Pokud nakoupíte u řezníka čerstvé maso a nebudete ho zpracovávat rovnou, využijte triky našich babiček, které žádné mrazáky neměly k dispozici. Přesto si uměly poradit.
Čerstvé maso, které nechcete po nákupu hned zpracovat, můžete uchovat 2-3 dny v chladničce bez mražení při teplotě pohybující se mezi 0 - 3 °C. Při této teplotě zůstává vlhké a zachovává si svoji kvalitu. Přesto je lepší ho po celém povrchu potřít vrstvou oleje, který zbrzdí růst mikroorganismů a navíc maso nebude na povrchu tolik vysychat. Vždy by ale mělo být zabalené, nejlépe v potravinářském papíru určeném přímo pro balení masa.
Naše babičky k uchovávání čerstvého masa také utěrku namočenou v octě, do níž maso zabalily a uložily do chladna. Ideální je sklep nebo komora. I bez lednice tam vydrželo několik dnů. Účinné je i když maso nasolíte a celé zalijete olejem tak, aby bylo ponořené. Pokud máte dost cibule, nakrájejte ji na kolečka a maso s ní celé důkladně obložte. Zabrání množení bakterií a maso se tak nebude rychle kazit. tyhle triky využijete třeba na dovolené ve stanu, kde nemáte k dispozici chladničku.
Víte, jak dlouho vydrží různé druhy masa v lednici? Dočtete se to ZDE.
Všechny ingredience pořádně promíchejte, dejte do vakuově uzavíratelného sáčku a do něj vložte naporcované kuře nebo lososa tak, aby bylo maso obalené... více o Medovo-hořčičná marináda na kuře i lososa
Z plátku chleba vyřízneme střed (střídku), který vyjmeme a na pánvi s troškou rozpáleného oleje dáme oba kusy chleba, střídku i neporušenou kůrku... více o Volské oko v chlebu
Smíchejte limetkovou šťávu, džus, cukr, vejce a nakrájené máslo. Vše vařte ve vodní lázni za stálého míchání, dokud hmota neztuhne, zhruba 7-10 minut.... více o Limetkový krém
Banány rozmačkáme v hlubokém talíři vidličkou na kaši, přidáme vejce a vše dobře promícháme. Nepřidáváme mouku ani cukr. Přidat ale můžeme například... více o Banánové placičky / palačinky
Maso nakrájejte na kostičky o velikosti asi 1,5 cm. Nejprve krájejte takzvaně po vlákně a pak napříč. Pro tuto úpravu, kdy je chuť masa opravdu... více o Gulášová polévka
Maso zprudka opečte spolu s kořenovou zeleninou v troubě při 200 aC. Opláchněte od přebytečné bílkoviny a v hrnci zalijte vodou. Přidejte pórek, rajče... více o Hovězí vývar
Na jemně pokrájeném špeku osmažíme pokrájené cibule. Pak přidáme na kostky pokrájené, osolené a opepřené maso. Pokud zvolíme maso kuřecí či krůtí,... více o Guláš s hráškem
Žampiony pokrájíme podle toho, jak je máme velké: na půlky, čtvrtky nebo měsíčky. Drobně pokrájenou cibuli osmažíme na oleji nebo jemně pokrájené... více o Jednoduchá žampionová směs
Omytá zralá, pevná rajčata pokrájíme na menší kousky a dáme do mísy. Přidáme nasekanou bazalku, nasekaný nebo nastrouhaný česnek, osolíme, případně i... více o Rajčatový salát s bazalkou
Do vymazaného pekáčku naskládáme naklepané osolené a opepřené řízky, které posypeme pokrájenou česnekovou slaninou a plátky česneku. Vše zasypeme... více o Česnekové řízky na smetaně
Drobně pokrájenou cibuli osmažíme dosklovata, přidáme drobně pokrájenou slaninu a nastrouhaný česnek, vše ještě krátce osmažíme, vmícháme fazolky,... více o Brambory (těstoviny) s fazolkami
Celer očistíme a strouháme na malém struhadle, průběžně zakapáváme citronem, aby nezhnědl. Do nastrouhaného celeru přidáme sýr, majonézu a protlačený... více o Celerová pomazánka s česnekem
Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky. V misce si připravíme worchester, sůl a pepř a smícháme s masem. Na pánev nalijeme kapku oleje (jen aby zakryla... více o Kuřecí nudličky v pepřové omáčce
Na pánvi s malým množstvím rozpáleného oleje necháme zesklovatět drobně pokrájenou cibuli. Přidáme pokrájenou slaninu, kterou také orestujeme, k ní... více o Cuketové topinky (tousty)
Oloupat krevetky, zahodit hlavy, ale nechat jim ocasy. Rozehřát olej na pánvi na mírném ohni, osmažit na lupínky nakrájený česnek do zlatohněda.... více o Krevety Pil Pil
Dortovou formu vymažeme a vysypeme moukou. Našleháme žloutky s polovinou cukru, postupně přiléváme 3-4 lžíce vařící vody a šleháme do husté pěny. Z... více o Lehký jemný ovocný dort
1. Den předem namočíme cizrnu 2. Pohanku uvaříme dle návodu 3. V troubě upečeme kuřecí čtvrtky na cibulce 4. Na olivovém oleji mírně osmahneme a... více o Pohankové rizoto s cizrnou a kuřecím masem
Necháme povolit máslo a utřeme s tuňákem. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, petrželku a ostatní ingredience. Dosolíme dle chuti a přidáme citronou... více o Tuňáková pomazánka bez majonézy
Na rozpuštěném másle orestujeme drobně pokrájenou cibuli, přidáme droždí a smažíme. Droždí se nejdřív rozpustí, pak zpění a až zrůžoví a začne se... více o Míchaná vejce s droždím
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, cuketu, mouku s kypřidlem, aroma a rozlámanou čokoládu na větší kousky, řádně promícháme, případně... více o Cuketovo-čokoládový koláč
Těstoviny uvaříme dle návodu v osolené vodě se lžící oleje. Pak scedíme. Jemně pokrájenou cibuli osmažíme na trošce oleje, přidáme zpěnit nasekaný... více o Bezmasé těstoviny - výborné
Hrách namočíme do studené vody, do které přidáme bobkový list, nové koření, celý kmín, fenykl, a necháme namočené 8 hodin. Poté vodu vyměníme za... více o Hrachová kaše (moc dobrá)
Rohlíky uprostřed vydlabeme, do vzniklého otvoru dáme 2 lžičky bramborového salátu. Do takto vzniklého "hnízdečka" posadíme uvařené vajíčko, vepředu i... více o Autíčka k snídani
1. Bílky důkladně všleháme s krupicovým cukrem na tuhý sníh. Moučkový cukr prosijeme a lehce vmícháme do bílkového sněhu. Polovinu hmoty naplníme... více o Laskonky pravých Labužníků
Utřeme si česnek. Máslo necháme trochu změknout a nakrájíme ho na kostičky. Přidáme česnek, sůl, pepř a nasekané čerstvé bylinky. Ideální je čerstvá... více o Bylinková bageta
Připravíme si kvásek a necháme asi 10min vzejít. Poté nalijeme mléko do mísy, přidáme vejce, sůl a důkladně rozšleháme, přidáme mouku, promícháme,... více o Lívance s tvarglemi
Vývar uveďte do varu, vsypte pokrájenou karotku a zlehka asi 20 minut povařte. Ke konci varu vložte maso. Nudle si uvařte zvlášť ve vroucí osolené... více o Jarní vývar s nudlemi a zeleninou
Hlívu očistíme a nakrájíme na kousky. Na pánvi rozehřejeme máslo a necháme na něm zesklovatět cibuli. Přidáme hlívu a orestujeme ji. Směs lehce... více o Zapečená hlíva s nivou
Ručně zpracovat ingredience na těsto a rozdělit na větší a menší (na mřížky) díl. Větší díl vyválím a dám na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech.... více o Mřížková tvarohová buchta
Stehna očistíme, stáhneme kůži, maso pokrájíme na kostičky, osolíme, opepříme, pokapeme olejem, promícháme. Cibuli pokrájíme a na trošce oleje necháme... více o Krůtí gulášek
Vejce s cukrem utřeme a přidáme mouku, prášek do pečiva, kakao, skořici a olej. Přidáme ještě rozinky, ořechy a nakrájená jablka. Dáme na vymazaný a... více o Jablková buchta II
Pokrájené zelí dáme do kastrolu společně s jablky, cibulí, cukrem, octem, sádlem, solí a pepřem. Dobře promícháme, přilijeme vodu a přivedeme do varu.... více o Červené zelí II.
Seřízněte paličce česneku vršek. Asi ve 3/4 česneku. Aby byly vidět všechny stroužky "zvrchu". Potřeme olivovým olejem a dáme péci do trouby. (Můžeme... více o Pečený česnek
Okurku nakrájíme nadrobno, cibuli nastrouháme a smíchame se smetanou, hořčicí, dochutíme polévkovým kořením.... více o Majonéza ze zakysané smetany
Do mísy dáme mouku, cukr, sodu, a perníkové koření. Vše promícháme, přidáme máslo, žloutky, med a mléko a vypracujeme těsto. Nemusí se dávat do... více o Medové perníčky hned k jídlu
Cukr, žloutky a vanilinový cukr vyšleháme do hladka. Přidáme olej, teplou vodu a do mísy prosijeme mouku s práškem do pečiva. Zašleháme. Přidáme... více o Duo bábovka
Nejdříve na másle osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku. Skopové maso nakrájíme na kousky po 35-40 gramech, opepříme, osolíme a orestujeme s cibulkou a... více o Plov (Pilaf) - Ázerbájdžánské národní jídlo
Z mléka, vajec, žloutku a mouky připravíme těstíčko a trochu je osolíme. Na oleji děláme tenké palačinky. Mražený listový špenát vložíme na... více o Palačinky plněné špenátem
Nakrájíme houby, prolisujeme česnek a osmažíme na pánvi, dokud nám houby nezměknou. Zatímco smažíme, uvaříme si v hrnci vodu a uvaříme těstoviny. Když... více o Tagliatelle se špenátem a houbovou omáčkou
Vezme se kastrůlek, může být i mísa z varného skla (je lepší), na dno se dá kousek másla velikosti vlašského ořechu a pokryje se naklepanými,... více o Kastrůlkové ražniči
Omytou a osušenou kačenu potřeme 12 hodin před pečením pastou z 3 stroužků česneku, solí, papriky a pepře. Brambory na jemno nastrouháme, dáme do... více o Kachna plněná brambory
Z makrely vybereme kosti a sloupneme kůži. Maso rozkrájíme na malé kousky, přidáme máslo nebo margarín, posekanou cibuli, trošku majolky, lžičku... více o Pomazánka z makrely
Vše smícháme a používáme na vše, k čemu si myslíme, že by to mohlo být dobré. Např. Smažený sýr, řízek, smažená cuketa, na brambory apod.... více o Pikantní dresing 1 2 3 4 5
Kuřecí maso nakrájíme na silnější kousky, které napichujeme a současně omotáváme okolo grilovacích jehel tak, aby vznikly malé závitky. Špízy potřeme... více o Kuřecí satay
Smícháme všechny přísady a potřeme maso. Přikryjeme a necháme v chladu odpočinout po dobu několika hodin nebo přes noc. Pečeme na středním ohni.... více o Grilovací marináda I.
V litru vody uvaříme oloupané brambory se zeleninou, kořením a solí. Zvlášť na tuku osmahneme cibulku, přisypeme mouku a zalijeme podmáslím. Krátce... více o Hodolanská omáčka
Maso nakrájíme na nudličky, přisypeme gyros koření a asi 10 minut smažíme na oleji. Utřeme česnek a smícháme jej s jogurtem a nasekanou pažitkou,... více o Řecký gyros
Na kostičky nakrájené brambory uvaříme v osolené vodě a přidáme smetanu. Necháme trochu vychladnout a rozmixujeme na kaši. Potom přidáme česnek,... více o Krémová česneková polévka
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli, okurky a vejce také nakrájíme na kostičky. Nálev z... více o Bramborový salát s olejem
Smícháme mouku a 1/2 lžičky soli. Do teplého mléka přidáme cukr, rozpustíme v něm droždí a s olejem, vejcem a moukou uhněteme hladké těsto. Přikryjeme... více o Bramborová pizza s dvojím sýrem