Máte doma větší množství česneku a přemýšlíte, jak ho správně usušit a uskladnit, aby vydržel co nejdéle, nejlépe až do další sklizně? V české kuchyni se bez něj neobejdeme a právě nevhodné zpracování a skladování může jeho trvanlivost a kvalitu výrazně omezit. Díky našim praktickým radám si ho ale budete moci vychutnávat ještě příští léto, pokud vám ovšem dřív nedojde.
Základem pro dlouhodobé skladování česneku je jeho včasné sklizení a správné usušení. Vytažené rostliny nezbavujte natě, jen hlavičky česneku očistěte od zeminy, provázkem je svažte po 10–15 kusech a svazky pak zavěste na suché, stinné a vzdušné místo. Ideální je například teplá suchá půda, krytá veranda nebo třeba dobře větraná garáž. V případě, že nemáte možnost je zavěsit, rozložte samostatné rostliny v tenké vrstvě na rošty nebo do dřevěných bedýnek. Důležité je, aby kolem nich cirkuloval vzduch. Nikdy česnek neumisťujte na přímé slunce, zhoršila by se jeho chuť. Pokud bude příznivé počasí, počítejte s tím, že bude česnek schnout přibližně měsíc.
Zavadlý česnek také můžete splést do copů. Jsou nejen praktické, ale mohou být i hezkou ozdobou kuchyně. Není na tom nic těžkého. Vyberte si na to vzhledné hlavičky s co nejdelší neporušenou natí, jemným kartáčkem je pak jemně očistěte od zbytků hlíny, kořínky zastřihněte, vezměte si tři rostliny, svažte je lněným provázkem nebo je jen mezi sebou překřižte a trochu zauzlujte a pusťte se do pletení. Postupujte jako při pletení copu, nať překládejte a postupně přidávejte vždy jednu další palici a stále splétejte tři prameny. Hotové copy nechte zavěšené dobře vyschnout na suchém, stinném a vzdušném místě.
Jak efektivně oloupat česnek během několika sekund se naučíte ve videu ZDE.
Podcenit nesmíte ani skladování usušeného česneku. Ideální teplota pro skladování je 13 – 18 °C, vlhkost by se měla pohybovat mezi 50 až 70 %. Pokud bude nižší, stroužky budou vysychat, když naopak vyšší, začne česnek plesnivět a hnít. Proto není vhodné skladovat česnek v chladniččce.
Vyschlé spletené copy je nejlepší skladovat zavěšené v průvanu, ideálně třeba na trámech na půdě. Pozor ale na zimu, teploty by neměly nikdy klesnout po nulu. Jednotlivé hlavičky je pak nejvhodnější umístit třeba do staré silonové punčochy, oddělit je od sebe uzlem a postupně je podle potřeby odstřihávat. Další možností je naskládat hlavičky se zakrácenými kořeny třeba do proutěného koše, na sebe naskládaných lísek, hliněného květináče, papírového pytle nebo zavěšené síťovky a umístit na dobře větrané tmavé místo.
Tip redakce:
Nám se osvědčilo, že stonky usušeného česneku zastřihneme asi na délku 20-30 centimetrů, hlavičky zbavíme jemným třením ruky svrchní vrstvy a svazek dáme hlavičkami nahoru do vázy jako kytici a v kuchyni postavíme někam nahoru, třeba na polici nebo na lednici. Kvůli vlhkosti je umístění v kuchyni podmínkou. Česnek tak vydrží opravdu až do další sklizně.
Naložte si doma česnek, hodí se k masu, do omáče, těstovin i do polévky. Recept najdete ZDE.
Mrkev nastrouháme do mísy, přidáme mleté ořechy, cukr, skořici, vanilkové aroma nebo čerstvě nastrouhanou citronovou kůru dle chuti, vejce, olej,... více o Rychlý mrkvový koláč s ovocem - vláčný
Na kousku rozpuštěného másla si osmažíme mrkev a pokrájenou uzeninu dorůžova, kterou po osmažení zaprášíme moukou, promícháme a ještě krátce zasmažíme... více o Chalupářská hrstková polévka
Těstoviny uvařte tzv. na skus v dostatečném množství osolené vody, do které je dobré přidat trošku olivového oleje. Kuřecí maso nakrájejte na kousky a... více o Těstoviny se špenátem a kuřecím masem
Do mísy nebo robotu prosejte mouku. Přidejte na kousky nakrájené máslo, žloutky, tuzemák, citronovou kůru a šťávu a vypracujte pevné těsto. Zabalte ho... více o Boží milosti F.O.O.D.
