Jsou křehké, božsky voní a skvěle chutnají. Vánoce si bez nich neumíme představit. Vanilkové rohlíčky patří k nejoblíbenějším druhům cukroví. Jak je ale tvarovat, aby i pěkně vypadaly a na stole byly ozdobou?
Vychladlé těsto z lednice rozkrojte na 8 stejně velkých dílů. Vál posypte trochou mouky. Z každého dílu vyválejte asi 2 cm silné válečky, které dále krájejte kousky velké asi 2 cm. Každý z kousků znovu vyválejte na válečky s užším koncem po obou stranách a vytvarujte rohlíček. Snažte se dělat rohlíčky všechny stejně velké. Vlastnoručně tvarované vanilkové rohlíčky pečte na plechu vyloženém pečícím papírem.
Jednodušším způsobem, jak mít vanilkové rohlíčky jeden jako druhý, je samozřejmě použití formiček, ať už plechových nebo třeba silikonových. Ty vymažte rozpuštěným rostlinným tukem, nebo máslem. Odděleným kouskem těsta formičku naplňte a pouze ji přeneste na plech. Vanilkové rohlíčky pečte v troubě předehřáté asi na 175 °C a pečte je do zrůžovění. Jakmile vychladnou, rohlíčky z formiček vyklepněte a obalte je v moučkovém cukru.
Recept na ty nejlepší vanilkové rohlíčky najdete ZDE.
Bagetu nakrájejte na kostičky a na chvíli, tak aby se příliš nerozmáčela, ji ponořte do marinády, poté ji uložte stranou. Do marinády dejte na... více o Vegetariánské špízy s feta sýrem na grilu
Smíchejte limetkovou šťávu, džus, cukr, vejce a nakrájené máslo. Vše vařte ve vodní lázni za stálého míchání, dokud hmota neztuhne, zhruba 7-10 minut.... více o Limetkový krém
Korpus: žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme rozpuštěné máslo, které jsme zchladili přilitím mléka či vody a promícháme. Přisypeme mouku s... více o Smetanovo - čokoládový dort
Z cibulek odkrojte zelenou nať. Bílé části nasekejte najemno a krátce orestujte na oleji. Přidejte cuketu s avokádem, 3 minuty orestujte a ve směsi... více o Zelené tagliatelle
Mléko spolu s 8 vejci a rozpuštěným máslem důkladně rozmíchejte v robotu, přidejte špetku soli, mouku a prášek do pečiva. Smíchejte s nasekanými... více o Slané lívance
Mascarpone dáme do misky a dle potřeby přidáme tolik smetany, abychom vymíchali krémovou konzistenci (hustotu), která nám vyhovuje. Do mascarpone... více o Pomazánka se sušenými rajčaty
Nejprve oddělíme žloutky od bílků. Žloutky smícháme v jedné míse společně s cukrem, vanilkovým cukrem a herou (z bílků ušleháme v druhé míse sníh na... více o Rychlá buchta s ovocem
Očistíme si zeleninu a nakrájíme na kolečka pórek, mrkev a petržel. Cibuli nakrájíme na jemno. Do hrnce si necháme rozpustit máslo a olej. Poté hned... více o Hráškovo pórkový krém
Do jedné mísy dejte hladkou mouku, sůl a jedlou sodu. Do druhé mísy dejte máslo, cukr a vejce. Pak to všechno smíchejte dohromady do první mísya... více o Sušenky
Špagety uvaříme v osolené vodě. Mezitím rozpálíme olivový olej, opražíme na nudličky nakrájenou slaninku, přidáme na plátky nakrájeny česnek a kuřecí... více o Pikantní špagety s kuřecím masem, slaninou a česnekem
Směs z mletého masa můžeme připravit v podstatě stejně tak, jak jsme zvyklí při přípravě karbanátků nebo sekané, podle tradičních osvědčených... více o Adámkova mini sekaná (nejen) se sýrem
Těsto vyválíme na pomoučněném stole na plát o síle cca 2,5 mm, který přeneseme na plech. Plát potřeme vejcem rozšlehaným s mlékem a posypeme kořením... více o Chuťovky (jednohubky) z listového těsta
Na rozehřátém másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, zasypeme sladkou i pálivou paprikou, přidáme na kolečka nakrájený párek (klobásu) a na malé... více o Pikantní bramborový guláš
Světlé těsto: žloutky utřeme s cukrem do pěny, vmícháme aroma, olej, vodu, mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Nakonec vmícháme i tuhý sníh z bílků... více o Dvoubarevný roládový dort se smetanovým krémem
1/2 květáku a celou cibuli nastrouháme na struhadle s velkými oky. Přidáme vejce, otruby, sůl, pepř a důkladně promícháme. Na silně rozehřátou... více o Květákové placky (DUKAN)
Oloupeme brambory, nakrájíme na kostky, dáme do hrnce s vodou, osolíme. Přidáme nové koření, bobkový list, houby (i s nálevem) a dáme vařit.... více o Domácí kulajda
Brambory oloupeme, nakrájíme na půlcentimetrové plátky a vaříme v osolené vodě 10 minut. Mezitím si oloupanou cibuli nakrájíme na klínky, česnek na... více o Bramborová frittata
Na pánvi s rozehřátým olejem osmažíme pokrájenou slaninu, pak přidáme osmažit bramborové knedlíky pokrájené na kostičky a nakonec přidáme česnek.... více o Bramborový knedlík s vejcem a slaninou
1. Do 4litrového hrnce dám co nejvíce nakrájených jablíček na čtvrtky i s jadérky a peckami. 2. Přidám cca 1200 ml vody, zhruba do půlky hrnce, 300 g... více o Jablečná přesnídávka
Sójové kostky uvaříme předem dle návodu, scedíme (vodu si ponecháme), necháme vychladnout a lehce vymačkáme přebytečnou vodu. Připravíme čóns -... více o Veganský thajský sójový guláš
Kuřecí maso nakrájíme na malé kousky, zalijeme lžící oleje. Směs promícháme s provensálským kořením, grilované kuře, a lžíci kari. Necháme přes noc... více o Kuře s rýží na kari
Porce králičího masa osolte, opepřete, potřete hořčicí a obalte v mouce (množství hořčice se nebojte, vařením se obrousí její ostrost). Pak je rychle... více o Králík na hořčici II
Chřest ve spodní třetině oloupejte a krátce povařte s trochou soli a cukru. Dejte do mísy spolu s natrhanou rukolou, překrojenými rajčaty a kapary.... více o Chřestový salát s bramborovou pizzou
Společně orestujeme pokrájenou cibuli a anglickou slaninu. Připravíme si těstíčko (hustota jako na palačinky) z hrubé mouky, vajec a mléka. Do... více o Špekové knedlíky v alobalu
Očištěného králíka prošpikujeme špekem, osolíme, opepříme a potřeme zevnitř i navrchu rozetřeným česnekem smíchaným s hořčicí. Pokud použijeme kuře,... více o Voňavý králík nebo kuře - s nádivkou
**Nejdříve si připravíme těsto:** Smícháme hladkou mouku, sušené droždí, cukr a sůl, přilejeme olivový olej a postupně přidáváme vlažnou vodu. Mělo by... více o Domácí pizza koláč
Cibuli pokrájíme a na oleji osmažíme, pak přidáme maso nakrájené na kostky a restujeme dozlatova. Když je maso orestované, přidáme papriku s... více o Paprikové kostky se žampiony
Nejprve si vymažeme plech na muffiny. Můžeme použít i papírové košíčky, které vložíme do plechu na muffiny. Žloutky utřeme s cukrem do pěny, pak... více o Polévané piškotové muffinky
**Nádivka:** Šunku nakrájíme na tenké nudličky, sýr nastrouháme nahrubo, bylinky nasekáme najemno, přidáme 5 lžic smetany a dochutíme solí a pepřem.... více o Nadívaná kuřecí, kachní nebo krůtí prsa
Pergamenový papír rozložím na klasický velký pekáč (plech s vysokým okrajem). Na něj nasypu nastrouhaná jablka (pozor nesladit!) a do jablek namíchám... více o Obrácená buchta z jablek
Sýry nakrájíme na malé kostky. Každou kostku budeme balit do salámu. Střídavě napichujeme na špejle v salámu obalené sýry, kolečka ředkviček, půlky... více o Salámové špízy
