Špagety, kolínka, vrtule, tagliatelle... Pokrmy z těstovin patří k populárním, skvělé jsou i jako příloha. Pokud je ale neumíte uvařit, nepochutnáte si na nich. Naučte se, jak se to dělá správně!
Základem jsou kvalitní těstoviny, ty nekvalitní se budou lepit, ať už je uvaříte jakkoliv. Připravte si velký hrnec, aby těstoviny měly při vaření dostatek prostoru k pohybu a nabyly tak na objemu. Vařte je vždy ve velkém množství vody - na každých 100 gramů těstovin dejte 1 litr vody. Jakmile voda začne vřít, osolte ji lžičkou soli. Přidejte těstoviny a zakryjte hrnec pokličkou, aby se voda znovu dostala co nejrychleji k varu.
Jakmile se těstoviny začnou vařit, pokličku dejte pryč a ztlumte plamen, aby voda pouze probublávala. Promíchejte, aby se těstoviny nepřilepily ke dnu. Za občasného zamíchání těstoviny vařte po dobu, která je uvedena obalu. Průběžně je ale ochutnávejte, abyste je nepřevařili. Když jsou hotové, sceďte je, ale určitě je neproplachujte vodou. Ztratily by část chuti a špatně by nasákly i omáčku. Pokud je chcete podávat bez omáčky, stačí je slít o trošku dříve a promíchat s olivovým olejem, aby se neslepily.
Báječné recepty na těstoviny sedmkrát jinak najdete ZDE.
Maso pokrájíme na kostičky či nudličky, osolíme, okořeníme kari kořením dle chuti a zaprášíme solamylem (cca 1 lžíce). Na rozpálenou pánev s trochou... více o Kuřecí kari maso s cuketou
Oloupané cibule pokrájíme na klínky, slaninu na nudličky či kostičky a na trošce oleje smažíme za občasného promíchání do zesklovatění cibule. Pak... více o Fazole (nejen) se slaninou
!! Příprava korspusu : - U 3 vajec oddělíme bílek od žloutku. Bílky si necháme na ušlehání sněhu a žloutky dáme s dalšími 3. vejci do šlehací nádoby.... více o Borůvkový dezertík I.
Hledal jsem jednoduchou a přitom výbornou buchtu a mamča mi poradila. Zvládl jsem to i já a to jsem CHLAP :-) Obě mouky, cukr, olej, 3 vejce,... více o Hrnková buchta s ovocem
Očištěnou mrkev a celer pokrájíme na větší kusy, cibuli na klínky a zázvor s česnekem nasekáme na drobno. Vše dáme do pekáče a podlijeme troškou... více o Pečená žebírka na zelenině
Rohlíky a maso nakrájejte na kostky. Listy špenátu spařte, propláchněte studenou vodou a nechte okapat na cedníku. V míse zalijte nakrájené rohlíky... více o Nádivkový beránek
V mléce rozmícháme vejce, mouku, sůl, česnek, koření a hrubě pokrájený špenát. Směs necháme odstát cca 30 minut. Mezitím si připravíme vše to, čím... více o Jednoduché špenátové palačinky
Oloupané vychladlé brambory nastrouháme do mísy, přidáme vejce, osolíme a promícháme, zasypeme pokrájenou tukovou vekou, kterou do brambor zapracujeme... více o Bramborové knedlíky s vekou
Vše smícháme dohromady a uděláme kuličky, na plechu přitlačit vidličkou a péct na 180°C max. 15 minut (já pekla 12 minut). Je to velmi jednoduché a... více o Špaldové sušenky bez cukru
Na oleji (špeku) necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme orestovat maso, pak osolíme a okořeníme a přidáme zeleninu. Ještě krátce restujeme za... více o Adžika masovo-zeleninové ragú
Vyšleháme změklé máslo, cukr a citronovou kůru, dokud směs není nadýchaná a jemná (cca 5 minut). Pak přidáme mouku, pořádně promícháme. V jiné misce... více o Citronové muffiny
Těstoviny uvaříme dle návodu a zcedíme. Do mísy nakrájíme zeleninu, eidam na kostičky, smícháme s těstovinami. Přidáme pokrájená vajíčka uvařená... více o Výborný těstovinový salát s vejcem
Kedlubnu a mrkev oloupejte a nakrájejte na kousky či plátky, cibulku na kolečka. V hrnci rozehřejte olej a zeleninu na něm krátce poduste. Přidejte... více o Čočková polévka se zeleninou
Cuketky pokrájíme na plátky, které osmažíme na pánvi s olejem, ke konci přidáme plátky česneku, které necháme v oleji jen rozvonět, nesmažíme. Tuňáka... více o Lehký těstovinový salát s tuňákem a cuketou
1. Do mísy prosijte mouku a utvořte v ní důlek. Rozmíchejte vejce, vodu,olej, sůl a citronovou šťávu a vlijte do důlku. Hmotu začněte zpracovávat od... více o Tažený štrůdl (závin)
Přes noc necháme hrášek a krupky máčet ve vodě (odděleně v kastrůlcích). Druhý den můžeme vařit, obojí opět odděleně, do měkka. To přece-jenom nějakou... více o Rabínův šoulet
Ze všech ingrediencí vypracujeme hladké těsto, ze kterého pak tvoříme kuličky, případně válečky. Necháme vychladnout a pak zdobíme dle vlastní... více o Medovo-mléčné kuličky
Těstoviny uvaříme v mírně osolené vodě na skus, scedíme a promícháme s olejem a ovocem. Pak přidáme horký uvařený pudink a zamícháme. Směs dáme do... více o Zapečené těstoviny s pudinkem
Kořenovou zeleninu, cibuli, sůl a koření vložíme do bílého vína a vše svaříme. Necháme vychladnout a vložíme maso. Nádoba musí být tak velká (malá),... více o Vepřová pečeně na divoko-nakládaná
Okurku omyjeme a nastrouháme na hrubším struhadle, neloupeme. Pak vymačkáme šťávu, kterou vylijeme. Okurky musi byt sušší. Přidáme olivový olej, sůl,... více o Kretské tzatziky
Mrkev očistíme a nakrájíme na nudličky (kolečka). Na vyšší pánvi nebo v hrnci rozpálíme kousek másla s troškou olivového oleje, přihodíme mrkvičku a... více o Dušená mrkev Dudin
Vepřovou panenku očistíme a nakrájíme na plátky. Marinujeme v oleji s pepřem a bylinkovou solí nejméně jednu hodinu. Mezitím si nakrájíme zeleninu a... více o Výborné špízy
Na vychladlý dortový korpus (uzavřený v dortové formě) natřeme marmeládu. Do misky dáme měkký tvaroh, jogurt, kysanou smetanu, moučkový cukr a... více o Dort s ovocem a želatinou
Tvaroh, smetanu, pudink (prášek), 2 žloutky a ořechy postupně zamícháme. Nakonec vmícháme sníh ze dvou bílků. Vlijeme do dortové - vymazané, vysypané ... více o Tvarohový lehký koláč II.
Nejdříve uděláme klasický kvásek, pak přidáme další - mouku, vodu, máslo, sůl a zamícháme a těsto vypracujeme, necháme kynout. Vykynuté těsto... více o Domácí veka
Mouku smícháme se solí a v míse zalijeme vařícím mlékem, ve kterém jsme rozpustili tuk a vše za horka smícháme a důkladně propracujeme vařečkou. Do... více o Ovocné knedlíky ze spařeného těsta
Slít trochu oleje z konzervy přidat k pomazánkovému máslu a bud ručním šlehačem nebo vidličkou krásně vymíchat do hladka. Pokud máte rádi pórek, tak... více o Pomazánka s tuňákem pro děti i dospělé 123
Žloutky utřeme s cukrem a máslem, přidáme tvaroh a znovu utřeme. Přidáme vanilkový cukr, citronovou kůru a mléko. Vmícháme polohrubou mouku s práškem... více o Tvarohová bábovka IV.
Zelí vyjmeme ze sáčku a propláchneme pomocí cedníku, aby nebylo příliš kyselé. Dáme do kastrůlku a zalijeme horkou vodou, na zelí nedáváme příliš vody... více o Dušené jemné zelíčko
Žloutky a cukr ušleháme do pěny, pak přidáme tvaroh, olej, mák, mouku s práškem do pečiva, rum a rozinky. Nakonec lehce zamícháme sníh z bílků. Těsto... více o Tvarohový makovec
Do mouky prosáté s práškem do pečiva rozsekáme máslo, přidáme cukr, vejce, žloutek, mléko a ocet. Na vále vypracujeme hladké těsto. 2/3 těsta... více o Jablkový mřížkový koláč
Zakysané smetany smícháme s vanilkovými cukry. Smetany ke šlehání ušleháme a přidáme je k zakysaným. Lehce promícháme a přidáme piškoty. Vše smícháme.... více o Smetanový dortík
Pizza Calzone prý vznikla v Neapoli, když se jednomu nešikovnému kuchaři při strkání pizze do trouby oná pizza složila tak, že jedna půlka pizzy... více o Calzone - Plněná pizza
Bílky vyšleháme do tuhého sněhu a postupně přisypáváme cukr krystal, šleháme, dokud se úplně nerozpustí. Poté jemně vmícháme cukr moučka. Hmotu... více o Sněhové pečivo
Obě těsta zaděláme obvyklým způsobem. **1. těsto **ořechové vkládáme obalené moukou do ořechových formiček, dáme na plech a dorůžova upečeme. **2.... více o Berušky
Na pánev dáme špek, šunku a restujeme. Přidáme koření dle chuti. Mezitím si vedle nakrájíme olivy na kolečka. Po uvaření těstovin všechno smícháme,... více o Těstoviny s olivami
Kapusta a uzenina asi ve stejném množství se umele nebo rozmixuje, přidá se nakrájená nebo také umletá anglická slanina (uzený bůček), zamíchá se... více o Kapustové placičky
Na páře si svaříme smetany s cukrem, solamylem a čokoládou v hustý pudink, potom povrch pocukrujeme a necháme vychladnout (je to proto, aby se... více o Lahodný čokoládový krém na dorty
Nejdříme připravíme klasický špenát. Potom připravíme palačinky (bez cukru). Když máme obojí hotovo, palačinky naplníme špenátem, vložíme do... více o Zapečené palačinky se špenátem
Na těsto: vyšleháme žloutky s cukrem, přidáme tuhý sníh z bílků a mouku s kypřícím práškem. Těsto dáme na plech (peču na pečícím papíře) a upečeme.... více o Mandarinkové řezy
Kotlety naklepeme, osolíme, potřeme hořčicí a vydatně opepříme. Položíme na dno vymazaného pekáče. Poté na kotlety navrstvíme cibuli, tvrdý a měkký... více o Babiččiny kotlety
Z mascarpone, 2 žloutku (můžeme přidat i 2 bílky) a cukru umícháme krém, který musí být dobře promichaný a ne moc tekutý (s bilky se stane dost... více o Pravé italské tiramisu II.
Mám super osvědčený recept na MAFÍNKY: 2 hrnky hladké mouky, 1/2 hrnku cukru krupice, vanilkový cukr, špetka soli, 2 lžičky prdopeč (prášek do pečiva)... více o Mufínky
Maso naškrábeme nebo dvakrát umeleme a smícháme s uvedenými ingrediencemi v hmotu. Necháme uležet a mažeme na topinky.... více o Tatarský biftek
Maso nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme a na oleji dozlatova opečeme. Přendáme do jiné nádoby. Na tuku osmahneme jemně nasekanou cibuli, přidáme... více o Hovězí námořnické maso
Brambory a cibuli oloupeme a jemně nastrouháme. Přidáme rozšlehaná vejce, mouku, osolíme a vše promícháme. Na silně rozpáleném oleji smažíme placky po... více o Bramborové placky
Rýži uvaříme doměkka. Brokolici rozebranou na růžičky povaříme 4 minuty v páře. Sýr nastrouháme, šunku drobně nakrájíme. Máslo utřeme se žloutky... více o Rýžový nákyp s brokolicí
Omytý a oloupaný celer nakrájíme na plátky silné asi 4 mm, které povaříme ve 2 litrech osolené vody zhruba 5 minut. Hotové prolijeme studenou vodou a... více o Smažený celer se sýrem
Očištěnou kachnu osolíme, okmínujeme a za stálého podlévání a přelévání vypečeným tukem pečeme v troubě téměř doměkka. Pak ji rozporcujeme. Část tuku... více o Kachna po staročesku
Pečivo namočíme do studené vody. Zelí očistíme a košťál vyřízneme. Potom vložíme zelí do vařící osolené vody a postupně opatrně utrhneme 8 vnějších... více o Zelné závitky s mletým masem