Jsou lidé, kteří česnek nemůžou ani cítit, nebo naopak lidé, kteří jeho pálivou chuť a aroma milují. Pokud patříte do druhé skupiny a rádi ho přidáváte úplně všude, třeba i kvůli jeho zdravotním účinkům, možná budete mít chuť ho nějakým způsobem ozvláštnit.
Jestli máte víc času a chcete si s chutí česneku opravdu vyhrát, můžete si ho předem připravit v troubě. Stačí vzít celou palici, potřít ji olivovým olejem a na pečicím papíře pozvolna péct do měkka. Česnek se úžasně rozvoní a vy ho můžete přidat jak pod maso, do omáček, polévek, ale i dipů nebo pomazánek.
Pokud nechcete rozehřívat troubu, dejte neoloupané stroužky česneku na suchou pánvičku na sporák a za za občasného promíchání je tam pár minut nechte. Když slupky zhnědnou, odstavte pánev a nechte je lehce vychladnout. Pak už jen každý stroužek zmáčkněte, abyste se zbavili slupek a rozmačkejte na krásně jemnou česnekovou pastu.
Květák rozeberte na růžičky, dejte do pekáče, bohatě zakápněte olivovým olejem, osolte a posypte římským kmínem. Dejte péct do trouby předehřáté na... více o Polévka z pečeného květáku
Meruňky vypeckujte a nakrájejte na malé kousky. Vložte do pánve, přidejte pár lžic vody a rozvařte na kaši. Rozmixujte dohladka, postupně přidávejte... více o Meruňkové bonbony
Blumy zbavte pecek a nakrájejte. Troubu předehřejte na 160 °C, formu vymažte máslem a vysypte kokosem. Připravte si drobenku. Smíchejte všechny... více o Čokoládový koláč s blumami
Mouku v míse smíchejte se solí, cukry, práškem do pečiva a přidejte nakrájené studené máslo. Prsty propracujte sypkou drobenku. Formy vymažte máslem a... více o Tvarohový koláč s borůvkami
Vejce rozšlehejte v misce vidličkou nebo metličkou, osolte, opepřete a přidejte hrst nasekaných listů medvědího česneku. Směs nalijte na mírně... více o Vaječná omeleta s medvědím česnekem
Dejte vařit vodu na těstoviny. Uvařte je dle návodu. Mezitím dejte na pánev máslo, nechte zesklovatět cibuli, přidejte česnek a po 20 vteřinách... více o Špagety s baby špenátem, rajčátky a mozzarellou
Na pomoučněném stole vyválíme těsto na plát, který potřeme vejcem a posypeme pokrájeným uzeným a okapaným zelím. Ochutíme kořenící směsí a pevně... více o Šneci z listového těsta se zelím - zelňáky
Oloupanou, drobně pokrájenou cibuli osmažíme na malém množství oleje dozlatova. Přidáme pokrájené pečené kuřecí maso, klidně i s kůží a také trochu... více o Pečené kuře s rýží
Do pekárny dáme všechny tekuté ingredience, naposledy dáme sypké. Nastavíme program na jedničku (co mám já program Basic) a necháme už všechno na... více o Domácí chléb z pekárny
Patizon si nejprve oloupeme, vyškrábeme měkkou vnitřní část se semínky a pokrájíme ho na slabší plátky (cca 5 mm). Plátky patizonu si okořeníme dle... více o Kořeněný patizon v těstíčku
Nivu nastrouháme do misky, přidáme dle chuti nasekané bylinky, zakysanou smetanu a opepříme. Solit není nutné, pokud je Niva hodně slaná. Dobře... více o Nivový dip (nejen) s pečeným bramborem
Cibuli nakrájíme nadrobno, přidáme tuňáka, pomazánkové máslo a pár kapek citronu (nemusí být). Důkladně promícháme vidličkou. Mezitím necháme v sítku... více o Tuňáková pomazánka s olivami
1) Dáme vařit bulgur do vroucí vody. 2) Mezitím si nakrájíme kuřecí maso na malé kostičky. Maso orestujeme na másle. 3) K masu přidáme bylinky a pesto... více o Bulgur s kuřecím masem
Rozetřeme tvaroh, přidáme 4 žloutky, rozdělané kvasnice a 4 lžíce vlažné sladké smetany. Vypracujeme s moukou, trošku osolíme a děláme koblihy ... více o Tvarohové koblihy IV.
Po svaření Hery, cukru, kakaa a vody odlijeme 1/3 na polevu, do které přidáme solamyl a krátce provaříme, tím budeme mít polevu na buchtu, kterou jí... více o "Paneláková" buchta
Naklepané maso osolte a opepřete. Oloupané brambory nakrájejte na plátky a v míse promíchejte se solí, pepřem, paprikou, kmínem, jemně nakrájenou... více o Frýdecká kotleta v alobalu
Otevírací koláčovou formu o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem. Sušenky a mandle dejte do plastového sáčku a rozdrťte válečkem na nudle nebo je... více o Cheesecake s limetkami
Utřít droždí s cukrem na kašičku (místo kvásku), přimíchat ostatní ingredience, nechat kynout 30min, poté těsto srazit (promíchat) a nechat znovu... více o Buchty s kypřícím práškem
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme tvaroh, vlažné máslo, kakao, mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků.... více o Tvarohový dort se strouhanou čokoládou
Oloupané brambory pokrájíme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Při slévání vody z uvařených brambor nevylijeme všechnu vodu, menší část v hrnci necháme... více o Kořeněné škubánky-opečenky
Uzeninu s cibulí umeleme na masovém mlýnku, přidáme ostatní ingredience a promícháme. Podáváme s topinkami nebo toasty obložené cibulí a rajčaty. Na... více o Falešný tatarák z uzeniny
Maso pokrájíme na kostky. Cuketu pokrájíme na větší kostky. Poté střídavě napichujeme na grilovací jehly nebo špejle. Z oleje, chilli, česneku a... více o Cuketové špízy s masem
*Množství surovin je na formu 20cm širokou. Perníky nakrájíme na plátky široké cca 1cm,které naskládáme vedle sebe do formy vyložené folií nebo... více o Perník z perníků-nepečené
Olivy nakrájíme na menší kousky, česnek prolisujeme. Lučinu (tvaroh) s tukem vymícháme do hladka. Přidáme olivy s česnekem a bylinkami, promícháme,... více o Olivová pomazánka
Meruňky omyjeme, rozpůlíme, zasypeme cukrem a dáme vařit do hrnce na cca 30 - 45 minut. Během varu přidáme jadýrka. Ke konci je vyndáme a ponorným... více o Meruňková marmeláda
Celá vejce s cukrem šleháme 20 minut, poté malým pramínkem opatrně vléváme rozpuštěné máslo za stálého mixování. Nakonec zamícháme mouku, vylijeme na... více o Naše vynikající bublanina
Kuřecí křidélka omyjeme a osušíme, do pekáče smícháme pomerančový džus a sojovou omáčku - poměr tak zhruba 60% džusu a 40% sojovky. Křidélka vložíme... více o Kuřecí křidélka - ideální na párty
Dresing se dá uchovat v lednici delší dobu, nejlepší je druhý den, kdy se česnek uleží. Je možné dát pouze jogurt, nebo jen majonézu, ale já mám... více o Norský dresing na zeleninové saláty
Celá vejce vyšleháme s moučkovým cukrem do pěny - ruční šlehač na nejvyšším stupni min. 5 minut. Pak přidáváme po částech mléko smíchané s olejem a... více o Želatinová mňamka
Cibuli a anglickou slaninu pokrájíme na kostičky a společně orestujeme. Přidáme propláchnuté červené fazole (bez nálevu) a ochutíme kečupem, hořčicí,... více o Bretaňský fazolový salát
Nivu nastrouhat, můžeme nastrouhat i máslo (když je z lednice) a přidáme mouku. To vše zpracujeme na těsto. Potom rozválíme plát asi tak 0,5 cm silný... více o Kroužky z nivy
Mouku nasypeme do rozpuštěného sádla s vodou a soli a stále rychle mícháme, až se vytvoří hmota. Odstavíme hrnec a do vlažné hmoty zašleháme postupně... více o Věnečky
Z tuňáka slijeme vodu, cibuli nakrájíme na jemno a všechny suroviny dáme do misky. Pořádně promícháme a dochutíme hořčicí, solí a pepřem.... více o Tuňáková pomazánka III.
Ředkvičky nastrouháme na jemno, přidáme brynzu a pomazánkové máslo a všechno dohromady vyšleháme. Brynza je dost slaná a chuťově výrazná, takže není... více o Bryndzová pomazánka
Do misky dáme celá vejce a nahrubo nastrouhanou cihlu, zalijeme mlékem a přidáme polohrubou mouku. Pořádně zamícháme, přidáme muškátový květ a sůl.... více o Sýrový nákyp II.
Postupně smíchat všechny suroviny, mléko přidávat až nakonec. Nalít do vymazané a vysypané větší bábovkové formy. Péct v mírně vyhřáté troubě (160 °C... více o Oříšková bábovka
Maso naklepeme, opepříme a osolíme. Oloupané natvrdo uvařené vejce zabalíme do plátku šunky a pak do řízku. Upevníme párátkem a obalíme v trojobalu ... více o Skotská vejce
Nakrájíme hermelín, vajíčka, pórek, kapii, přidáme majonézu, sůl(špetku) a pepř dobře promícháme. Podáváme s pečivem.... více o Hermelínový salát
Žloutky s cukrem vyšleháme do husté pěny, přidáme trošku rumu, vmícháme mouku s vanilkovým cukrem a nakonec tuhý sníh z bílků. Těsto dáme do vymazané... více o Piškotová bábovka II.
Sýr nakrájíme na kostky, zasypeme paprikou, osolíme, přidáme prolisovaný česnek, zakapeme olejem a pořádně promícháme. Dáme do misky, uzavřeme a... více o Nakládané sýrové kostky
Kuře naporcujeme a osolíme. Do vymazaného pekáče dáme syrové brambory nakrájené na plátky, na ně žampiony, osolíme, opepříme, pokmínujeme a posypeme... více o Zapečené kuře na žampionech
Kuřecí prsíčka nakrájet na proužky, na hlubší pánvi zpěnit cibuli, málo osolit, přidat česnek nakrájený na plátečky, přidat koření kari. Když jsou... více o Kuřecí prsíčka na kari s česnekem
Osmažíme cibulku, přidáme špenát a uvaříme. Pak přidáme prolisovaný česnek, osolíme. Kuřecí maso nakrájíme na nudličky, osmažíme, osolíme, opepříme a... více o Těstoviny s kuřetem a špenátem
Med, cukr, máslo a žloutky dobře promíchat, pak přidat mléko a všechno koření. Znova promíchat, přidat mouku a sníh z bílků. Vše dobře zpracovat,... více o Hned měkké vánoční perníčky
Všechny přísady necháme asi hodinu v pokojové teplotě. Potom zpracujeme běžným způsobem na vále v těsto. Zabalíme do mikrotenového sáčku a dáme na 30... více o Linecké těsto pro začátečníky
Do vařícího mléka dáme máslo, cukr a přebranou vypranou rýži, kterou uvaříme doměka. Kaši necháme vychladnout. Máslo utřeme s cukrem a žloutky do pěny... více o Rýžový nákyp s meruňkami
Do majonézy vmícháme hořčici, přidáme hlávkový salát nakrájený na nudličky, na kostičky nakrájené maso z kuřete (bez kůže), nakrájené rajčata a vše... více o Kuřecí salát
Krevety omyjeme a vyloupeme z krunýřů. Ve velké pánvi rozehřejeme olej a na mírném ohni na něm osmahneme česnek nakrájený na tenké plátky, feferonku... více o Krevety s pikantní omáčkou
Fazole den předem namočíme a pak uvaříme s cibulí téměř doměkka. Na oleji zpěníme cibuli nakrájenou na kostičky, osmahneme mleté maso, česnek... více o Fazole z Vysočiny
Telecí maso nakrájíme na menší filátka, naklepeme, osolíme a opepříme. Maso opečeme na rozpáleném oleji a necháme stranou. Do výpeku dáme drobně... více o Telecí kýta na hříbkách