• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak vyndat korpus z formy

Jak vyndat korpus z formy

Jak vyndat korpus z formy

Určitě už se to stalo i vám. Pečete dort, na kterém vám záleží, jenže jako na potvoru se vám hotový korpus nedaří z formy dostat, těsto na stěnách drží jak přilepené, trhá se a drolí. Těmto nehodám se pro příště dá snadno předejít, stačí využit některé z osvědčených praktických triků.

Abyste korpus po upečení snadno vyndali z formy, vždy ji důkladně vymažte změklým máslem nebo jiným tukem a lehce vysypte hrubou moukou. Důležité je, aby šlo vždy o 100% tuk bez obsahu vody. Pozor si také dejte na množství, pokud dáte mouky moc, těsto se s ní speče a přilepí se k formě. Mouku můžete také nahradit pomletými piškoty, ořechy, kokosem nebo strouhankou. Dobré je vymazanou a vysypanou formu dát na hodinku do lednice a až pak do ní nalít těsto.

Piškotové těsto na plech i jako dortový korpus: Triky, díky nimž bude nadýchané, hebké a vláčné, najdete ZDE.

Korpus z formy vyklápějte vždy až když je úplně vychladlý. Před vyklopením ho můžete uvolnit tenkým nožem, který přitlačíte pevně k obroučce formy a objedete těsto po obvodu. Okraj korpusu se nepoškodí a zůstane hladký. Potom formu rozevřete a obroučku opatrně zvedněte tak, abyste hotový korpus neponičili. Korpus i s dnem formy obraťte na plochý talíř, tácek nebo kuchyňské prkýnko. Tím zároveň získáte rovnou vrchní plochu. Nakonec pomocí nože dno formy opatrně sejměte.

Pokud máte formu vcelku a korpus nejde vyklopit, obraťte ho dnem vzhůru a dejte na dno formy ve studené vodě namočenou a vyždímanou utěrku. Můžete i několikrát opakovat.

Pokud se ve formě chystáte péct koláč, můžete na dno použít také pečící papír, který nastřihnete tak, aby přečníval alespoň o pár cm na dvou stranách. Po upečení pak koláč za delší konce krásně vyndáte bez porušení.

Návod, jak upéct dort, kterým všem vyrazítedech, najdete ZDE.

Mohlo by vám zachutnat

40 minut
Chřestová polévka

Chřestová polévka

Očištěný chřest nakrájejte na menší kousky. Pár kousků ze špiček 3 minuty blanšírujte ve vroucí osolené vodě, pak prudce zchlaďte a odložte. Na másle... více o Chřestová polévka

60 minut
Kuře na bramborách z remosky

Kuře na bramborách z remosky

Brambory oloupeme a celé vložíme do remosky s pokrájenou cibulí (můžeme přidat nasekaný stroužek česneku). Kuřecí stehna rozdělíme na menší díly -... více o Kuře na bramborách z remosky

80 minut
Kuřecí vývar a omáčka velouté podle Zdeňka Pohlreicha

Kuřecí vývar a omáčka velouté podle…

Do studené vody dáme kousky kuřete a necháme zavařit. Masem nešetříme, aby byl vývar dostatečně silný. Až vystoupí pěna, sebereme ji do misky a potom... více o Kuřecí vývar a omáčka velouté podle Zdeňka Pohlreicha

30 minut
Chřest smažený v trojobalu

Chřest smažený v trojobalu

Chřest můžeme použít jak zelený, tak i bílý, ten ale musíme nejprve oloupat. Chřest dáme na cca 5 minut povařit do osolené vody, poté slijeme a... více o Chřest smažený v trojobalu

Brokolice (květák) se sýrovou smetanou - zapečená

Brokolice (květák) se sýrovou…

Brokolici nebo menší květák rozebereme na růžičky, košťál pokrájíme na menší kousky a uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Scedíme a necháme... více o Brokolice (květák) se sýrovou smetanou - zapečená

3 minut
Zabaione - Italský desert

Zabaione - Italský desert

Oddělíme Žloutky od bílku, vložíme žloutky do hrnce, přidáme mléko a půlku vanilkového cukru. Šleháme ručně ve vodní lázni cca 2 min. do zhoustnutí.... více o Zabaione - Italský desert

Kávovo-ořechové řezy

Kávovo-ořechové řezy

Korpus: žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, smetanu, mouky s kypřidlem kávou a ořechy a dobře promícháme. Nakonec vmícháme tuhý sníh z... více o Kávovo-ořechové řezy

30 minut
Krém z dýně hókaidó

Krém z dýně hókaidó

Dýni si nakrájím i se slupkou na menší kostičky, které zlehka opražím na másle. Zaliji horkou vodou a vařím do měkka. Až je dýně měkká rozmixuji... více o Krém z dýně hókaidó

40 minut
Jednoduché ovesné sušenky

Jednoduché ovesné sušenky

Tento recept jsem vytvořila asi ze dvou různých receptů a s vlastní fantazií. Jelikož poslední dobou používám hodně ovesné vločky a snažím se jíst... více o Jednoduché ovesné sušenky

Jednoduchá šunková pomazánka

Jednoduchá šunková pomazánka

Vejce a šunku nastrouháme na hrubém struhadle, okurku pokrájíme na drobné kousky nebo nudličky (nestrouhat!). Pomazánkové máslo smícháme s hustou... více o Jednoduchá šunková pomazánka

Brokolicové nebo květákové lívance

Brokolicové nebo květákové lívance

Předvařený květák (brokolici) necháme okapat a vychladnout. Pa ho rozmačkáme šťouchadlem nebo vidličkou. Mléko s moukou, kypřidlem a žloutky... více o Brokolicové nebo květákové lívance

Jednoduchá zeleninová polévka s jíškovo-vaječnou zavářkou

Jednoduchá zeleninová polévka s…

Zeleninu drobně pokrájíme (můžeme i nastrouhat), zalijeme vývarem, osolíme a vaříme doměkka. Zeleninu můžeme před vařením i nejprve krátce osmažit na... více o Jednoduchá zeleninová polévka s jíškovo-vaječnou zavářkou

Adžika rýže - zeleninové rizoto

Adžika rýže - zeleninové rizoto

Na oleji nebo másle osmažíme v kastrolu s širokým dnem dosklovata cibuli, pak přidáme osmažit pokrájenou očištěnou cuketu, papriky, mrkev a žampiony.... více o Adžika rýže - zeleninové rizoto

90 minut
Bramborový bochánek (mazanec)

Bramborový bochánek (mazanec)

Do mísy dáme mouku smíchanou s cukry a solí, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přilijeme trochu vlažného mléka, trošku... více o Bramborový bochánek (mazanec)

Hlíva s hořčicí

Hlíva s hořčicí

Na másle a oleji osmažíme cibuli dosklovata. Pak přidáme pokrájenou hlívu, osolíme a pod poklicí dusíme zvolna doměkka. Podlévat není nutné, hlíva... více o Hlíva s hořčicí

80 minut
Brambory zapečené se zeleninou

Brambory zapečené se zeleninou

Zelenina vhodná pro tento recept: cibule, pórek, paprika, mrkev, cuketa. Na dno zapékací nádoby (hlubšího pekáčku) nalijte trochu olivového oleje a... více o Brambory zapečené se zeleninou

90 minut
Pravé řecké Pasticcio

Pravé řecké Pasticcio

Na rozehřátém olivovém oleji lehce osmahneme nakrájenou cibulku a česnek. Pak přidáme maso a mícháme, dokud nezhnědne a nerozpadne na malé kousky. Pak... více o Pravé řecké Pasticcio

20 minut
Bramborová frittata

Bramborová frittata

Brambory oloupeme, nakrájíme na půlcentimetrové plátky a vaříme v osolené vodě 10 minut. Mezitím si oloupanou cibuli nakrájíme na klínky, česnek na... více o Bramborová frittata

80 minut
Frýdecká kotleta v alobalu

Frýdecká kotleta v alobalu

Naklepané maso osolte a opepřete. Oloupané brambory nakrájejte na plátky a v míse promíchejte se solí, pepřem, paprikou, kmínem, jemně nakrájenou... více o Frýdecká kotleta v alobalu

Cibulové vepřové - minutka

Cibulové vepřové - minutka

Poměr masa a cibule - 1:1 (20 dkg masa = 20 dkg cibule) Maso pokrájíme na kostky nebo nudličky, osolíme, opepříme a dáme smažit do pánve s rozpáleným... více o Cibulové vepřové - minutka

