřem

Doporučujeme

30 minut
Losos na másle a limetách se šťouchanými bramborami

Losos na másle a limetách se…

20 minut
Chřestový salát s vejcem

Chřestový salát s vejcem

20 minut
Bylinkové kuře v marinádě chermoula

Bylinkové kuře v marinádě chermoula

Poslední sledované recepty

92
Houbovník z Pojizeří
Houbovník z Pojizeří
50
Koprelka z Pojizeří
Koprelka z Pojizeří
48
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
37
Dim Sum knedlíčky
Dim Sum knedlíčky
32
Pórková polévka s cizrnou
Pórková polévka s cizrnou

Zajímavé články

Nejkrásnější svatební dorty v boho stylu: Objevte kouzlo nedokonalosti
Nejkrásnější svatební dorty v boho stylu: Objevte…
Kvíz: Jaké je vaše kuchařské IQ? Otestujte se!
Kvíz: Jaké je vaše kuchařské IQ? Otestujte se!
Obložené chlebíčky: Budou zdobit váš stůl i na dnešní Den matek?
Obložené chlebíčky: Budou zdobit váš stůl i na…
Cizrnová mouka, skrytý poklad vaší kuchyně: 5 způsobů, jak ji můžete použít
Cizrnová mouka, skrytý poklad vaší kuchyně: 5…
Májovky chutnají i léčí. Jak je bezpečně poznat a co z nich uvařit?
Májovky chutnají i léčí. Jak je bezpečně poznat a…
AHA.cz Boží mlýny melou! Slováček o Novotném po urážce Aničky (†29)

Boží mlýny melou! Slováček o Novotném po urážce Aničky (†29)

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Dáma.cz Největší smolaři ve vztazích: Znamení, která nikdy nepoznají pravou lásku

Největší smolaři ve vztazích: Znamení, která nikdy nepoznají pravou lásku

Blesk pro ženy Muži promluvili: Jaké oblečení na ženách opravdu nesnášejí?

Muži promluvili: Jaké oblečení na ženách opravdu nesnášejí?

Ženy.cz Den matek se blíží: Inspirujte se tipy na dárky, které maminku opravdu potěší

Den matek se blíží: Inspirujte se tipy na dárky, které maminku opravdu potěší

Blesk.cz Vrcholně elegantní Kate na oslavách konce války: Prostě princezna!

Vrcholně elegantní Kate na oslavách konce války: Prostě princezna!

SportRevue.cz FOTO: Polonahé fanynky na fotbalových tribunách. Těšme se na příští mistrovství světa!

FOTO: Polonahé fanynky na fotbalových tribunách. Těšme se na příští mistrovství světa!

Maminka.cz Před pěti lety získala titul Nejkrásnější dívka světa. Jak vypadá Anastasiya dnes a čím by chtěla být, až vyroste?

Před pěti lety získala titul Nejkrásnější dívka světa. Jak vypadá Anastasiya dnes a čím by chtěla být, až vyroste?

Blesk Horoskopy Matka podle zvěrokruhu: Blíženkyně jsou zábavné, Panny dobré organizátorky

Matka podle zvěrokruhu: Blíženkyně jsou zábavné, Panny dobré organizátorky

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Křehounký závin
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact