• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak zužitkovat starší pečivo

Jak zužitkovat starší pečivo

Jak zužitkovat starší pečivo

Určitě se to často stává i vám, že vám doma zůstávají starší rohlíky, housky a chléb, které už nikdo nechce. Všichni si radši dají čerstvé pečivo. To staré pak často zgumovatí a ztvrdne nebo zplesniví a nakonec skončí v koši.

Rozpečte ho!

Pokud máte doma rohlíky, housky nebo bagety z předchozího dne, potřete vršek olejem a "namočte" ho do na talířek nebo misky nasypané soli s kmínem, máku, sezamového semínka, sušeného koření nebo směs všeho, co máte rádi, položte ho na plech kořením nahoru a dejte na 5 minut do trouby rozehřáté na 170 °C. Rozpéct ho můžete i jen tak nasucho, ať už v troubě, mikrovlnce nebo na toustovači. Při použití mikrovlnné trouby ale dejte pozor, abyste tam pečivo nenechali příliš dlouho, bylo by tvrdé, případně by se mohlo dokonce zprostředka začít pálit.

Chcete si upéct své domácí pečivo? Recepty na housky, toastový i podmáslový chléb, najdete ZDE.

Udělejte strouhanku

Pokud máte pečiva hodně, to starší včas vyndejte ze sáčku, aby nezplesnivělo, a nechte ho úplně uschnout. Využít můžete i zbytkové teplo v troubě po pečení. Z tvrdých rohlíků, housek, baget i toastového chleba pak na mlýnku nebo v robotu udělejte strouhanku, která se vždycky hodí. Uložte ji do dobře uzavíratelné nádoby. Strouhanku můžete udělat i z tvrdého chleba, hodí se na zahuštění gulášů a ragú.

Uvařte si chlebovou polévku

Hustá a vydatná chlebová polévka patří ke staré dobré české klasice. Je jednoduchá a rychle uvařená. Nejlépe ji připravíte ze staršího chleba, který se tak může ještě zužitkovat. Nezapomeňte ji zjemnit smetanou a dochutit něčím zeleným. Hodí se do ní i vajíčko. Recept na ni najdete ZDE.

Připravte nádivku

Starší pečivo se skvěle hodí také pro přípravu nádivky, kterou si můžete vychutnat nejen na velikonoce. Upéct ji můžete buď jen tak, nebo s ní naplnit kuře či masovou roládu. Do ní můžete přidat vše, co máte rádi, ať už uzené či pečené maso, zeleninu, sýr, uzeniny a podobně. 8 receptů na ty nejlepší nádivky najdete ZDE.

Osmažte ho

Rychlé a chutné jsou i topinky a smaženky, které připravíte tak, že pečivo namočíte ve vyšlehaném vajíčku, přidat do něj můžete i nastrouhaný sýr, a pak ho osmažíte na rozehřátém oleji.

Máte rádi kváskový chléb? Recept na klasickou Šumavu pro začátečníky najdete ZDE.

Mohlo by vám zachutnat

60 minut
Citrónová Janina

Citrónová Janina

Připravíme si misku na bílky a mísu na žloutky. Rozklepneme vejce a oddělíme žloutky od bílků. Do bílků přidáme sůl a vyšleháme tuhý sníh. Dortovou... více o Citrónová Janina

40 minut
Salát (nejen) z černé čočky

Salát (nejen) z černé čočky

Drobně pokrájenou cibuli s paprikou smícháme s tence krájeným řapíkatým celerem, na kostičky pokrájeným pevným zralým rajčetem a pokrájeným rybím... více o Salát (nejen) z černé čočky

45 minut
Sněhové dortíky z hrníčků

Sněhové dortíky z hrníčků

Žloutky smíchejte s cukrem. Přidejte polohrubou mouku smíchanou s kypřícím práškem a dvě lžíce teplé vody. Z bílků vyšlehejte sníh a jemně ho... více o Sněhové dortíky z hrníčků

20 minut
Tiramisu z pomazánkového másla

Tiramisu z pomazánkového másla

Do mísy vložíme pomazánkové máslo, smetanu a cukr a řádně promícháme. Do nádoby rozložíme vrstvu piškotů a pokapeme je kávou. Na to rozetřeme... více o Tiramisu z pomazánkového másla

