Ždímáte si citron jen do čaje nebo citronády? Pak vás možná překvapí, že šťáva z něj dokáže mnohem víc, než jen dochutit nápoje nebo zálivku na salát. Využití pro ni najdete jak v kuchyni, tak i při péči o zdraví, pleť i vlasy, nebo dokonce při úklidu.
Už naše babičky věděly, že oloupaná jablka, hrušky nebo banány neztratí barvu, když je zakapete citronovou šťávou. Ta vám pomůže i při vaření květáku, pokud k němu do vody zamícháte trochu citronové šťávy, zůstane nádherné bílý. Stejným způsobem si přirozeně sytou barvu při vaření udrží i jakákoliv další zelenina.
Využít citronovou šťávu můžete i pro zjemnění chuti masa, stačí ho alespoň 1/4 hodiny před pečením nebo grilováním pokapat citronovou šťávou. Ta díky vysokému obsahu přírodních enzymů navíc maso krásně zkřehčí.
Upečte si citronovou bábovkou s mákem, celý recept najdete ZDE.
Citrony jsou bohužel čím dál dražší, určitě tak oceníte triky, jak z nich získat opravdu všechnu šťávu. Způsobů je hned několik. Citrusový plod můžete dlaní pod lehkým tlakem poválet na kuchyňské desce, aby se veškerá šťáva uvolnila, pak už ho stačí jen rozkrojit a vyždímat.
Pokud máte mikrovlnku, vložíte ho do ní a zahřejte na maximální výkon po dobu 10-20 vteřin. Přibližně minutu nechte citron odpočinout, pak už jej můžete rozkrojit a vyždímat. Když ji nemáte nebo ji z nějakého důvodu nechcete použít, naplňte misku teplou vodou a tvrdý citron do ní na půl až třičtvrtě hodiny namočte. Po vyndání bude měkčí a snáze z něj vymačkáte víc šťávy.
V případě, že potřebujete jen trochu šťávy, citron nemusíte rozříznout celý, vyschnul by vám. Jen ho napíchněte špejlí nebo vidličkou a vymačkejte jen potřebné množství šťávy. Citron pak uložte do ledničky. Nevyschne a vydrží delší dobu.
Už jste ochutnali lemon curd? Recept na vynikající citronový krém najdete ZDE.
Uzená žebra dáme uvařit do osolené vody (cca 1 - 1,5 litru) s novým kořením, pepřem a bobkovým listem doměkka. Potom vývar scedíme a maso obereme od... více o Vydatná česnečka z uzených žeber
Avokádo rozřízněte napůl, odstraňte pecku a vyjměte dužinu. Tu společně s ostatními ingrediencemi rozmixujte dohladka. Pokud by byla konzistence... více o Avokádové lanýže
Těsto: žloutky vyšleháme s cukry do pěny, vmícháme vodu a olej, přisypeme mouku, kakao a kypřidlo a vše dobře promícháme. Nakonec zlehka vmícháme i... více o Čokoládové řezy se zakysanou smetanou
Květák rozdělte na růžičky a uvařte v osolené vodě, nesmí se ale rozpadat. Sceďte a nechte vychladnout. Troubu předehřejte na 180 °C, pekáč vytřete... více o Gratinovaný květák
Čočku přebereme, propláchneme, osolíme, zalijeme vodou a vaříme cca 20 minut do změknutí. Na uvařenou čočku dáme tuňáka, nakrájené rajče a bazalku.... více o Černá čočka s tuňákem
Batáty nastrouhejte na jemném struhadle. Troubu předehřejte na 180 °C, dno formy vyložte pečicím papírem. Vejce vyšlehejte s cukrem a vanilkovým... více o Batátový koláč
Housky nakrájejte na kostičky a zalijte horkým mlékem. Špek nakrájejte na kostičky a přidejte k housce. Cibuli nakrájejte najemno a nechte na kousku... více o Špekové knedlíky s máslem
