• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak uvařit těstoviny, aby se neslepily

Jak uvařit těstoviny, aby se neslepily

Jak uvařit těstoviny, aby se neslepily

Špagety, kolínka, vrtule, tagliatelle... Pokrmy z těstovin patří k populárním, skvělé jsou i jako příloha. Pokud je ale neumíte uvařit, nepochutnáte si na nich. Naučte se, jak se to dělá správně!

Základem jsou kvalitní těstoviny, ty nekvalitní se budou lepit, ať už je uvaříte jakkoliv. Připravte si velký hrnec, aby těstoviny měly při vaření dostatek prostoru k pohybu a nabyly tak na objemu. Vařte je vždy ve velkém množství vody - na každých 100 gramů těstovin dejte 1 litr vody. Jakmile voda začne vřít, osolte ji lžičkou soli. Přidejte těstoviny a zakryjte hrnec pokličkou, aby se voda znovu dostala co nejrychleji k varu.

Jakmile se těstoviny začnou vařit, pokličku dejte pryč a ztlumte plamen, aby voda pouze probublávala. Promíchejte, aby se těstoviny nepřilepily ke dnu. Za občasného zamíchání těstoviny vařte po dobu, která je uvedena obalu. Průběžně je ale ochutnávejte, abyste je nepřevařili. Když jsou hotové, sceďte je, ale určitě je neproplachujte vodou. Ztratily by část chuti a špatně by nasákly i omáčku. Pokud je chcete podávat bez omáčky, stačí je slít o trošku dříve a promíchat s olivovým olejem, aby se neslepily. 

Báječné recepty na těstoviny sedmkrát jinak najdete ZDE.

Mohlo by vám zachutnat

40 minut
Zeleninové ragú s červenou čočkou ala bolognese

Zeleninové ragú s červenou čočkou ala…

Na rozpuštěném másle si osmažíme pokrájenou mrkev a celer na kostičky lehce dozlatova. Pak přisypeme osmažit drobně pokrájenou cibuli a na závěr... více o Zeleninové ragú s červenou čočkou ala bolognese

60 minut
Dýňová polévka krémová

Dýňová polévka krémová

Dýni vydlabeme a nakrájíme na kostky (čím menší tím dřív bude dýně uvařená). Vložíme do hrnce a zalijeme studenou vodou tak, aby byla dýně ponořená.... více o Dýňová polévka krémová

Špenátový kuskus

Špenátový kuskus

Množství kuskusu v poměru k hotové špenátové směsi záleží čistě na každém individuálně. Někdo má rád kuskus sušší, jiný zase krémovější, takže se při... více o Špenátový kuskus

Dušené maso (nejen) na špeku s dušenou mrkví

Dušené maso (nejen) na špeku s…

Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme, okmínujeme a po stranách nařízneme, aby se nám při dušení nekroutily. Pokud máme maso, které nejde pokrájet... více o Dušené maso (nejen) na špeku s dušenou mrkví

30 minut
Špenátové palačinky se špenátovou náplní

Špenátové palačinky se špenátovou…

V mléce rozmícháme vejce a mouku, osolíme a můžeme například dochutit i pepřem, česnekem nebo muškátovým květem či oříškem. Přidáme pokrájený špenát a... více o Špenátové palačinky se špenátovou náplní

Pečené vepřové ocásky s kořenovou zeleninou

Pečené vepřové ocásky s kořenovou…

Očištěnou kořenovou zeleninu pokrájíme na větší kusy, cibuli na klínky, česnek nasekáme. Pokud máme nať z celeru, můžeme k zelenině přidat pár omytých... více o Pečené vepřové ocásky s kořenovou zeleninou

30 minut
Mleté hovězí po anglicku

Mleté hovězí po anglicku

Maso na pánvi rozdrobíme vařečkou, opepříme a zastříkneme olivovým olejem. Přidáme lístečky tymiánu a za občasného zamíchání opékáme maso dozlatova.... více o Mleté hovězí po anglicku

120 minut
Jednoduché pečené vepřové ocásky

Jednoduché pečené vepřové ocásky

Vepřové ocásky nasolíme nejlépe alespoň hodinu před pečením. Dáme je do pekáčku na pokrájenou cibuli a nasekaný česnek, posypeme dle chuti drceným (ne... více o Jednoduché pečené vepřové ocásky