60 minut
Meruňkové clafoutis

Meruňkové clafoutis

Troubu zapněte na 190 °C. Meruňky přepulte, vypeckujte a řeznou stranou nahoru je urovnejte do zapékací misky, kterou jste vymazali kouskem másla.... více o Meruňkové clafoutis

Křehké škvarkové pracny

Křehké škvarkové pracny

Hladkou mouku smícháme v míse s moučkovým a vanilkovým cukrem. Přidáme mleté škvarky, vejce a mléka jen tolik, abychom nám zpracováním všech surovin... více o Křehké škvarkové pracny

40 minut
Polévka pho se zeleninovými nudlemi a jarní cibulkou

Polévka pho se zeleninovými nudlemi a…

Nejdříve si nakrájejte kuřecí maso na plátky. Pokud nemáte k dispozici pravý vývar na pho polévku, stačí když budete mít vývar zeleninový nebo kuřecí.... více o Polévka pho se zeleninovými nudlemi a jarní cibulkou

15 minut
Placičky ze zbylé bramborové kaše

Placičky ze zbylé bramborové kaše

Bramborovou kaši zbylou od oběda rozmícháme v misce s 1-2 vajíčky, přidáme nastrouhaný sýr, zelené natě a sušené bylinky podle chuti, přidáme slaninu... více o Placičky ze zbylé bramborové kaše

Domácí lučina z mléka

Domácí lučina z mléka

Čerstvé mléko smícháme se smetanou (nepoužívejte trvanlivé mléko a smetanu), zahřejeme na 22-25°C, zašleháme zakysanou smetanu a ihned nalijeme do... více o Domácí lučina z mléka

Kávovo-ořechové řezy

Kávovo-ořechové řezy

Korpus: žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, smetanu, mouky s kypřidlem kávou a ořechy a dobře promícháme. Nakonec vmícháme tuhý sníh z... více o Kávovo-ořechové řezy

Celerové karbanátky (sekaná)

Celerové karbanátky (sekaná)

Mleté maso dáme do mísy, přidáme mléko, vejce, hrubě nastrouhaný celer, jemně pokrájenou cibuli, osolíme a okořeníme dle chuti. Pokud chceme můžeme... více o Celerové karbanátky (sekaná)

Česnekové řízky na smetaně

Česnekové řízky na smetaně

Do vymazaného pekáčku naskládáme naklepané osolené a opepřené řízky, které posypeme pokrájenou česnekovou slaninou a plátky česneku. Vše zasypeme... více o Česnekové řízky na smetaně

Kynutý švestkový závin (štrůdl)

Kynutý švestkový závin (štrůdl)

Do mísy nasypeme polohrubou mouku, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, posypeme krupicovým cukrem a přilijeme trochu vlažného mléka... více o Kynutý švestkový závin (štrůdl)

40 minut
Krémová zeleninová polévka

Krémová zeleninová polévka

Hrnec vytřeme mastným papírovým ubrouskem (nebo kápnem kapku oleje) a zahříváme 3 minuty na středním stupni tepelného zdroje. Přidáme olej a nadrobno... více o Krémová zeleninová polévka

Kuřecí závitek s nivou

Kuřecí závitek s nivou

Kuřecí prsa naklepu, rozříznu a naplním nivou, zabalím a propíchám párátky, aby závitky držely. Závitky posolím, opepřím, okořením - koření na kuře.... více o Kuřecí závitek s nivou

Tvarohový dort s banány

Tvarohový dort s banány

Sušenky dáme do mikrotenového sáčku, rozdrtíme válečkem na těsto a nasypeme do mísy. Máslo rozehřejeme a vmícháme do drobků. Směs natlačíme na dno a... více o Tvarohový dort s banány

60 minut
Pikantní čočka s kuřecím masem

Pikantní čočka s kuřecím masem

Čočku propláchneme a dáme namočit do studené vody (stačí 1-2 hodiny). Pak ji v téže vodě uvaříme doměkka. Ponecháme v čočce jen malé množství tekutiny... více o Pikantní čočka s kuřecím masem

Masové knedlíčky v rajské omáčce

Masové knedlíčky v rajské omáčce

Maso promíchejte s jemně nasekanou cibulkou a česnekem. Přidejte další ingredience a vytvořte dobře tvarovatelnou směs. Je-li potřeba, přisypte více... více o Masové knedlíčky v rajské omáčce

