Vynikající tropické ovoce s nezaměnitelnou aromatickou, sladkou, kořeněnou a navinulou chutí, se stává čím dál tím víc oblíbenější. Aby jeho chutě vynikly, musí ale být dostatečně zralé. Z našich obchodů si však většinou domů přineseme nezralé plody. Jak je tedy skladovat, aby dozrály a nezačaly dřív hnít?
Aby si mango uchovalo svou chuť a vůni, skladujte ho při pokojové teplotě, nejlépe odděleně od ostatních aromatických potravin. Za několik dní vám samo dojde. Nikdy ho nedávejte do lednice, nízké teploty mu totiž vůbec nesvědčí.
Pokud chcete zrání uspíšit, dejte ho spolu s jablkem nebo banánem do papírového sáčku. Mango totiž, stejně jako jablka a banány, produkuje ethylen, plyn, který urychluje zrání. Čím víc ethylenu, tím dřív mango dozraje. Už za den byste měli pozorovat změny.
Máte rádi avokádo? 5 rad, jak poznat, že je zralé, najdete ZDE.
Vyzkoušet můžete i trik indických kuchařek, které mango denně zpracovávají v kuchyni. Ty nedozrálá manga celá zasypou syrovou rýží a nechají je v ní. Metoda je natolik efektivní, že plody zkontrolujte už za 6 hodin, aby vám nepřezrály.
V případě, že si ovoce chcete vychutnat hned v den koupě, sáhněte vždy po plodech označených "ready to eat" (připraveno ke konzumaci). Jsou na omak měkčí a měly by být tak akorát zralé.
Cibuli pokrájíme na klínky a na sádle či oleji osmažíme jen lehce dozlatova, pak přidáme na hranolky nebo kostičky pokrájenou slaninu a dále smažíme... více o Krkovička po maďarsku
Dýni vydlabeme a nakrájíme na kostky (čím menší tím dřív bude dýně uvařená). Vložíme do hrnce a zalijeme studenou vodou tak, aby byla dýně ponořená.... více o Dýňová polévka krémová
Troubu předehřejte na 170 °C, formu vymažte a vysypte. Prosejte mouku. Bílky vyšlehejte se solí do řidší pěny, přisypte cukr a ušlehejte do pevného... více o Piškotový koláč s jahodami
Do mísy robotu nalijeme mléko, rozdrobíme droždí, přidáme cukr, mouku, sůl a vajíčka. Hákem umícháme hladké řídké těsto a necháme pod utěrkou na... více o Lívance s cukrem a skořicí
Řízky připravíme klasicky jak jsme zvyklí. Pokrájíme na plátky, naklepeme a po stranách nakrojíme, aby se nám při smažení nekroutily. Následně řízky... více o Máslové řízky - sváteční
Tvaroh dohladka prošlehejte s vejci a vmíchejte mouku prosetou s práškem do pečiva, nakonec nahrubo nastrouhané jablko. Uhněťte hladké těsto a nechte... více o Tvarohové koblížky s jablky
Cibuli nakrájejte najemno a v hrnci zpěňte na oleji. Přidejte prolisovaný česnek. Mrkev nakrájejte na kostičky a přisypte i s kořením. Orestujte ji,... více o Mrkvový krém
Zelí nakrouhejte najemno, osolte a nechte odležet (asi 20 minut). Poté ze zelí vymačkejte přebytečnou šťávu. Smíchejte s nastrouhanou mrkví a jablkem,... více o Podzimní salát Coleslaw
Uvařené vychladlé těstoviny (připravené dle návodu) dáme do větší mísy. Přidáme drobně pokrájenou šunku, cibuli, okurky, vejce, hořčici. majonézu nebo... více o Jednoduchý těstovinový salát / příloha
Korpus: - rozmačkáme si změklé banány, přidáme rozemleté ovesné vločky (je možné nakombinovat např. i se špaldovou moukou - já dala 50 g vloček + 150... více o Banánový dortík
V hrnku smícháme vločky s 60 ml mléka, medem, skořicí, vejcem a práškem do pečiva, dáme odstát na 60 minut do ledničky, ať vločky změknou. Pak přidáme... více o Fitness MUGCAKE
Vejce nastrouháme na hrubším struhadle do mísy, přidáme jemně pokrájenou cibuli a salám, majolku (dle hustoty), pomazánkové máslo, sůl, pepř, vše... více o Jednoduchá vajíčková pomazánka se salámem
