Není nad chutnou polévku ze silného a voňavého vývaru a spousty hovězího, které pak ještě využijete například do omáčky. Jak však docílit toho, že maso nebude tuhé, houževnaté, jakoby vysušené a téměř bez chuti, ale křehké a šťavnaté? Vyzkoušejte tenhle trik.
Polévkové maso bude křehké a šťavnaté pokud do vody, v níž se maso vaří, přilijete trochu vínovice nebo koňaku. Pokud nechcete použít alkohol, přidejte do vroucího vývaru několik plátků citronu. Pokud máte tvrdou vodu, přidejte do ní špetku jedlé sody.
Návod na poctivý domácí vývar, jak ho připravují šéfkuchaři, najdete ZDE.
V případě, že chcete maso následně použít do omáčky, nedávejte ho spolu se zeleninou do vody studené, ale až do teplé, nebo dokonce vroucí, díky které se na povrchu rychle zatáhne a jeho chuť se všechna nevyluhuje do vývaru.
Neméně důležité je ale také zvolit správné maso, tedy takové, které obsahuje nějaký ten tuk, případně i klihovatý proužek.
Na křehkost masa má vliv i to, jak polévku vaříte. Nikdy ne zprudka, vývar nechte jen pozvolna probublávat, přibližně asi tři hodinky.
Máte rádi asijskou kuchyni? Vyzkoušejte silné a vydatné Pho! Recept najdete ZDE.
Vychladlá vařená vejce oloupeme a nastrouháme do mísy, kam přidáme i jemně pokrájenou cibuli a drobně pokrájenou šunku. Následně přidáme majolku a... více o Sýrovo-šunková pomazánka
Necháme rozpustit med, nasekáme (nameleme) ořechy, ovoce a čokoládu nalámeme na kousky. Vše smícháme a je hotovo.... více o Ovesné vločky (zdravá snídaně)
V robotu vyšlehejte změklé máslo s vejci, špetkou soli a cukrem. Přidejte tvaroh a větší část mléka. Míchejte. Postupně přidávejte mouku, ještě když... více o Knedlíky s borůvkovým žahourem
Připravíme si marinádu smícháním olivového oleje a balzamikového octu, do které vložíme červenou řepu nakrájenou na klínky a necháme minimálně 2... více o Salát z grilované červené řepy s kozím sýrem, jablky a rukolou
Vlašské ořechy si nasekáme nahrubo, smícháme s ovesnými vločkami a vysypeme do plechu vyloženým pečícím papírem. Dáme do vyhřáté trouby na 180 stupňů... více o Domácí müsli tyčinky
!! Příprava korspusu : - U 3 vajec oddělíme bílek od žloutku. Bílky si necháme na ušlehání sněhu a žloutky dáme s dalšími 3. vejci do šlehací nádoby.... více o Borůvkový dezertík I.
1. Z mouky, oleje, vody a soli (přidáváme postupně) ručně vypracujeme vláčné nelepivé těsto. 2. Necháme chvíli odležet a mezitím si připravíme... více o Pizza z celozrnné mouky
Čočku přebereme, propláchneme a nasypeme do hrnce, přilijeme osolený vývar (zeleninový, hovězí, z uzeného masa...), rozmáčknutý česnek, přivedeme k... více o Čočka na kyselo po našem
Na másle necháme zesklovatět jemně pokrájenou cibuli, pak přidáme krátce osmažit i jemně nasekaný česnek. Pokud jsme se rozhodli použít uzeninu,... více o Rýže s vejci
Mouku smícháme v míse se solí a jemně nastrouhaným sýrem, uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, které zalijeme mlékem, přidáme žloutek a... více o Jednoduché sýrové tyčinky
V osolené vodě uvařte 500 g těstovin. Po uvaření je vložte do mísy a ochlaďte studenou vodou. Proceděné těstoviny smíchejte s 1 polévkovou lžicí... více o Řecký těstovinový salát
Na pánvi na oleji osmažíme jednu jemně pokrájenou cibuli, česnek a slaninu. Přidáme černé fazole a naběračku kuřecího vývaru a zamícháme. Přidáme... více o Mexická polévka Sopa Tarasca
Cibuli nakrájíme nadrobno, přidáme sterilované zelí i s nálevem (kdo chce, může pokrájet, ale myslím, že není třeba) a promícháme se zakysanou... více o Salát z červeného zelí IV.