Prdelačka z jelítka - jíšková

Prdelačka z jelítka - jíšková

Na sádle osmažíme drobně pokrájenou cibuli, kterou zaprášíme hladkou moukou, necháme jí zpěnit a zrůžovět. Jelito vymačkáme ze střívka, promícháme s... více o Prdelačka z jelítka - jíšková

50 minut
Kokosovo-ananasový dort

Kokosovo-ananasový dort

**Těsto**: Mouku, cukr, van.cukr, kypřící prášek, mléko, olej, vejce pečlivě promícháme do hladka, nalijeme do formy na pečení (cca 26cm) a dáme péct... více o Kokosovo-ananasový dort

Kuřecí prsa na pórku

Kuřecí prsa na pórku

Kuřecí prsa nakrájíme na plátky osolíme, opepříme a posypeme grilovacím kořením. Plátky masa obalíme v hladké mouce . Na pánev dáme lžíci oleje, maso... více o Kuřecí prsa na pórku

Polévka z uzeného stehýnka

Polévka z uzeného stehýnka

Uzené stehýnko si dáme uvařit doměkka, pak vyndáme, necháme zchladnout, sundáme kůži, maso obereme od kostí a pokrájíme na menší kousky. Vývar... více o Polévka z uzeného stehýnka

30 minut
Fazolová gulášovka s uzeným masem

Fazolová gulášovka s uzeným masem

Uzené maso povaříme. Do vývaru dáme vařit brambory na kostičky do měkka s libečkem. V menší nádobě zpěníme na oleji cibulku, přidáme česnek, sladkou... více o Fazolová gulášovka s uzeným masem

10 minut
Bábovka "bleskovka"

Bábovka "bleskovka"

Postup je velmi jednoduchý. Všechno smícháme dohromady, žádné šlehání do úmoru :-) Nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme - já pekla 45 min... více o Bábovka "bleskovka"

Vynikající tvarohové lívance

Vynikající tvarohové lívance

Všechny suroviny zamícháme, já se s tím nijak nepárám, tvaroh nechá hrudky, ale to jsem vůbec neřešila. A pak smažíme na teflonové pánvičce (olej... více o Vynikající tvarohové lívance

Jahodové knedlíky-nejrychlejší

Jahodové knedlíky-nejrychlejší

Jahody trošku rozmačkáme v misce, tvaroh nastrouháme, smetanu rozmícháme s troškou mléka - pokud je hodně hustá (můžeme přisladit), plátky knedlíků... více o Jahodové knedlíky-nejrychlejší

Náchodská krkovička

Náchodská krkovička

Ze všech ingrediencí mimo masa, cibule a piva umícháme kašičku, kterou potřeme osolené plátky masa (neklepeme, jen po stranách nařízneme) a necháme... více o Náchodská krkovička

45 minut
Škvarkové placičky

Škvarkové placičky

Bramboru nastrouháme na jemno, přidáme ostatní suroviny (mimo ŠKVARKŮ) a zpracujeme těsto, které necháme pod utěrkou na teplém místě kynout, třeba dvě... více o Škvarkové placičky

Domácí hranolky bez tuku

Domácí hranolky bez tuku

Syrové brambory oloupu, protlačím přes mřížku na lisu na hranolky. Nechám je 20 minut louhovat ve vodě, aby se vyplavil škrob. Osuším je v utěrce.... více o Domácí hranolky bez tuku

Palačinky s tvarohem a čokoládou

Palačinky s tvarohem a čokoládou

Z mléka, vejce, mouky, soli a cukru ušleháme těsto na palačinky a na pánvi je opečeme do zlatova. Tvaroh, citronovou kůru, cukr, rozinky a mléko... více o Palačinky s tvarohem a čokoládou

Óbr dort - číslice

Óbr dort - číslice

Postup stejný jako zde uvedené Žravé řezy, Kiwi řezy atd. Tj: žloutky ušleháme s cukrem, postupně přidáváme vodu, pak mouku s práškem, nakonec pevně... více o Óbr dort - číslice

Hrnečková paštika

Hrnečková paštika

Vo vodě namočené žemle vymačkáme a spolu s játry na jemno umeleme. Máslo dobře vymícháme s vejci a dobře promícháme s játry. Dochutíme mletou červenou... více o Hrnečková paštika

60 minut
Červená řepa po řecku

Červená řepa po řecku

Řepu uvařime v horké vodě doměkka (podle velikosti - ty velké se vaří i déle než hodinu), zkoušejte měkkost třeba špejlí, nebo vidličkou. Poté vodu... více o Červená řepa po řecku