Očištěnou řepu nakrájejte na měsíčky, rozložte na plechu vyloženém pečícím papírem, potřete olejem. Osolte, opepřete a pečte při 200 °C do změknutí,... více o Salát z červené řepy a brusinek
V úvodu si řekneme, bez čeho se neobejdeme. Ke třem již zmíněným surovinám budeme potřebovat nádobu na výrobu šunky a injekční stříkačku s jehlou. A... více o Domácí vepřová šunka
Na trošce oleje osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. Přidáme pokrájenou šunku (lze použít i slaninu) a nastrouhaný česnek a vše ještě krátce... více o Špecle s fazolkami
Vejce v míse smícháme s cukry, olejem a kefírem. Pak přisypeme hladkou i polohrubou mouku se sodou a vše dobře promícháme. Dle chuti můžeme (ale... více o Dvoubarevný kefírový koláč / bábovka
Do mísy nasypeme mouku, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přisypeme cukr a zalijeme polovinou mléka. Trochu promícháme a necháme... více o Buchty (bulky) nejen se zelím -
Předvařený květák scedíme, necháme okapat, hrubě pokrájíme. Na másle osmažíme cibuli dosklovata, přidáme pokrájenou hlívu, česnek a slaninu, nejprve... více o Hlíva s květákem na mozeček nebo zapečená
Zeleninu použijeme dobře vychlazenou, jelikož salát nebudeme nechávat proležet (ledový salát by díky soli rychle povadl a nekřupal), ale ihned podávat... více o Jednoduchý (nejen) rajský salát
Gothaj nakrájíme na malinké kostičky, opečeme na pánvi, vše nakrájíme na střední kousky, dáme do většího hrnce, osolíme a počkáme, až zelenina pustí... více o Čalamáda na špagety
Těsto: žloutky vyšleháme s cukrem a vanilkovým aroma do pěny, vmícháme olej, vodu, mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Nakonec zlehka vmícháme tuhý... více o "POLÁRKA" vanilkové řezy
Brambory uvařte ve slupce. Ředkvičky, rajčata, papriky a jarní cibulku pokrájejte na kolečka. Brambory oloupejte, rozdělte do čtyř misek, zasypte... více o Jarní bramborový salát
Připravíme pudinkovou vrstvu. Z mléka, pudink. prášku a krystalového cukru uvaříme hustý krém a za občasného míchání necháme vychladnout. Vychlazená... více o Pudinkové řezy čtyř barev se zakysanou smetanou
Filety okořeníme, osolíme a jemně zaprášíme moukou. Na pánvi s trochou rozpáleného oleje osmažíme filet z jedné strany dozlatova, pak otočíme a... více o Filety po italsku
Na pánvi rozpálíme olej, vložíme cibuli nakrájenou na kostičky a necháme zesklovatět. Na cibuli rozdrobíme kvasnice a mícháme, dokud se nerozpustí.... více o Vynikající kvasnicové knedlíčky do polévky od babičky
Chuťovou dominantou tohoto receptu je maso. Nabízíme kvalitní uruguayský rib-eye steak, zvaný také entrecote. Jedná se o část hovězí roštěné příjemně... více o Uruguayský hovězí rib-eye steak
Žloutky si vyšleháme s cukrem do pěny. Pak vmícháme olej, vodu, přisypeme kakao s moukou a kypřidlem do perníku,promícháme a nakonec zlehka vmícháme... více o Rychlá perníková roláda
**Těsto:** Cukr a máslo utřeme do pěny, pak vmícháme žloutky, mléko a mouku s kypřidlem. Řádně promícháme, rozetřeme na plech s pečícím papírem a... více o Sněhový koláč s marmeládou
Nejprve si cibuli nakrájíme na kostičky a osmažíme na oleji tak, aby se nám lehce zbarvila dozlatova. Po té si připravíme kvásek z vlažného mléka,... více o Domácí chléb VI.
Do mléka přidáme nakrájené banány, med a skořici, potom rozmixujeme.... více o Banánový koktejl na spaní
Vše nalijeme a nasypeme do formy dle pořadí a vložíme do pekárny, program nastavíme na Těsto. (Pokud se nám zdá těsto lepivé, nebo suché, přidáme... více o Nejjednoduší rohlíky z domácí pekárny
Do vroucí osolené vody vložíme nakrájený květák o velikosti, kterou máme rádi na obalovaný květák a vaříme do křehka, prostě jak to máme rádi. Když je... více o Květáková polévka + obalovaný květák
Smícháme žloutky a ostatní ingredience, poté promícháme s ušlehaným sněhem. Vylijeme na vymazaný a vysypaný středně velký plech a pečeme při 170 °C do... více o Aprílové řezy se zakysanou smetanou
Cibuli nakrájíme nadrobno a necháme na sádle zesklovatět, přidáme maso, orestujeme. Nalejeme kečup, přidáme koření, houby, masox a Moravanku. Vše... více o Hodslavská řezanka
Kuřecí prsíčka nakrájíme na kusky, posypeme grilovacím kořením a orestujeme nas oleji. Až je maso orestované, slejeme olej, přidáme teplou vodu a... více o Kuřecí kousky s nivou a smetanovou omáčkou
Zelí scedíme, překrájíme na drobnější kousky, smícháme s hladkou moukou, vejci, okořeníme kmínem, majoránkou, česnekem, pouze mírně osolíme. Na... více o Bramboráky z kyselého zelí
Brambory nakrájíme na kolečka, nové i se slupkou a dáme na vymaštěný plech, osolíme a opepříme. Poklademe tenounce nakrájenou anglickou slaninou a... více o Pečené brambory s anglickou slaninou
Uvařené brambory nakrájíme na kostičky, ochutíme octem a olejem, opepříme a osolíme a necháme vychladit. Podáváme k masu.... více o Babiččin bramborový salát
Ořechy smícháme s cukrem. Listové těsto rozdělíme na 5 stejných částí a každou vyválíme do kruhu podle velikosti dortové formy. Na dno dortové formy... více o Rychlý dort z listového těsta
Vejce vaříme 8 minut a oloupeme je. Bůček nakrájíme na kostky (asi 2x2x2 cm). Do kastrůlku dáme sójovou omáčku, víno, vodu, cukr, sůl a chilli (pokud... více o Bůček na čínský způsob
Vše smícháme a upečeme ve formě vymazané a vysypané polohrubou moukou. Krém: mléko, kakao, hladkou mouku = přivedeme k varu (metličkou - hned zhoustne... více o Falešný pařížský dort
Kotlety naklepeme, nařízneme, osolíme, opepříme. Pokud necháváme kost, lehce ji odřízneme od masa a naklademe na vyšší plech nebo pekáček. Na každou... více o Kotletky na leču
Náplň: všechny suroviny kromě bílků se smíchají šlehačem. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka vmícháme do náplně. Těsto: v míse promícháme suroviny,... více o Linecký tvarohový koláč
Do mouky uděláme důlek a do něj rozdrobené droždí, zalít vodou, přikryjeme a necháme vzejít kvásek. Poté přidáme vejce, sůl, málo cukru (špetku) a na... více o Ivetčin kynutý knedlík
Kvásek necháme vykynout, prosátou mouku, žloutky, majolku smícháme s kváskem a ještě trochu necháme odležet. Těsto je řidší, takže trochu více... více o Majonézové koláče
Uvedené přísady smícháme a necháme alespoň 2 hodiny odležet. Množství koření se meze nekladou, záleží na každém jedinci. Poté upleskáme menší... více o Pleskačky
Piškot: žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, postupně zašleháme horkou vodu, přidáme mouku a pomalu vmícháme sníh z bílků. Upečeme na vymaštěném a... více o Jahodové řezy VII.
Pohanku propláchnu na sítku, zaleji vodou, 2 minuty povařím a šoupnu do ložnice pod peřinu a už se nestarám. To můžete udělat klidně ráno, než jdete... více o Pohanková pomazánka
Nakrájíme houby, prolisujeme česnek a osmažíme na pánvi, dokud nám houby nezměknou. Zatímco smažíme, uvaříme si v hrnci vodu a uvaříme těstoviny. Když... více o Tagliatelle se špenátem a houbovou omáčkou
Na pánvičce rozehřejeme olej, přidáme rozdrobené droždí, rozpustíme ho a mícháme dokud nezrůžoví a nezačne se drobit. Potom ho necháme vychladnout,... více o Drožďové knedlíčky do polévky
Cibuli nakrájíme nadrobno. Přidáme tuňáka z plechovky (olej je lepší vylít). Nastrouháme vejce, přidáme všechny další ingredience a pořádně promícháme... více o Pomazánka z tuňáka
Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu. Konzervu rozpustíme na pánvi, přidáme prolisovaný česnek, kečup a necháme provařit. Scezené těstoviny smícháme... více o Zapečené těstoviny s vepřovkou
- z mléka a kvasnic udělat kvásek - brambory nastrouhat - vymačkat vodu - přidat kvásek, vejce, sůl, pepř, kmín, majoránku, houby - přisypávat... více o Kynutá cmunda
Zeleninu očistíme, omyjeme, nakrájíme na kostičky a vložíme do kameninové nádoby. Přidáme víno, bobkový list, česnek a několik zrnek pepře. Maso... více o Hovězí na červeném víně
Plátky masa omyjeme a očistíme od blanek a tuku. Řízky lehce naklepeme, osolíme, opepříme a pokapeme citronovou šťávou. V hlubokém talíři rozkvedláme... více o Vídeňský řízek