Vejce ušleháme s cukrem, přidáme olej, pak pudinkový prášek a prášek do pečiva. Asi polovinu těsta vlijeme do vymazané a vysypané formy (vysypávám... více o Bezlepková bábovka
Očištěnou a oloupanou zeleninu pokrájíme, dáme do mísy a zakapeme olejem, promícháme a nasypeme na plech. Dáme do předehřáté trouby na 200 stupňů péct... více o Dýně s kořenovou zeleninou
1. Oloupejte a na jemném struhadle nastrouhejte okurku; mezi talíři nebo v pěstičkách okurku dokonale vymačkejte (dokonale = z jedné velké okurky vám... více o Tzaziky
Oddělte vejce na bílky a žloutky. Ve šlehači rozšlehejte bílky a 25 g cukru do ztuhnutí. V jiné misce rozšlehejte žloutky a zbytek cukru (25 g).... více o Jednoduché tiramisu
Pokud máte čas, naložte den před vařením kuřecí prsa do halali - kuřecí prsa vložíme do hrnce a zalijeme halali i s nálevem. Pokud se chystáte rovnou... více o Blesková "svíčková" z kuřecích prsou
Z mletého masa, drobně pokrájených česnekových výhonků, česneku, cibule, vejce, mléka, soli, pepře a strouhanky vymícháme hladkou hmotu, ze které... více o Karbanátky nebo sekaná s česnekovými výhonky
Plátky krkovičky jemně rukou (pěstí) naklepeme, z obou stran lehce osolíme, opepříme. Jednu stranu posypeme troškou rozmarýnu, druhou stranu lehce... více o Dušená krkovička se zeleninou
Plátky masa osolíme, opepříme a posypeme mletou paprikou, pak ponecháme v chladu. Nakrájíme si najemno kyselou okurku, cibuli a anglickou slaninu,... více o Krkovička po cigánsku
Vejce a cukr smícháme a mícháme tak dlouho, dokud se v těstě nezačnou tvořit bubliny. Postupně přidámme trochu mouky, trochu mléko a trochu másla,... více o Skořicová buchta
Starší rohlíky pokrájíme na plátky, které krátce namáčíme v mléce se žloutky a citronovou kůrou, klademe do zapékací mísy vymazané máslem. Na rohlíky... více o Hruškovo-skořicová žemlovka se sněhem
V hrnci rozpustíme máslo s olejem, přidáme očištěnou, drobně pokrájenou kapustu a orestujeme. Orestovanou kapustu zaprášíme moukou, promícháme,... více o Kapustová polévka s bramborem
Nasekané ořechy opražte na plechu, až se rozvoní. Odvažte 850 g višní a ve velkém hrnci je rozmixujte. Přidejte pomerančovou kůru a šťávu, ořechy,... více o Zavařenina z višní a ořechů s levandulí
Tvaroh smícháme s pudinkem a cukrem. Směs dáme do sáčku, ve kterém uděláme dirku, kterou později vymačkáme tvaroh na jablečnou směs. Z nastrouhaných... více o Jablečná roláda s tvarohem
Celer oloupeme, pokrájíme na plátky a uvaříme doměkka (nerozvařit!) v osolené vodě s citronovou šťávou. Pak scedíme a necháme vychladnout. Ze starších... více o Celer s uzeným masem - zapékaný
Hladkou, lesklou, kávovou polevu si připravíme tak, že do cca 20 dkg moučkového cukru přidáme lžičku oleje, po lžičkách přidáváme silnou kávu i s... více o Kávová poleva
Listové těsto rozválíme na plech, potřeme zakysanou smetanou, poklademe plátky šunky. Cibule nakrájíme na plátky, přidáme na šunku, zasypeme... více o Cibulová pizza z listového těsta
Brambory oloupeme a nahrubo rozmačkáme. Přidáme je do mísy s moukou, ve které jsme udělali důlek, rozdrobili do něj droždí se špetkou cukru a zalili... více o Bramborové placky pečené v kuse
Celá vejce s cukrem šleháme 20 minut, poté malým pramínkem opatrně vléváme rozpuštěné máslo za stálého mixování. Nakonec zamícháme mouku, vylijeme na... více o Naše vynikající bublanina
