Trápí vás, že ať už pečete koláč, štrúdl, muffiny nebo třeba pizzu, máte obvykle těsto naspodu připálené? Vyzkoušejte tyhle triky zkušených hospodyněk.
Každá trouba peče jinak, pokud ta vaše ale peče příliš zespodu, předejdete připálení těsta tak, že na dno trouby dáte starý plech nebo pekáček a do něj nasypete balení kuchyňské soli.
Dalším řešením je položit na dno kastrůlek nebo pekáček s vodou.
Někdo zase nedá dopustit na staniol položený na dně trouby. Je ale potřeba překládáním vytvořit plát, který má alespoň čtyři vrstvy.
Naše babičky zase na dno přílíš zespodu pečící plynové trouby dávaly keramickou střešní tašku.
A teď už si můžete upéct některý z oblíbených koláčů na plech. Recepty na ně najdete ZDE.
Všechny suroviny kromě hrozinek ušleháme dohladka. Nakonec lehce vmícháme hrozinky a těsto nalijeme do vymazané bábovkové formy. Pečeme při 180°C cca... více o Maková bábovka hrníčková a rychlá
Bůček pokrájím na menší kousky Cibuli pokrájím na kolečka nebo na půlky česnek a papriku nakrájím na male kousky všechno dáme do pekáčku, přidám... více o Bůčková pomazánka
Celer oloupeme, pokrájíme na 1 - 1,5 cm plátky a povaříme v osolené vodě na skus. Můžeme vařit i ve vodě s citronovou šťávou nebo místo soli můžeme... více o Celer smažený v kořeněné tempuře
2 lžíce olivového oleje sůl a pepř 100 ml oleje smíchejte s rozmarýnem, tymiánem, nadrceným česnekem, citronovou kůrou, solí a pepřem. Kotlety vložte... více o Jehněčí kotlety na bylinkách
Drůbeží (já použil kuřecí) srdíčka, žaludky a játra dobře očistíme a opláchneme pod tekoucí vodou. Pokud chceme dobu pečení urychlit, doporučuji... více o Drůbeží výpečky
Zeleninu si pořádně omyjeme, očistíme a nakrájíme na kostky dle fantazie. Do salátu dále přidáme podle chuti pokrájená sušená rajčata a na kostky... více o Zeleninový salát s balkánským sýrem
Uvedené množství postačí jednomu pořádnému jedlíkovi nebo dvěma menším. Housky pokrájené na kostičky dáme do mísy, osolíme a ochutíme podle toho k... více o Houskové knedlíky - pečené
Acidofilní mléko smícháme s vejcem, cukrem, solí, moukou a vše vymícháme v hladké řidší těstíčko, které se nám bude dobře rozlévat po rozpálené pánvi... více o Jemné palačinky z acidofilního mléka
Směs z mletého masa můžeme připravit v podstatě stejně tak, jak jsme zvyklí při přípravě karbanátků nebo sekané, podle tradičních osvědčených... více o Adámkova mini sekaná (nejen) se sýrem
Mouku s nastrouhaným sýrem a solí dáme do mísy, promícháme, doprostřed nadrobíme droždí, přidáme vejce a mléko. Přidáme pokrájený změklý tuk a ze... více o "Párkrole" - párkové kremrole
Králíka si očistíme, omyjeme, rozporcujeme na menší díly, které naložíme alespoň na hodinu do marinády umíchané ze lžíce oleje, 3 lžic sojové omáčky a... více o Asijský králík - jednoduše a chutně
Do hrnce dáme dršťky a cca 20 minut je povařime. Radím po vzkypění zkontrolovat, že je vývar čistý, pokud ne, tak první vodu vylijeme a dáme dršťky... více o Dršťková polévka podle mojí babičky
Máslo necháme rozpustit, zaprášíme moukou, kterou necháme za stálého míchání jen lehce zrůžovět (uděláme jíšku). Přidáme větvičku rozmarýnu, kterou... více o Bylinková bešamelová omáčka (přeliv)
Salám a vejce oloupeme, pomeleme nebo rozmixujeme, dáme do mísy, přidáme sýr, pomazánkové máslo a dobře promícháme. Solíme a pepříme dle chuti.... více o Pomazánka z tvrdého salámu
Na plátku másla osmažíme cibuli, přidáme drobně pokrájené houby a podusíme za občasného promíchání. Až se nám voda odpaří, houby odstavíme a necháme... více o Houbové placičky s rýží
Na pánev dáme na kostičky nakrájenou slaninu a nakrájenou cibuli (může být nahrubo). Necháme společně na malém plameni smažit (není ani potřeba tuk,... více o Fazole na slanině