90 minut
Lembas (Elfí chléb)

Lembas (Elfí chléb)

- Smíchejte všechny přísady dohromady a udělejte kouli. - Celé to dejte do ledničky a cca 1 hodinu to nechte odležet. - Mezitím si připravte plech s... více o Lembas (Elfí chléb)

Jednoduchá pomazánka s Romadurem

Jednoduchá pomazánka s Romadurem

Romadur nastrouháme do misky (stačí nastrouhat jen tvrdší povrch, zbytek rozmačkáme vidličkou). Přidáme pokrájenou bílou část z jarní (lahůdkové)... více o Jednoduchá pomazánka s Romadurem

Jablečné / Hruškové kynuté knedlíky

Jablečné / Hruškové kynuté knedlíky

Mouku smícháme v míse se solí a citronovou kůrou, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, na droždí nasypeme vanilkový cukr a zalijeme... více o Jablečné / Hruškové kynuté knedlíky

Jednoduché sýrové chuťovky (slané cukroví)

Jednoduché sýrové chuťovky (slané…

Do mísy nasypeme mouku, kterou smícháme se solí a nastrouhaným sýrem. Dopřostřed rozdrobíme droždí, rozklepneme vejce a nalijeme mléko. Přidáme... více o Jednoduché sýrové chuťovky (slané cukroví)

60 minut
Rebarborový koláč s pudingem

Rebarborový koláč s pudingem

Očištěnou rebarboru nakrájíme na kostičky, zasypeme cukrem a necháme ji pustit šťávu. Z uvedených přísad zpracujeme těsto, těsně před pečením ho... více o Rebarborový koláč s pudingem

Batáty ve slanině

Batáty ve slanině

Slaninu nakrájíme na slabé plátky. Batáty (sladké brambory) oloupeme a nakrájíme na lodičky nebo silné hranolky. Dáme do mísy, zakápneme malým... více o Batáty ve slanině

50 minut
Ananasovo-kokosová roláda "Piña Colada"

Ananasovo-kokosová roláda "Piña…

Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny. Přidáme vodu s olejem, mouku s kypřidlem, vše dobře promícháme a nakonec zlehka vmícháme i tuhý sníh z bílků.... více o Ananasovo-kokosová roláda "Piña Colada"

Hovězí na mrkvi s rozmarýnem

Hovězí na mrkvi s rozmarýnem

Na trošce oleje necháme osmažit pokrájenou cibuli a špek. Pak přidáme na kostky pokrájené (nebo plátky), osolené, opepřené a moukou zaprášené maso,... více o Hovězí na mrkvi s rozmarýnem

Hlíva v těstíčku

Hlíva v těstíčku

Kloboučky hlívy očistíme, posypeme kořením do listů dle chuti nebo potřeme rozetřeným česnekem. Osolíme, pokud nemáme koření s obsahem soli. Poté... více o Hlíva v těstíčku

90 minut
Zapečené brambory se špenátem a houbami

Zapečené brambory se špenátem a…

Rané brambory neloupeme, pouze omyjeme, rozkrájíme na větší kusy a dáme do tukem vymazaného pekáče péct. Během pečení si opracujeme špenát, který... více o Zapečené brambory se špenátem a houbami

Adžika masovo-zeleninové ragú

Adžika masovo-zeleninové ragú

Na oleji (špeku) necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme orestovat maso, pak osolíme a okořeníme a přidáme zeleninu. Ještě krátce restujeme za... více o Adžika masovo-zeleninové ragú

Jablečný (hruškový) šlehačkový koláč s drobenkou

Jablečný (hruškový) šlehačkový koláč…

Jablka (hrušky) očistíme, pokrájíme na kostičky a pokapeme citronovou šťávou, aby nezhnědla. Drobenku připravíme smícháním všech ingrediencí. Žloutky... více o Jablečný (hruškový) šlehačkový koláč s drobenkou