Vše vložíme do mixéru a promícháme. Můžeme dochutit podle svých chutí a libosti. Slabší plátky dobře prorostlé krkovičky naklepeme jen pěstí, vložíme... více o Marináda
Recept je z hrníčkové kuchařky, ale upravila jsem ho pro domácí pekárnu. Namočím rozinky. Do pekárny dám vlažné mléko, rozdrobím droždí, přidám 1... více o Hrníčkový mazanec
1/2 kg mletého masa, 1 lžíce vegeky, 1/2 lžičky soli, 1 dcl mléka - vše smíchat a nechat v lednici do druhého dne uležet. Na mokrý igelit rozetřít... více o Bůčková roláda v alobalu
Těsto: celá vejce ušleháme s krupicovým a vanilkovým cukrem, potom postupně přidáme olej, mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem, mléko a rum.... více o Tvarohová buchta s margotkou
Kuře naporcujeme, opláchneme a nasolíme. Do pekáčku dáme zelí i s nálevem a trošičku podlijeme vodou asi 150 ml. Na zelí poklademe nasolené kuře,... více o Pečené kuře na zelí s medem
Do pekáčku dáme olivový olej, na půlkolečka nakrájenou cibuli a naklepané kuřecí řízky, které jsme z jendé strany osolili, opepřili a potřeli... více o Kuřecí plátky na žampiónech a cibuli
Brambory uvařit ve slupce, oloupat a nakrájet na kousky (nejlépe protlačit sítkem na bramborový salát). Listy špenátu oprat a pokrájet na kousky. Na... více o Zapečené brambory s listovým špenátem a balkánem
Utřeme česnek, vložíme do hrnce, přidáme brambory a sádlo a opečeme. Zalijeme vodou, přidáme namočené houby, masox, kmín, opepříme a event. osolíme.... více o Vyprošťovací česnečka
Žloutky třeme s tukem a cukrem do pěny. Přidáme tvaroh, rozinky, kokos, ořechy, dětskou krupičku, prášek do pečiva. Nakonec lehce! zamícháme z bílků... více o Bábovka tvarohovo-kokosová
Na oleji osmahneme karí - pár vteřin - a přidáme na kostky nakrájené maso, chvilku smažíme, než se maso zatáhne, mírně posolíme, přidáme kurkumu,... více o Vepřové na karí
Maso a anglickou slaninu nakrájíme na kostky, cibuli na půlměsíčky. Začneme střídavě napichovat na špejle nebo grilovací jehly. Do misky dáme 5 lžic... více o Báječné špízy
Ze všech surovin na přípravu těsta vypracujeme těsto a rozdělíme na dva díly, které vyválíme na dvě přibližně stejné placky. Na vymaštěný plech dáme... více o Řezy s rebarborou
V mléce rozkvedláme vejce, trochu osolíme (nesmí být slané, jen ochucené), přidáme hřebíčky a za stálého míchání pomalu zahříváme. Když se začne dělat... více o Velikonoční syrek
Brambory jemně nastrouhat, cibuli nakrájet na drobno a přidat ostatní suroviny. Vše dobře promíchat. Světovou dobrou chuť!... více o Světová pomazánka na chlebíčky
Sýr rozdrobíme a smícháme s ostatními přísadami. Pokud je husté, můžeme zředit mlékem. Rozhodně nesolit - sýr je slaný dost! Skvělé na chleba i bílé... více o Česneková pomazánka z balkánského sýra
Očištěné papriky rozpůlíme, opečeme pod grilem nebo v troubě, stáhneme slupky a lusky nadrobno posekáme. Na lžíci oleje papriky osmahneme, přidáme... více o Kuřecí kapsa
Droždí rozdrobíme, přelijeme je 250 ml vlažné vody a asi 15 minut necháme vzejít kvásek. Kvásek přilijeme k mouce, přidáme špetku soli a vypracujeme... více o Rajčatová pizza
Telecí plát opláchneme, očistíme a najemno umeleme. Maso osolíme, přidáme muškátový květ, mléko a vejce, promícháme nebo našleháme. Necháme půl hodiny... více o Telecí řízky
Maso ostrým nožem rozřízneme na 1-2 cm silný plát. Plát masa rozložíme na prkénko a navlhčenou paličkou jej rovnoměrně naklepeme. Maso osolíme,... více o Roláda z vepřového masa