Pět krajíců chleba Šumava večer namočíme do studené vody, ve vodě je necháme do rána, ráno přebytečnou vodu slijeme (ponecháme), chleby neždímáme, jen... více o Dalamánky z chleba
Plátky masa osolíme, opepříme a posypeme mletou paprikou, pak ponecháme v chladu. Nakrájíme si najemno kyselou okurku, cibuli a anglickou slaninu,... více o Krkovička po cigánsku
Olej, vejce, cukr a skořici společně dobře promícháme. Přidáme mléko a mícháme do hladka. V jiné misce promícháme mouku, kypřící prášek a kakao, do... více o Fofr perník
1. Troubu předehřejte na 180°C. Připravte si plech na muffiny a do každého důlku vložte papírový košíček. Pokud těsto dáte pouze do košíčků, tak se... více o Tvarohové muffiny
Větší mrkev očistíme, nastrouháme, smícháme se smetanou, mlékem, rumem, cukrem, solí, žloutky, moukou (dle hustoty těstíčka) a kypřidlem. Nakonec... více o Mrkvové lívanečky
Listové těsto si rozpůlíme a na pomoučněném stole rozválíme na dva pláty (velikost velkého plechu). Oba pláty místy propícháme vidličkou a upečeme v... více o Listové řezy s rumovou polevou
Zapékací misku vymažeme máslem. Na dno dáme osolené a opepřené porce ryby. Na ryby nandáme směs z nastrouhané mrkve a koleček pórku, které jsme předem... více o Zapečená ryba s přílohou
Očištěné a vykuchané ryby nakrájejte na kousky a nechte stranou v chladu. Odkrojky a kosti uchovejte. Krevety vyloupejte a odstraňte střívko, skořápky... více o Italská rybí polévka „caciucco“
Rajčata necháme okapat a spolu s česnekem a tymiánem nakrájíme na drobno, přidáme fenyklová semínka a vše smícháme. Do masa vyřízneme po celé délce 2... více o Vepřová kýta se sušenými rajčaty
Z mouky, prášku do pečiva, cukru, oleje, vl. vody a vajíčka umícháme řidší těsto. Na vymazaný a vysypaný plech (já používám menší dortovou formu)... více o Rychlý lahodný tvarohový koláč
V troše teplé vody rozmícháme lžíci mouky, lžičku cukru a rozdrobené kvasnice. Přikryjeme a na teplém místě necháme vzejít. Do mísy prosijeme mouku,... více o Slaný dort I
Vařené brambory ve slupce oloupeme, ještě teplé nakrájíme na plátky, které rozpůlíme. Přidáme jemně nasekanou šalotku i pažitku a měsíčky ředkviček,... více o Ředkvičkový salát s bramborem - lehký
Kostku droždí rozpustíme ve vlažném mléce. Všechny ingredience na vále dobře zpracujeme v těsto. Nenecháme kynout! Rozdělíme na 8 bochánků, každý... více o Povidlové rohlíčky II
Nejdříve utřeme heru s cukrem, pak postupně přidáme ostatní ingredience. Nakonec vmícháme ušlehaný sníh. Dáme péci do vysypané a vymazané formy.... více o Kakaová bábovka
Maso očistíme, osolíme a okmínujeme. Cibuli nakrájíme nadrobno. V papiňáku rozpálíme sádlo (nebo olej) a maso na něm ze všech stran zprudka opečeme.... více o Vepřová "pečeně" v papiňáku
Z vajec, cukru, vlaž.vody, oleje, mouky, kakaa a práš. do peč. vymícháme těsto, které vylijeme na vymazaný a vysypaný plech a dáme péct. Poté necháme... více o Borůvková buchta
Svaříme vodu se solí na 4% roztok (na 1 l vody 40g soli) a necháme vychladnout. Zeleninu oloupeme a očistíme. Květák rozebereme na menší růžičky,... více o Bulharská trošije (nakládaná zelenina)
Cibuli nakrájíme na kostičky, osmahneme na oleji dozlatova, přidáme plátky česneku. Zalijeme rajčaty z konzervy, ochutíme Vegetou, pepřem a pomalu... více o Lehká rajská omáčka
Máslo dáme do kastrůlku a na ohni rozpustíme, přidáme kmín a tvarůžky (buď předem nakrájené na kousky nebo je lžící rozmělníme v kastrůlku). Posypeme... více o Tvarůžková pomazánka (vařená, jednoduchá)
Vařené vejce a cibuli nakrájíme na drobno. Do misky přidáme lžíci másla a dva díly taveného sýra smícháme, aby se spojily a přidáme vejce s cibulí,... více o Vajíčková pomazánka IV.