Domácí lučina

Domácí lučina

Vše smícháme a dáme do cedníku s plátnem. Necháme do druhého dne okapat. Poté dochutíme dle chuti. Z tohoto množství vznikne cca 1/2 kg lučiny.... více o Domácí lučina

20 minut
Bramborová frittata

Bramborová frittata

Brambory oloupeme, nakrájíme na půlcentimetrové plátky a vaříme v osolené vodě 10 minut. Mezitím si oloupanou cibuli nakrájíme na klínky, česnek na... více o Bramborová frittata

Vdolky s jablečným rozvarem

Vdolky s jablečným rozvarem

Do mísy dáme mouky, cukry a sůl, promícháme, uděláme do středu důlek, do kterého rozdrobíme droždí, zalijeme vlažným mlékem (jen částí), trochu... více o Vdolky s jablečným rozvarem

20 minut
Cejn na bylinkách

Cejn na bylinkách

Porce ryby potřete solí a pepřem a zakapejte citronovou šťávou. Nechte chvilku odležet. Mezitím prohřejte v másle lístky šalvěje či rozmarýnu.... více o Cejn na bylinkách

Dort s nutelovým krémem

Dort s nutelovým krémem

Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, vodu, mouku s kypřidlem a kakaem a řádně promícháme. Nakonec vmícháme i tuhý sníh z bílků, těsto... více o Dort s nutelovým krémem

15 minut
Spaghetti Carbonara – La ricetta tradizionale

Spaghetti Carbonara – La ricetta…

Guanciale (sušená slanina) nakrájíme na kostičky. Špagety dáme vařit dle návodu, mezitím v pánvičce osmahneme Guanciale za občasného míchání dozlatova... více o Spaghetti Carbonara – La ricetta tradizionale

Pesto ze sušených nakládaných rajčat

Pesto ze sušených nakládaných rajčat

Piniové oříšky osmahneme na sucho v pánvi. Rajčata necháme okapat, bazalku omyjeme a osušíme. Všechny uvedené ingredience dáme do mixéru a rozmixujeme... více o Pesto ze sušených nakládaných rajčat

90 minut
Hrachová kaše (moc dobrá)

Hrachová kaše (moc dobrá)

Hrách namočíme do studené vody, do které přidáme bobkový list, nové koření, celý kmín, fenykl, a necháme namočené 8 hodin. Poté vodu vyměníme za... více o Hrachová kaše (moc dobrá)

15 minut
Chřestový salát s kozím sýrem

Chřestový salát s kozím sýrem

Chřest omyjte, odřízněte hlavičky, stvoly rozkrojte a povařte 7 minut v osolené vodě. Nechte okapat. Rozehřejte 1 lžíci oleje a krátce na něm osmažte... více o Chřestový salát s kozím sýrem

Nastavovaná kaše

Nastavovaná kaše

Brambory uvaříme doměkka ve slané vodě,scedíme a rozmačkáme je (rozmixujeme) s trochou horkého mléka a kouskem másla (nemusí být). Do takto připravené... více o Nastavovaná kaše

Perníkové muffiny s čokoládovým krémem

Perníkové muffiny s čokoládovým krémem

Vejce vyšleháme s cukrem do pěny. Pak přidáme máslo, mléko a mouku smíchanou s kakaem a kypřícím práškem do perníku, promícháme. 3/4 těsta rozdělíme... více o Perníkové muffiny s čokoládovým krémem

Rajčatový salát s cuketou a mozzarellou

Rajčatový salát s cuketou a…

Cukety omyjeme,konce odkrojíme,nakrájíme na plátky a minutu povaříme v osolené vodě. Scedíme, necháme okapat, dáme do mísy, osolíme, opepříme a... více o Rajčatový salát s cuketou a mozzarellou

Cuketové špízy s masem

Cuketové špízy s masem

Maso pokrájíme na kostky. Cuketu pokrájíme na větší kostky. Poté střídavě napichujeme na grilovací jehly nebo špejle. Z oleje, chilli, česneku a... více o Cuketové špízy s masem

30 minut
Octové těsto místo listového

Octové těsto místo listového

Mouky je někdy potřeba trochu více, podle velikosti vajec a druhu mouky. Vše v míse smícháme v pevné a pružné těsto, necháme v lednici odležet. Během... více o Octové těsto místo listového

Cuketový krém (polévka)

Cuketový krém (polévka)

Na plátku másla a troše oleje osmahneme cibulku do zlatova spolu s mrkví, aby se pustila barva, zalijeme vodou, přidáme k povaření kuře a všechno... více o Cuketový krém (polévka)

60 minut
Amur (ryba) v bylinkovém těstíčku

Amur (ryba) v bylinkovém těstíčku

Rybu rozdělíme na porce, pokapeme citronem, osolíme, opepříme, potřeme rozmačkaným česnekem a necháme asi 30 minut odležet. Z vajec, piva,... více o Amur (ryba) v bylinkovém těstíčku

Nivové kremrole

Nivové kremrole

Těsto rozválíme na plát, nakrájíme ho na proužky široké 1,5 cm, každý proužek namotáme na trubičku určenou k pečení kremrolí, namotané trubičky dáme... více o Nivové kremrole

Kuskus na čínský způsob

Kuskus na čínský způsob

Nakrájíme zeleninu: cibuli na osminky a oddělíme jednotlivé dílky, mrkev na cca 3 mm kolečka, cuketu na asi půl cm kolečka, která posolíme a necháme... více o Kuskus na čínský způsob

Rychlovka s gnocchi

Rychlovka s gnocchi

Gnocchi povaříme ve vařící vodě dle návodu, scedíme. Dáme na talíř, na ně plátek másla, koření country a petrželkovou nať (dle chuti). Zamícháme.... více o Rychlovka s gnocchi

30 minut
Brokolicové placičky za syrova

Brokolicové placičky za syrova

Brokolici nebo květák nastrouhat na hrubém struhadle. Přidat mouku, v mléce rozmíchat žloutky, sůl, pepř, zamíchat do brokolice. Z bílků vyšlehat tuhý... více o Brokolicové placičky za syrova

Asijská křupavá kachní prsa s lívanci "Mandarin"

Asijská křupavá kachní prsa s lívanci…

Na úvod je nutno říct, že tento recept je velmi náročný a je tedy vhodný spíše jen pro zkušenější a nadšené kuchaře, kteří vaření neberou jako... více o Asijská křupavá kachní prsa s lívanci "Mandarin"

30 minut
Babiččina pudinková buchta

Babiččina pudinková buchta

Ze surovin si zaděláme na těsto. Mléko přidáváme postupně, aby nebylo řídké ale tužší (budeme ho válet). Necháme ho potom v lednici tak 1/2 hodiny... více o Babiččina pudinková buchta

90 minut
Ovocno-tvarohový koláč

Ovocno-tvarohový koláč

Do mouky vmícháme prášek do pečiva, kakao a cukr, přidáme rozšlehaná vejce, změklý tuk a zpracujeme hladké těsto, které zabalíme do utěrky a dáme do... více o Ovocno-tvarohový koláč

Koprovka podle Barunky

Koprovka podle Barunky

Uděláme máslovou jíšku ze 40 g másla a 30 g hladké mouky, kterou zalijeme studeným mlékem a povaříme s 2 lžícemi kopru a solí. Omáčku zjemníme... více o Koprovka podle Barunky

Kuře v jogurtové marinádě II.

Kuře v jogurtové marinádě II.

Do jogurtu přidáme rozmačkaný česnek, majoránku, sůl, olej a maggi a pěkně rozmícháme. Do stehýnek uděláme zářezy a uložíme do marinády. Necháme... více o Kuře v jogurtové marinádě II.

Rychlá kachna z kuřete

Rychlá kachna z kuřete

Remosku, případně zapékací místu lehce vymažeme sádlem, na dno dáme červené zelí a na to položíme rozporcované kuře, které jsme osolili a hodně... více o Rychlá kachna z kuřete

60 minut
Drůbeží játra mojí mámy

Drůbeží játra mojí mámy

Nadrobno pokrájíme cibuli a zpěníme na oleji. Když zesklovatí, přidáme drůbeží játra (musíme je předem prohlédnout a vyříznout z nich žluč) a trochu... více o Drůbeží játra mojí mámy

Metrový dort II.

Metrový dort II.

