Pokud se chystáte připravovat masové fondue, určitě využijete tenhle praktický tip. Báječnou chuť masu (ať už hovězímu, vepřovému nebo drůbežímu) dodáte, když ho před napíchnutím na vidlici a ponoření do rozžhaveného oleje potřete kořeněným olejem.
Ten si můžete připravit předem do zásoby, potřebuje totiž alespoň dva týdny, aby se řádně rozležel. Jeho výroba je snadná, stačí do oleje vložit oblíbené koření a aromatické bylinky jako je tymián, majoránka a bobkový list, a nechat dva týdny rozležet. Před použitím koření sceďte. Maso potřené tímto olejem bude obzvlášť chutné a voňavé. Na krevety zase můžete použít třeba olej s naloženým česnekem a chilli.
Kousky masa můžete také předem namarinovat. Nebojte se popustit uzdu fantazii a použijte to, co máte rádi. Základem je olej a do něj pak přidejte třeba česnek, hořčici, cibuli, papriku (sladkou, pálivou, uzenou...), pepř, citronovou šťávu, med, bylinky, různé sušené bylinkové a kořenící směsi, které jste si oblíbili a podobně.
K opečenému masu patří také různé omáčky a dipy. Recepty na ty nejlepší najdete ZDE.
Avokádo rozřízněte napůl, odstraňte pecku a vyjměte dužinu. Tu společně s ostatními ingrediencemi rozmixujte dohladka. Pokud by byla konzistence... více o Avokádové lanýže
1.Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme najemno nakrájenou cibuli. Jakmile cbule zpění, přidáme rýži a na pánvi orestujeme. Začneme podlévat vývarem a... více o Krémové houbové rizoto
Brambory nakrájíme na plátky, rozložíme na plech a posypeme grilovacím kořením a solí. Česnek rozpůlíme a vložíme na plech. Vše pokapeme olejem a dáme... více o Grilované brambory s česnekem
Jako první si rozmixujeme ovesné vločky v mixéru, dále přidáme jablka, maliny a vejce. Rozmixujeme a podle hustoty přidáme mléko. Když máme směs... více o Zdravé lívance z ovesných vloček
Do vroucí vody vmícháme překrájené zelí, brambory nakrájené na kostky, kolečka klobásy a feferonku. Osolíme, přisypeme kmín a vaříme. Když jsou... více o Zelňačka III.
Recept na zadělávanou cibuli nebo cibulovou omáčku se moc neliší, tak jsem spojil dva recepty v jeden. Pokud chceme omáčku, budeme pouze přidávat o... více o Cibulová sladkokyselá omáčka / zadělávaná cibule
1. Vejce vyšleháme s cukrem do husté pěny. 2. Přidáme olej, mléko, rum, mouku smíchanou s kypřícím práškem a kokos. 3. Vzniklé těsto rozlijeme do 3... více o Papoušková buchta
Mouku promícháme s cukrem, přidáme změklou heru nakrájenou na kousky a vejce. Vypracujeme hladké těsto, které necháme v chladu cca 30 minut odležet.... více o Tartaletky
V pánvi rozpustíme kousek másla, na kterém necháme zesklovatět cibuli, pak přidáme na plátky pokrájené žampiony a společně s nasekanými bylinkami (dle... více o Hermelín / Camembert v listovém těstě
Na másle nebo oleji osmažíme cibuli dosklovata, přidáme drobně pokrájené žampiony a slaninu a za občasného promíchání krátce podusíme. Pak vmícháme... více o Žampionové placičky (karbanátky)
Mletý mák dáme do kastrolu či pánve, zalijeme mlékem a za stálého míchání povaříme cca 5 minut. Během vaření osladíme a dochutíme ingrediencemi nám... více o „Šiml“: makovo-tvarohová náplň do buchet, koláčů nebo závinů
Slaninu zprudka opečeme na olivovém oleji, odstavíme a necháme v pánvi. Cibuli nakrájíme nadrobno, osmahneme v hrnci, poté přidáme čerstvý nebo lehce... více o Noky se špenátem
Maso nakrájíme na nudličky, poté ho okořeníme solí a kari kořením. Přidáme sójovou a ústřicovou omáčku s kapkou oleje. Necháme odležet. Během smažení... více o Čína s kuřecím
V míse rozšleháme metličkou mléko s vejcem, přidáme špetku soli, asi lžíci krystalového cukru, za stálého šlehání dosypáváme hladkou moukou, můžeme... více o Palačinky s ovesnými vločkami a jablky
Hladkou mouku dáme do mísy, uděláme v ní důlek, do něj rozdrobíme droždí, přisypeme moučkový cukr, přilijeme decilitr vlažného mléka a trošku... více o Kynuté máslové koláčky
Z mouky, vychlazeného a na kousky nakrájeného másla a vody vypracujte těsto. Podle potřeby a savosti mouky přidejte 2 (a více) lžíce studené vody.... více o Jablkový páj
Lilek nakrájíme na půlkolečka, nasolíme a necháme vypotit. Až pustí vodu, otřeme ubrouskem a spolu s půlkolečky cukety ogrilujeme na pánvi cibulku... více o Červená čočka a grilovaný lilek s cuketou
Do mísy prosejte mouku. Osolte ji, přidejte cukr, žloutky, nastrouhejte kůru z dobře omytého, nejlépe chemicky neošetřeného citronu (např. v... více o Velikonoční beránek dle časopisu F.O.O.D.