Hlívu očistíme, pokrájíme na nudličky a v osolené vodě krátce povaříme, scedíme a necháme okapat. Na kousku rozpuštěného másla osmažíme pokrájenou... více o Hlíva (bedly, václavky) na smetaně - rychle a chutně
Připravíme si směs, kterou pomažeme ryby. Do misky dáme rajčatový protlak s majonézou, přidáme jednu polívkovou lžíci kari, trochu pepře a promícháme.... více o Pečený Pangasius
Lilky propícháme jehlicí nebo vidličkou a dáme do trouby péct na vyšší teplotu 220-240 stupňů na 40-50 minut (dle velikosti lilků). Když nám zchladnou... více o Lilkový tatarák
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přimícháme olej, vodu, aroma, mouku s kypřidlem a nakonec tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme na plech vymazaný... více o Báječné ovocné řezy - krémeš
Očištěnou a oloupanou zeleninu pokrájíme, dáme do mísy a zakapeme olejem, promícháme a nasypeme na plech. Dáme do předehřáté trouby na 200 stupňů péct... více o Dýně s kořenovou zeleninou
Z hladké mouky, másla, vejce, cukru, chladné vody a špetky soli vypracujeme těsto. Pozor, máslo do těsta musí být chladné. Hotové těsto necháme půl... více o Francouzský křehký jablečný koláč
Nakrájíme kuřecí maso na větší nudličky, posolíme, opepříme, přidáme chilli a rozdrcený česnek. Promícháme a necháme odpočívat. Pruhy masa omotáme... více o Sladko-pálivé kuřecí kousky obalené ve slanině
Špekem vyložíme dno zapékací mísy, na které položíme plátky nebo kostky osoleného a opepřeného masa. Maso posypeme pokrájenými houbami a česnekem,... více o Česnekovo-houbové maso zapečené s bramborem a smetanou
Rozděláme na plech, vymastíme plech, dáme kečup nebo nastrouháme sýr, až na sýr další ingredience. Na jednu půlku se může dát anglická slanina na... více o Domácí pizza I.
Nakrájíme cibuli a na trošce oleje ji osmahneme spolu s česnekem. Přidáme fazole a nakrájenou mrkev. Promícháme a zalijeme 1,5 l – 2 l vody (záleží,... více o Italská polévka Minestrone Institutu Kompliment
Otevírací koláčovou formu o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem. Sušenky a mandle dejte do plastového sáčku a rozdrťte válečkem na nudle nebo je... více o Cheesecake s limetkami
Takto využívám knedle co zbudou od oběda. Knedle nakrájíme na 0,5 cm plátky a potřeme taveným smetanovým sýrem. Mezi dvě potřené knedle dáme kolečko... více o Plněné knedle ve vajíčku
Dáme vařit osolenou vodu, do ní vložíme brokolici a vaříme asi 5 min. Brokolici vyjmeme, ve stejné vodě uvaříme brambory ve slupce. Dáme vychladit.... více o Brokolicovo-bramborové placičky
Těstem vyplníme kulatou dortovou formu a necháme lehce upéct do růžova (cca 10-15 minut na 160 stupňů). Pak na těsto nalijeme tvarohovou směs a na tu... více o Jablečný koláč s tvarohem
Kýtu odblaňte a nakrájejte na cca 1-1,5 cm široké plátky. Lehce plátky naklepejte klouby prstů (můžete maso naklepat i přes igelitový pytlík, aby se... více o Telecí medailonky s parmskou šunkou a čerstvou šalvějí
Lilek nakrájime na cca půl centimetrove plátky, nasolíme a necháme vypotit. Pečivo rozmixujeme. Petrželku, bazalku a česnek nakrájíme na drobno a... více o Zapečený lilek 3
Žloutky si vyšleháme s cukrem do pěny. Pak vmícháme olej, vodu, přisypeme kakao s moukou a kypřidlem do perníku,promícháme a nakonec zlehka vmícháme... více o Rychlá perníková roláda
Připravíme si kvásek a necháme asi 10min vzejít. Poté nalijeme mléko do mísy, přidáme vejce, sůl a důkladně rozšleháme, přidáme mouku, promícháme,... více o Lívance s tvarglemi
Z bílků a soli našleháme sníh, žloutky našleháme s vodou, utřeným česnekem, a postupně přidáváme mouku s prdopečem a sníh z bílků. Na plech 24 x 39 cm... více o Slaná roláda jako dort
Dvě vajíčka klepneme do misky, dáme strouhanku podle potřeby, uděláme zvlášní těsto a uplácáme z něho placku. Poté jen osmažíme a osolíme podle chuti.... více o Placek ze strouhanky
Z bílků a cukru vyšleháme tuhý sníh a vmícháme do něj kokos. Zapracujeme mouku, těsto vlijeme na plech a upečeme. Z mléka, pudinku a solamylu uvaříme... více o Kokosový koláč
Do formy nalijeme mrkvovou šťávu, k jedné straně nasypeme všechnu mouku, uděláme v ní důlek a do něj dáme sušené droždí (někdy dám jenom půl balíčku,... více o Drážďanský špaldový chleba
Brokolici rozeberu na růžičky a vložím do mikrotenového sáčku, který mírným pootočením uzavřu. Vložím do mikrovlnky asi na 2 minuty. Brokolice změkne,... více o Brokolice se žampiony
Očištěný květák vložíme do vařící osolené vody, změklý necháme okapat, rozebereme na drobné růžičky a košťál nakrájíme na drobné nudličky. Nákyp lze... více o Květákový nákyp se šunkou
Nejprve ve vodě uvaříme kondenzované mléko. Do 2,5 hrnka mléka přidáme cukr a dáme vařit. V 0,5 hrnku mléka rozmícháme žloutky, vanilkový cukr, pudink... více o Rafaelo
Všechny přísady smícháme, je to opravdu rychlé, stačí vařečka. Nalijeme do dortové formy - vymazané a vysypané. Poklademe ovoce a posypame drobenkou.... více o Jogurtový moučník
Brambory nakrájíme na malé kostičky, osolíme a dáme vařit. Mezitím připravíme česnek, který rozmačkáme nožem a hodně osolíme. Do vařicí vody přidáme... více o Česnečka po česku
Struhadlo potřeme olejem a nastrouháme najemno sýr. Přidáme tuk a mouku, vše zpracujeme a vyválíme asi na 2-3 mm. Formičkou vykrajujeme jednoduché... více o Slané pečivo - co dům dal
Množství surovin dávám podle chuti, chcete-li více tuňáka, přidejte ještě jednu konzervu. Vše vyšlehám ručním šlehačem, díky sýru je pomazánka... více o Tuňáková pomazánka II.
Vejce vaříme 8 minut a oloupeme je. Bůček nakrájíme na kostky (asi 2x2x2 cm). Do kastrůlku dáme sójovou omáčku, víno, vodu, cukr, sůl a chilli (pokud... více o Bůček na čínský způsob
Jehněčí plec odblaníme a nožem propícháme (prošpikujeme) polijemem olivovým olejem a potřeme česnekem a vtlačíme rozmačkaný česnek do masa. Pod maso... více o Jehněčí plec pečená
V míse smícháme mouku, cukr, sodu, 2 vejce a přidáme na drobno pokrájený ananas i se šťávou, vymícháme vláčné těsto. Dáme na vymazaný, vysypaný plech... více o Ananasové řezy
Dobře zpracujeme mouku, máslo, cukr, vajíčko a vanilkový cukr. Těsto necháme 1-2 hodiny v chladu. Náplň: ořechy umeleme, smícháme je s citronovou... více o Oříškové rohlíčky
Celá vejce s cukrem našleháme a pak postupně přidáme všechny zbývající ingredience. Dáme do vymazané formy a pečeme. Je to opravdu pochoutka.... více o Bábovka s jablky a ořechy
Na nudličky nakrájíme měkký salám, větší cibuli, pár okurek, papriku či kozí rohy. Přidáme sůl, pepř, chilli a pár lžic majolky. Povaříme olej,... více o Domácí Rumcajs
Tuňáka vidličkou rozmačkáme a rozetřeme s máslem. Přidáme nakrájenou cibuli a majolku. Bramboru oloupeme a nastrouháme, vejce nasekáme a přimícháme do... více o Tuňáková pomazánka
Troubu předehřejeme na 200° C. Stehna omyjeme, osušíme a potřeme solí, pepřem a paprikou. V kastrolu rozehřejeme olej a maso na něm opečeme. Zalijeme... více o Krůtí stehna se zeleninou
Všechnu zeleninu řádně očistíme, opereme nebo omyjeme. Saláty natrháme na menší kousky, okurku nakrájíme na půlměsíčky, papriky na tenké nudličky.... více o Zeleninový salát s bylinkovou zálivkou