Ždímáte si citron jen do čaje nebo citronády? Pak vás možná překvapí, že šťáva z něj dokáže mnohem víc, než jen dochutit nápoje nebo zálivku na salát. Využití pro ni najdete jak v kuchyni, tak i při péči o zdraví, pleť i vlasy, nebo dokonce při úklidu.
Už naše babičky věděly, že oloupaná jablka, hrušky nebo banány neztratí barvu, když je zakapete citronovou šťávou. Ta vám pomůže i při vaření květáku, pokud k němu do vody zamícháte trochu citronové šťávy, zůstane nádherné bílý. Stejným způsobem si přirozeně sytou barvu při vaření udrží i jakákoliv další zelenina.
Využít citronovou šťávu můžete i pro zjemnění chuti masa, stačí ho alespoň 1/4 hodiny před pečením nebo grilováním pokapat citronovou šťávou. Ta díky vysokému obsahu přírodních enzymů navíc maso krásně zkřehčí.
Upečte si citronovou bábovkou s mákem, celý recept najdete ZDE.
Citrony jsou bohužel čím dál dražší, určitě tak oceníte triky, jak z nich získat opravdu všechnu šťávu. Způsobů je hned několik. Citrusový plod můžete dlaní pod lehkým tlakem poválet na kuchyňské desce, aby se veškerá šťáva uvolnila, pak už ho stačí jen rozkrojit a vyždímat.
Pokud máte mikrovlnku, vložíte ho do ní a zahřejte na maximální výkon po dobu 10-20 vteřin. Přibližně minutu nechte citron odpočinout, pak už jej můžete rozkrojit a vyždímat. Když ji nemáte nebo ji z nějakého důvodu nechcete použít, naplňte misku teplou vodou a tvrdý citron do ní na půl až třičtvrtě hodiny namočte. Po vyndání bude měkčí a snáze z něj vymačkáte víc šťávy.
V případě, že potřebujete jen trochu šťávy, citron nemusíte rozříznout celý, vyschnul by vám. Jen ho napíchněte špejlí nebo vidličkou a vymačkejte jen potřebné množství šťávy. Citron pak uložte do ledničky. Nevyschne a vydrží delší dobu.
Už jste ochutnali lemon curd? Recept na vynikající citronový krém najdete ZDE.
Uvařené nebo upečené brambory oloupejte a najemno nastrouhejte. Droždí rozpusťte ve studené vodě s medem. Přidejte k mouce a pomalu vmíchejte... více o Bramborový chléb
Vepřové maso nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, položíme plátek šunky a sýru a zavineme (spíchneme párátkem nebo... více o Plněná vepřová rolka
Kuskus nasypeme do misky a zalijeme dle návodu na obalu buď horkým vývarem nebo vodou a necháme nabobtnat pod pokličkou. Zeleninu volíme z více druhů:... více o Kuskus se zeleninou a tuňákem
Nadrobno nasekanou cibulku a česnek opečte na másle dozlatova, zaprašte moukou a upražte světlou jíšku. Zalijte ji vývarem, přiveďte k varu a 15 minut... více o Hrášková polévka 2
Cibuli pokrájíme najemno a necháme spolu s lžící nasekaného zázvoru zesklovatět na oleji. Přidáme nasekaný česnek a kari. Chvíli mícháme. Zalejeme... více o Kuřecí kari s mangem a rýží
Základem skvělé svíčkové omáčky je čerstvá zelenina, kterou použijeme ve značném množství, protože nám svíčkovou omáčku zároveň zahustí, chuť zůstane... více o Svíčková na smetaně podle Richarda Nováka
Maso pokrájíme na plátky, naklepeme, po stranách nakrojíme, aby se při pečení nekroutilo, osolíme, poprášíme paprikou a obalíme ve smetanové směsi.... více o Pečené smetanové řízky
Maso na guláš dle vlastního výběru pokrájíme na kostky, osolíme, opepříme, posypeme majoránkou, zaprášíme moukou. V hrnci s rozpáleným olejem osmažíme... více o Guláš s majoránkou a žampiony (hlívou)
Pánev zakápneme olivovým olejem, orestujeme si nakrájený česnek, brokolici a chřest. Trochu osolíme. Přidáme pancettu a chvíli restujeme. Mezitím si... více o Čerstvé těstoviny s chřestem
Na oleji necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme mleté maso a restujeme do vypaření tekutiny. Pak přidáme protlak, který s masem ještě krátce... více o Boloňské tousty
Mleté maso dáme do nerozehřáté pánve spolu s najemno nakrájenou cibulí. Mícháme až do zhnědnutí masa a oddělení se na malé kousíčky (jako když děláme... více o Americké "Sloppy Joes"
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, vmícháme olej a vodu, mouku s kakaem a kypřidlem a nakonec i tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do kulaté formy (20... více o Dort s čokoládovým krémem