10 minut
Jogurtová jahodová zmrzlina

Jogurtová jahodová zmrzlina

Smícháme jogurt s ušlehanou smetanou, osladíme dle chuti. Pak přimícháme jahody, které jsme rozmačkali vidličkou. Dáme zmrazit.... více o Jogurtová jahodová zmrzlina

Piškotové těsto

Piškotové těsto

Do mixéru dám vejce a cukr. Potom přidám smíchanou mouku s práškem do pečiva a vodu. Na vymazaný plech dám těsto a přidám jakékoliv ovoce. Tento... více o Piškotové těsto

Jahodový koláč

Jahodový koláč

Hladkou mouku prosejeme na vál, do důlku v mouce vyklepneme vejce, přidáme moučkový cukr a nasekané máslo. Rychle uhněteme pevné těsto. Těsto necháme... více o Jahodový koláč

Kokosovo-čokoládová buchta s mandarinkami

Kokosovo-čokoládová buchta s…

Máslo utřeme s cukrem, přidáme celá vejce, mouku, mléko, prášek do pečiva a špetku soli, pokud se vám těsto zdá příliš tuhé, přidáme ještě mléko.... více o Kokosovo-čokoládová buchta s mandarinkami

Tvarohové knedlíky

Tvarohové knedlíky

Tvaroh, vajíčko smíchat rukou dohromady. Pomalu přidávat jemnou strouhanku do té doby, než jdou udělat malé - asi 3 cm kuličky. Ty hodíme na cca 4-5... více o Tvarohové knedlíky

30 minut
Tvarohovo-ananasové řezy

Tvarohovo-ananasové řezy

Z ingrediencí na těsto si připravíme těsto, které necháme 1/2 hodiny v chladu rozležet. Poté vyválíme a položíme na vymazaný a vysypaný plech (nebo... více o Tvarohovo-ananasové řezy

Pórková polévka s drožďovými knedlíčky

Pórková polévka s drožďovými knedlíčky

Do kuřecího vývaru dáme nakrájený pórek a nastrouhanou mrkev a necháme vařit. Mezitím si uděláme knedlíčky. Na olej dáme rozpustit droždí, pak přidáme... více o Pórková polévka s drožďovými knedlíčky

Turecká pomazánka z lilku

Turecká pomazánka z lilku

Lilky a papriky opečeme na sucho v troubě (nejlépe na starém plechu) a necháme vychladnout. Papriky jsou zpravidla o něco dříve hotové. Rajčata... více o Turecká pomazánka z lilku

Roláda z esíček

Roláda z esíček

Esíčka vysypeme na vál a válečkem je rozdrtíme na prášek. Přisypeme práškový cukr, kakao a přidáváme studenou kávu tak dlouho, až budeme moci... více o Roláda z esíček

Léčivý med malé vyděračky

Léčivý med malé vyděračky

Šišky omyjeme a vaříme půl hodiny, poté vodu přecedíme, přidáme cukr a vaříme za občasného míchání do zhoustnutí - zkouším kapku na talíři, neměla by... více o Léčivý med malé vyděračky

Rebarborový koláč

Rebarborový koláč

Máslo našleháme s cukrem a postupně přidáváme vejce. Poté přimícháme mouku s práškem do pečiva, solamylem a skořicí. Těsto dáme do vymazané a vysypané... více o Rebarborový koláč

Bochánek, který se vždy povede

Bochánek, který se vždy povede

Nejprve si všechny přísady dáme do místnosti (třeba přes noc), aby měly stejnou teplotu. Do šálku dáme trochu mléka, přidáme lžíci cukru, lžíci mouky... více o Bochánek, který se vždy povede

Hruškový koláč II.

Hruškový koláč II.

Mouku smícháme se špetkou soli a kypřícím práškem. Přidáme na vločky nakrájené máslo a vodu. Vypracujeme hladké těsto a dáme ho na 1 hodinu chladit.... více o Hruškový koláč II.