Takto využívám knedle co zbudou od oběda. Knedle nakrájíme na 0,5 cm plátky a potřeme taveným smetanovým sýrem. Mezi dvě potřené knedle dáme kolečko... více o Plněné knedle ve vajíčku
Jahodová náplň: jahody rozmačkáme s moučkovým cukrem a vmícháme trochu ušlehané smetany. Do tuhého sněhu z bílků zašleháme cukr, strouhané ořechy a... více o Jahodový dort se smetanou
V širokém kastrolu rozehřejte olej a maso na něm zprudka ze všech stran opečte. Vyjměte a v kastrolu opečte na kostičky pokrájené šalotky, mrkev a... více o Ragú z divočáka na švestkách
Z mouky, cukrů, tuku, žloutku a citronové kůry vypracujeme hladké těsto, které necháme nejlépe do druhého dne v chladu uležet. Druhý den z těsta... více o "Paličkové" cukroví - (nejen) linecké
Mrkev, dýni i brambory nahrubo nastrouháme. Z brambor vymačkáme přebytečnou tekutinu. Cibuli pokrájíme najemno, česnek prolisujeme. Vše vložíme do... více o Dýňové placičky
Cibule oloupeme, nakrájíme na kolečka tak 5 - 7 cm tlusté. Vejce rozšleháme s mlékem a troškou soli, přidáme sýr a mouku podle hustoty tak, aby... více o Smažené cibulky
Na másle osmažíme do růžová na drobno nakrájenou cibulku, zalijeme cca 2. litry vody nebo vývarem, přidáme na kostičky nakrájené brambory, necháme... více o Hustá bramboračka
Na trošc oleje opražíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme papriku, předem namočenou čočku, gulášovou příchuť (podle vlastní chuti), zalijeme vodou a... více o Čočková polévka s párkem
Do litru vody dáme vařit pokrájené fazolové lusky s polu s kostkami brambor a masovým bujónem. Uvařenou polévku zahustíme moukou (předem rozmíchanou v... více o Fazolková polévka
Vepřovou panenku očistíme a nakrájíme na plátky. Marinujeme v oleji s pepřem a bylinkovou solí nejméně jednu hodinu. Mezitím si nakrájíme zeleninu a... více o Výborné špízy
Oloupanou a nakrájenou cibuli osmažíme. Maso nakrojíme, naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Po obou stranách opečeme na tuku.... více o Hovězí maso na pivu
Dortovou formu vyložíme na dně i po stěnách piškoty. Želatinu namočíme do vlažného mléka a necháme nabobtnat. Měkký tvaroh, cukr a rozpuštěnou... více o Borůvkový tvarohový dort
Studené brambory oloupeme, nastrouháme, přidáme mouku, krupici, sůl a vejce a uhněteme těsto. Tvoříme z těsta placičky, které plníme orestovaným... více o Bramborové knedlíky ze studených brambor
Varný pekáč vymažeme máslem, vyložíme cibulí nakrájenou na kolečka, česnekem nakrájeným na plátky. Na to položíme rozporcované kuře posypané oblíbeným... více o Neskutečně žravé kuře
Nakrájíme česnek na drobno, cibuli na kroužky, nivu a rajčata na plátky. Na oleji necháme zpěnit cibuli a česnek, přidáme plátky rajčat, opepříme je a... více o Volská oka speciál
Na olej dáme nakrájenou cibuli, na kostky pokrájené maso, osolíme, popepříme a necháme dusit. Po chvíli přidáme na malé kostičky nakrájená rajčata, na... více o Dušené vepřové na provensálském koření
