• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak vyndat korpus z formy

Jak vyndat korpus z formy

Jak vyndat korpus z formy

Určitě už se to stalo i vám. Pečete dort, na kterém vám záleží, jenže jako na potvoru se vám hotový korpus nedaří z formy dostat, těsto na stěnách drží jak přilepené, trhá se a drolí. Těmto nehodám se pro příště dá snadno předejít, stačí využit některé z osvědčených praktických triků.

Abyste korpus po upečení snadno vyndali z formy, vždy ji důkladně vymažte změklým máslem nebo jiným tukem a lehce vysypte hrubou moukou. Důležité je, aby šlo vždy o 100% tuk bez obsahu vody. Pozor si také dejte na množství, pokud dáte mouky moc, těsto se s ní speče a přilepí se k formě. Mouku můžete také nahradit pomletými piškoty, ořechy, kokosem nebo strouhankou. Dobré je vymazanou a vysypanou formu dát na hodinku do lednice a až pak do ní nalít těsto.

Piškotové těsto na plech i jako dortový korpus: Triky, díky nimž bude nadýchané, hebké a vláčné, najdete ZDE.

Korpus z formy vyklápějte vždy až když je úplně vychladlý. Před vyklopením ho můžete uvolnit tenkým nožem, který přitlačíte pevně k obroučce formy a objedete těsto po obvodu. Okraj korpusu se nepoškodí a zůstane hladký. Potom formu rozevřete a obroučku opatrně zvedněte tak, abyste hotový korpus neponičili. Korpus i s dnem formy obraťte na plochý talíř, tácek nebo kuchyňské prkýnko. Tím zároveň získáte rovnou vrchní plochu. Nakonec pomocí nože dno formy opatrně sejměte.

Pokud máte formu vcelku a korpus nejde vyklopit, obraťte ho dnem vzhůru a dejte na dno formy ve studené vodě namočenou a vyždímanou utěrku. Můžete i několikrát opakovat.

Pokud se ve formě chystáte péct koláč, můžete na dno použít také pečící papír, který nastřihnete tak, aby přečníval alespoň o pár cm na dvou stranách. Po upečení pak koláč za delší konce krásně vyndáte bez porušení.

Návod, jak upéct dort, kterým všem vyrazítedech, najdete ZDE.

Mohlo by vám zachutnat

60 minut
Dvouvrstvý koláč z jednoho těsta, co se rozdělí na dvě vrstvy sám

Dvouvrstvý koláč z jednoho těsta, co…

Žloutky utřeme s moučkovým cukrem a jedním vanilkovým cukrem, přilijeme vlahou Heru a šleháme do husté pěny. Postupně šlehačem přimícháme mléko a... více o Dvouvrstvý koláč z jednoho těsta, co se rozdělí na dvě vrstvy sám

30 minut
Bramborové knedlíky sypané cibulovo-uzenou směsí

Bramborové knedlíky sypané cibulovo…

Bramborové knedlíky pokrájíme na plátky a necháme nahrát na pařáčku. Na oleji nebo sádle si dozlatova osmažíme pokrájenou cibuli, ke které přisypeme... více o Bramborové knedlíky sypané cibulovo-uzenou směsí

30 minut
Šťouchané brambory s jarní cibulkou

Šťouchané brambory s jarní cibulkou

Oloupané, pokrájené brambory dáme uvařit do osolené vody doměkka. Během vaření si na kousku másla osmažíme dosklovata světlé (bílé a světle zelené),... více o Šťouchané brambory s jarní cibulkou

60 minut
Těstoviny ala Lasagne bez bešamelu a bez lasagnových plátů

Těstoviny ala Lasagne bez bešamelu a…

Na rozpuštěném másle osmahneme cibulku. Když zesklovatí, přidáme nastrouhanou zeleninu (nahrubo). V případě potřeby lehce podléváme vodou. Po chvilce... více o Těstoviny ala Lasagne bez bešamelu a bez lasagnových plátů

70 minut
Podmáslový chléb

Podmáslový chléb

Do hnětače dejte nejdříve mouku se solí. Potom opatrně přidávejte studenou vodu s podmáslím, med, máslo, lněné semínko a droždí. Míchejte, dokud... více o Podmáslový chléb

