Nepoužívejte umělé přísady na dochucení. Je to nezdravé, nedobré a každé jídlo pak chutná dost podobně. Kořenící směsi jen když jsou pouze z koření (bez soli, atd.).
Nechte vzejít kvásek. V misce rozmíchejte droždí s cukrem a poté s mlékem. Nechte asi 5 minut na teplém místě. Zatím v míse utřete máslo s vejcem,... více o Čokoládová babka
Grilovaná krkovička Den předem naložíme krkovičku do výše uvedených surovin tak, že opláchnutou krkovičku potřeme sypkými surovinami, poté přidáme na... více o Grilovaná krkovička se zeleným chřestem a dvojím pyré
Květák očistíme, opláchneme a rozebereme na větší růžičky. Do širšího kastrolu dáme vařit vodu, osolíme a do vařící vkládáme růžičky květáku košťálem... více o Květákové řízky
Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme, okmínujeme a po stranách nařízneme, aby se nám při dušení nekroutily. Pokud máme maso, které nejde pokrájet... více o Dušené maso (nejen) na špeku s dušenou mrkví
- Smíchejte všechny přísady dohromady a udělejte kouli. - Celé to dejte do ledničky a cca 1 hodinu to nechte odležet. - Mezitím si připravte plech s... více o Lembas (Elfí chléb)
Vejce vyšleháme s vanilkovým a moučkovým cukrem a dle potřeby přisypáváme mleté vlašské ořechy (lze i lískové nebo mandle). Vymícháme hustější kaši,... více o Ořechoví šnečci - rychle a chutně
Cukr a máslo utřít do pěny, přidat žloutky a znovu utřít. Poté přidat mouku s práškem do pečiva, ořechy, mléko a vše důkladně promícháme. Nakonec... více o Babiččina ořechová bábovka
Očištěný patizon nastrouháme. Můžeme strouhat na jemném i hrubém struhadle, ale nejlepší je nastrouhat půl na půl. K patizonu přidáme jemně pokrájenou... více o "Patizoňáčky" - bramboráky z patizonu
Vejce vyšleháme s tvarohem a mlékem. Mouku smícháme s práškem do pečiva. Troubu rozehřejeme na 180°C. Pomalu přisypáváme mouku do tvarohu. Promícháme,... více o Lehká tvarohová bublanina
Maso omyjeme, naklepeme, po stranách nařízneme, aby se na pánvi nekroutilo, osolíme, opepříme (podle chuti přidáme jiné koření). Na pánvi rozehřejeme... více o Vepřové se smetanovo-žampionovou omáčkou
Těsto: Ve vodní lázni smícháme tuk, cukr, med a vejce, poté, co se nám vše rozpustí do jednotné hmoty, přidáme i mouku smíchanou se sodou. Ještě teplé... více o Medové řezy alá falešný medovník
Z bílků vyšleháme sníh, do kterého zašleháme cukr, poté opatrně vařečkou zapracujeme prosáté kakao se sodou a solí. Těsto opatrně a co nejrovnoměrněji... více o Tvarohový řez
Do misky dáme mouku, sůl a cukr a mezitím do vlažného mléka rozdrolíme droždí, které necháme na minutku odstát. Droždí pak dáme do misky společně s... více o Pizza se sýrem
Oloupané vařené brambory rozšťoucháme nebo nastrouháme. Očištěnou dýni a česnek nastrouháme k bramborám, přidáme grilovací koření, mouku a vejce,... více o Bramborovo-dýňové placičky
Do hrnce nalijeme 400 ml mléka osladíme lžící cukru, rozlámeme do něj celou čokoládu na vaření a ohříváme dokud se čokoláda nerozpustí. Pak přidáme... více o Domácí Monte krém
Veškeré ingredience na litou buchtu, kromě ovoce, smícháme hromady a vypracujeme na tekuté těsto, které nalijeme do vymazaného pekáče. Povrch buchty... více o Litá buchta
Tento recept mám od Zdendy Polreicha a je to opravdu mňamka. Není náročný ani drahý. Na začátku je víc práce, ale pak už ne. Ingredience jsem odhadl,... více o Pastýřský koláč - Páj
Uvaříme brambory ve slupce a dáme vychladit. V míse utřeme droždí s cukrem, přidáme na jemno nastrouhané brambory, mouku, krupici, sůl, česnek,... více o Bramborové housky
Zapalte oheň v grilu a nechte ho dojít do stadia řeřavých uhlíků. Roštěnky důkladně potřete olejem a poprašte směsí soli, chilli a pepře. Dobře ji na... více o Steak z roštěnce s bylinkovým máslem
Přebraný, propláchnutý hrách, předem namočíme (ideálně přes noc). Druhý den pokud hrách absorboval příliš vody dolejeme vodu tak, aby byl hrách plně... více o Vařený hrách
Cukr utřeme se žloutky a změklou čokoládou do pěny. Potom přimícháme ořechy a z bílků ušlehaný tuhý sníh. Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané... více o Velikonoční oříškový dort
Vařené oloupané brambory jemně nastrouháme, přidáme k nim jemně nastrouhanou mrkev, vejce, nasekané bylinky dle chuti, osolíme a přidáme mouku.... více o Barevné bramborové knedlíky (noky)
Lilek nakrájíme na plátky, posolíme a necháme vypotit, po vypocení nakrájíme na kostky. Papriky nakrájíme na proužky, cibuli a celer nakrájíme na... více o Italská caponata
Lilek pokrájíme na plátky,posolíme a necháme vypotit,pak vysušíme papírovou utěrkou. Zapékací mísu si vymažeme olejem nebo máslem. Na dno mísy dáme... více o Zapečený lilek (nejen) s rýží
Formu na biskupský chlebíček vyložíme peč. papírem, poklademe angl. slaninou, na to rozložíme ještě naplocho rozříznuté kuřecí řízky (můžeme je ještě... více o Rychlá kuřecí roláda z řízků
Nejprve nakrájíme syrové brambory a rozmixujeme je na kaši. Přidáme hladkou mouku a smícháme. Osolíme a uhněteme těsto. připravíme si hrnec s vařicí... více o Halušky podle Daniely
Špek pokrájíme na drobné kousky a dáme do kastrůlku. Jakmile špek zesklovatí, přidáme k němu najemno nakrájenou cibulku a rovněž mícháme do... více o Gnocchi jako halušky
Pohanku zalijeme horkou vodou, slijeme ji, a opět zalijeme horkou vodou. Zakryjeme, zabalíme do peřin (deky) a necháme 30 minut zabalené. Na trošce... více o Zeleninová polévka s pohankou
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Očistíme a nadrobno nakrájíme zeleninu, cibuli a česnek. Dáme do vody, přidáme houby, pepř a kmín a dáme... více o Pařeznická bramboračka
Žloutky dobře rozmačkáme vidličkou, a společně s máslem, cukrem, rumem a kokosem vypracujeme hmotu, kterou necháme ztuhnout v chladničce. Potom z ní... více o Kokosová očka
Brambory uvařit ve slupce, oloupat a nakrájet na kousky (nejlépe protlačit sítkem na bramborový salát). Listy špenátu oprat a pokrájet na kousky. Na... více o Zapečené brambory s listovým špenátem a balkánem
Mouku smícháme se solí a v míse zalijeme vařícím mlékem, ve kterém jsme rozpustili tuk a vše za horka smícháme a důkladně propracujeme vařečkou. Do... více o Ovocné knedlíky ze spařeného těsta
Utřeme do pěny změklé máslo s cukrem a žloutky, přidáme tvaroh, krupici smíchanou s citronovou kůrou a kypřícím práškem. Lehce vmícháme ušlehaný sníh... více o Bábovka s dvojitou porcí tvarohu
Do tvarohu zašleháme čajovku, máslo, majolku, sekanou petrželku a koření. Promícháme a necháme vychladit. Když není doma majolka přidávám 1... více o Pomazánka "hned pryč"
Žloutky utřeme s cukrem a olejem, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, mléko a sníh z bílků. Upečeme na velkém plechu při 200 °C. Vychladlý... více o Jahodové řezy z Galaretky
Prsíčka si nakrájíme na jemné nudličky a okořeníme je steakovým a pepřovým kořením. Zprudka je orestujeme a přidáme na kostičky nakrájený hermelín,... více o Excelentní zážitek
Listové těsto rozdělíme na 3 díly, z každého vyválíme podlouhlý plát. Doprostřed klademe po celé jeho délce zelí, na plátky nakrájenou nivu a šunku na... více o Štrůdl se zelím a nivou
Celá vejce ušleháme s cukrem do pěny a přidáme nastrouhaná jablka. Směs necháme 10 minut stát. Pak přidáme máslo, kakao, mouku s práškem do pečiva,... více o Jablkový koláč se švestkami a drobenkou
Kuřecí prsíčka nakrájet na proužky, na hlubší pánvi zpěnit cibuli, málo osolit, přidat česnek nakrájený na plátečky, přidat koření kari. Když jsou... více o Kuřecí prsíčka na kari s česnekem
Květák uvaříme do měkka, necháme dobře okapat a rozmačkáme na kaši. Osolíme, opepříme, přidáme vejce a tolik krupice, aby se daly formovat karbanátky... více o Květákové karbanátky II.
Smícháme těsto a na masovém strojku (dělá se i kokosové) na dýlku ukazováčku děláme banánky (nejširší zubatý-hřeben). Upečeme při 160-180 °C. Pak... více o Banánky I
Sádlo, cukr, mouku a kakao zpracujeme. Ze začátku se suroviny spojují poměrně těžce, ale nakonec se vytvoří jemné vláčné těsto. Tvoříme malé kuličky,... více o Mouřeníny
Česnek utřeme, všechny ingredience smícháme dohromady. Podle hustoty přidáváme tatarku, podle chuti osolíme a ochutíme ďábelským kořením.... více o Pikantní česneková pomazánka
Všechny uvedené suroviny smícháme a necháme 5 minut odležet. Na lívanečníku pečeme obvyklým způsobem lívanečky, které po upečení natřeme džemem a na... více o Výborné lívance z acidofilního mléka
Přebraný hrách propláchneme studenou vodou, zalijeme další studenou vodou a necháme 3 hodiny bobtnat. Pak jej v téže vodě uvaříme doměkka. Mouku... více o Hrachová polévka - dietní
Na nudličky nakrájíme měkký salám, větší cibuli, pár okurek, papriku či kozí rohy. Přidáme sůl, pepř, chilli a pár lžic majolky. Povaříme olej,... více o Domácí Rumcajs
Do studené vody dáme vařit maso, aby vývar byl silný. Pak maso vyjmeme, do vývaru dáme utřený česnek se solí a koření, přidáme na proužky nakrájenou... více o Česneková polévka III.
Na dno poháru nalijeme vanilkový pudink, přidáme cukrářské piškoty a 2 kopečky zmrzliny. Ozdobně nastříkáme šlehačku, kterou posypeme skořicí a... více o Vynikající zmrzlinový pohár
Nudle připravíme podle návodu na obalu. Mezitím připravíme omáčku. Kostičky slaniny rozpustíme, přisypeme nakrájené houby, osolíme, okmínujeme,... více o Šumavské těstoviny
Náplň uděláme tak, že jablka oloupeme, zbavíme jádřince a nastrouháme. Mletý mák smícháme se lžící cukru krupice. Prosátou mouku smícháme s práškem do... více o Rychlé řezy s mákem