Určitě už se to stalo i vám. Pečete dort, na kterém vám záleží, jenže jako na potvoru se vám hotový korpus nedaří z formy dostat, těsto na stěnách drží jak přilepené, trhá se a drolí. Těmto nehodám se pro příště dá snadno předejít, stačí využit některé z osvědčených praktických triků.
Abyste korpus po upečení snadno vyndali z formy, vždy ji důkladně vymažte změklým máslem nebo jiným tukem a lehce vysypte hrubou moukou. Důležité je, aby šlo vždy o 100% tuk bez obsahu vody. Pozor si také dejte na množství, pokud dáte mouky moc, těsto se s ní speče a přilepí se k formě. Mouku můžete také nahradit pomletými piškoty, ořechy, kokosem nebo strouhankou. Dobré je vymazanou a vysypanou formu dát na hodinku do lednice a až pak do ní nalít těsto.
Korpus z formy vyklápějte vždy až když je úplně vychladlý. Před vyklopením ho můžete uvolnit tenkým nožem, který přitlačíte pevně k obroučce formy a objedete těsto po obvodu. Okraj korpusu se nepoškodí a zůstane hladký. Potom formu rozevřete a obroučku opatrně zvedněte tak, abyste hotový korpus neponičili. Korpus i s dnem formy obraťte na plochý talíř, tácek nebo kuchyňské prkýnko. Tím zároveň získáte rovnou vrchní plochu. Nakonec pomocí nože dno formy opatrně sejměte.
Pokud máte formu vcelku a korpus nejde vyklopit, obraťte ho dnem vzhůru a dejte na dno formy ve studené vodě namočenou a vyždímanou utěrku. Můžete i několikrát opakovat.
Pokud se ve formě chystáte péct koláč, můžete na dno použít také pečící papír, který nastřihnete tak, aby přečníval alespoň o pár cm na dvou stranách. Po upečení pak koláč za delší konce krásně vyndáte bez porušení.
Návod, jak upéct dort, kterým všem vyrazítedech, najdete ZDE.
Řapíky celeru používáme zásadně čerstvé, křehké a křupavé. Pokud použijeme starší, seschlé a gumové, budeme tahat z pusy vlákna řapíků, které nám... více o Smažený řapíkatý celer
V hrnci osmahneme cibulku, a přidáme fazole v rajčatové omáčce z konzervy. Okořeníme např. chiili vločkami, granulovaným česnekem, osolíme. Přidáme... více o Fazole z konzervy
Mouku, sodu, vločky, sůl, cukry, citronovou kůru smícháme v míse. Přidáme změklé máslo a užmouláme v prstech drobenku. Pokud se málo žmolí, přidáme 1... více o Drobenkový vločkový koláč - snadno, rychle, chutně
Očištěnou makrelu bez kůže a kostiček rozmělníme na malé části, smícháme ji s tvarohem a česnekem, který jsme předtím jednoduše vložili na 30 minut do... více o Pomazánka z uzené makrely a pečeného česneku
V míse smíchejte mouku, cukr, kypřící prášek a sůl. Udělejte (tyčovým mixérem nebo i vidličkou) jemné pyré z banánu a vody. Rozšlehejte k nim vejce a... více o Banánové vafle s javorovým sirupem
Na rozpuštěném másle s olejem osmažíme dorůžova na malé kostičky pokrájenou kořenovou zeleninu. Poté přidáme osmažit na kolečka pokrájenou klobásu a... více o Čočková polévka s klobásou a zeleninou
Pokrájenou slaninu dáme do kastrolu, přidáme pokrájenou cibuli a osmažíme dosklovata. Přidáme na větší kostky pokrájené hovězí maso (na guláš), které... více o Dušené hovězí na pivu s mrkví
Slaninu opečeme do křupava a necháme vychladnout. Mouku promícháme s pečicím práškem, solí, pepřem, 2/3 nastrouhaného sýra a přidáme i nahrubo... více o Bramborové muffiny se slaninou
Množství ingrediencí je na 1 koláčovou formu o ø 24 cm. Z mouky, másla, mléka, vejce a soli vypracujte hladké těsto. Zabalte do fólie a chlaďte 2... více o Lotrinský koláč
V misce s vodou rozpustíme droždí a cukr, přidáme prosátou mouku a sůl a promícháme. Na moukou posypaném vále hněteme těsto asi 10 minut, dokud není... více o Těsto na italskou pizzu