Cizrnu namočíme a necháme do druhého dne nabobtnat. Nejlépe je nechat ji namočenou 14 až 15 hodin, pak se nemusí tak dlouho vařit. Cizrnu uvaříme... více o Cizrnová polévka
Na pánvi na oleji osmažíme jednu jemně pokrájenou cibuli, česnek a slaninu. Přidáme černé fazole a naběračku kuřecího vývaru a zamícháme. Přidáme... více o Mexická polévka Sopa Tarasca
Cibuli pokrájíme na drobno a dáme do misky, přidáme rozmačkaného tuňáka i se šťávou, cottage, hořčici, sůl, pepř a citronovou šťávu dle chuti. Vše... více o Tuňákový salát s cottage sýrem
Těstoviny uvařím skoro doměka, osmažím cibulku s česnekem na plátky se slaninou, poté přidám rajčata a ještě chvilku smažím, než změknou. Zasypu... více o Zapékané těstoviny s cuketou
Vymažeme a vysypeme formu 30x20 cm. Troubu rozehřejeme na 180 stupňů. Máslo (musí mít pokojovou teplotu) s cukrem krupice smícháme elektrickým... více o Buchta s marmeládou a kokosem z Anglie
Z uvedených surovin vypracujte těsto a nechte vykynout. Rozdělte na deset až šestnáct kousků. Rozválejte je, doprostřed vložte lžičkou náplň a cípy... více o Volarské tvarohové koláčky
Troubu předehřejeme na 160°C. Máslo, cukr a sirup (med) smícháme, dokud nevznikne měkká a krémová směs. Vmícháme mouku, vanilkový extrakt a čokoládové... více o Měkké sušenky s čokoládou
Do mističky dejte 2 lžíce vody a vsypte želatinu. Nechte 5 minut stát, aby želatina nabobtnala. Čtyři formičky, skleničky nebo hrnečky o objemu 125 ml... více o Panna cotta s malinovou omáčkou
Množství záleží na počtu strávníků. Pokud budeme připravovat dýni v troubě, pokrájíme ji na větší kostky, které dáme v jedné vrstvě na plech s pečícím... více o Kořeněná dýně - pečená nebo grilovaná
V míse smíchejte suché ingredience: mouku, cukr, kypřicí prášek a sodu. V jiné míse metličkou promíchejte podmáslí, mléko, rozšlehaná vejce a... více o Lívance z podmáslí s borůvkami a javorovým sirupem
Vejce se uvaří natvrdo, oddělí se žloutek a bílek, žloutky se v misce rozmačkají vidličkou, bílky pokrájí najemno (nebo nasekají v robotu). Pokrájíte... více o Vajíčková pomazánka podle dcery
Uvařené brambory, česnek, sýr a uzeniné(uzeninu) nastrouháme(prolisujeme, pomeleme, rozmixujeme) a dáme do mísy. Přidáme vejce, papriku, škrobovou... více o Bramborové klobásy
Jako první si naložíme kuřecí maso (paličky,stehýnka,co máte:-)) do marinády (recept je i na zadní straně koření Grilované kuře). Necháme minimálně 2... více o Kuře pečené na zelenině
Náplň: žloutky vyšleháme s cukrem krupicí a půlkou vanilkového cukru do pěny, vmícháme ořechy, mouku a nakonec i tuhý sníh z bílků. Listové těsto... více o Ořechový štrůdl (závin)
Množství surovin záleží na počtu strávníků a na Vaší chuti. Meloun pokrájíme na silnější plátky (1,5 - 2 cm), které rozkrájíme na kostičky ... více o Melounové jednohubky (salát)
Na menší kousky nakrájeného kapra, osolte a obalte v klasickém trojobalu (mouka, vajíčko, strouhanka). Následně kousky kapra usmažte a nechte na... více o Pečenáče z kapra
Stehna omyjeme, okořeníme trochou soli, červenou paprikou a kmínem, (můžeme lehce posypat směsí Grilované kuře s bylinkami, nebo samotnými bylinkami).... více o Kuře se smetanovobylinkovou omáčkou
Recept je z hrníčkové kuchařky, ale upravila jsem ho pro domácí pekárnu. Namočím rozinky. Do pekárny dám vlažné mléko, rozdrobím droždí, přidám 1... více o Hrníčkový mazanec
Škvarky, zeleninu, česnek a cibuli rozemeleme a přidáme ostatní suroviny.... více o Škvarková pomazánka s Moravankou
Nejdříve osmahneme na tuku nakrájenou cibuli, pak postupně přidáváme pokrájenou klobásu (používám Dračí), mrkev na větší kousky, brambory na čtvrtky,... více o Rychlovka z papiňáku
Pórek nakrájíme na kolečka i se zelenou částí a spaříme vroucí vodou. Scedíme. Do vymazaného pekáče dáme polovinu brambor nakrájených na kolečka,... více o Zapekané brambory s pórkem
Do mísy zamícháme mouku, kakao, prášek do pečiva, sodu, sůl, skořici a muškátový oříšek. V druhé misce rozmixujeme banány, vajíčka, cukr, rozehřáté... více o Banánové muffiny
Maso orestujeme na cibuli, přidáme fazole i s nálevem, chlilli omáčku dle chuti, rajský protlak, podlijeme vodou a necháme dusit (cca půl hodiny).... více o Chilli con carne V.
Zelí vyjmeme ze sáčku a propláchneme pomocí cedníku, aby nebylo příliš kyselé. Dáme do kastrůlku a zalijeme horkou vodou, na zelí nedáváme příliš vody... více o Dušené jemné zelíčko
Z mléka, cukru a droždí uděláme kvásek. Prosetou mouku smícháme se žloutkem, rozehřátým tukem a špetkou soli. Vlijeme připravený kvásek a zpracujeme... více o Vdolky pečené v troubě
Ze všech surovin na těsto uděláme drobenku. Polovinu nasypeme do vymazané, nebo papírem vyložené dortové formy a přitlačíme. Pak uvaříme klasický... více o Křehký, výjimečně dobrý makový koláč
Cukr necháme zkaramelizovat na pánvi. Hrušky rozpůlíme a vyndáme jádřinec a položíme na karamel dolíčkem dolů. Posypeme vanilkovým cukrem, můžeme... více o Karamelové hrušky
Žloutky třeme s tukem a cukrem do pěny. Přidáme tvaroh, rozinky, kokos, ořechy, dětskou krupičku, prášek do pečiva. Nakonec lehce! zamícháme z bílků... více o Bábovka tvarohovo-kokosová
Maso a anglickou slaninu nakrájíme na kostky, cibuli na půlměsíčky. Začneme střídavě napichovat na špejle nebo grilovací jehly. Do misky dáme 5 lžic... více o Báječné špízy
Rozpustíme máslo a smícháme všechny ingredience a zpracujeme ve vláčnou tužší hmotu. Rozdělíme na tři kusy. Vezmeme jeden kus a vyválíme velký plát.... více o Babiččin štrůdl
Uvařené těstoviny promícháme s trochou olivového oleje, osolíme, opepříme, přidáme tuňáka, pokrájené olivy a kapary, oloupaná a pokrájená rajčata ... více o Těstovinový salát s tuňákem IV.
Ti, co majú pekárnu vědí, že první se dává tekutina a potom následují všechny sypké ingredience. Slunečnice, sezam, lněné semínko se dává ihned,... více o Výživný chléb pro domácí pekárnu
Do mísy dáme fazole bez nálevu, cibuli, salám a okurky na kostičky, přidáme tatarku, kterou můžeme nahradit jogurtem, hořčici a okořeníme. Vše... více o Fazolový salát V.
Z ingrediencí na těsto si připravíme těsto, které necháme 1/2 hodiny v chladu rozležet. Poté vyválíme a položíme na vymazaný a vysypaný plech (nebo... více o Tvarohovo-ananasové řezy
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na plátky. Pokapeme octem, osolíme, opepříme, přidáme špetku cukru. Okurku nastrouháme na jemňoučké ... více o Bramborový salát s okurkou
Ingredience na pudink svaříme a necháme vychladnout. Korpus dáme na vymazaný a vysypaný plech. Tvarohový krém smícháme s vychlazeným pudinkem, dáme do... více o Prošívaná deka
Omyté a osušené maso nakrájíme na kostky, vložíme do nádoby, přidáme sůl, cukr, vodu a promícháme. Dáme na 48 hodin odležet do ledničky při teplotě 4... více o Domácí šunka
Troubu rozpálíme na 220 °C. Utřeme tvaroh se 100 g cukru, citronovou šťávou a olejem. Přidáme mouku s kypřícím práškem a vypracujeme tužší těsto.... více o Jahodový patrový dort