40 minut
Jablečný štrůdl

Jablečný štrůdl

Z pomazánkového másla a hladké mouky vytvoříme vláčné těsto, které rozdělíme na 2 díly. Z každého vyválíme plát, posypeme strouhanými jablky, cukrem,... více o Jablečný štrůdl

90 minut
Vánoční jihočeský kuba

Vánoční jihočeský kuba

Kroupy propláchneme a ve větším množství vody vaříme doměkka. Cibuli nadrobno pokrájíme a osmahneme, přidáme hrubě posekaný česnek, předem namočené... více o Vánoční jihočeský kuba

60 minut
Kuře v pivní omáčce

Kuře v pivní omáčce

Porce kuřete opečeme na tuku ze všech stran, osolíme, přidáme několik zrnek celého pepře, rozsekanou cibuli a dusíme asi 15 minut. Potom rozmícháme... více o Kuře v pivní omáčce

40 minut
Koprová omáčka

Koprová omáčka

Z tuku a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme vývarem, rozšleháme a povaříme. Po 30 minutách varu přidáme ocet, podle potřeby přisolíme a omáčku... více o Koprová omáčka

Doporučujeme

40 minut
Čočkové minestrone

Čočkové minestrone

10 minut
Voňavý sirup z bezinkových květů

Voňavý sirup z bezinkových květů

60 minut
Jahodovo-rebarborový koláč

Jahodovo-rebarborový koláč

Poslední sledované recepty

169
Špagety se zeleninovou omáčkou a mletým masem
Špagety se zeleninovou…
30
Domácí kuřecí čína
Domácí kuřecí čína
28
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
23
Kuřecí čína s ananasem
Kuřecí čína s ananasem
21
Brokolicová polévka se smetanou
Brokolicová polévka se…

Zajímavé články

Slunečnicová semínka, laciná superpotravina nejen na chroupání. Vyrobíte z nich pomazánku, pesto nebo mléko
Slunečnicová semínka, laciná superpotravina nejen…
Nejlepší sýr na grilu: Který vybrat a jak ho připravit, aby byl dokonalý?
Nejlepší sýr na grilu: Který vybrat a jak ho…
Výborný bezový sirup: Vyzkoušejte recept herečky Ivy Hüttnerové alias bylinkářky Alžběty ze seriálu Slunečná
Výborný bezový sirup: Vyzkoušejte recept herečky…
Pečivo z mrazáku? Díky tomuhle triku bude opět krásně křupavé
Pečivo z mrazáku? Díky tomuhle triku bude opět…
Vyhlaste boj celulitidě! Zbavte se pomerančové kůry přírodní a chutnou cestou
Vyhlaste boj celulitidě! Zbavte se pomerančové…
AHA.cz Mišík je minulost! Kubelková už do rodiny přivítala nového fešáka

Mišík je minulost! Kubelková už do rodiny přivítala nového fešáka

Mimibazar První pomoc při spálení od slunce, poranění, nevolnosti i jet lagu: Homeopatická cestovní lékárnička

První pomoc při spálení od slunce, poranění, nevolnosti i jet lagu: Homeopatická cestovní lékárnička

Dáma.cz 5 signálů, že vás někdo proklel, uřkl nebo uhranul: Jak se proti tomu bránit?

5 signálů, že vás někdo proklel, uřkl nebo uhranul: Jak se proti tomu bránit?

Blesk pro ženy Velký přehled letních bot očima stylistky: Které budou slušet všem a co naopak rozšíří lýtka?

Velký přehled letních bot očima stylistky: Které budou slušet všem a co naopak rozšíří lýtka?

Ženy.cz Test osobnosti: Jaký módní styl vás vystihuje?

Test osobnosti: Jaký módní styl vás vystihuje?

Blesk.cz Po první překvapivé show: Dua Lipa šokovala Prahu podruhé! S Farnou to rozjela na pódiu

Po první překvapivé show: Dua Lipa šokovala Prahu podruhé! S Farnou to rozjela na pódiu

SportRevue.cz FOTO: Kočky k pohledání. 40 (ex)sportovkyň, které stoprocentně splňují ideál ženské krásy

FOTO: Kočky k pohledání. 40 (ex)sportovkyň, které stoprocentně splňují ideál ženské krásy

Maminka.cz 6 výletů na unikátní místa v Česku, která byste měli s dětmi objevit. Vyrazí vám dech

6 výletů na unikátní místa v Česku, která byste měli s dětmi objevit. Vyrazí vám dech

Blesk Horoskopy Znamení zvěrokruhu a sex v přírodě: Kdo miluje lesní dobrodružství a kdo zůstává věrný ložnici?

Znamení zvěrokruhu a sex v přírodě: Kdo miluje lesní dobrodružství a kdo zůstává věrný ložnici?

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak zužitkovat starší pečivo
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact