Sladká, křupavá, šťavnatá a chutná. Taková by měla být mrkev, na níž si skutečně pochutnáte. Jak ale takovou v obchodě nebo třeba na trhu poznat? Stačí věět, na co se zaměřit.
Vždy vybírejte mrkev, která má pěknou hladkou slupku a sytě oranžovou barvu, ideálně s natí, která mrkev udržuje delší čerstvost. Nať by měla mít jasně zelenou barvu, neměla by být ovadlá nebo dokonce už hnijící. Nekupujte mrkve s barevnými skvrnami a prasklinami. Mrkev by měla být tvrdá, ne gumová a měkká. Vybírejte středně velké mrkve, které se zužují, ty se budou nejlépe tepelně upravovat. Přerostlé mrkve se připravují déle. Vhodné jsou spíše mladé mrkve, které jsou nejsladší, stejně jako tenké mrkve.
Máte rádi mrkvový dort? Pak si zamilujete jednoduchý recept, který najdete ZDE.
Nenechte se nalákat balenými baby mrkvičkami. Jde jen o trik obchodníků. Vypadají sice na první pohled lákavě, ale celkově jsou méně sladké a nemají příliš dobrou chuť. Jde totiž většinou jen o zbytky z poškozených, zlomených nebo jinak nevzhledných mrkví, které jsou strojově upraveny do podoby malých mrkviček. Navíc je některé firmy ještě máčí v chlórové lázni, aby se mrkev očistila, získala zářivě oranžovou barvu a nemnožili se na ní nežádoucí zdraví nebezpečné bakterie.
Už jste ochutnali mrkvance neboli mrkvánky? Recept na lahodné buchtičky najdete ZDE.
Mělo by být váhově stejné množství paprik, rajčat a okurek. Polovinu paprik, rajčat a okurek nakrájíme na kostky asi 2x2 cm, druhou polovinu... více o Sladký zeleninový salát z paprik, rajčat a okurek
Cuketu pokrájíme na plátky, které následně osmažíme na trošce oleje zprudka na skus a dozlatova. K cuketě přidáme krátce osmažit na jemno nasekané dva... více o Těstoviny (nejen) s krevetami a cuketou
Vodu s cukrem ohřejeme v hrnci. Teploměr vložte do vody a naměřte teplotu 121 stupňů. V misce mixérem vyšleháme žloutky a celé vajíčko a postupně... více o Čokoládová pěna s jahodami
Drobně pokrájený špek a cibuli osmažíme dorůžova na trošce oleje. Následně přidáme osmažit na plátky pokrájené, naklepané, osolené a opepřené roštěnky... více o Houbové roštěnky
Polovinu mléka mírně ohřejte a rozmíchejte v něm vanilkový cukr a rozdrobené droždí. Na teplém místě nechte vzejít kvásek. Do mísy prosejte obě mouky.... více o Kynutý koláč s tvarohem
Utřeme do hladka změklé máslo a cukry, poté přidáme vajíčko a opět zamícháme. Do malé nádobky dáme sůl se sodou a rozpustíme v cca 5ml horké vody.... více o Čokoládové cookies
Nejprve oddělíme žloutky od bílků. Žloutky smícháme v jedné míse společně s cukrem, vanilkovým cukrem a herou (z bílků ušleháme v druhé míse sníh na... více o Rychlá buchta s ovocem
Syrové brambory oškrábeme, omyjeme a nastrouháme. Vodu částečně slijeme. Strouhané brambory ochutíme solí a pepřem. Přidáme vejce, majoránku, podle... více o Bramboráky pro děti
Bramborovou kaši zbylou od oběda rozmícháme v misce s 1-2 vajíčky, přidáme nastrouhaný sýr, zelené natě a sušené bylinky podle chuti, přidáme slaninu... více o Placičky ze zbylé bramborové kaše
Rukolu, žampiony a rajčátka si opláchneme. Žampiony překrojíme na půl, osolíme a osmažíme na olivovém oleji, mezitím si připravíme salát, a to tak, že... více o Salát z rukoly s lososem
Na oleji osmahneme cibulku, přidáme mleté maso a pořádně orestujeme. Dle chuti okořeníme. Lze grilovacím kořením nebo provensálkým či adžikou, někdo... více o Plněné taštičky z listového těsta
1) V mrazáku necháme banán zmrznout (nejlépe přes noc). 2) Banán dáme do mixéru. 3) Mixujeme, dokud nebudou v krému hrudky (pokud nejde rozmixovat,... více o Banánová zmrzlina - zdravá - 1 ingredience!
Celer a mrkev uvaříme v osolené vodě s citronovou šťávou doměkka. Nejlépe na skus. Poté scedíme, necháme vychladnout a pokrájíme na kostičky (hranolky... více o Celerový salát - zdravě a chutně
Opereme rýži, vložíme do hrnce s vodou a špetkou soli, na prudkém ohni přivedeme k varu, poté snížíme plamen na minimum a vaříme, dokud se voda... více o Rýžový nákyp s broskvemi
Očištěnou mrkev a brambory pokrájíme a dáme vařit do osolené vody doměkka. Do hrnce můžeme přidat i oloupaný česnek, kdo ho nemá rád, nemusí. Po... více o Bramborovo-mrkvová kaše
Na másle nebo oleji necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, pak přidáme nakrájenou nebo nastrouhanou dýni, kterou také orestujeme. Dýni osolíme,... více o Dýňová polévka s bramborem a dýňovými krutony
Droždí promícháme se lžící vlažného mléka a špetkou cukru. Necháme vzejít kvásek. Ze všech surovin a vzešlého kvásku vypracujeme měkké těsto, které... více o Tradiční trdelník
Maso nakrájet na nudličky, přidat sůl, pepř, chilli, česnek, olej a promasírovat a nechat uležet. Rajčata bez "bubáku" zpařit, oloupat a rozmixovat.... více o Vepřová kýta s červenýma fazolema
Omytý a očištěný chřest nakrájejte šikmo na kousky. Důkladně propláchnutý špenát osušte a rozdělte na lístky, větší natrhejte. Oloupaný zázvor... více o Rigatoni s chřestem
Očištěné brambory uvařte ve slupce v osolené vodě doměkka. Když trochu vychladnou, podélně je rozřízněte, vydlabejte a vzniklé „lodičky“ upečte na... více o Plněné brambory s rajčaty a mozzarellou
Pokrájené hlávkové zelí povařte do poloměkka v osolené vroucí vodě. Sceďte a nechte okapat. Pak nakrájejte najemno cibuli, klobásku na kolečka, maso a... více o Moravskoslezský bigos
Vepřové plátky naklepeme, posypeme kořením, na každý plátek masa položíme dva plátky debrecínky, pevně zavineme. Do zapékací misky dáme pokrájený špek... více o Debrecínské závitky
Nejprve si dáme uvařit vajíčka. Ředkvičky a okurky nastrouháme na hrubém struhadle, přidame nasekanou pažitku, dále prolisovaný česnek, tavený sýr,... více o Ředkvičková pomazánka s okurkami
Tvaroh smícháme s pudinkem a cukrem. Směs dáme do sáčku, ve kterém uděláme dirku, kterou později vymačkáme tvaroh na jablečnou směs. Z nastrouhaných... více o Jablečná roláda s tvarohem
Bílky s cukrem vyšleháme na pevný sníh. 50g čokolády rozehřejeme ve vodní lázni. Rozpuštěnou čokoládu vyšleháme se žloutky do pěny. Opatrně přimícháme... více o Čokoládovo-tvarohový dort
Dno pekáčku pokapeme olivovým olejem, naskládáme tenčí plátky brambor, pokapeme olejem, osolíme. Na brambory naklademe plátky ryby, můžeme jemně... více o Rybí file se slaninou a uzeným sýrem
Čokoládu nalámeme na kousky a i s máslem dáme rozpustit nad páru. Mezitím vyšleháme žloutky s polovinou cukru. Do vnitř zašleháme rozpuštěnou... více o Nízká čokoládová buchta
Na másle zpěníme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme rozdrobené droždí a mícháme, dokud se droždí nerozpustí. Přidáme ovesné vločky, zalijeme mlékem... více o Drožďová pomazánka s ovesnými vločkami
Vajíčka uvaříme natvrdo (měla by být co nejčerstvější, aby žloutek zůstal uprostřed). Vychladíme je, rozpůlíme a vyjmeme žloutky. Rozstrouháme je a... více o Plněná vejce s kaviárem
Osolené, oslazené mléko přivedeme k varu, mouku rozmícháme ve šlehačce a nalijeme do vařícího mléka. Povaříme cca 5 minut než zhoustne a nakonec... více o Rychlá koprovka bez jíšky
Všechny ingredience vložíme do pekárny. Pečeme na program SPRINT (ETA). Poznámka: k tomuto chlebu jsem se dopracovala po mnohých odzkoušených... více o Výborný chléb s pohankovou moukou
V pekáči orestujeme cibuli nakrájenou na proužky a na chvíli odložíme. Maso naklepeme, okořeníme (sůl, pepř, mletá paprika) a zaprášíme moukou. Na... více o Máslové řízky
Olej, cukr a vejce ušleháme do pěny. Poté přidáme ostatní suroviny. Promícháme v hladké těsto, které nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a upečeme.... více o Cuketové řezy
Do misky dáme celá vejce a nahrubo nastrouhanou cihlu, zalijeme mlékem a přidáme polohrubou mouku. Pořádně zamícháme, přidáme muškátový květ a sůl.... více o Sýrový nákyp II.
Do nastruhané mrkve dat tavený sýr, vajíčko najemno, přidat majolku a tatarku (nemusí být). Namazat na veku.... více o Mrkvová pomazánka II.
Do misky dáme droždí, přidáme cukr, trochu mouky a vody a zpracujeme řídké těstíčko. Přikryjeme je utěrkou a necháme asi 10 minut na teplém místě, až... více o Pizza těsto - rychlé a tenké
Vše se promíchá, přidá se 1 l vody se dvěma masoxy a opět se promíchá. Dá se do pekáče, přikryje se alobalem a při 230 °C se peče asi 1 a 1/2 hodíny.... více o Prezidentský guláš II.
Kuře naporcujeme a osolíme. Do vymazaného pekáče dáme syrové brambory nakrájené na plátky, na ně žampiony, osolíme, opepříme, pokmínujeme a posypeme... více o Zapečené kuře na žampionech
Z vejce, moučky cukru, vanilky cukru, změklého tuku, mouky s práškem do pečiva, z vlažného mléka vypracujeme těsto, které dáme na 25 minut do lednice.... více o Lehký ovocný koláč
Listové těsto na tenko vyválíme a osolíme. Připravíme si směs z rajčatového protlaku, bazalky a česneku podle chuti. Potřeme těsto připravenou směsí a... více o Chutní šnečci
Rozmícháme tvaroh, přidáme rozkrájené okurky, cibuli, salám a hrášek. Osolíme, opepříme, přidáme majolku a kdo chce může přidat jogurt. Podáváme s... více o Falešný vlašský salát
Na vál prosijeme mouku, do které uděláme důlek. Do něho dáme změklé máslo, žloutky, cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru a vypracujeme těsto.... více o Linecké koláčky
Na oleji osmažíme dozlatova cibuli, česnek a párky, přisypeme scezený a proplachnutý hrášek, zalijeme horkou vodou, přidáme 1 kostku zeleninového... více o Rychlá hrachová polévka
Den předem uvaříme kondenzované mléko na karamel - ve vroucí vodě vaříme 1 hodinu (úplně to stačí, je zbytečné vařit je déle). Žloutky utřeme s cukrem... více o Karamelové řezy II.
Nejprve smícháme suché suroviny, poté přidáme vejce, mléko a tuk. Do hotového těsta pokrájíme kousky čokolády nebo přidáme rozinky či jablíčka s... více o Muffiny
Maso vložíme do studené osolené vody spolu s kořením a očištěnou kořenovou zeleninou a jednou cibulí. Zvlášť uvaříme kroupy, necháme je vychladnout,... více o Zabijačková polévka
Maso opláchneme, osušíme a nařízneme do něho kapsu. Omyjeme a očistíme cukety a asi 150 g nakrájíme na kostičky. Z toastové chleba odkrojíme kůrku a... více o Plněná krůtí pečeně
Zelí nastrouháme, osolíme a vymačkáme šťávu. Měkké zelí slijeme, smícháme se strouhanou ředkví a mrkví. Dresink připravíme vmícháním hořčice s olejem,... více o Delikatesní salát
Oloupeme a na plátky nakrájíme žampiony. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na drobnější kostičky. V pánvi rozpálíme olej, nasypeme do něj pokrájená... více o Kuřecí frikasé s houbovou omáčkou
Máslo utřeme do pěny, přidáme vidličkou rozmělněné sardinky, dobře rozmícháme za postupného přikapávání oleje ze sardinek. Nakonec přidáme drobně... více o Pomazánka ze sardinek