45 minut
Tudelská zeleninová polévka

Tudelská zeleninová polévka

Nadrobno nakrájenou sušenou šunku orestujte na olivovém oleji, přidejte nasekaný česnek a zaprašte moukou. Orestujte a zalijte vývarem. Přidejte na... více o Tudelská zeleninová polévka

20 minut
Zauzená vepřová panenka

Zauzená vepřová panenka

Maso obalte v tlučeném pepři a zprudka ze všech stran opečte na oleji. Připravte si marinádu z piva, medu a zázvoru. Dochuťte slabě solí (pokud... více o Zauzená vepřová panenka

40 minut
Domácí müsli tyčinky

Domácí müsli tyčinky

Vlašské ořechy si nasekáme nahrubo, smícháme s ovesnými vločkami a vysypeme do plechu vyloženým pečícím papírem. Dáme do vyhřáté trouby na 180 stupňů... více o Domácí müsli tyčinky

Kachna s nádivkou - nejen velikonoční

Kachna s nádivkou - nejen velikonoční

Dobře očištěnou kachnu nasolíme nejlépe den před plněním a pečením. Před pečením naplníme nádivkou a pokmínujeme dle chuti. Rohlíky den až dva staré... více o Kachna s nádivkou - nejen velikonoční

30 minut
Kouzelný vaječný koňak

Kouzelný vaječný koňak

V hrnci přiveďte k varu smetanu s oběma druhy cukru a nechte je v ní rozpustit. Odstavte. Po vychladnutí vmíchejte rozšlehané žloutky s kondenzovaným... více o Kouzelný vaječný koňak

Dýňové plátky v kořeněném těstíčku

Dýňové plátky v kořeněném těstíčku

Těstíčko: žloutek s česnekem, zázvorem, solí a kari kořením smícháme, přilijeme pivo a poté dle potřeby přisypeme tolik mouky, aby nám vzniklo hladké... více o Dýňové plátky v kořeněném těstíčku

120 minut
Jednoduché pečené vepřové ocásky

Jednoduché pečené vepřové ocásky

Vepřové ocásky nasolíme nejlépe alespoň hodinu před pečením. Dáme je do pekáčku na pokrájenou cibuli a nasekaný česnek, posypeme dle chuti drceným (ne... více o Jednoduché pečené vepřové ocásky

20 minut
Tvarohové lívance

Tvarohové lívance

Vejce s cukrem ušleháme. Přidáme tvaroh a mouku a znovu prošleháme. Podle potřeby pak přidáme mléko a usmažíme. Vyjde na cca 30 menších lívanečků.... více o Tvarohové lívance

Tvarohový mazanec dle Ládi Hrušky

Tvarohový mazanec dle Ládi Hrušky

Nejprve si pěkně utřeme tuk s cukrem a vanilkovým cukrem. Utřeme ručně a poté vyšleháme šlehačem do pěny. Přidáme tvaroh a také jedno vajíčko, to... více o Tvarohový mazanec dle Ládi Hrušky

Mléčná žampionová omáčka

Mléčná žampionová omáčka

Na másle a pokrájené slanině osmažíme dosklovata pokrájenou cibuli, přidáme na kostičky nebo nudličky pokrájené, osolené a opepřené maso a také... více o Mléčná žampionová omáčka

5 minut
Ginger Beer - zázvorová limonáda

Ginger Beer - zázvorová limonáda

Citrony by měly být v BIO kvalitě, protože jejich kůra není chemicky ošetřená a právě tu potřebujeme. Citrony omyjte a škrabkou na brambory oloupejte... více o Ginger Beer - zázvorová limonáda

"POLÁRKA"  vanilkové řezy

"POLÁRKA" vanilkové řezy

Těsto: žloutky vyšleháme s cukrem a vanilkovým aroma do pěny, vmícháme olej, vodu, mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Nakonec zlehka vmícháme tuhý... více o "POLÁRKA" vanilkové řezy

80 minut
Brambory zapečené se zeleninou

Brambory zapečené se zeleninou

Zelenina vhodná pro tento recept: cibule, pórek, paprika, mrkev, cuketa. Na dno zapékací nádoby (hlubšího pekáčku) nalijte trochu olivového oleje a... více o Brambory zapečené se zeleninou

Dýňový koláč s ořechy II.

Dýňový koláč s ořechy II.