60 minut
Bramboračka naší babičky

Bramboračka naší babičky

Brambory opláchneme, abychom je zbavili škrobu. Osmažíme na tuku a přidáme k nim sušené houby (kdo nechce, tak nemusí). Po chvilce přidáme vodu,... více o Bramboračka naší babičky

Fazole s kroupami a slaninou

Fazole s kroupami a slaninou

Fazole namočíme na dvě hodiny do studené vody, pak je uvaříme doměkka, a scedíme. Kroupy připravíme stejným způsobem. Na trošce oleje osmažíme drobně... více o Fazole s kroupami a slaninou

60 minut
Ragú z divočáka na švestkách

Ragú z divočáka na švestkách

V širokém kastrolu rozehřejte olej a maso na něm zprudka ze všech stran opečte. Vyjměte a v kastrolu opečte na kostičky pokrájené šalotky, mrkev a... více o Ragú z divočáka na švestkách

Chlebová pečeně

Chlebová pečeně

Na oleji necháme osmažit pokrájenou cibuli a kořenovou zeleninu dorůžova. Chléb pokrájíme na kostičky, zalijeme vývarem, necháme nasáknout. Vše dáme... více o Chlebová pečeně

Tvarohový dort se strouhanou čokoládou

Tvarohový dort se strouhanou čokoládou

Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme tvaroh, vlažné máslo, kakao, mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků.... více o Tvarohový dort se strouhanou čokoládou

70 minut
Karamelový krém

Karamelový krém

1. Začněte přípravou karamelu. Na pánvi s nepřilnavým povrchem nebo zesíleným dnem smíchejte cukr se šesti lžícemi vody. Na mírném plameni nechte cukr... více o Karamelový krém

30 minut
Tvarohový dort s malinami II.

Tvarohový dort s malinami II.

Vanilkové pudinky rozmícháme v studené vodě a přidáme cukr. Za stálého míchání na mírném ohni necháme přejít varem. Do ještě teplého zašleháme tvaroh.... více o Tvarohový dort s malinami II.

Lahodný roládový moučník

Lahodný roládový moučník

Nejprve si připravíme roládu:vyšleháme žloutky s cukrem do pěny,pak přidáme mouku,řádně promícháme a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků.Těsto... více o Lahodný roládový moučník

"Paličkové" cukroví - (nejen) linecké

"Paličkové" cukroví - (nejen) linecké

Z mouky, cukrů, tuku, žloutku a citronové kůry vypracujeme hladké těsto, které necháme nejlépe do druhého dne v chladu uležet. Druhý den z těsta... více o "Paličkové" cukroví - (nejen) linecké

Biskupský chlebíček s čokoládou II.

Biskupský chlebíček s čokoládou II.

Máslo utřeme se žloutky a cukrem do husté světlé pěny. Do směsi přidáváme střídavě mouku smíchanou s kypřidlem a mléko = šleháme. Ořechy a drobně... více o Biskupský chlebíček s čokoládou II.

Pečená francouzská bageta plněná kuřecím salátem

Pečená francouzská bageta plněná…

Zeleninu nakrájíme nadrobno a osmahneme na másle na pánvi. Až bude měkká přendáme ji do větší mísy. Na stejné pánvi osmahneme kuřecí maso, můžeme... více o Pečená francouzská bageta plněná kuřecím salátem

Makové rohlíčky (Rakousko)

Makové rohlíčky (Rakousko)

Z ingrediencí vypracujeme těsto, které necháme hodinu odpočinout v chladu. Pak z něj tvarujeme rohlíčky, které pečeme v předehřáté troubě na 160... více o Makové rohlíčky (Rakousko)

60 minut
Rybízová bábovka

Rybízová bábovka

V míse smícháme mouku, cukr, vanilkový cukr, kypřící prášek. V jiné míse ušleháme vajíčko, žloutek, mléko, olej a přilijeme vše do suché směsi.... více o Rybízová bábovka

Kuřecí medailonky na kari s pórkem

Kuřecí medailonky na kari s pórkem

Kuřecí maso naklepeme, osolíme, opepříme, přidáme kari koření a zprudka orestujeme na oleji (já používám olivový). Maso trochu podlijeme a podusíme... více o Kuřecí medailonky na kari s pórkem

Buchta celulitida

Buchta celulitida

Smícháme všechny ingredience na těsto a polovinu ho nalejeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný pekáč. Druhou polovinu obarvíme kakaem a vlijeme na... více o Buchta celulitida

Vepřové koleno v zelí

Vepřové koleno v zelí

Kolena rozsekneme na porce, vložíme do vody, osolíme, přidáme kmín a uvaříme do měkka. Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme zelí, podlijeme... více o Vepřové koleno v zelí

30 minut
Česnečka po česku

Česnečka po česku

Brambory nakrájíme na malé kostičky, osolíme a dáme vařit. Mezitím připravíme česnek, který rozmačkáme nožem a hodně osolíme. Do vařicí vody přidáme... více o Česnečka po česku

15 minut
Vajíčková pomazánka IV.

Vajíčková pomazánka IV.

Vařené vejce a cibuli nakrájíme na drobno. Do misky přidáme lžíci másla a dva díly taveného sýra smícháme, aby se spojily a přidáme vejce s cibulí,... více o Vajíčková pomazánka IV.

Pomerančová bábovka II.

Pomerančová bábovka II.

Máslo ušleháme se žloutky a cukrem, přidáme tvaroh, pak mouku, nastrouhanou kůru a šťávu z pomeranče, rum, prášek a nakonec sníh. Dáme do větší... více o Pomerančová bábovka II.

Zapečené filé

Zapečené filé

Zapékací nádobu vymazat máslem, rozložit filé, osolit, opepřit, posypat kmínem, grilovacím kořením a česnekem na plátky. Navrch dát scezené lečo, dát... více o Zapečené filé

Piškotová roláda s nutellou

Piškotová roláda s nutellou

Žloutky a cukr vyšleháme do bělavé pěny a vmícháme 150 g nutelly. Z bílků ušle­háme tuhý sníh a střídavě s moukou ho vmícháme do žloutkového krému.... více o Piškotová roláda s nutellou

Buchta s jablky a kysanou smetanou

Buchta s jablky a kysanou smetanou

Ušlehat vejce s cukrem a olejem, přidat mouku s práškem, mléko a nasekané ořechy. Vylít na vymazaný plech s vyšším okrajem. Na těsto rozprostřít... více o Buchta s jablky a kysanou smetanou

Kuřecí prsíčka na kari s česnekem

Kuřecí prsíčka na kari s česnekem

Kuřecí prsíčka nakrájet na proužky, na hlubší pánvi zpěnit cibuli, málo osolit, přidat česnek nakrájený na plátečky, přidat koření kari. Když jsou... více o Kuřecí prsíčka na kari s česnekem

Česnekové špagety

Česnekové špagety

Špagety uvaříme al dente. Během varu si na větším množství olivového oleje zpěníme cibulku a přihodíme na plátky nakrájené celé 4 paličky česneku (na... více o Česnekové špagety

60 minut
Velikonoční beránek z tvarohového těsta

Velikonoční beránek z tvarohového…

Margarín a tvaroh dobře utřeme s vejci a cukrem. Přidáme prosátou mouku, prášek do pečiva, usekaná ořechová jádra a citronovou kůru. Formu na beránka... více o Velikonoční beránek z tvarohového těsta

Tuňákový salát II.

Tuňákový salát II.

Salát natrháme nebo nakrájíme na sousta, tuňáka vidličkou rozmačkáme v misce (necháme i vlastní šťávu) a osolíme a opepříme. Půlku citrónu vymačkáme a... více o Tuňákový salát II.