Šunku nakrájíme na malé kousky (prodává se i nakrájená šunka v balíčku, něco jako nastrouhaný sýr), cibuli najemno, přidáme jogurt a pomazánkové máslo... více o Šunková pomazánka - taťkova
Květy propláchneme studenou vodou, přelijeme vařící vodou, přidáme omytý na kolečka nakrájený vypeckovaný citron, promícháme a necháme 24 hodin stát.... více o Med ze sedmikrásek
Rajčata, cibuli a neoloupaná vyčištěná jablka nakrájíme a za občasného míchání rozdusíme. Rozdušenou zeleninu rozmixujeme, přidáme cukr, sůl, ocet a... více o Domácí kečup
Pampeliškové květy svaříme s pokrájeným citronem v 1 litru vody a svařené necháme louhovat 24 hodin. Poté scedíme přes utěrku, kterou ještě vymačkáme... více o Pampeliškový med II.
Nejdříve si připravíme hmotu, kterou budeme následně plnit řízečky. Na kousky pokrájený rohlík rozmočíme ve smetaně než se řádně nasákne, nakrájíme na... více o Zapečené kuřecí závitky II.
Cibuli zpěníme na oleji, přidáme játra pokrájená na nudličky (můžeme nechat i celá), opepříme a dusíme. Když jsou téměř hotová, přidáme pokrájené... více o Kuřecí játra na olivách a víně
Maso osolíme, poprášíme paprikou, dáme na plech a přiklopíme. V průběhu pečení podléváme bílým vínem. Ke konci pečení přidáme kečup a žampiony... více o Labužníkova kuřecí stehna
Špenát necháme na cedníku rozmrazit a okapat. Cibulku i s natí nakrájíme na drobno, přidáme nasekaný kopr a dobře promíchá s vegetou. Přidáme okapaný... více o Špenátová pomazánka
Z mrkve, tuku a mouky vypracujeme těsto, necháme v chladu odpočinout. Z těsta vyválíme středně silný plát a vykrajujeme různé tvary. Pečeme v mírně... více o Mrkvánky
Musaka I.: Lilky nakrájíme na tenké podélné plátky, osolíme a necháme cca 30 minut vypotit. Potom je opláchneme studenou vodou a dobře osušíme. Cibuli... více o Musaka z lilku - Balkán
Z těsta umícháme těsto a upečeme asi 12 tenkých palačinek, které necháme vychladnout. Špenát dáme vařit do malého množství mléka a asi po 20 minutách... více o Špenátové palačinky zapečené
Zpracujeme maso a vejce ve vodě nebo v mléce, přidáme housku, sůl a vše ostatní(kromě strouhanky a oleje) a vytvoříme hmotu. Z hmoty mokrýma rukama... více o Sekané karbanátky
Do 1l vody vložíme rybí odřezky a koření,osolíme a uvaříme doměkka. Scedíme a rybí maso obereme. Cibuli nakrájíme nadrobno, osmahneme ji na másle a... více o Vánoční rybí polévka
Salát omyjeme, necháme okapat a natrháme jej na menší kousky, přidáme na malé kousky nakrájená rajčata a mozzarellu, rozdrobeného okapaného tuňáka a... více o Hlávkový salát s mozzarellou a tuňákem
Housky nebo veku nakrájíme na tenké plátky, které zlehka namočíme do mléka a natřeme džemem. Potom vždy dva plátky spojíme, obalíme v rozšlehaném... více o Chudí rytíři
Očištěnou a vykuchanou rybu omyjeme, osušíme a nakrájíme na porce ve tvaru podkovy, osolíme a potřeme kořením. V hlubší pánvi zahříváme olej. Porce... více o Smažený kapr