Určitě se to často stává i vám, že vám doma zůstávají starší rohlíky, housky a chléb, které už nikdo nechce. Všichni si radši dají čerstvé pečivo. To staré pak často zgumovatí a ztvrdne nebo zplesniví a nakonec skončí v koši.
Pokud máte doma rohlíky, housky nebo bagety z předchozího dne, potřete vršek olejem a "namočte" ho do na talířek nebo misky nasypané soli s kmínem, máku, sezamového semínka, sušeného koření nebo směs všeho, co máte rádi, položte ho na plech kořením nahoru a dejte na 5 minut do trouby rozehřáté na 170 °C. Rozpéct ho můžete i jen tak nasucho, ať už v troubě, mikrovlnce nebo na toustovači. Při použití mikrovlnné trouby ale dejte pozor, abyste tam pečivo nenechali příliš dlouho, bylo by tvrdé, případně by se mohlo dokonce zprostředka začít pálit.
Chcete si upéct své domácí pečivo? Recepty na housky, toastový i podmáslový chléb, najdete ZDE.
Pokud máte pečiva hodně, to starší včas vyndejte ze sáčku, aby nezplesnivělo, a nechte ho úplně uschnout. Využít můžete i zbytkové teplo v troubě po pečení. Z tvrdých rohlíků, housek, baget i toastového chleba pak na mlýnku nebo v robotu udělejte strouhanku, která se vždycky hodí. Uložte ji do dobře uzavíratelné nádoby. Strouhanku můžete udělat i z tvrdého chleba, hodí se na zahuštění gulášů a ragú.
Hustá a vydatná chlebová polévka patří ke staré dobré české klasice. Je jednoduchá a rychle uvařená. Nejlépe ji připravíte ze staršího chleba, který se tak může ještě zužitkovat. Nezapomeňte ji zjemnit smetanou a dochutit něčím zeleným. Hodí se do ní i vajíčko. Recept na ni najdete ZDE.
Starší pečivo se skvěle hodí také pro přípravu nádivky, kterou si můžete vychutnat nejen na velikonoce. Upéct ji můžete buď jen tak, nebo s ní naplnit kuře či masovou roládu. Do ní můžete přidat vše, co máte rádi, ať už uzené či pečené maso, zeleninu, sýr, uzeniny a podobně. 8 receptů na ty nejlepší nádivky najdete ZDE.
Rychlé a chutné jsou i topinky a smaženky, které připravíte tak, že pečivo namočíte ve vyšlehaném vajíčku, přidat do něj můžete i nastrouhaný sýr, a pak ho osmažíte na rozehřátém oleji.
Máte rádi kváskový chléb? Recept na klasickou Šumavu pro začátečníky najdete ZDE.
Ze šlehačky, ztužovace a mascarpone vyšleháme krém. Na korpus dáme asi tak 1/3 krému (můžeme vložit ke krému i nakrájené ovoce). Na to dáme druhý... více o Ovocný dort
Dvě větší bílé a červené cibule pokrájíme na jemná čtvrt kolečka, která osmažíme na oleji a másle doměkka. Dáme pozor, aby nezhnědla, smažíme jen... více o Cibulová polévka podle Marušky
Avokádo používám často do salátů, jím ho jen tak se solí, pepřem a oliváčem, výborný je třeba i do brownies. Anebo si udělejte fantastickou snídani či... více o Avokádová pomazánka na toasty
Nejprve uvaříme těstoviny podle návodu na obalu. Necháme je zchladnout, okapat, poté je přemístíme do mísy. Vymačkáme šťávu z čerstvého citronu,... více o Dietní těstovinový salát s tuňákem a citronem
Nejdříve si dám vařit rýži- jasmínovou výhradně v rýžovaru. Cca půlku pekingského zelí nakrájím na proužky a dám na pár minutek povařit, jen malinko... více o Hovězí šuej ču
Mleté maso dáme do mísy, přidáme mléko, vejce, hrubě nastrouhaný celer, jemně pokrájenou cibuli, osolíme a okořeníme dle chuti. Pokud chceme můžeme... více o Celerové karbanátky (sekaná)
Těsto vyválíme na pomoučněném stole na plát o síle cca 2,5 mm, který přeneseme na plech. Plát potřeme vejcem rozšlehaným s mlékem a posypeme kořením... více o Chuťovky (jednohubky) z listového těsta
Měkký tvaroh smícháme v misce s dýní nebo mrkví a pudinkovým práškem, ochutíme citronovou šťávou, dle vlastní chuti přidáme skořici, cukr a citronovou... více o Dýňové nebo mrkvové šátečky s tvarohem
Já jsem Spaghetti Carbonara poprvé ochutnala asi před sedmi lety v italských Dolomitech a hned po prvním ochutnání jsem si je zamilovala. Od té doby... více o Spaghetti Carbonara
Bílý chřest oloupeme, svážeme kuchyňskou nití a ponoříme ho nastojato do vody, aby špičky koukaly z vody a byly pak křupavé. Když je chřest měkký ... více o Chřest na másle
Vejce rozmixujte společně s banány, přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, oba cukry, kakao, špetku soli, šťávu z citronu a rozpuštěné máslo.... více o Banánový dortík s kakaem
Rajčata, papriku a chilli papričky nakrájíme na kostičky, cibuli a česnek najemno a vložíme do mísy. Přidáme nasekaný koriandr, olivový olej a štávu z... více o Mexický salát Pico de Gallo
Želatinu připravíme dle návodu. Buď si uděláme sladkokyselý nálev (podobně jako na okurkový salát, jen o něco kyselejší) nebo použijeme nálev ze... více o Křenové závitky v rosolu (aspiku)
Upečeme korpus na dort: vyšleháme vejce s cukrem doběla, min. čtvrt hodinky šleháme mixérem, pak ručně vmícháme kakao, následuje mouka s kypřícím... více o Jak opravit nepovedený dort
Sesbírat 750 ks sedmikrásek a 3 vrcholky meduňky, opláchnout vlažnou vodou a namočit do 1 l vody. Přidat 1,5 citrónu nakrájeného na kolečka. Přivést... více o Sedmikráskový med s pomerančem
KORPUS (2 plechy): Ušlehat bílky s cukrem dotuha, poté po jednom zašlehávat žloutky, přidat po lžících olej a nakonec ručně zamíchat mouku s práškem... více o Dort "Hlava koně"
Kuskus nechte nabobtnat ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu (obvykle tak 3 minuty stačí). Pažitku propláchněte a nakrájejte na kousky.... více o Omeleta s kuskusem
Tvrdší chleba si nakrájíme na plátky a namočíme ho do vody. Po pár minutách nacucaný chleba rozmačkáme do mísy (zbylou vodu si ponecháme, bude... více o Bramboráky z chleba
Máme moc rádi řízečky a ideálně křupavé miniřízečky... Akorát to není moc zdravé, a tak jsme si to tak trochu upravili. :-) Vepřovou panenku jsem si... více o "Dietní" řízečky se šťouchanými brambory a okurkovým salátem
Nakrájená jablka pokapeme citronovou šťávou. Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme jogurt, rozpuštěnou Heru, citronovou kůru, mouku s kypřidlem a... více o Jogurtovo-jablečná bábovka
Maso pokrájíme na kostičky, osolíme a opepříme. Na rozpáleném oleji osmažíme cibuli, přidáme osmažit maso, ke konci přidáme nastrouhaný česnek a... více o Tymiánové kuře s rajčaty a smetanou
Žampiony nakrájíme na plátky, které krátce orestujeme na rozpuštěném másle. Do hrnce přisypeme brambory, zalijeme 0,5 litrem vody, přidáme bujon a... více o Žampionová polévka se zakysanou smetanou
PIŠKOT: Nejprve si vymažeme a vysypeme plech na piškot. Oddělíme si žloutky od bílků. Do mísy se žloutky přidáme cukr a olej. Nachystáme si mouku a... více o Piškot s meruňkami a želatinou
Jako první krok si očistíme salát, nakrájíme ho na kousky, vložíme do misky, zakápneme olivovým olejem, opepříme a promícháme. Nyní si dáme do další... více o Ledový salát s kořeněným kuřecím masem
Všechny ingredience na těsto smícháme v tužší těsto (mléko nebo vodu do těsta přilíváme opatrně a nemusí být přesně 10 lžic, těsto by mělo mít tužší... více o Slané cukroví
Rajčata nařízneme a spaříme v horké vodě, poté oloupeme a nakrájíme na kousky. V pánvi rozehřejeme 2 lžíce oleje, dáme smažit oloupaný celý česnek.... více o Špagety alla puttanesca
Čokoládu nalámeme na malé kousky a rozpustíme ve vodní lázni. Když je čokoláda rozpuštěná přidáme smetanu, amaretto a podle chuti nutellu. Ovoce ... více o Čokoládové fondue
Jablka oloupeme, rozčtvrtíme, zbavíme jádřinců a dužinu pokrájíme na menší kousky. V misce je promícháme s citronovou šťávou. Změklé máslo utřeme se... více o Bábovka s vaječným likérem a jablky
Nakrájenou cibuli zpěníme na olivouvém oleji, přidáme nakrájenou cuketu a papriky, osolíme,opepříme, přidáme kari koření a cukr. Mírně osmahneme a pak... více o Cuketa na orientální způsob
Vychladlé těstoviny (spirálky, mašličky...) dáme do misky spolu s pokrájenou paprikou, vejcem a šunkou, jemně osolíme a opepříme, zamícháme. V hrníčku... více o Těstovinový salát se šunkou a paprikou
Bílky s cukrem vyšleháme na pevný sníh. 50g čokolády rozehřejeme ve vodní lázni. Rozpuštěnou čokoládu vyšleháme se žloutky do pěny. Opatrně přimícháme... více o Čokoládovo-tvarohový dort
Vanilkové pudinky rozmícháme v studené vodě a přidáme cukr. Za stálého míchání na mírném ohni necháme přejít varem. Do ještě teplého zašleháme tvaroh.... více o Tvarohový dort s malinami II.
Filety z kapra nakrájejte na delší tenké kousky. Takto připravené hranolky kapřího masa osolte, potřete lisovaným česnekem, kořením a sojovou omáčkou... více o Hranolky z kapra
Vepřové plátky naklepeme, osolíme, opepříme, posypeme nastrouhaným sýrem a stočíme jako roládu. Obalíme v trojobalu a smažíme na oleji dozlatova. Před... více o Smažený vepřový řízek se sýrem
Vejce uvaříme natvrdo, horká oloupeme, přepůlíme a dáme na talířek. Posypeme nadrobno pokrájenou cibulkou, osolíme, zaprášíme sladkou nebo pálivou ... více o Vejce na maďarský způsob
Kuřecí prsa naložíme do marinády, kterou jsme si připravili z pálivé papriky, grilovacího koření na kuře a oleje. Necháme nejlépe přes noc odležet.... více o Kuřecí prsa se žampiony II.
Salát umyjeme a dobře vykapeme (odstředíme), natrhám na kousky. K tomu přidám na jemné plátky nakrájené umyté ředkvičky, zelenou cibulku a zelený... více o Jarní salát - vitamínová bomba
Smícháme sypké přísady (mouka, cukr, kakao, prášek do pečiva), přidáme heru a vejce. Krátce promneme mezi prsty na žmolenku. Vsypeme do pekáče... více o Kakaové řezy s tvarohem a jablky
Každé kolečko tvarůžek obložíme plátkem poličanu, spojíme párátkem, dvakrát obalíme v trojobalu a smažíme.... více o Pikantní smažené tvarůžky
Obě těsta spojíme a přimícháme mleté ořechy. Dort pečeme pomalu, korpus již nerozkrajujeme, neplníme krémem, je velmi vláčný, chutný. Vhodný pro děti.... více o Templářský dort tmavý
Rozehřáté máslo, žloutky a kakao rozšleháme, přidáme polovinu cukru a šleháme do zdvojnásobení objemu. V mouce rozmícháme sůl a prášek do pečiva a... více o Univerzální dortový korpus
Nejdřív uvaříme těstoviny, mezitím si nakrájíme na nudličky čínské zelí, nastrouháme mrkev a celer - nemusí ho být moc, jen tak pro chuť, nastrouháme... více o Těstovinový salát s lososem
Plech vyložíme listovým těstem (trochu i přes okraje). Do mísy dáme mléko, tvaroh, sůl, drcený kmín, vše zamícháme a dáme na těsto. Na másle osmažíme... více o Cibulový koláč z pořadu "Jak na to"
Kuřecí maso nakrájíme na malé kousky (budou se pak opékat na pánvi, tak abyste se neupekli zaživa, nařezejte si je přiměřeně pozn. J.Werich) a pak vše... více o Babiččiny rarášky
Suroviny na tmavé těsto smícháme a vyválíme placku, kterou vložíme na vymazaný a vysypaný plech. Na ni dáme náplň z tvarohu, mléka, vanilky a rozinek,... více o Tvarohové řezy trojbarevné
Na sádle zpěníme cibuli, vložíme na kostky nakrájené maso, osolíme, podlijeme pivem a dusíme s pepřem a kmínem. Nakonec necháme vydusit šťávu,... více o Vepřové maso na kmínu a pivu
Opečené toasty potřeme z jedné strany majonézou a na osm kusů navrstvíme jemně nakrájené listy ledového salátu. Čtyři plátky se salátem poklademe... více o Club Sandwich
Zelí nastrouháme na jemné nudličky, přidáme nakrájenou cibuli, jemně nastrouhaná jablka a zalijeme zálivkou (vodu smícháme s cukrem, solí, olejem a... více o Zelný salát s křenem
Karotku a hrášek zalijeme vroucím vývarem a 5 minut zvolna povaříme. Pak sejmeme z plotny, za stálého míchání vsypeme krupičku a opět přivedeme k varu... více o Krupičková polévka s vejcem
Omytý a oloupaný celer nakrájíme na plátky silné asi 4 mm, které povaříme ve 2 litrech osolené vody zhruba 5 minut. Hotové prolijeme studenou vodou a... více o Smažený celer se sýrem