Moravanku si scedíme a nálev dáme na stranu, ten použijeme se želatinou. Všechny suroviny nakrájíme na malé kostičky včetně těch z Moravanky. Vzniklou... více o Vajíčková tlačenka
Očištěné syrové brambory nakrájejte na menší kousky, očištěnou cibuli nasekejte najemno. Do středně rozpáleného hrnce nalijte olej a jemně orestujte... více o Rukolová polévka
Na oleji orestujeme cibulku, česnek a kuřecí maso nakrájené na nudličky (restujeme, dokud maso není hotové). Přidáme grilovací koření, kari, sůl,... více o Rychlé kuřecí na kari s pórkem
Z mletého masa, strouhanky, vejce, cibule... a koření si řádně promícháme směs, ze které vytvoříme šišku, kterou dáme předpéct do vymazaného pekáčku... více o Pečená sekaná v zelenině
Brambory na kostky dáme vařit do vývaru. Přidáme oloupaná prolisovaná rajčata, protlak, bobkový list, bazalku a povaříme Polévku zahustíme jíškou a... více o Rajčatová polévka
Uvaříme si hrnek silné kávy a začneme vykládat formu piškoty. Lžící piškoty po celé délce polijeme vychladlou kávou. Do druhého hrnku si dolijeme... více o Tiramisu s piškoty
Rozpuštěnou Heru smícháme s cukrem a mlékem, přidáme mouku, prášek do perníku a kakao. Důkladně promícháme, přidáme jablka, zamícháme(obalíme jablka v... více o Bábovka bez vajec: perníkovo-jablečná
Omytý a očištěný chřest nakrájejte šikmo na kousky. Důkladně propláchnutý špenát osušte a rozdělte na lístky, větší natrhejte. Oloupaný zázvor... více o Rigatoni s chřestem
Očištěné brambory uvařte ve slupce v osolené vodě doměkka. Když trochu vychladnou, podélně je rozřízněte, vydlabejte a vzniklé „lodičky“ upečte na... více o Plněné brambory s rajčaty a mozzarellou
1. Droždí nechte vzejít v troše vlažné vody nebo mléka se špetkou cukru. Ve velké míse promíchejte vzešlé droždí s moukou a solí. Pokud používáte... více o Základní těsto na pizzu
**Korpus: ** Vejce ušleháme s cukrem do husté pěny, přidáme olej, vodu, kakao a mouku s kypřidlem, zamícháme a těsto vlijeme do vymazané a vysypané... více o Banánová bleskovka - dort
Plátky masa (šikmo krájené jsou větší) naklepejte, aby byly stejnoměrné a pokud možno velké. Šťávu z citronu promíchejte s jemně nasekanou petrželí a... více o Španělské „španělské ptáčky“ flamenquín
Důkladně zpracujeme všechny ingredience a necháme odležet v chladu do příštího dne. Pokud nevydržíte, stačí nechat i 1hod. Potom si na vále rozválíme... více o Perníčky - hned měkké
Vařené brambory ve slupce oloupeme, ještě teplé nakrájíme na plátky, které rozpůlíme. Přidáme jemně nasekanou šalotku i pažitku a měsíčky ředkviček,... více o Ředkvičkový salát s bramborem - lehký
Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s cukrem a olejem do pěny. Přidáme ořechy, vanilkový cukr, prosátou mouku s práškem do pečiva, zalijeme... více o Rychlá broskvová buchta
Polévkové nudle si uvaříme v hrnci zvlášť. Já používám krátké nudle z Polska, ale myslím, že s těmi našemi nebude problém. Brokolici si uvaříme do... více o Rychlovka čína
Vinnou klobásu si smotáme do šnečků, které spíchneme párátky proti rozmotání nebo si uděláme z klobásy menší klobásky. Pečícím papírem si vyložíme... více o Pečená vinná klobása na pivě
Troubu rozehřejeme na 200 - 220°C. Těsto vyválíme na 0,5 cm vysoký plát a vyložíme jím větší formu,pekáček,nebo více menších formiček. Přebytečné... více o Slaný mrkvový koláč
Těsto připravíme tak že smícháme hladkou mouku, droždí, cukr, sůl a olej. S postupným přidáváním teplé vody připravíme těsto, které následně necháme... více o Domácí pizza podle Míši
Utřeme si česnek. Máslo necháme trochu změknout a nakrájíme ho na kostičky. Přidáme česnek, sůl, pepř a nasekané čerstvé bylinky. Ideální je čerstvá... více o Bylinková bageta