Cukr a žloutky třeme do pěny, postupně přidáváme vodu a olej. Potom přidáme mouku, pečivový prášek a sníh ze 4 bílků. Těsto rozdělíme na dva díly a... více o Metrový dort II.

120 minut
Kuře na soli

Kuře na soli

Kuře omyjeme,osušíme a vnitřek osolíme. Do pekáče nasypeme 1 kg soli a necháme v troubě chvilku nahřát. Kuře položíme na sůl a pečeme 1 1/2hod. V... více o Kuře na soli

Kuřecí prsíčka se zelím

Kuřecí prsíčka se zelím

Opereme a osušíme tymián. Snítku necháme na ozdobení, zbylý nasekáme. Maso osolíme, opepříme a na rozpáleném oleji opečeme doměkka. Červené zelí... více o Kuřecí prsíčka se zelím

Doporučujeme

40 minut
Hovězí Stroganov II.

Hovězí Stroganov II.

30 minut
Jednoduchá brokolicová polévka

Jednoduchá brokolicová polévka

95 minut
Hovězí sekaná Wellington

Hovězí sekaná Wellington

Poslední sledované recepty

89
Vepřové s cibulí na černém pivu
Vepřové s cibulí na…
73
Houbovník z Pojizeří
Houbovník z Pojizeří
60
Quinoa s dýňovým pyré
Quinoa s dýňovým pyré
56
Batáty ve slanině
Batáty ve slanině
54
Koprelka z Pojizeří
Koprelka z Pojizeří

Zajímavé články

Vyrobte si adventní kalendář: Rychlé nápady, z čeho je vyrobit i čím je naplnit
Vyrobte si adventní kalendář: Rychlé nápady, z…
Nevykašlete se na kašel: Zbavit se ho pomůže cibule, bylinky i obyčejný olej
Nevykašlete se na kašel: Zbavit se ho pomůže…
Lamington: Ikonický australský dezert, který zmizí ze stolu během chvilky
Lamington: Ikonický australský dezert, který…
Znáte černý česnek? Je chutnější a mnohem zdravější než jeho bílá varianta
Znáte černý česnek? Je chutnější a mnohem…
Rychlovky z horkovzdušné fritézy: Tři jednoduché recepty, které vás budou bavit
Rychlovky z horkovzdušné fritézy: Tři jednoduché…
AHA.cz Český slavík: Krajčo přišel v »županu«, Grossová přiznala rozchod

Český slavík: Krajčo přišel v »županu«, Grossová přiznala rozchod

Mimibazar Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Dáma.cz 10 žen, o kterých neuvěříte, že existují: Jsou dílem přírody, nebo plastických chirurgů?

10 žen, o kterých neuvěříte, že existují: Jsou dílem přírody, nebo plastických chirurgů?

Blesk pro ženy Móda ze Slavíků: Kdo ukázal téměř vše a kdo byl hvězdou večera?

Móda ze Slavíků: Kdo ukázal téměř vše a kdo byl hvězdou večera?

Ženy.cz Skromnost jako brzda. Jak vám tahle nevinná vlastnost kazí život?

Skromnost jako brzda. Jak vám tahle nevinná vlastnost kazí život?

Blesk.cz Zabiják s rošťáckým úsměvem: „Devadesátky by mě bavily!“ řekl Blesku mladý Dexter

Zabiják s rošťáckým úsměvem: „Devadesátky by mě bavily!“ řekl Blesku mladý Dexter

SportRevue.cz 45 let? Žádný věk! Nejslavnější fotbalová manželka světa je stále šik

45 let? Žádný věk! Nejslavnější fotbalová manželka světa je stále šik

Maminka.cz Od sedmi let je označují za nejkrásnější dvojčata na světě. Jak vypadají dnes a jak pomohla otci v boji s leukémií?

Od sedmi let je označují za nejkrásnější dvojčata na světě. Jak vypadají dnes a jak pomohla otci v boji s leukémií?

Blesk Horoskopy Spíte jako voják, nebo jako hvězdice? Tohle to o vás vypovídá!

Spíte jako voják, nebo jako hvězdice? Tohle to o vás vypovídá!

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak uvařit těstoviny, aby se neslepily
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact