Pořádný silný vývar s nudlemi a játrovými knedlíčky je klasika, kterou většina z nás miluje. Do hovězí polévky prostě patří, dodají jí tu správnou chuť a šmrnc.
Příprava domácích játrových knedlíčků není vůbec složitá. Stačí játra odblanit, zbavit zbytků cév, a namlít na masovém mlýnku nebo rozmixovat v mixéru, zahustit je strouhankou, přidat na másle osmaženou cibulku, vajíčko, česnek, sůl, pepř, majoránku a špetku muškátového oříšku nebo květu.
S čerstvě připravenou hmotou na knedlíčky se ale špatně pracuje, lepí se a knedlíčky nemají ten správný tvar. Proto si zavářku připravte dřív a uložte ji alespoň na hodinu do ledničky. Knedlíčky pak tvarujte rukama, které si vždy namočte do studené vody.
Recept na poctivý domácí vývar, jak ho připravují šéfkuchaři, najdete ZDE.
Oloupané cibule pokrájíme na klínky, slaninu na nudličky či kostičky a na trošce oleje smažíme za občasného promíchání do zesklovatění cibule. Pak... více o Fazole (nejen) se slaninou
Maso zprudka opečte spolu s kořenovou zeleninou v troubě při 200 aC. Opláchněte od přebytečné bílkoviny a v hrnci zalijte vodou. Přidejte pórek, rajče... více o Hovězí vývar
Na sádle nechte zesklovatět cibuli. Poté přidejte šunku a slaninu. Na 20 sekund přidejte nakrájený česnek. Poté zalijte vodou, přidejte bujon a... více o Pořádná česnečka
Drobně pokrájenou slaninu (špek) s cibulí osmažíme dorůžova. Pak přidáme mleté maso, které za občasného míchání osmažíme, osolíme, opepříme, přidáme... více o Mletá směs s fazolemi
Fazole namočíme na dvě hodiny do studené vody a poté uvaříme doměkka v mírně osolené vodě. Vaříme každý druh fazolí zvlášť, aby jeden druh nebyl... více o Barevný fazolový salát (lečo) - sterilovaný
Vařené brambory ve slupce necháme zchladnout, oloupeme, nastrouháme do mísy, osolíme, přidáme vejce, promícháme a přidáváme mouku dle potřeby. Těsto... více o Bramborové noky s dušeným špenátem
Brambory očistěte kartáčkem pod tekoucí vodou, ale neloupejte. Pak přeřízněte podélně napůl. Předvařte v osolené vodě asi 8 minut. Pak nařízněte... více o Pečené brambory
Vejce nastrouháme na hrubém struhadle do misky, přidáme drobně pokrájenou cibulku a šunku, sýr a Floru (můžeme použít i změklé máslo). Vše dobře... více o Sýrovo-vaječná pomazánka
HOVĚZÍ GULÁŠ: Očištěnou nakrájenou cibuli osmažíme na tuku dohněda. Poté přidáme očištěné, na kostičky nakrájené, osolené a opepřené maso. Maso trochu... více o Hovězí guláš s domácím Bavorským knedlíkem
Připravíme si potřebné ingredience. Na pánev: Nasekáme si cibuli (cibuli a půl) a nakrájíme oloupané česnekové stroužky na cca 0,3 cm plátky. Do této... více o Cibulovo-česneková polévka
Nejprve si připravíme maso. Kuřecí si rozdělíme na větší kusy, vložíme do misky a přidáme olivový olej. Maso osolíme, přidáme trochu bazalky, oregano... více o Grilovaná tortilla s kuřecím masem a jogurtovobazalkovým dressingem
Kapary necháme okapat, polovinu jich nasekáme a ostatní necháme vcelku, smícháme je s majonézou a podle chuti přidáme pepř, příp. sůl. Kapary stačí... více o Dipy ke grilovanému masu - s kapary
Rybu omyjte, odstraňte kůži a vykostěte ji. Maso osušte papírovou utěrkou. Nakrájejte na stejnoměrné špalíčky. Z mouky, vejce a vody či piva pak... více o Fish & chips
1) Sušenky vložte do plastového sáčku a najemno rozdrťte válečkem (případně je rozmixujte). Dejte do mísy spolu s moukou, solí, máslem, cukrem a... více o Borůvkový koláč s krémem z bílé čokolády
Postup i s fotogalerií v článku [[http://www.recepty.cz/clanek/gourmet/laskonky-215|zde]].... více o Laskonky dle časopisu F.O.O.D.