Sýrové pečivo

Sýrové pečivo

Křehké těsto: všechny přísady dáme do misky a ručním hnětačem zpracujeme v hladké těsto. Těsto vložíme na hodinu do chladničky. Vyválíme na pomoučeném... více o Sýrové pečivo

15 minut
Tvarohová pomazánka s česnekem

Tvarohová pomazánka s česnekem

Tvaroh rozmačkáme, smícháme s mlékem a ušleháme. Přidáme prolisovaný česnek, ořechová jádra a podle chuti přisolíme. Mažeme na krajíčky chleba nebo... více o Tvarohová pomazánka s česnekem

120 minut
Kachna po staročesku

Kachna po staročesku

Očištěnou kachnu osolíme, okmínujeme a za stálého podlévání a přelévání vypečeným tukem pečeme v troubě téměř doměkka. Pak ji rozporcujeme. Část tuku... více o Kachna po staročesku

Kuře dušené na rajčatech a cibuli

Kuře dušené na rajčatech a cibuli

Oloupeme česnek, utřeme jej a smísíme s olejem. Omytá a očištěná kuřecí stehna osolíme a potřeme česnekovým olejem. Oloupeme všechnu cibuli. V... více o Kuře dušené na rajčatech a cibuli

Doporučujeme

30 minut
Gnocchi s česnekem, špenátem a kuřecím masem

Gnocchi s česnekem, špenátem a…

30 minut
Jednoduchá brokolicová polévka

Jednoduchá brokolicová polévka

95 minut
Hovězí sekaná Wellington

Hovězí sekaná Wellington

Poslední sledované recepty

157
Ajťácké Chilli con carne
Ajťácké Chilli con carne
121
Quinoa s dýňovým pyré
Quinoa s dýňovým pyré
121
Jednoduchý grenadýrmarš
Jednoduchý grenadýrmarš
96
Tatarský biftek II.
Tatarský biftek II.
70
Čokoládová poleva na zmrzlinu, pudink apod.
Čokoládová poleva na…

Zajímavé články

Rychlovky z horkovzdušné fritézy: Tři jednoduché recepty, které vás budou bavit
Rychlovky z horkovzdušné fritézy: Tři jednoduché…
Karbanátky z mletého masa i bez něj. Tipy, jak připravit ty nejšťavnatější
Karbanátky z mletého masa i bez něj. Tipy, jak…
Pečené brambory podle princezny Diany: Díky geniálnímu triku byly dokonale křupavé
Pečené brambory podle princezny Diany: Díky…
Dnes je Mezinárodní den mužů! 24 tipů na dobroty, které můžete tomu svému připravit
Dnes je Mezinárodní den mužů! 24 tipů na dobroty,…
Řapíkatý celer je nejenom křupavá svačinka, po které zhubnete. Objevte jeho kouzlo!
Řapíkatý celer je nejenom křupavá svačinka, po…
AHA.cz Hezucký (56) děsí o rakvích: Polstrovaný, nebo dřevěný, to je jedno!

Hezucký (56) děsí o rakvích: Polstrovaný, nebo dřevěný, to je jedno!

Mimibazar Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Dáma.cz Největší smolaři ve vztazích: Znamení, která nikdy nepoznají pravou lásku

Největší smolaři ve vztazích: Znamení, která nikdy nepoznají pravou lásku

Blesk pro ženy Módní policie z premiéry filmu Na horách: Sexy Krejčíková, strašidlo Toulová i Pomeje s nebezpečným výstřihem

Módní policie z premiéry filmu Na horách: Sexy Krejčíková, strašidlo Toulová i Pomeje s nebezpečným výstřihem

Ženy.cz Skromnost jako brzda. Jak vám tahle nevinná vlastnost kazí život?

Skromnost jako brzda. Jak vám tahle nevinná vlastnost kazí život?

Blesk.cz Už zítra v Blesku Magazín s prvním TV programem na celé svátky! Recepty Josefa Maršálka na cukroví

Už zítra v Blesku Magazín s prvním TV programem na celé svátky! Recepty Josefa Maršálka na cukroví

SportRevue.cz FOTO: 24 žhavých zápasnic z MMA. Sexy kočky, které by vám zlámaly kosti, nos i sny

FOTO: 24 žhavých zápasnic z MMA. Sexy kočky, které by vám zlámaly kosti, nos i sny

Maminka.cz Mami, bolí mě v krku! Angína: Jak poznáte streptokoka a zda pomůžou vždy antibiotika.

Mami, bolí mě v krku! Angína: Jak poznáte streptokoka a zda pomůžou vždy antibiotika.

Blesk Horoskopy Nový díl Eroskopu: Které znamení »to« potřebuje právě teď? A kdo je nejsmyslnější?

Nový díl Eroskopu: Které znamení »to« potřebuje právě teď? A kdo je nejsmyslnější?

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak vyndat korpus z formy
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact