Špagety, kolínka, vrtule, tagliatelle... Pokrmy z těstovin patří k populárním, skvělé jsou i jako příloha. Pokud je ale neumíte uvařit, nepochutnáte si na nich. Naučte se, jak se to dělá správně!
Základem jsou kvalitní těstoviny, ty nekvalitní se budou lepit, ať už je uvaříte jakkoliv. Připravte si velký hrnec, aby těstoviny měly při vaření dostatek prostoru k pohybu a nabyly tak na objemu. Vařte je vždy ve velkém množství vody - na každých 100 gramů těstovin dejte 1 litr vody. Jakmile voda začne vřít, osolte ji lžičkou soli. Přidejte těstoviny a zakryjte hrnec pokličkou, aby se voda znovu dostala co nejrychleji k varu.
Jakmile se těstoviny začnou vařit, pokličku dejte pryč a ztlumte plamen, aby voda pouze probublávala. Promíchejte, aby se těstoviny nepřilepily ke dnu. Za občasného zamíchání těstoviny vařte po dobu, která je uvedena obalu. Průběžně je ale ochutnávejte, abyste je nepřevařili. Když jsou hotové, sceďte je, ale určitě je neproplachujte vodou. Ztratily by část chuti a špatně by nasákly i omáčku. Pokud je chcete podávat bez omáčky, stačí je slít o trošku dříve a promíchat s olivovým olejem, aby se neslepily.
Báječné recepty na těstoviny sedmkrát jinak najdete ZDE.
V míse ušleháme 3 žloutky s cukrem do bílé pěny a postupně zašleháme olej. Dále do této hmoty zašleháváme střídavě mouku smíchanou s práškem do pečiva... více o Margot řezy ....Danča
Krkovici potřeme trochou oleje, posypeme gyros kořenící směsí a pokud máme koření bez obsahu soli, tak krkovici před kořeněním ještě nasolíme. Takto... více o Gyros krkovice na cibuli
V míse rozšlehejte vejce s cukrem a solí. Pak vmíchejte mouku. Do hustého těstíčka postupně přidávejte mléko se smetanou a rozšlehejte metličkou.... více o Palačinky s krémem a lesním ovocem
Na palačinky smícháme mléko, vajíčka, sůl a mouku a na malém množství oleje smažíme palačinky. Na masovou směs rozehřejeme na pánvi olej, přidáme na... více o Zapečené palačinky s kuřecím masem a sýrem
Mrkev si oškrábeme a na struhadle ji nastouháme najemno. Banán nakrájíme na kolečka a přidáme k nastrouhané mrkvi. Přilijeme džus a vše důkladně... více o Mrkvovo-banánové smoothie
Okurku oloupejte, nakrájejte na menší kousky a vložte do mixéru. Přidejte citrónovou šťávu, cukr a vodu. Vše řádně rozmixujte. Smoothie dochuťte dle... více o Okurkové smoothie
Droždí rozdrobte do trochu vlažného mléka a přidejte lžičku cukru. Nechte vzejít kvásek. Polovinu másla vyšlehejte se zbylým cukrem do pěny. Postupně... více o Dukátové buchtičky s krémem
Pokrájenou cibuli osmažíme na oleji nebo sádle dorůžova, přidáme pokrájené a dle chuti osolené, opepřené a okmínované maso, které za občasného... více o Plec pečená (nejen) se zelím
Z naporcovaného kuřete sundáme kůži, maso osolíme a osmažíme v pekáči na rozpuštěném másle s troškou oleje ze všech stran. Maso po osmažení vyndáme... více o Kuře (králík) v pikantní omáčce
Na rozpuštěném másle necháme zesklovatět pokrájený pórek, pak přidáme na plátky pokrájené žampiony, které dále za občasného promíchání krátce smažíme... více o Pórková polévka se žampiony
Pokrájenou cibuli osmažíme na oleji dosklovata. Přidáme pokrájené žampiony (plátky nebo čtvrtinky) a zprudka smažíme za občasného promíchání do... více o Jednoduché žampionové kari
Ovesné vločky namočíme na cca 15 minut do mléka, aby se rychleji uvařily. Do menšího hrnce nalijeme mléko, přidáme špetku soli, přidáme vločky,... více o Kaše z ovesných vloček s krupicí
Před začátkem vaření si připravte všechny ingredience (sýr nastrouhejte, slaninu nakrájejte), jakmile začnete, bude to fofr a chcete to dobře... více o Gnocchi se slaninou, špenátem a sýrovou omáčkou
Očištěný patizon nastrouháme. Můžeme strouhat na jemném i hrubém struhadle, ale nejlepší je nastrouhat půl na půl. K patizonu přidáme jemně pokrájenou... více o "Patizoňáčky" - bramboráky z patizonu
Na rozehřátý olej přidáme cibuli. Mícháme ji tak dlouho, dokud úplně nezhnědne (pozor - nesmí být černá). Poté přidáme na menší kostičky nakrájené... více o Vepřová omáčka s žampiony
Na trošce tuku osmažíme společně s pokrájenou slaninou cibuli dosklovata. Přidáme pokrájenou hlívu na nudličky a za občasného promíchání dusíme hlívu... více o Jednoduchá směs z hlívy aneb hlíva po italsku
Celer pokrájíme na plátky, které uvaříme v osolené vodě s octem na skus, pak scedíme, pokrájíme na kostky a dáme do mísy. Přidáme pokrájenou slaninu,... více o Celer z trouby
Všechny ingredience nasypeme a nalejeme do misky a dobře prohněteme. Vody přidáváme tolik, aby se vzniklá hmota nelepila na váleček a byla vhodná k... více o Psí keksy
Vepřová játra omyjeme a připravíme si slabší plátky. Potom je osolíme a opepříme a nastrouhaným česnekem je pomažeme na jedné straně stejnoměrně... ... více o Vepřová játra obalovaná
V hrnci rozpustíme máslo s olejem, přisypeme zeleninu a restujeme. Když nám začne zelenina restováním vonět, přidáme houby a restujeme dál za... více o Podzimní polévka s houbami
Maso nakrájet na nudličky, přidat sůl, pepř, chilli, česnek, olej a promasírovat a nechat uležet. Rajčata bez "bubáku" zpařit, oloupat a rozmixovat.... více o Vepřová kýta s červenýma fazolema
Nakrájená jablka pokapeme citronovou šťávou. Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme jogurt, rozpuštěnou Heru, citronovou kůru, mouku s kypřidlem a... více o Jogurtovo-jablečná bábovka
Čerstvé krevety oloupeme: Ponecháme hlavu a ocas, odstraníme pouze skořápku z trupu. Odstraníme střívko. Oloupané krevety naložíme do připravené... více o Grilované obří krevety
Vejce uvaříme natvrdo a dáme vychladnout. Pak je buď nakrájíme na malé kousky, anebo můžeme použít protlačovací sítko na brambory. Přidáme lučinu a... více o Vajíčková pomazánka z lučiny
Celer opláchněte, pomocí malého nože stáhněte tuhá vlákna a řapík nadrobno nakrájejte. Cuketu a okurku opláchněte, podélně rozkrojte a pak nakrájejte... více o Kokosové kari s krůtími prsíčky
Máslo rozpustíme s olejem, přidáme pokrájený pórek na kolečka a osmažíme dosklovata. Pak zaprášíme moukou, ještě chvíli orestujeme a přilijeme vývar... více o Pórková omáčka
Očištěným kotletkám nařízněte okraje, aby se při opékání nekroutily. V pánvi rozehřejte olej a kotletky z obou stran opečte dozlatova. Vyjměte, do... více o Kotletky na třešních a bezinkovém sirupu
Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, pak vmícháme mouku a nakonec i tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem, rovnoměrně... více o Blesková roláda s pudinkem
Koriandr smícháme s olejem, hořčicí a špetkou soli a pepře. Panenky očistíme, osušíme a potřeme hořčičnou směsí, necháme alespoň hodinu odležet.... více o Kořeněná panenka - grilovaná
Zpracujeme těsto a rozdělíme ho na dva díly. Vyválíme dvě placky a každou dáme na jiný plech. Jednu upečeme samostatně (15 min). Na druhou nasypeme... více o Medové-ořechové řezy
1. Ve velké míse máme 5 žloutků, v menší 5 bílků. Ušleháme si sníh. Pak do žloutků přidáme horkou vodu, šleháme, přidáme cukr, šleháme dál a opatrněji... více o Dort srdce
Do každé bagety uděláme shora podélný hluboký zářez,opatrně je rozevřeme a na řezu potřeme slabě máslem. Pak do zářezu vložíme plátky hermelínu a... více o Zapečené plněné bagety
Řepu uvařenou ve slané vodě oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Křen očistíme, oloupeme a nastrouháme také najemno. Množství záleží na jeho... více o Křenová pomazánka z červené řepy
Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu. Mezitím nakrájíme maso na menší, stejně velké kousky které osolíme a opepříme.Cibuli pokrájíme na kostičky,... více o Špagety s kuřecím masem, žampiony a hráškem
Těsto si rozválíme na plát, který si nařežeme rádýlkem na delší proužky (1,5 - 2 cm). Připravené proužky namotáváme na trubičky tak, že proužek těsta... více o Kremrole s vanilkovo-nugátovým krémem
Hrách vsypte na cedník s malými oky a dobře propláchněte pod tekoucí vodou. Vsypte do hrnce, zalijte studenou vodou a nechte několik hodin, případně... více o Hrachová polévka s domácími houstičkami
Zapneme troubu na 250°C. Maso naklepeme, osolíme a opepříme. Na plotýnce v železném pekáči nalijeme olej a zprudka opečeme maso. Vyndáme, nakrájíme... více o Roštěná mé babičky
Maso mírně naklepeme, osolíme, opepříme a vložíme do rozehřátého másla, kde jsme dali dvě lžičky tymiánu a dvě lžičky provensálského. Smažíme po obou... více o Kuřecí steak na bylinkovém másle
V mléce uvaříme hustý pudink a osladíme ho. Necháme vychladit. Listové těsto vyválíme a nakrájíme na obdélniky asi 10x5 cm. Vrch radílkem poznačíme do... více o Koláčky z listového těsta
Na plátek zmrzlé ryby dáme rozmačkaný nebo rozetřený česnek (na jeden plátek jeden větší stroužek), okořeníme rukou podrceným tymiánem, troškou pepře... více o Skvělá ryba se zeleninou
Nadrobno nakrájenou cibuli osmažím na pánvi, přidám na kostičky nakrájené krabí tyčinky a orestuji. Osolím, opepřím, přidám kari a zaleji smetanou.... více o Krabí tyčinky na kari s rýží
Smícháme vločky, semínka, nakrájenou cibuli a česnek s kořením a solí. Přidáme zhruba tolik vody kolik jsme dali vloček. Necháme cca 20 minut odstát ... více o Sekaná z ovesných vloček
Máslo utřeme se cukrem, postupně přidáme žloutky. Poté vmícháme hladkou mouku, vanilkový cukr a rum. Těsto vyválíme na placku asi 1/2 cm a vykrajujeme... více o Hnětynky
Maso nakrájíme na nudličky, vložíme do mísy, přidáme trochu oleje, asi dvě lžičky škrobové moučky a tři lžičky koření. Necháme odležet na hodin. Na... více o Rychlá čína
Droždí rozmícháme s cukrem dokud se nerozpustí na kaši. Do mísy dáme mouku, 1/4 l vody, droždí, sůl. Vypracujeme těsto (nejlépe hnětačem) -... více o Rohlíky na ráno
Do vroucí vody dáme kostku masoxu a ve vývaru uvaříme rýži. Na sádle osmažíme pokrájenou cibulku, přidáme mleté maso a smažíme za stálého promíchávání... více o Rizoto z mletého masa
Všechny ingredience smícháme, rozmixujeme nebo rozmačkáme. Dáme do misky, zalijeme olivovým olejem a poprášíme paprikou. (V oleji mohou být osmažené... více o Hummus
Dobře omyté brambory nakrájíme i se slupkou na tenká kolečka. Slaninu rozškvaříme a opražíme na ní na kolečka nakrájenou cibuli. Do vymaštěného... více o Zámecké brambory
Očištěné a oprané půlky kapra osušíme, naporcujeme, na každé porci prořízneme na kůži nekolik zářezů, porce potřeme pastou ze směsi bylinek a... více o Kapr pečený s bylinkami na másle
Řízky lehce naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, pokapeme olejem a necháme chvíli odležet. Potom obalíme ve strouhance. Strouhanku rukou... více o Obrácené řízky