Na pánvi bez oleje osmahnu na kolečka nakrájené žampiony, přidám vodu a chvíli podusím. Přidám na kostky nakrájené tofu, hrášek a olivy (kraju podélně... více o Uzené tofu na kari
Ovoce očistíme, oloupeme, zbavíme pecek a jádřinců a nakrájíme na slabé plátky. Pokud použijeme hrušky a jablka, pokapeme je citronovou šťávou, aby... více o Báječné ovocné koláčky - snadno a rychle
Těstoviny si uvaříme podle návodu na obale. Mezitím si nakrájíme česnek, balkánský sýr a klobásky. Klobásky na půlměsíčky. Na pánvi rozehřejem trochu... více o Zapečené těstoviny s rajčaty, klobáskou a balkánem
Červený meloun vypeckujeme, nakrájíme na kousíčky a rozmixujeme. Vznikne melounová šťáva, kterou nalijeme do plastové vaničky. Přidáme cukr a šťávu z... více o Melounový sorbet
Piškoty si pomeleme nebo rozmixujeme společně s 250 g kompotovaných meruněk a dáme do mísy. Přidáme vanilkové cukry a tolik šťávy, aby nám při... více o Meruňkový závin
Jáhly propereme v horké vodě, dáme vařit do osoleného mléka, až do zhoustnutí (cca 20min) Mezitím si utřeme žloutky s cukrem, sníh s bílků a vše... více o Jahelníkový nákyp
*Množství pro dvě osoby. Lilek rozpůlíme-podélně a vydlabeme dužinu. Lilek uvnitř posolíme, dužinu také a necháme vypotit. Pak vysušíme ubrouskem nebo... více o Lilkové lodičky
Oloupeme jablka a nastrouháme. Přidáme rozinky. Dále můžeme přidat cukru dle chuti a také skořici. Tvaroh smícháme s vanilkovým cukrem, vejci a dvěma... více o Klasická žemlovka
Do mléka přidáme nakrájené banány, med a skořici, potom rozmixujeme.... více o Banánový koktejl na spaní
Brokolici očistíme, nakrájíme na menší části, vložíme do hrnce s vařící vodou a necháme cca 5 - 10 min povařit (nemá být ani tvrdá, ale ani příliš... více o Brokolicové karbanátky II
Žloutky s vodou vymícháme, přidáme práškový cukr a olej, postupně kakao a mouku + prášek do pečiva. Hrst ořechů, rozinky a tuhý sníh ze 6-ti bílků.... více o Jednoduchá ovocná bublanina
Bílky ušleháme zvlášť, dáme nad páru a vmícháme cukr, ořechy, strouhanku a kakao. Mícháme, až je směs horká, odstavíme, necháme mírně vychladnout.... více o Pařížské rohlíčky od Dáši
Vejce uvaříme, nakrájíme na větši kousky. Cibulky nakrájíme, smícháme s jogurtem, majonézou, smetanou a hořčicí. Opatrně přidáme vejce a vmícháme je... více o Vajíčkový salát podle Šárky
Sušenky rozválíme přidáme ostatní přísady a zpracujeme v těsto. Těsto vtlačíme do formiček od Kinder vajíček. Doprostřed uděláme důlek, který plníme... více o Nepečená vajíčka
Do misky si nasypu 2x vanilkový pudink, vanilkový cukr, 1 dcl (nebo půl sklenky) práškového cukru, 1 dcl (nebo půl sklenky) oleje, 2 vajíčka a půlku... více o Pudinková bábovka II.
Celer oloupeme, očiistíme a nastrouháme nahrubo, zakapeme citronovou šťávou, přidáme na malé tenké proužky nakrájené tyčinky (tyčinku překrojím na 3... více o Celerová pomazánka III.
Uvaříme brambory ve slupce, oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme jemně nakrájenou cibuli, sůl, špetku pepře a vmícháme tatarskou omáčku... více o Výborná chlebíčková pomazánka
Ze surovin zpracujeme těsto, které dáme min. na 1 hodinu do ledničky. Pak těsto rozdělíme na 6-7 dílů a z každého kousku vyválíme kolo, které... více o Rohlíčky bez cukru
Maso nakrájíme jako na guláš, na oleji osmahneme do světle růžova nakrájenou cibuli, zasypeme oběma paprikami a přidáme sáček zelí i s vodou. Houby ... více o Maďarská variace
Ořechy na 2 hodiny namočíme do vody, pak osušíme a nasekáme - nijak jemně to být nemusí. Vše "zhňácáme" dohromady, přidáme ořechy. Vytvarujeme válečky... více o Masarykovo cukroví z Krkonoš
Panenky nakrájíme na silnější medailonky (nenaklepáváme) a každý obalíme plátkem slaniny. Svážeme silnou nití, osolíme, opepříme a posypeme steakovým... více o Zabalená vepřová panenka
Vše zaděláme v těsto a necháme vykynout. Po vykynutí pleteme houstičky, potíráme rozšlehaným vajíčkem, sypeme solí a kmínem nebo mákem nebo strouhaným... více o Housky
Vločky v osolené vodě uvaříme na velmi hustou kaši a necháme vychladnout. Slaninu nakrájíme na drobno, rozškvaříme, přidáme nakrájenou cibuli a chvíli... více o Karbanátky z ovesných vloček
Mřížku v troubě dejte na střední pozici. Troubu předehřejte na 220 °C, horkovzdušnou na 200 °C. Plech s vyšším okrajem o rozměrech cca 45x32 cm... více o Zmrzlinové sendviče
Plátky rozklepeme, osolíme, popepříme a po jedné straně bohatě potřeme rozetřeným česnekem. Posypeme majoránkou. Do slaniny zabalíme Hermelín nebo... více o Česnekové kapsy
V mléce rozšleháme vejce a sůl, vlijeme do misky s moukou. Promícháme a vmícháme vypeckované třešně. Pomocí 2 lžic hážeme do vroucí osolené vody... více o Třešňové halušky
Meruňky rozemeleme s odstopkovaným angreštem. Cukr smícháme s Gelfixem a přidáme spolu s badyánem k namletému ovoci. Směs přivedeme k varu a za... více o Meruňkovo-angreštová marmeláda
Plechovky se salkem vložíme neotevřené do hrnce s vodou, přivedeme do varu a vaříme při mírné teplotě 2 hodiny. Vyjmeme a necháme zchladnout. Mezitím... více o "Pravé" Baileys
Kotlety řádně omyjeme a poklademe do vymazaného pekáče. Kotlety z obou stran osolíme, opepříme a posypene kmínem (velice drobně). Oloupané a omyté... více o Kotlety na smetaně II.
Pekáč nebo zapékací misku vymažeme máslem. Postupně vrstvíme na kolečka nakrájené brambory, každou vrstvu okořeníme (sůl, majoránka, oregáno, tymián,... více o Vynikající zapečené vepřové kotlety
Maso nakrájíme na tenké plátky a z utřeného česneku a všech dalších ingrediencí připravíme marinádu. Plátky marinádou důkladně po obou stranách... více o Vepřové plátky na medu
Celer nastrouháme na hrubém struhadle, promícháme s majolkou, mlékem, citronovou šťávou, jemně nasekanou cibulí, kostičkami okurek, nahrubo... více o Celerová pomazánka s vejcem
Řízky naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme v mouce. Na pánvi rozehřejeme olej a řízky na něm po obou stranách osmažíme. Cibuli nakrájenou na 0,5 cm... více o Přírodní řízek se smaženou cibulí
Zelí nastrouháme, osolíme a vymačkáme šťávu. Měkké zelí slijeme, smícháme se strouhanou ředkví a mrkví. Dresink připravíme vmícháním hořčice s olejem,... více o Delikatesní salát
Maso očistíme, zbavíme chrupavek a umeleme na masovém strojku, přidáme sůl, pepř a mléko, rozmícháme a necháme odležet v chladničce. Do odleželého... více o Holandské řízky