Jsou lidé, kteří česnek nemůžou ani cítit, nebo naopak lidé, kteří jeho pálivou chuť a aroma milují. Pokud patříte do druhé skupiny a rádi ho přidáváte úplně všude, třeba i kvůli jeho zdravotním účinkům, možná budete mít chuť ho nějakým způsobem ozvláštnit.
Jestli máte víc času a chcete si s chutí česneku opravdu vyhrát, můžete si ho předem připravit v troubě. Stačí vzít celou palici, potřít ji olivovým olejem a na pečicím papíře pozvolna péct do měkka. Česnek se úžasně rozvoní a vy ho můžete přidat jak pod maso, do omáček, polévek, ale i dipů nebo pomazánek.
Pokud nechcete rozehřívat troubu, dejte neoloupané stroužky česneku na suchou pánvičku na sporák a za za občasného promíchání je tam pár minut nechte. Když slupky zhnědnou, odstavte pánev a nechte je lehce vychladnout. Pak už jen každý stroužek zmáčkněte, abyste se zbavili slupek a rozmačkejte na krásně jemnou česnekovou pastu.
Dýni omyjte, vydlabejte a pokrájejte na měsíčky. Naskládejte na plech vyložený pečícím papírem. Cizrnu slijte a nasypte mezi dýni. Vše osolte,... více o Pečená dýně
Předehřejte troubu na 190 °C, kuře omyjte a osušte. Kuře zvenku i zevnitř osolte a opepřete, posypte uzenou paprikou. Pod kůži na prsa zatlačte 50 g... více o Pečené kuře s nádivkou
Vychladlá vařená vejce oloupeme a nastrouháme do mísy, kam přidáme i jemně pokrájenou cibuli a drobně pokrájenou šunku. Následně přidáme majolku a... více o Sýrovo-šunková pomazánka
Troubu předehřejte na 170 °C, formu vymažte a vysypte. Prosejte mouku. Bílky vyšlehejte se solí do řidší pěny, přisypte cukr a ušlehejte do pevného... více o Piškotový koláč s jahodami
Troubu předehřejte na 180 °C. Změklé máslo vyšlehejte do pěny s cukrem, vanilkovým extraktem a citronovou kůrou. Zašlehejte vejce, pak tvaroh a... více o Bezlepkový tvarohový mazanec
Vejce rozšlehejte v misce vidličkou nebo metličkou, osolte, opepřete a přidejte hrst nasekaných listů medvědího česneku. Směs nalijte na mírně... více o Vaječná omeleta s medvědím česnekem
Drobně pokrájený špek a cibuli osmažíme dorůžova na trošce oleje. Následně přidáme osmažit na plátky pokrájené, naklepané, osolené a opepřené roštěnky... více o Houbové roštěnky
Maso zprudka opečte spolu s kořenovou zeleninou v troubě při 200 aC. Opláchněte od přebytečné bílkoviny a v hrnci zalijte vodou. Přidejte pórek, rajče... více o Hovězí vývar
Z naporcovaného kuřete sundáme kůži, maso osolíme a osmažíme v pekáči na rozpuštěném másle s troškou oleje ze všech stran. Maso po osmažení vyndáme... více o Kuře (králík) v pikantní omáčce
Těsto: Do hrnce nalijeme vodu, olej, přidáme sůl a přivedeme k varu. Pak ztlumíme plamen, a za stálého míchání přisypáváme mouku. Mouka se nesrazí,... více o Větrníky na plech - karamelové řezy
Na trošce oleje osmažíme větší pokrájenou cibuli dorůžova, přidáme na kostky pokrájené, osolené a opepřené krůtí maso a smažíme do zlatova. Pak... více o Bylinkový krůtí guláš se žampiony
Kuře očistěte. Nastrouhaný zázvor smíchejte s utřeným česnekem a 1 lžící sójové omáčky. Směsí potřete kuřecí řízky a na rozpáleném oleji je z obou... více o Kuřecí prsa po asijsku
Maso pokrájíme na kostky nebo nudličky, osolíme a okořeníme dle chuti, necháme cca půlhodiny odležet a pak za občasného promíchání osmažíme dozlatova.... více o Přírodní maso se zeleninou
Na gulášové polévce není nic těžkého. Jen si u řezníka řekněte o hezké maso, to ze staré krávy můžete vařit klidně dvě hodiny a stejně měkké nebude.... více o Gulášová polévka s mrkví
Vyšleháme změklé máslo, cukr a citronovou kůru, dokud směs není nadýchaná a jemná (cca 5 minut). Pak přidáme mouku, pořádně promícháme. V jiné misce... více o Citronové muffiny
Připravíme si potřebné ingredience. Na pánev: Nasekáme si cibuli (cibuli a půl) a nakrájíme oloupané česnekové stroužky na cca 0,3 cm plátky. Do této... více o Cibulovo-česneková polévka
Jeřabiny otrháme, očistíme, opláchneme a dáme spařit do vroucí vody. Pak necháme okapat a naplníme jimi malé čisté sleničky (od přesnídávky, majolky)... více o Jeřabina - sterilovaná
Červenou řepu uvaříme ve slupce (asi tak, aby bylo možné píchnout do půlky vidličkou), po vychladnutí ji oloupeme a na struhadle nastrouháme na jemno.... více o Barevné pomazánky - z červené řepy
Na trošce oleje orestujeme nakrájenou cibuli a houby (hlívu ústřičnou, nebo hřiby, žampióny ap). Zaprášíme hladkou moukou, zamícháme a zalijeme horkou... více o Smetanová omáčka s hlívou ústřičnou
Jablka oloupeme, rozčtvrtíme, zbavíme jádřinců a dužinu pokrájíme na menší kousky. V misce je promícháme s citronovou šťávou. Změklé máslo utřeme se... více o Bábovka s vaječným likérem a jablky
1. Droždí nechte vzejít v troše vlažné vody nebo mléka se špetkou cukru. Ve velké míse promíchejte vzešlé droždí s moukou a solí. Pokud používáte... více o Základní těsto na pizzu
Cibuli si pokrájíme najemno, kořenovou zeleninu očistíme a pokrájíme na plátky. Vše na kousku másla orestujeme dorůžova. Do kotlet (prsíček) si... více o Kapsy se zeleninou ala svíčková
V troše teplé vody rozmícháme lžíci mouky, lžičku cukru a rozdrobené kvasnice. Přikryjeme a na teplém místě necháme vzejít. Do mísy prosijeme mouku,... více o Slaný dort I
Kostky ananasu necháme okapat, 4 lžíce šťávy si schováme. V salátové míse si smícháme, ananas, mrkev, zelí a papriku. Dresing si připravíme smícháním... více o Zeleninovo-ovocný salát s dresingem
Pstruha opláchneme studenou vodou a osušíme. Osolíme a do břišní dutiny vložíme kolečka citrónu. Pstruha po obou stranách potřeme rozpuštěným máslem a... více o Pstruh na mandlích
OKURKOVÝ SALÁT Z KOMENTÁŘŮ :) - děvčata, je super! Salátovou okurku si oloupeme nebo dobře omyjeme, nastrouháme případně nakrájíme na kostičky,... více o Okurkový salát s jogurtem a balkánským sýrem
Staré, nepotřebné punčochy, případně gázu (obvazy) si nastříháme na kostky cca10x10cm. Provázky nastříháme na potřebnou míru. Natrháme různé druhy... více o Barvená velikonoční vejce v cibulových slupkách
Ve vodní lázni svaříme smetanu, žloutky, kakao, mouku, cukr za stálého míchání. Po vychladnutí přimícháme do utřeného másla s cukrem a vymixujeme do... více o Krém / krémová náplň do doutníčků, ořechů, trubiček...
Vše smíchat dohromady a vlít do formy. Péci podle typu trouby. Pekla jsem při 170 °C asi 3/4 hodiny. Recept není originální, je z kalendáře, ale nám... více o Kelímková bábovka z jogurtu
Nejdříve utřeme heru s cukrem, pak postupně přidáme ostatní ingredience. Nakonec vmícháme ušlehaný sníh. Dáme péci do vysypané a vymazané formy.... více o Kakaová bábovka
Sýry nakrájíme na malé kostky. Každou kostku budeme balit do salámu. Střídavě napichujeme na špejle v salámu obalené sýry, kolečka ředkviček, půlky... více o Salámové špízy
Na másle zesklovatíme cibuli a na ní rozdrobíme droždí. Za stálého míchání se nám droždí rozpustí a následně vytvoří hrudky. Statečně mícháme dále a... více o Maminčina drožďová pomazánka
Z mouku, soli, 2 lžiček olivového oleje, cukru, sušeného droždí, vody a vinného octa vypracujeme nejlépe vařečkou hladké relativně vlhké těsto, a sice... více o Arabský chléb - Pide
Žloutky oddělíme od bílků. Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny. Poté přidáme vrchovatou lžičku skořice a zašleháme. Dále přidáme olej a mléko a vše... více o Bábovka s jablíčky a skořicí
Nastrouhanou kořenovou zeleninu, nasekanou cibuli a nakrájené klobásky orestujeme na tuku. Přidáme prolisovaný česnek, na malé kostičky nakrájené... více o Vydatná česnečka
Brambory uvaříme v osolené vodě. Na pánvi na oleji osmahneme cibulku, přídáme slaninu, kterou lehce osmažíme. Poté přidáme uvařené brambory a opečeme... více o Chalupářské brambory
Koleno vykostíme, trochu rozklepeme, potřeme česnekem utřeným se solí, opepřime, potřeme ostrou hořčicí a necháme v chladu 1-2 dny odležet. Pak koleno... více o Vepřové koleno marinované
Na větší talíř nakrájíme na tenčí plátky mozzarellu, na ní přidáme nakrájená rajčata. Toto polejem olivovým olejem a lehce pokapeme balzamikovým octem... více o Caprese
Postup přípravy: Cibulku nasekáme hodně na drobno a smícháme se změklým máslem, kořením kari, strouhankou, citronovou šťávou a hořčicí. Plátky filé... více o Filé v alobalu
Štávu zahřejeme na 85 °C (rychle) přidáme cukr a kyselinu, necháme rozpustit. Nevaříme! Plníme do lahví, pevně uzavřeme a skladujeme ve vodorovné... více o Šťáva z malin, jahod apod.
Vejce,cukr a vanilkový cukr ušleháme do pěny. Za stálého míchání přiléváme olej a vaječný likér. Nakonec vmícháme mouku s práškem do pečiva. Do formy... více o Bábovka s vaječným koňakem
Vše smícháme dohromady, vylejeme do vymazaného a vysypaného plechu a dáme péct. Upečený potřeme polevou a posypem kokosem. Dáme na chvilinku do... více o Kakaovník
Do vývaru z masa dáme vařit nadrobno nakrájené brambory. Na jednu porci asi jedna veliká. Když jsou brambory měkké, přidáme majoránku a pustíme do ní... více o Flamendří česnečka
V míse smícháme cukr, vejce, olej, mléko, kompot (kousky dýně, angrešt, vypeckované třešně, špendlíky, kousky ananasu) a přisypeme mouku s práškem do... více o Kompotová buchta na plech
Cibulku a bylinky nakrájíme, tuňáka okapeme a vše důkladně smícháme dohromady, lze přidat i nakrájené vajíčko natvrdo. Pomazánka chutná dobře i... více o Tuňáková pomazánka light
Chřest oloupeme a nakrájíme na kousky 3 až 4 cm. dlouhé. Do teplé vody (asi 1 litr) přidáme sůl, cukr, třetinu másla a kousky chřestu. Vaříme asi 10... více o Chřestový krém - polévka
1.Připravíme si menší kastrolek, do kterého nalijeme olej,aby nám pokryl celé dno. 2.Na oleji si zlehka osmahneme nakrájenou cibulku. 3.Na cibulku... více o Bramborový guláš III.
Vykynutým kváskem zaděláme běžným způsobem volnější kynuté těsto. Po vykynutí rozprostřeme na plech, posypeme hustě borůvkami a překryjeme posypkou.... více o Borůvkový koláč s ořechovou posypkou
Maso vložíme do studené osolené vody spolu s kořením a očištěnou kořenovou zeleninou a jednou cibulí. Zvlášť uvaříme kroupy, necháme je vychladnout,... více o Zabijačková polévka
Špenát omyjeme a necháme dobře okapat. Cibule oloupeme, nakrájíme na plátky a dusíme v horkém tuku, až zesklovatí. Přidáme špenát, sůl i pepř a... více o Zapečené filé na špenátě