Maso omyjeme, nakrájíme na nudličky a lehce osolíme. Na tuku podusíme cibulku, na kterou přidáme maso, nakrájené žampiony a nadrobno posekané kešu... více o Kuřecí mňamka ve smetanovo sýrové omáčce
V hrnci smícháme mléko, cukr, máslo a kakao. Tuto směs necháme na mírném ohni a za stálého míchání vařečkou krátce povařit. Potom odstavíme z plotny a... více o Vídeňská vařená bábovka
Máslo si vyndáme včas z lednice, aby změklo. Ingredience na pomazánku dáme do nádoby a vymícháme (vymixujeme) do pěny. Na plátky veky mažeme pomazánku... více o Sardelové chlebíčky
Kapusta a uzenina asi ve stejném množství se umele nebo rozmixuje, přidá se nakrájená nebo také umletá anglická slanina (uzený bůček), zamíchá se... více o Kapustové placičky
Nejdříve si dno podkovy obstřihnu na papír na pečení, dělám to tak, že ho tužkou obkreslím a vystřihnu. Stříhám trochu více, než je obrys tužkou. K... více o Ananasová podkova
Změklou heru vyšleháme s cukrem, postupně zašleháme žloutky (měly by mít pokojovou teplotu) a přidáme mléko s moukou a nakonec prášek do pečiva. Dáme... více o Meruňkové řezy s kokosovou peřinou
Mouku, vejce, tuk a prášek do pečiva zpracujeme do hladkého těsta a rozdělíme na poloviny. Jednu vyválíme, uložíme na vymazaný plech. Nakrájenou... více o Rebarborové řezy
Cibuli nakrájíme nadrobno a na oleji orestujeme dozlatova. K hotové cibuli přilejeme zeleninový vývar, přidáme tavený sýr a dobře promícháme, aby se... více o Česnekovo-sýrová krémová polévka
Cuketu oloupeme, vydlabeme a nakrájíme na kostičky. Dáme do velkého hrnce. Přidáme proužky papriky, plátky rajčat, kolečka cibule, rozmačkaný česnek,... více o Cuketový kotlík
Vepřové maso nakrájané na plátky naklepeme, osolíme, okořeníme, potřeme Worchestrovou omáčkou a osmažíme na oleji.... více o Přírodní vepřové maso
V teplém mléce rozmícháme lžíci cukru a rozdrobené droždí, dáme do tepla, kde necháme vzejít kvásek. Vykynutý kvásek smícháme s prosátou moukou,... více o Honzovy buchty
Maso nakrájíme na plátky. Každý plátek naklepeme a obalíme v osolené strouhance, kterou paličkou důkladně zaklepeme. Potom řízky namáčíme do... více o Zatloukané řízky
Brambory uvařit ve slupce, oloupat na nakrájet na plátky. Cibuli nakrájet nadrobno, nechat zesklovatět na lžíci oleje, přidat maso a opékat asi 5 min.... více o Zapečené brambory s mletým masem a rajčaty
Vejce rozšleháme s mlékem a solí. Po částech přidáváme mouku a vymícháme hladké těsto, které necháme chvíli odpočinout. V pánvi rozehřejeme tuk.... více o Palačinkový dort