Dužinu z dýně pokrájíme, dáme do mísy a pokapeme citronovou šťávou, promícháme. Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, rum, citronovou kůru z... více o Dýňový koláč s ořechy II.

30 minut
Bramborová (úková) omáčka

Bramborová (úková) omáčka

Na kostky nakrájené brambory dejte vařit asi s litrem vody. Přidejte k nim nakrájenou klobásku a bobkový list s novým kořením. Vejce uvařte natvrdo.... více o Bramborová (úková) omáčka

20 minut
Bramborová frittata

Bramborová frittata

Brambory oloupeme, nakrájíme na půlcentimetrové plátky a vaříme v osolené vodě 10 minut. Mezitím si oloupanou cibuli nakrájíme na klínky, česnek na... více o Bramborová frittata

20 minut
Luxusní tiramisu

Luxusní tiramisu

1) Nejprve rozšleháme pomazánkové máslo, tvaroh a šlehačku. Přidáme ztužovač šlehačky a zamícháme. 2) Uvaříme si kávu a necháme vychladnout, poté v ní... více o Luxusní tiramisu

30 minut
Treska v krustě

Treska v krustě

Tresku osolíme, opepříme, zakápneme olejem a dáme na 5 minut do trouby pod gril. Mezitím si chleba nakrájíme na kostičky, hodíme ho do kuchyňského... více o Treska v krustě

Houstičky z domácí pekárny

Houstičky z domácí pekárny

Všechny ingredience kromě máku a semínek vložíme v uvedeném pořadí do pekárny a necháme zpacovat těsto. Hotové těsto vyndáme z pekárny, rozdělíme na 8... více o Houstičky z domácí pekárny

30 minut
Palačinky pečené na sucho

Palačinky pečené na sucho

Z uvedených ingrediencí umícháme hladké těsto a smažíme tenké palačinky na suché pánvi s nepřilnavým povrchem. Plníme podle chuti. Těsto se na pánev... více o Palačinky pečené na sucho

Vajíčkový salát se salámem

Vajíčkový salát se salámem

Vařená vejce si pokrájíme na kostičky. Okurky, cibuli a salám pokrájíme nadrobno. Vše smícháme spolu s majolkou, dochutíme solí a pepřem dle potřeby,... více o Vajíčkový salát se salámem

15 minut
Těstoviny s ricottou, parmezánem a piniovými oříšky

Těstoviny s ricottou, parmezánem a…

Těstoviny dáme vařit do osolené vroucí vody podle návodu. Piniové oříšky opražíme dozlatova na nepřilnavé pánvi a dáme bokem. Šalotku nakrájíme na... více o Těstoviny s ricottou, parmezánem a piniovými oříšky

Velikonoční oříškový dort

Velikonoční oříškový dort

Cukr utřeme se žloutky a změklou čokoládou do pěny. Potom přimícháme ořechy a z bílků ušlehaný tuhý sníh. Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané... více o Velikonoční oříškový dort

Rohlíčky s nutelou

Rohlíčky s nutelou

Z ingrediencí vypracovat hladké těsto, je trochu řidší a olejnaté, ale nemělo by se lepit na stěny mísy. Necháme vykynout, v polovině kynutí znovu... více o Rohlíčky s nutelou

10 minut
Bábovka "bleskovka"

Bábovka "bleskovka"

Postup je velmi jednoduchý. Všechno smícháme dohromady, žádné šlehání do úmoru :-) Nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme - já pekla 45 min... více o Bábovka "bleskovka"

Citronová roláda s tvarohovým krémem

Citronová roláda s tvarohovým krémem

Bílky vyšleháme s 1/2 cukru na tuhý sníh. Žloutky s 1/2 cukru do pěny. Hmoty spojíme a vmícháme mouku s kypřidlem, kůrou a solamylem. Těsto vlijeme na... více o Citronová roláda s tvarohovým krémem

20 minut
Bylinková bageta

Bylinková bageta

Utřeme si česnek. Máslo necháme trochu změknout a nakrájíme ho na kostičky. Přidáme česnek, sůl, pepř a nasekané čerstvé bylinky. Ideální je čerstvá... více o Bylinková bageta

55 minut
Perník s pudinkem - nedrobí se

Perník s pudinkem - nedrobí se

Mouku smíchanou s práškem do pečiva a s práškem do perníku promícháme s cukrem, pudinkem a kakaem. Přilijeme olej a vejce rozšlehaná v mléce. Všechny... více o Perník s pudinkem - nedrobí se

Houbovník z Pojizeří

Houbovník z Pojizeří

Kousky žemlí ponoříme do části mléka, houby namočíme, pokrájíme, podusíme na sádle a necháme vystydnout. Změklé žemle smícháme s vejci, škvarky,... více o Houbovník z Pojizeří

120 minut
Vepřové koleno na černém pivě

Vepřové koleno na černém pivě

Vykoštěné koleno pokrájíme mřížkou, do které vetřeme česnek, hořčici, sůl, pepř, kmín a papriku. Koleno srolujeme a převážeme provázkem, vložíme do... více o Vepřové koleno na černém pivě

Košíčky s ořechovou náplní

Košíčky s ořechovou náplní

Všechny přísady na těsto vymícháme a necháme 1 hodinu odstát. Potom ho vtláčíme do formiček - košíčků a upečeme. Vyklopíme a necháme vychladnout. Na... více o Košíčky s ořechovou náplní

Španělské ptáčky trochu jinak

Španělské ptáčky trochu jinak

Naklepané hovězí řízky osolíme, opepříme, poctivě namažeme hořčicí. Mírně vymačkané zelí dáme na jeden konec, maso zarolujeme a převážeme pevně nití.... více o Španělské ptáčky trochu jinak

Muffinky

Muffinky

Celá vajíčka vymícháme (nejlépe ručním šlehačem) s krystalovým cukrem a vanilkovým cukrem. Přidáme olej a promícháme. Přidáme jogurty a promícháme.... více o Muffinky

Nakládané sýrové kostky

Nakládané sýrové kostky

Sýr nakrájíme na kostky, zasypeme paprikou, osolíme, přidáme prolisovaný česnek, zakapeme olejem a pořádně promícháme. Dáme do misky, uzavřeme a... více o Nakládané sýrové kostky

Zapečené těstoviny se špenátem a tofu

Zapečené těstoviny se špenátem a tofu

Uvaříme těstoviny. Podusíme špenát s nakrájenou cibulí a rozdrceným česnekem. Uvařené těstoviny smícháme s nakrájeným tofu, solí, event. bylinkami a... více o Zapečené těstoviny se špenátem a tofu

Třešňový koláč

Třešňový koláč

Změklé máslo (ale ne zahřáté, těsto by bylo tuhé), citrónovou kůru a studené mléko vmícháme do mouky, ale nehněteme. Těsto necháme v chladu asi 20... více o Třešňový koláč

60 minut
Rebarborové řezy

Rebarborové řezy

Mouku, vejce, tuk a prášek do pečiva zpracujeme do hladkého těsta a rozdělíme na poloviny. Jednu vyválíme, uložíme na vymazaný plech. Nakrájenou... více o Rebarborové řezy

Kváskový chléb

Kváskový chléb

Suroviny vložíme v uvedeném pořadí do pekárny. Nejdříve zapnout program PŘÍPRAVA TĚSTA, poté program KLASIK (pekárna ETA), velikost 2, barva střední.... více o Kváskový chléb

20 minut
Hummus

Hummus

Všechny ingredience smícháme, rozmixujeme nebo rozmačkáme. Dáme do misky, zalijeme olivovým olejem a poprášíme paprikou. (V oleji mohou být osmažené... více o Hummus

40 minut
Houbová omáčka II.

Houbová omáčka II.

Očistěné houby nakrájíme na kousky. Na pánvi rozehřejeme sádlo a necháme na něm zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájené houby, masox... více o Houbová omáčka II.

10 minut
Perník II.

Perník II.

Vše dobře vymícháme (aby nebyly hrudky) a nalejeme na vyšší, vymazaný a vysypaný plech. Pečeme ve vyhřáté troubě 25-30 minut. Do základního receptu... více o Perník II.

30 minut
Pomazánka na topinky a toasty

Pomazánka na topinky a toasty

Orestované mleté maso zamícháme se sýrem, nastrouhaným vejcem, okurkou, nadrobno nasekanou cibulkou a prolisovaným česnekem. Dle chuti přidáme kečup,... více o Pomazánka na topinky a toasty

Cibulový koláč se slaninou

Cibulový koláč se slaninou

Na vál posypaný moukou nasekáme máslo i sádlo, přidáme 1/2 lžičky soli, žloutek a 150 ml vody. Vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a na 2... více o Cibulový koláč se slaninou

Švestkový koláč

Švestkový koláč

Z mouky, másla, vejce, cukru a soli pečlivě vypracujeme tuhé těsto. Utvoříme kouli a necháme ji 30 minut odležet v chladničce. Švestky vypeckujeme. Na... více o Švestkový koláč

Husa po staročesku

Husa po staročesku

Husu rozčtvrtíme, nožem uděláme do prsíček a stehýnek otvory, vložíme do nich stroužky česneku, osolíme, pokmínujeme, posypeme mletým zázvorem,... více o Husa po staročesku

Doporučujeme

30 minut
Gnocchi s česnekem, špenátem a kuřecím masem

Gnocchi s česnekem, špenátem a…

30 minut
Jednoduchá brokolicová polévka

Jednoduchá brokolicová polévka

95 minut
Hovězí sekaná Wellington

Hovězí sekaná Wellington

Poslední sledované recepty

99
Tvarohové řezy s mákem
Tvarohové řezy s mákem
89
Dýňové pyré s bramborem
Dýňové pyré s bramborem
76
Sedlácké karé (kotleta) - minutka
Sedlácké karé (kotleta) …
58
Quiche s tuňákem a cibulí
Quiche s tuňákem a cibulí
53
Dušené pepřové karé v cibuli
Dušené pepřové karé v…

Zajímavé články

Lamington: Ikonický australský dezert, který zmizí ze stolu během chvilky
Lamington: Ikonický australský dezert, který…
Znáte černý česnek? Je chutnější a mnohem zdravější než jeho bílá varianta
Znáte černý česnek? Je chutnější a mnohem…
Rychlovky z horkovzdušné fritézy: Tři jednoduché recepty, které vás budou bavit
Rychlovky z horkovzdušné fritézy: Tři jednoduché…
Karbanátky z mletého masa i bez něj. Tipy, jak připravit ty nejšťavnatější
Karbanátky z mletého masa i bez něj. Tipy, jak…
Pečené brambory podle princezny Diany: Díky geniálnímu triku byly dokonale křupavé
Pečené brambory podle princezny Diany: Díky…
AHA.cz Pohřeb Křesadlové (†81): Bratři Formanové ji donesli do hrobu

Pohřeb Křesadlové (†81): Bratři Formanové ji donesli do hrobu

Mimibazar Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Dáma.cz Ideální boty na jaro jsou balerínky: Našli jsme vám ty nejhezčí na sezónu 2024. GALERIE

Ideální boty na jaro jsou balerínky: Našli jsme vám ty nejhezčí na sezónu 2024. GALERIE

Blesk pro ženy Jak se randilo za socialismu: Pozvání na schůzku z očí do očí, intimní chvilky v kině i marná čekání

Jak se randilo za socialismu: Pozvání na schůzku z očí do očí, intimní chvilky v kině i marná čekání

Ženy.cz Skromnost jako brzda. Jak vám tahle nevinná vlastnost kazí život?

Skromnost jako brzda. Jak vám tahle nevinná vlastnost kazí život?

Blesk.cz Borhyová na Titanicu: Mám husí kůži ještě teď!

Borhyová na Titanicu: Mám husí kůži ještě teď!

SportRevue.cz FOTO: Ája Vrzáňová a 35 dalších nejkrásnějších krasobruslařek všech dob

FOTO: Ája Vrzáňová a 35 dalších nejkrásnějších krasobruslařek všech dob

Maminka.cz Herečka Pavla Vitázková v upřímné zpovědi o vážné nemoci své dcery: Barunka byla na pokraji smrti, osvěta je nutnost!

Herečka Pavla Vitázková v upřímné zpovědi o vážné nemoci své dcery: Barunka byla na pokraji smrti, osvěta je nutnost!

Blesk Horoskopy Spíte jako voják, nebo jako hvězdice? Tohle to o vás vypovídá!

Spíte jako voják, nebo jako hvězdice? Tohle to o vás vypovídá!

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak vyndat korpus z formy
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact