Taky při loupání vařených vajec často bojujete se skořápkou, která na bílku drží jako přilepená? Vyzkoušejte osvědčené triky, jak se skořápky zbavit téměř bez námahy, snadno a rychle.
Pokud vejce ihned po vaření zchladíte proudem studené vody, skořápka půjde krásně sloupnout a bílek zůstane nepoškozený. Vejce můžete také na chvíli dát do mrazáku, loupání pak půjde mnohem lépe.
Na další trik, jak vajíčko rychle zbavit skořápky, budete potřebovat jen sklenici, nejlépe uzavíratelnou, a trochu vody. Uvařené vajíčko dejte do sklenice, do třetiny výšky sklenice ho zalijte studenou vodou, sklenici uzavřete a pak s ní párkrát důkladně zatřepte sem a tam. Pak už ji jen otevřete a celou skořápku jedním pohybem z vajíčka sejměte. Pokud nemáte sklenici s víčkem, můžete použít obyčejnou na pití a zakrýt ji dlaní.
Máte doma moc uvařených vajíček? Recepty na pokrmy z nich najdete ZDE.
Vyzkoušet můžete i trik s obyčejnou čajovou lžičkou. Uvařené vajíčko na širší straně naťukněte, kousek skořápky odloupněte, pak si do ruky vezměte lžičku a zasuňte jí pod skořápku a opatrně s ní objeďte celé vajíčko po obvodu. Pak už jen celou skořápku odstraňte.
Poslední možností je skořápku jednoduše odfouknout. Uvařené vajíčko naťukněte na obou koncích, odstraňte z každého kousek skořápky a pak pod ní z užší strany vajíčka silně foukněte. Skořápka se odchlípne a vy ji z vajíčka snadno sundáte.
Jak správně skladovat vajíčka? Do dveří lednice nepatří!
Cibuli pokrájíme na klínky a na sádle či oleji osmažíme jen lehce dozlatova, pak přidáme na hranolky nebo kostičky pokrájenou slaninu a dále smažíme... více o Krkovička po maďarsku
Drobně pokrájenou cibuli osmažíme na oleji dorůžova. Přidáme na plátky pokrájené osolené, opepřené, po stranách nakrojené plátky masa, které osmažíme... více o Vepřový plátek s listovým špenátem
Troubu zapněte na nejvyšší teplotu. Formu vymažte máslem. Rozpuštěné máslo míchejte s cukrem – musí se rozpustit. Přidejte vejce a vanilku, pak... více o Třešňové blondies
Připravíme si marinádu smícháním olivového oleje a balzamikového octu, do které vložíme červenou řepu nakrájenou na klínky a necháme minimálně 2... více o Salát z grilované červené řepy s kozím sýrem, jablky a rukolou
Do mléka rozklepneme vejce, přidáme cukry, mouku a kypřidlo a dobře promícháme a vytvoříme středně husté těsto (hustější než na palačinky), které... více o Jahodové lívanečky II.
Troubu zapněte na 140 °C. Pepř, koriandr a vlašské ořechy podrťte v hmodíři. Bylinky omyjte, osušte a nasekejte najemno. Šalotku nakrájejte nadrobno.... více o Vepřová panenka v hořčičné krustě
Kari: Ve vetším hrnci osmažíme na oleji velmi hrubě nakrájenou cibuli (červenou a bílou), česnek a zázvor. Přidáme kurkumu, vegetu a krátce osmažíme.... více o Vegetariánské kari s kurkumou, sójovými boby a batáty
Korpus: - rozmačkáme si změklé banány, přidáme rozemleté ovesné vločky (je možné nakombinovat např. i se špaldovou moukou - já dala 50 g vloček + 150... více o Banánový dortík
Pokrájenou cibuli si na oleji osmažíme do světlezlaté barvy. Pak přidáme hrubě nastrouhanou řepu, ochutíme solí, kmínem a pod poklicí dusíme doměkka... více o Dušená červená řepa / zelí z řepy
Tip na rychlou, jednoduchou véču. Všechny ingredience dáme do mixéru a rozmixujeme. Vše dáme na rozpálenou pánev. Podáváme s toustíkem. Koření dáme... více o Pikantní špenátové rolky
Zeleninu drobně pokrájíme (můžeme i nastrouhat), zalijeme vývarem, osolíme a vaříme doměkka. Zeleninu můžeme před vařením i nejprve krátce osmažit na... více o Jednoduchá zeleninová polévka s jíškovo-vaječnou zavářkou
Mouku, kakao, kypřidlo a cukr smícháme, přilijeme mléko, olej, vejce a dobře promícháme (z bílků můžeme udělat sníh, není to ale nutné). Těsto... více o Jogurtovo-kakaový koláč (řezy)
Rozetřeme tvaroh, přidáme 4 žloutky, rozdělané kvasnice a 4 lžíce vlažné sladké smetany. Vypracujeme s moukou, trošku osolíme a děláme koblihy ... více o Tvarohové koblihy IV.
Změklé máslo utřeme s cukry do pěny, pak vmícháme tvaroh a dobře promícháme. Nakonec vmícháme jogurt (smetanu). Jahody nebo jiné ovoce dle vlastního... více o (nejen) Jahodovo-tvarohový dezert z máslových sušenek
KORPUS (2 plechy): Ušlehat bílky s cukrem dotuha, poté po jednom zašlehávat žloutky, přidat po lžících olej a nakonec ručně zamíchat mouku s práškem... více o Dort "Hlava koně"
Kuskus nechte nabobtnat ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu (obvykle tak 3 minuty stačí). Pažitku propláchněte a nakrájejte na kousky.... více o Omeleta s kuskusem
**Krok 1: Zkaramelizujte kondenzované mléko** \\ Naplňte hrnec ze tří čtvrtin vodou a začněte vodu vařit. Jakmile se začne vařit, vložte uzavřenou... více o Banoffee irský koláč
Do vlažného mléka přidám droždí, sůl, cukr a dobře promíchám. Vzniklý kvásek smíchám s moukou, přidám vejce a olej. Nakonec do těsta lehce zapracuji... více o Kynutý knedlík z mikrovlnky
Ingredience vložíme do nádoby pekárny takto: voda, olej, ocet, obě mouky a do jednoho rohu cukr a do druhého sůl. Doprostřed uděláme v mouce důlek a... více o Kmínový pšenično-žitný chléb
*Krovičku postranách nakrojíme, aby se při pečení nezkroutila, naklepeme, osolíme, ochutíme kmínem nebo pepřem a dáme do pekáčku na drobně pokrájenou... více o Bramborové noky s dušeným kysaným zelím a pečenou krkovicí
Chuťovou dominantou tohoto receptu je maso. Nabízíme kvalitní uruguayský rib-eye steak, zvaný také entrecote. Jedná se o část hovězí roštěné příjemně... více o Uruguayský hovězí rib-eye steak
Sýr v misce utřeme s česnekem, solí a pepřem a ke směsi přimícháme smetanu. Podáváme k masu, smaženým krabím tyčinkám nebo místo tatarky.... více o Dresing z kysané smetany
1) Nejdříve uvaříme cizrnu do měkka (která předtím bobtnala 12 hodin ve studené vodě). Všechnu vodu po vaření slijeme. 2) Na pánvi rozehřejeme trochu... více o Cizrnový salát s restovanou paprikou
Smícháme máslo, cukr, mouku a žloutky dohromady, přidáme sníh z bílků. Pečeme na 150 °C asi 15 minut. Měsíčky vykrajujeme (formičkou) ještě za tepla.... více o Měsíčky s citronovou polevou
Plec si očistíme, osolíme a trochu víc než jsme zvyklí i opepříme. V hrnci (pekáčku) si rozpálíme olej a plec do něho dáme osmažit ze všech stran... více o Česneková plec
Z tuňáka dobře slijeme olej a umixujeme společně s mascarpone. Rajčata necháme okapat a nakrájíme na velmi malé kousky. Lístečky tymiánu otrháme a... více o Něžná pomazánka z mascarpone
Uvařené těstoviny promícháme se lžičkou rostlinného oleje a necháme vychladit. Krabí tyčinky zbavíme fólie, dáme do misky, přelijeme horkou vodou,... více o Těstovinový salát s celerem a krabími tyčinkami
Sýr nahrubo nastrouhejte a rozestřete na pánev. Nemusíte ji vymazávat, sýr obsahuje dostatek tuku. Nechte sýr na středním plameni roztavit a opéct,... více o Friulské frico
Kuřecí žaludky pečlivě očistíme a uvaříme doměkka. Po vychladnutí nakrájíme na proužky. Na tuku osmažíme cibulku do středně hnědého odstínu, přidáme... více o Dršťková polévka z kuřecích žaludků
Oloupané brambory uvaříme a nakrájíme je na slabší plátky. Tvaroh rozšleháme s olejem dohladka, osolíme a přidáme cibuli. Mouku smícháme s kořením.... více o Tvarohové brambory - zapečené
Maso obereme od kostí a pokrájíme na kousky, které zamícháme s natrhaným salátem, drobně pokrájeným sýrem a slabými plátky mrkve. Vejce pokrájíme na... více o Kuřecí zbytkový salát
Připravíme si kvásek, který necháme na teple vzejít. Do velké misky dáme celou mouku, sádlo a sůl a na konec kvásek. Zalijeme vlažnou vodou a uděláme... více o Domací houstičky
Smícháme pomazánkové máslo s tvarohem a sýrem, přidáme velmi drobně nakrájenou šunku, pórek a drobně nastrouhanou mrkev. Na závěr ochutíme bylinkovou... více o Skvělá šunková pomazánka
Ušleháme žloutky, cukr a mascarpone, přidáme ricottu, mouku s práškem, rozinky a ušlehaný sníh z bílků. Pečeme zvolna ve vyhřáté troubě - asi 1 hodinu... více o Italská bábovka II.
Oloupané kedlubny nahrubo nastrouháme a za častého míchání je mírně okmínované a osolené necháme krátce na másle osmahnout. Pak je zalijeme 800 ml... více o Kedlubnová krupicová polévka
Z trochy mléka, cukru a droždí připravíme kvásek. Mouku prosejeme do mísy, přidáme sůl, pepř, vejce, olej, kysanou smetanu a kvásek. Zamísíme těsto,... více o Škvarkové pagáčky
Předehřát troubu na 180 °C. Vymastit máslem asi 23 cm bábovkovou formu a vysypat ji moukou. Vyklepat přebytek mouky. Našlehat máslo do hladka.... více o Bábovka s mákem z Vídeňské kavárny
Žloutky třeme s tukem a cukrem do pěny. Přidáme tvaroh, rozinky, kokos, ořechy, dětskou krupičku, prášek do pečiva. Nakonec lehce! zamícháme z bílků... více o Bábovka tvarohovo-kokosová
Smícháme v těsto, 24 hodin necháme v igelitovém sáčku v chladnu odležet. 1 balíček piškotů slepíme kakaovým krémem, necháme ztuhnout v lednici. Poté... více o Brambory - cukroví
Nahrubo nastrouhané brambory smícháme s ostatními surovinami a vypracujeme tuhé těsto. Pokud lepí, přidáme mouku. Toto těsto můžeme využít na několik... více o Univerzální bramborové těsto
Cuketu nastrouháme nahrubo, osolíme a po chvíli z ní vymačkáme vodu, co to jde. Mrkev nastrouháme najemno. Obojí zeleniny pak bude zhruba stejné... více o Placičky z cukety a mrkve
Čočku na 1 hodinu namočíme do vody, pak ji 15 minut vaříme, přidáme k ní rýži a zase 20 minut vaříme (do měkka). Na oleji osmahneme na proužky... více o Čočka s rýží
Listové těsto dáme do zapékací mísy předpéct na 10 minut, potom poskládáme na ni mrkev, šunku (nakrájenou) česnek, v misce smícháme vejce (nešlehat!)... více o Quiche
Margarín a tvaroh dobře utřeme s vejci a cukrem. Přidáme prosátou mouku, prášek do pečiva, usekaná ořechová jádra a citronovou kůru. Formu na beránka... více o Velikonoční beránek z tvarohového těsta
Z hladké mouky, části mléka, části cukru a droždí připravíme kvásek. Ostatní suroviny dáme do mísy a zaděláme je zbylým mlékem a kváskem v těsto.... více o Plněný cop
Maso smícháme s drobně nakrájenou cibulkou, nasekaným česnekem, ochutíme kečupem, pepřem, solí, oregánem. Lasagne vyložíme na dno pekáčku, pokropíme... více o Lasagne s masem a žampiony
Omyté pstruhy osušíme a uvnitř posolíme, popepříme a okmínujeme. Otvor uzavřeme a spíchneme párátky. Takto připravené pstruhy obalíme v hladké mouce a... více o Pstruh na másle
Anglickou slaninu orestujeme na pánvi. Přidáme nakrájenou cibuli a na kolečka nakrájený česnek. Až cibule zesklovatí, přidáme houby, lehce osolíme a... více o Smaženice z hub
Maso vykostíme a nakrájíme na plátky. Rozmixujeme cibuli, česnek a sůl. Touto směsí potřeme maso a necháme uležet (asi hodinu). Pak jednotlivé plátky... více o Smažený králík
Do hrnce dáme vařit 1/4 l vody a Heru. Když se tuk rozpustí, přisypeme hladkou mouku. Za stálého míchání necháme vařit přibližně 1/4 hodiny - aby se... více o Mraky