Připravíme si kvásek a necháme asi 10min vzejít. Poté nalijeme mléko do mísy, přidáme vejce, sůl a důkladně rozšleháme, přidáme mouku, promícháme,... více o Lívance s tvarglemi
Mrkev, dýni i brambory nahrubo nastrouháme. Z brambor vymačkáme přebytečnou tekutinu. Cibuli pokrájíme najemno, česnek prolisujeme. Vše vložíme do... více o Dýňové placičky
Ingredience vložíme v uvedeném pořadí do pekárny a zapneme program Těsto. Poté těsto vyjmeme a vyválíme plát silný cca 1,5 cm. Sklenicí vykrajujeme... více o Bavorské vdolky z domácí pekárny
Pozor, krém je třeba dělat nejméně 8 hodin před vyráběním dortu. Krém: zkaramelizovat cukr (jen slabě na hnědo), postupně zalévat mlékem téměř k varu,... více o Malakov dort - starý recept po prababičce
Smícháme med, máslo, cukr a vejce, přidáme vločky a nakonec mouku s práškem do pečiva. Hmotu dáváme na plech lžičkou (vyložený pečícím papírem).... více o Marokánky s ovesnými vločkami
Maso orestujeme na cibuli, přidáme fazole i s nálevem, chlilli omáčku dle chuti, rajský protlak, podlijeme vodou a necháme dusit (cca půl hodiny).... více o Chilli con carne V.
Nakrájíme cibuli, chilli, česnek a rajčata na drobno. Nastrouháme sýr na hrubo (parmazán škrabkou na brambory) a natrháme bylinky. Dáme vařit... více o Těstoviny s brokolicovo-smetanovou omáčkou
Brokolici opláchneme a nakrájíme na malé kousky, dáme do hrnce, zalijeme asi do 1/3 vodou, osolíme, opepříme a chvilku provaříme, přidáme mléko,... více o Brokolicová polévka s vločkami
Maso nakrájíme na tenké nudličky, osolíme, opepříme smícháme s 2 lžícemi medu, 1 lžící kečupu, 1/2 lžící hořčice, trochou sójové a worchestrové omáčky... více o Ananasová čína
Vařené brambory ještě hodně teplé rozmačkáme, vsypeme nadrobno nakrájenou syrovou cibulku, přidáme majolku (skutečně do teplých brambor), sůl, trochu... více o Bramborová pomazánka II.
Vajička rozklepneme do 1/2 litrového hrnku, zalijeme studenou vodou a rozmícháme. Na pánvi osmažíme do sklovata jemně nakrájenou cibulku a přidáme... více o Drožďová pomazánka - Dědův recept
Nejdříve si připravíme brambory: buďto můžeme použít přímo hotové zamražené americké brambory, které usmažíme obvyklým způsobem, anebo si tyto... více o Pikantule
Do každé sklenice vložíme celé okurky (množství, kolik se vejde), pričemž je prokládáme mrkví a cibulí. Přidáme všechny výše uvedené ingredience,... více o Rychle naložené okurky
Všechny ingredience smícháme, rozmixujeme nebo rozmačkáme. Dáme do misky, zalijeme olivovým olejem a poprášíme paprikou. (V oleji mohou být osmažené... více o Hummus
Sterilovanou papriku nakrájíme na menší kousky, zeleninu rovněž nakrájíme na co nejmenší kousky, aby se salát pěkně rozležel. Vše smícháme, přidáme... více o Feferonový salát
Z ingrediencí uděláme těsto podobné lineckému, rozdělíme na dvě části a jednu část obarvíme kakaem. Tmavé těsto vyválíme na tenkou placku a pomocí... více o Dvoubarevné jablkové řezy
Ve větší míse smícháme všechny přísady a těsto vlijeme na vymazaný a moukou vysypaný pekáč (můžeme dát i do bábovkové formy) a upečeme obvyklým... více o Nejlepší makovec
Do mouky uděláme důlek a rozdrobíme do něj droždí. Přelijeme trochou mléka a smícháme s droždím. Necháme asi 10 minut vzejít. Přidáme ostatní přísady... více o Františky
Na středním ohni vyvaříme víno do poloviny původního množství, přidáme smetanu a metličkou pečlivě ušleháme a opět zvolna vyvaříme do poloviny... více o Omáčka z plísňového sýra
Prsíčka omyjeme, lehce naklepeme a osolíme. Doprostřed masa vložíme plátek sýra a několik koleček klobásy. Svineme a upevníme masovými jehlami. Poté... více o Kuřecí prsíčka á la Lada