Do osolené vroucí vody dáme na 10 min vařit těstoviny. Zatímco se vaří, umícháme směs na smažení. Do misky rozklepneme vajíčka, rozšleháme je... více o Smažené špagety se sýrem
Na pánvi si zahřejte olej a přidejte cibuli, česnek, mrkev a celer, za stálého míchání (6 minut) počkejte, dokud zelenina nezměkne. Přilijte víno a... více o Kuřecí zapečené s rajčaty a mozzarellou
Brambory nastrouháme na jemném struhadle do mísy. Pokud mají brambory hodně šťávy, slijeme ji. Přidáme vejce, nastrouhaný česnek, pepř, majoránku, a... více o Bramboráky se zelnou směsí
Vejce vyšleháme s olejem a cukrem, přidáme mouku promíchanou s práškem do pečiva a kakaem (když je příliš husté těsto, tak přidáme horkou vodu po... více o Čokoládový dort V.
Vejce, cukr, vanilkový cukr a olej vyšleháme do pěny, poté přidáme polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva, lžičku skořice, půl lžičky kakaa a... více o Cuketová buchta se skořicí
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej s vodou, promícháme a poté zašleháme i mouku s kypřidlem a kakaem. Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh... více o "Míša" roláda
Hlívu očistíme, pokrájíme na nudličky a v osolené vodě krátce povaříme, scedíme a necháme okapat. Na kousku rozpuštěného másla osmažíme pokrájenou... více o Hlíva (bedly, václavky) na smetaně - rychle a chutně
Směs z mletého masa můžeme připravit v podstatě stejně tak, jak jsme zvyklí při přípravě karbanátků nebo sekané, podle tradičních osvědčených... více o Adámkova mini sekaná (nejen) se sýrem
Ředkvičky nasekáme a smícháme s tvarohem a tatarkou. Podle chuti osolíme. Tatarka dodá pomazánce výbornou a zajímavou chuť. Přidáme nasekanou... více o Ředkvičková pomazánka s tvarohem a tatarkou
Na kousku másla (olej) osmažíme dosklovata drobně pokrájenou cibuli se slaninou. Přidáme trochu roztopit pokrájený sýr, vejce (2-3, dle velikosti),... více o Míchaná vejce (nejen) s romadůrem nebo tvarůžky
Panenky potřete částí oleje a nechte odležet v pokojové teplotě. Na másle orestujte šalotky, přidejte k nim med, cukr, citronovou šťávu, zalijte 1 dl... více o Panenka se šalotkou
Maso nakrájíme na malé kousky, osolíme a opepříme, na olivovém oleji spěními cibulku přidáme kuřecí maso a osmahneme za občasného míchání přidáme... více o Kuřecí maso na rajčatech s bylinkami
Připravíme si 4 šálky nebo kelímky na jednotlivé porce (cca 200 ml). 2 lžičky instantní Melty smícháme s 50 ml vody (stačí vlažné). Vyšleháme šlehačku... více o Dětské tiramisu
Příprava je velice jednoduchá. Na pánev nalijeme trochu oleje. Po rozpálení pánve přidáme 1 cibuli nakrájenou najemno. Přidáme pórek, mrkev a cca 2... více o Pikantní kuřecí nudličky
Opláchnuté plody rakytníku dejte do hrnce s cukrem a zalijte takovým množstvím vody, aby byly plody pod hladinou. Pomalu uveďte do varu a děrovanou... více o Tvaroh s rakytníkovým pyré
Nejdříve si připravíme palačinky. Do těsta přidáme 1 kelímek jogurtu, mouku,150 g cukru, 2 vejce a půl litru mléka. Palačinky usmažíme klasicky na... více o Palačinkový koláč s jablky a pudinkem
1. Slaninu nakrájíme na hranolky a prošpikujeme jimi očištěné a omyté maso. Zeleninu oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a... více o Hovězí pečeně na červeném vínu
Maso pokrájíme na plátky, naklepeme, osolíme, opepříme, můžeme mírně posypat drceným kmínem a po stranách nakrojíme, aby se při smažení nezkroutilo.... více o Přírodní plátek s křenovou omáčkou
Pečené jedlé kaštany - příprava kaštanů a jak na to: Každý kaštan nařízneme na vypouklé (špičatější) straně do tvaru písmene X. Zářez by měl být... více o Jedlé kaštany - pečené, vařené
1) Jablka a mrkev očistíme, nastrouháme na jemném struhadle a smícháme s krupicí. 2) Oddělíme žloutky od bílků, žloutky utřeme s moučkovým a... více o Mrkvové muffiny
Rybičky v oleji a v tomaťe vykostíme (nemusíme) a rozmačkáme vidličkou. Olej z rybiček přilijeme, tomatu nedáváme. Přidáme na kostky nakrájená vejce a... více o Rybí pomazánka od babičky
Na trošce oleje si orestujeme na drobno pokrájený špek a cibuli dozlatova. Maso si pokrájíme na plátky (nebo kostky, záleží na tom, jaké maso... více o Okurková omáčka z hovězího masa
Na pánvi zahřejeme olej a orestujeme na něm osolené a opepřené mleté maso. Přidáme rozetřený česnek (3 stroužky), rajský protlak (100 g) smíchaný s... více o Boloňské brambory
Mouku smícháme s práškem do pečiva a solí, přidáme mléko a máslo a vypracujeme těsto. Těsto rozválíme a položíme na vymazaný a vysypaný plech.... více o Nekynuté rychlé těsto na pizzu
Z vajec, cukru, vlaž.vody, oleje, mouky, kakaa a práš. do peč. vymícháme těsto, které vylijeme na vymazaný a vysypaný plech a dáme péct. Poté necháme... více o Borůvková buchta
Do mísy zamícháme mouku, kakao, prášek do pečiva, sodu, sůl, skořici a muškátový oříšek. V druhé misce rozmixujeme banány, vajíčka, cukr, rozehřáté... více o Banánové muffiny
Zelí vyjmeme ze sáčku a propláchneme pomocí cedníku, aby nebylo příliš kyselé. Dáme do kastrůlku a zalijeme horkou vodou, na zelí nedáváme příliš vody... více o Dušené jemné zelíčko
Piškoty a cukrovinky pomeleme nebo rozmixujeme a smícháme s kakaem, vejci a bílky. Těsto vyválíme 2 mm silné (válíme na práškovém cukru, aby se těsto... více o Nepečené trubičky II.
Prsíčka si nakrájíme na jemné nudličky a okořeníme je steakovým a pepřovým kořením. Zprudka je orestujeme a přidáme na kostičky nakrájený hermelín,... více o Excelentní zážitek
Ingredience vložíme v uvedeném pořadí do pekárny a zapneme program TĚSTO (pekárna ETA, Vega, Clatronic). Po ukončení programu těsto vyndáme z nádoby... více o Buchty - těsto z domácí pekárny
Hladkou mouku prosejeme na vál, do důlku v mouce vyklepneme vejce, přidáme moučkový cukr a nasekané máslo. Rychle uhněteme pevné těsto. Těsto necháme... více o Jahodový koláč
Cibuli zpěníme na oleji, přidáme játra pokrájená na nudličky (můžeme nechat i celá), opepříme a dusíme. Když jsou téměř hotová, přidáme pokrájené... více o Kuřecí játra na olivách a víně
Smíchat mouku s práškem do pečiva a do perníku, s cukrem a kakaem. Přidat vejce, mléko a olej. Med, nastrouhaná jablka a ořechy tam být nemusí, ale... více o Jindřiščin perník
Celý květák uvaříme ve slané vodě do poloměkka. Necháme odkapat. Maso smícháme s vejcem, namočenou a vymačkanou žemlí nebo rohlíkem, osolíme, opepříme... více o Plněný zapékaný květák
Mouku smícháme s práškem do pečiva, rozstrouhanou Herou a vodou a vytvoříme tužší, křehké těsto. Můžeme nechat chvíli odpočinout v lednici a mezitím... více o Apple pie
Vejce uvaříme natvrdo. Na kousku másla rozpustíme droždí a mícháme, dokud zase trochu nezhoustne (doporučuji teflonové nádobí), pak odstavíme -... více o Drožďová pomazánka - úplně jinak
Bílky s cukrem ušleháme do pěny. Do té přidáme hladkou mouku a mleté ořechy. Hmotu rozdělíme na dva plechy a ve středně vyhřáté troubě upečeme(při 180... více o Štafetky
Řízky naklepeme, osolíme, opepříme, smícháme s cibulí nakrájenou na kostičky a česnekem (4 stroužky česneku nakrájíme na plátky, 2 stroužky česneku... více o Kuřecí prsíčka ala iNDY
Na lžíci másla podusíme jemně nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli, přidáme namočené pokrájené houby, kmín, utřený česnek se solí, majoránku, na... více o Bramborová polévka zimní
Z mouky, vajec, mléka a špetky soli vypracujeme těsto. Mícháme tak dlouho, až se začnou tvořit vzduchové bublinky. Necháme 15 minut odpočinout. Hotové... více o Halušky
Mouku prosijeme, osolíme, do dolíčku rozdrobíme droždí, vlijeme žloutek s troškou mléka a cukrem, vymícháme nelepivé vláčné těsto, které necháme... více o Zelníky
Očištěné papriky rozpůlíme, opečeme pod grilem nebo v troubě, stáhneme slupky a lusky nadrobno posekáme. Na lžíci oleje papriky osmahneme, přidáme... více o Kuřecí kapsa
Do hrnečku rozdrobíme droždí, přidáme cukr, vlažné mléko, a trochu mouky, zlehka promícháme a necháme vykynout. Do hlubší mísy nasypeme předehřátou... více o Buchty s povidly
Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny. Postupně do něj vmícháme žloutky, vanilkový cukr a po kapkách citronovou šťávu a rum. Do 100 ml teplého mléka,... více o Rumové koblihy
Nejprve si naložíme sójové maso do nálevu připraveného z rozšlehaného vajíčka, škrobu a vody. Nálev dochutíme sójovou omáčkou a sójové kostky v něm... více o Vegetariánské Kung Pao Asie
Z dobře omytých listů hlávkového salátu vystříkáme zbylou vodu a rozložíme je na okraji velké mísy. Rajčata pokrájíme na plátky, ředkvičky a okurky na... více o Zeleninový salát s francouzskou zálivkou