Pokud nakoupíte u řezníka čerstvé maso a nebudete ho zpracovávat rovnou, využijte triky našich babiček, které žádné mrazáky neměly k dispozici. Přesto si uměly poradit.
Čerstvé maso, které nechcete po nákupu hned zpracovat, můžete uchovat 2-3 dny v chladničce bez mražení při teplotě pohybující se mezi 0 - 3 °C. Při této teplotě zůstává vlhké a zachovává si svoji kvalitu. Přesto je lepší ho po celém povrchu potřít vrstvou oleje, který zbrzdí růst mikroorganismů a navíc maso nebude na povrchu tolik vysychat. Vždy by ale mělo být zabalené, nejlépe v potravinářském papíru určeném přímo pro balení masa.
Naše babičky k uchovávání čerstvého masa také utěrku namočenou v octě, do níž maso zabalily a uložily do chladna. Ideální je sklep nebo komora. I bez lednice tam vydrželo několik dnů. Účinné je i když maso nasolíte a celé zalijete olejem tak, aby bylo ponořené. Pokud máte dost cibule, nakrájejte ji na kolečka a maso s ní celé důkladně obložte. Zabrání množení bakterií a maso se tak nebude rychle kazit. tyhle triky využijete třeba na dovolené ve stanu, kde nemáte k dispozici chladničku.
Víte, jak dlouho vydrží různé druhy masa v lednici? Dočtete se to ZDE.
Na oleji nebo drobně pokrájeném špeku osmažíme dozlatova na klínky pokrájenou cibuli, ke které přidáme osmažit osolená a opepřená játra. Ano, osolená,... více o Játrová směs se zeleninou
Na rozpuštěném másle osmahneme cibulku. Když zesklovatí, přidáme nastrouhanou zeleninu (nahrubo). V případě potřeby lehce podléváme vodou. Po chvilce... více o Těstoviny ala Lasagne bez bešamelu a bez lasagnových plátů
Všechna tři masa a rohlíky nakrájejte na malé kostičky. Přidejte rozehřáté máslo se smetanou a žloutky, promíchejte. Přidejte kopřivy, špenát,... více o Staročeská nádivka
Na rozpuštěném sádle osmažíme jemně pokrájenou cibuli se slaninou dosklovata. Ke konci také přidáme osmažit i na kolečka pokrájenou čabajku. Zaprášíme... více o Kyselica (zelňačka) s čabajkou
Ze všech surovin vypracujeme těsto. Nakrájíme na 5 částí a každou vypracujeme v rukách. Nakrájíme na 1 cm kousky, které protlačíme vidličkou.... více o Výborné domácí Koka sušenky
Na rozpuštěném másle s olejem osmažíme na nudličky pokrájenou nebo hrubě nastrouhanou mrkev, petržel a celer dorůžova. Zeleninu po osmažení posypeme... více o Květáková polévka s kořenovou zeleninou
Vejce vyšleháme s cukry do pěny, přidáme rum, mléko, rozpuštěné máslo a vše dobře promícháme. Pak přisypeme polohrubou mouku s práškem do pečiva, vše... více o Borůvkové muffiny - rumové
Jáhly propláchneme 2x vařící vodou a dáme vařit do 0,5 l vody na 10 minut bez míchání, poté scedíme a necháme vychladnout. Do druhé misky si zatím... více o Jáhlové muffiny
Pokud nám vadí střívko na uzenině, špekáčky oloupeme. Poté hluboko prořízneme, ale nedokrojíme. Špekáčky uvnitř opepříme, potřeme hořčicí (může být i... více o Hořčicoví utopenci se zelím
Pokud používáme čerstvé kvasnice, nejprve si je "nastartujeme" v troše vlažné vody s cukrem a špetkou mouky, dáme na teplé místo, až se začnou tvořit... více o Zdravý chléb do formy
1. Smíchat vejce, cukr, mouku a prášek do pečiva a ručně vmíchat jablka. 2. Nalít těsto na plech a vložit do rozehřáté trouby (160°C). 3. Péct těsto... více o Jablkový koláč s čokoládovou polevou
Veškeré uvedené ingredience si připravíme hodinu až dvě před samotným pečením, aby získaly pokojovou teplotu. Sušenky rozdrtíme válečkem nebo v... více o Cheesecake čokoládový
Těsto: žloutky a cukry šleháme do husté pěny, pak přidáme tuhý sníh z bílků, mouku a jemně pomleté ořechy. Promícháme a těsto rozetřeme na klasický... více o Ořechové kostky - miniřezy
Zelí pokrájíme nadrobno, osolíme a pod pokličkou podusíme s troškou vody, kterou po změknutí zelí slijeme. Horké dušené zelí posypeme hrubou moukou,... více o Placičky z hlávkového zelí s česnekovým dipem
Na rozpuštěném másle orestujeme drobně pokrájenou cibuli, přidáme droždí a smažíme. Droždí se nejdřív rozpustí, pak zpění a až zrůžoví a začne se... více o Míchaná vejce s droždím
Jednotlivé porce králičího hřbetu osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Na pánvi rozehřejeme máslo a maso na něm ze všech stran opečeme do zlatova.... více o Králičí ragú
Třešně opláchněte, zbavte stopek a vypeckujte. V kastrolu rozehřejte olej třešně na něm krátce osmažte. Vsypte rýži, osolte a opepřete, promíchejte,... více o Třešňové rizoto
Třešně opláchněte, zbavte stopek a vypeckujte je, meruňky opláchněte, rozpulte a vypeckujte. Polovinu meruněk nakrájete na skrojky. Rozmixujte spolu... více o Tvarohový krém s třešněmi a meruňkami
1. Droždí nechte vzejít v troše vlažné vody nebo mléka se špetkou cukru. Ve velké míse promíchejte vzešlé droždí s moukou a solí. Pokud používáte... více o Základní těsto na pizzu
Na oleji necháme zpěnit cibuli, ke které přidáme rajčata, cuketu, česnek, protlak, petrželku. Zamícháme, podlijeme trochou vody (1 dl) a necháme asi... více o Zeleninové těstoviny - bezmasé
Uvařené brambory nastrouháme a přidáme všechny ingredienci. opepříme, osolíme a pořádně zamícháme. Podáváme klasicky na topince. Dle chuti můžete... více o Babiččin falešný tatarák
Staré, nepotřebné punčochy, případně gázu (obvazy) si nastříháme na kostky cca10x10cm. Provázky nastříháme na potřebnou míru. Natrháme různé druhy... více o Barvená velikonoční vejce v cibulových slupkách
Panenku očistíme, nasolíme(trošku více než jste zvyklí), opepříme a ze všech stran opečeme na rozpáleném oleji. Panenku vyndáme a do výpeku přidáme 3 ... více o Panenka v česnekovo-sýrové krustě
Uvařenou cizrnu doměkka dáme do mixeru s ostatními ingrediencemi a rozmixujeme dohladka .Podle chuti přidáme chilli nebo další koření.... více o Hummus II.
Kapustové listy krátce povaříme v osolené vodě. Okapané listy rozložíme a položíme na ně plátek šunky a sýra. Stočíme do závitku, sepneme párátkem ... více o Smažené plněné kapustové listy (závitky)
Na přípravu těsta všechny suroviny na vále spojíme a vypracujeme hladké těsto. Těstem plníme formičky košíčků a dáme péct. **Elektrická trouba:** asi... více o Linecké košíčky s jahodami
Vejce uvaříme, nakrájíme na větši kousky. Cibulky nakrájíme, smícháme s jogurtem, majonézou, smetanou a hořčicí. Opatrně přidáme vejce a vmícháme je... více o Vajíčkový salát podle Šárky
Na oleji zpěníme do růžova cibulku a přidáme rýži. Krátce spolu s cibulkou orestujeme a zalejeme vařící vodou, osolíme, zamícháme a vaříme pod... více o Babiččina postelová rýže
Nivu nastrouhat, můžeme nastrouhat i máslo (když je z lednice) a přidáme mouku. To vše zpracujeme na těsto. Potom rozválíme plát asi tak 0,5 cm silný... více o Kroužky z nivy
Nivu rozstrouháme, cibuli najemno nakrájíme. Nivu smícháme s cibulí a přidáme Perlu. Promícháme. Mažeme nejlépe na světlý toustový chléb.... více o Vynikající pomazánka z nivy
Mouku, špetku soli, cukr, prášek do pečiva dáme do mísy a promícháme. Přidáme vejce, trochu mléka. Zamícháme, pak teprve přilijeme rozpuštěné sádlo a... více o Náš domácí štrúdl
Mrkev a celer nastrouháme na hrubší nudličky a společně s vločkami dáme vařit do osolené vody. Nakrájenou cibulku osmažíme na másle, přidáme... více o Drožďová polévka křečka Josífka s vločkami
Těsto připravíme běžným způsobem, můžeme vyšlehat ručním šlehačem. Po upečení plníme dle naší chuti. Velmi dobré jsou s tvarohovou náplní nebo s... více o Palačinky od Petra
Jogurt, majolka, na kousíčky nakrájený ananas, cukr, sůl, citronová šťáva, uvařený, vychladlý a nastrouhaný na hrubo celer smícháme a přidáme zlehka... více o Kuřecí koktejl
Ze všech ingrediencí uděláme drobenku, osvědčila se mi nejvíc na jablečný a meruňkový koláč, ale i kombinace s tvarohem je skvělá.... více o Drobenka na ovocný koláč
Bílky vyšleháme do tuhého sněhu a postupně přisypáváme cukr krystal, šleháme, dokud se úplně nerozpustí. Poté jemně vmícháme cukr moučka. Hmotu... více o Sněhové pečivo
Uvaříme brambory - na kostky, velikost jako na přílohu, dáme do mísy spolu s cibulí nakrájenou na půlkolečka, kyselou okurkou též na půlkolečka,... více o Teplý bramborový salát
Z mléka, cukru, trochy mouky a droždí připravíme kvásek. Po vykynutí ho smícháme s moukou, tukem, vejcem, solí a vypracujeme tužší těsto. Dáme na půl... více o Domácí rohlíčky
Vařené brambory ještě hodně teplé rozmačkáme, vsypeme nadrobno nakrájenou syrovou cibulku, přidáme majolku (skutečně do teplých brambor), sůl, trochu... více o Bramborová pomazánka II.
Do velké mísy nalijeme 1 l polotučného mléka, potom tam dáme 2 nebo 3 oloupané banány, a nakonec půl sáčku vanilkového cukru, a potom všechno... více o Banánový koktejl
Rohlíky podélně rozpůlíme a půlky pomažeme hořčicí - nešidíme. Opepříme a poklademe kolečky cibule. Na spodní půlku rohlíku položíme rozpůlenou... více o Párky v rohlíku trochu jinak
Maso, cibuli a česnek nakrájíme na kostičky, dáme do mísy, zalijeme olejem, přidáme ústřicovou omáčku, trochu vegety. Vajíčka rozklepneme do směsi,... více o Krůtí vejmysl
Tuk s cukrem šleháme ve šlehači, až je tuk pěkně našlehaný přidáváme postupně celá vejce. Znovu dobře našleháme a nakonec zašleháme všechno kakao -... více o Černá buchta jednička
V mouce uděláme důlek, dáme do něho rozehřáté máslo, vykynuté droždí (v hrnečku trochu vlažného mléka, trochu mouky, špetka soli, špetka cukru a... více o Babiččina vánočka
V míse utřeme změklý tuk s cukrem a vejci a přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto vytvarujeme na vymazaný a vysypaný plech (můžeme... více o Božský koláč
Dortovou formu vyklademe alobalem na dno poklademe piškoty bříškem nahoru, mašlovačkou je potřeme rumem a pokládáme ovoce. Poté 1 smetanu s dvěma... více o Nepečený dort III.
Pekáč polijeme olejem (více), dno posypeme nakrájenou cibulí na kterou poskládáme osolené a opepřené rozporcované kuře. Maso obložíme na čtvrtky... více o Arabské kuře
Omytá kolena dáme vařit (nejlépe do papiňáku) s vodou spolu s oloupanou cibulí, česnekem, kořením a solí. Křen smícháme se strouhaným jablkem, octem a... více o Ovarové koleno s jablkovým křenem
Med šleháme se žloutky, přidáme strouhané studené brambory, kůru z citronu, ušlehaný sníh z bílků a polovinu ořechů. Těsto vtlačíme do formy, posypeme... více o Ořechový koláč bez mouky
Do rendlíku vlijeme jen tolik vody, aby byla ryba potopená, přidáme sůl, ocet, rozpůlenou cibuli, koření a zvolna 10 minut vaříme. Do vroucí várky... více o Kapr na černo