Porce kuřete osolíme, dáme do pekáčku, přidáme namočené sušené houby, nakrájené (oloupané a spařené) mandle, máslo a dáme péct. Asi po půl hodině dáme... více o Kuře na pomerančích
Sušenky rozválíme přidáme ostatní přísady a zpracujeme v těsto. Těsto vtlačíme do formiček od Kinder vajíček. Doprostřed uděláme důlek, který plníme... více o Nepečená vajíčka
Mrkve, petržel a celer se nakrájí na tenká kolečka, dá se vařit, vody v hrnci bude o polovinu více než zeleniny - ne moc, aby se nemuselo zahušťovat,... více o Zdravá dobrota z červené čočky a pohanky
Očištěná jablka pokrájíme na kostky a podusíme se 100 g cukru. Žloutky vymícháme s 300 g cukru, postupně vmícháme olej, vodu, mouku s práškem do... více o Makový jablečník
Všechny suroviny umícháme, rozetřeme na vymaštěný a hrubou moukou vysypaný plech a upečeme. Upečený a vychladlý koláč polijeme čokoládovou polevou.... více o Jednoduchý jablkový koláč
Z mouky, vejce, soli a studené vody vypracujeme polotuhé těsto a do vroucí osolené vody přes cedník nebo struhadlo s velkými otvory hážeme nokerle ... více o Nokerle s vajíčkem
Uzené maso uvaříme ve vodě. Pekáček vymažeme sádlem, dáme do něj uvařené fleky, uzené maso nakrájené na kousíčky, prosypeme vegetou a zamícháme. V... více o Vesnické šunkofleky
Listové těsto na tenko vyválíme a osolíme. Připravíme si směs z rajčatového protlaku, bazalky a česneku podle chuti. Potřeme těsto připravenou směsí a... více o Chutní šnečci
Kotlety nebo řízky naklepeme, kraje trochu nařízneme, potřeme hořčicí, utřeným česnekem, posypem grilovacím kořením a osolíme. Poklademe plátkem... více o Kotlety (řízky) v alobalu
Smícháme mouku, cukr, vanilkový cukr, nastrouhanou pomerančovou kůru a sůl. Nakonec přidáme žloutky a na vločky nakrájené máslo. Vše zpracujeme na... více o Andělská očka
Cukr a žloutky třeme do pěny, postupně přidáváme vodu a olej. Potom přidáme mouku, pečivový prášek a sníh ze 4 bílků. Těsto rozdělíme na dva díly a... více o Metrový dort II.
Očištěné a oprané půlky kapra osušíme, naporcujeme, na každé porci prořízneme na kůži nekolik zářezů, porce potřeme pastou ze směsi bylinek a... více o Kapr pečený s bylinkami na másle
Vodu s cukrem, tukem a kakaem dáme do hrnce a zahříváme až se směs spojí (nevaříme!!). Pak odebereme 3/4 hrnku směsi, dolijeme rumem a dáme stranou.... více o Šalamounské řezy
Brambory nakrájíme na malé kostičky a v mixéru je umixujeme. Směs nalijeme do mísy. Přidáme celé vejce a sůl dle chuti. Sypeme hrubou mouku, až... více o Halušky se zelím
Kotlety naklepeme, osolíme a opepříme. Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka, brambory na plátky. Na dno vymazaného pekáče poklademe brambory, kotlety... více o Kovářské kotlety
Očištěné kuře osolíme, okořeníme, podlijeme trochou oleje a horkou vodou a v troubě upečeme po obou stranách dočervena. Během pečení kuře potíráme... více o Moravské kuře
Maso naklepeme, potřeme hořčicí, osolíme, opepříme a posypeme tymiánem. Polovinu slaniny nakrájíme na kostičky a společně s nakrájenou cibulí osmažíme... více o Vepřové bavorské závitky
Plátky masa pomažeme po obou stranách hořčicí. Na takto připravené maso klademe vždy plátek bůčku, kolečko cibule, okurku, osolíme a opepříme. Maso... více o Klasická hovězí roláda
Naporcovaného kapra vložíme na několik hodin do studeného mléka (nejlépe přes noc). Poté porce omyjeme vodou, nasolíme, pokapeme citronem a necháme... více o Kapr po břeclavsku