Máte doma větší množství česneku a přemýšlíte, jak ho správně usušit a uskladnit, aby vydržel co nejdéle, nejlépe až do další sklizně? V české kuchyni se bez něj neobejdeme a právě nevhodné zpracování a skladování může jeho trvanlivost a kvalitu výrazně omezit. Díky našim praktickým radám si ho ale budete moci vychutnávat ještě příští léto, pokud vám ovšem dřív nedojde.
Základem pro dlouhodobé skladování česneku je jeho včasné sklizení a správné usušení. Vytažené rostliny nezbavujte natě, jen hlavičky česneku očistěte od zeminy, provázkem je svažte po 10–15 kusech a svazky pak zavěste na suché, stinné a vzdušné místo. Ideální je například teplá suchá půda, krytá veranda nebo třeba dobře větraná garáž. V případě, že nemáte možnost je zavěsit, rozložte samostatné rostliny v tenké vrstvě na rošty nebo do dřevěných bedýnek. Důležité je, aby kolem nich cirkuloval vzduch. Nikdy česnek neumisťujte na přímé slunce, zhoršila by se jeho chuť. Pokud bude příznivé počasí, počítejte s tím, že bude česnek schnout přibližně měsíc.
Zavadlý česnek také můžete splést do copů. Jsou nejen praktické, ale mohou být i hezkou ozdobou kuchyně. Není na tom nic těžkého. Vyberte si na to vzhledné hlavičky s co nejdelší neporušenou natí, jemným kartáčkem je pak jemně očistěte od zbytků hlíny, kořínky zastřihněte, vezměte si tři rostliny, svažte je lněným provázkem nebo je jen mezi sebou překřižte a trochu zauzlujte a pusťte se do pletení. Postupujte jako při pletení copu, nať překládejte a postupně přidávejte vždy jednu další palici a stále splétejte tři prameny. Hotové copy nechte zavěšené dobře vyschnout na suchém, stinném a vzdušném místě.
Jak efektivně oloupat česnek během několika sekund se naučíte ve videu ZDE.
Podcenit nesmíte ani skladování usušeného česneku. Ideální teplota pro skladování je 13 – 18 °C, vlhkost by se měla pohybovat mezi 50 až 70 %. Pokud bude nižší, stroužky budou vysychat, když naopak vyšší, začne česnek plesnivět a hnít. Proto není vhodné skladovat česnek v chladniččce.
Vyschlé spletené copy je nejlepší skladovat zavěšené v průvanu, ideálně třeba na trámech na půdě. Pozor ale na zimu, teploty by neměly nikdy klesnout po nulu. Jednotlivé hlavičky je pak nejvhodnější umístit třeba do staré silonové punčochy, oddělit je od sebe uzlem a postupně je podle potřeby odstřihávat. Další možností je naskládat hlavičky se zakrácenými kořeny třeba do proutěného koše, na sebe naskládaných lísek, hliněného květináče, papírového pytle nebo zavěšené síťovky a umístit na dobře větrané tmavé místo.
Tip redakce:
Nám se osvědčilo, že stonky usušeného česneku zastřihneme asi na délku 20-30 centimetrů, hlavičky zbavíme jemným třením ruky svrchní vrstvy a svazek dáme hlavičkami nahoru do vázy jako kytici a v kuchyni postavíme někam nahoru, třeba na polici nebo na lednici. Kvůli vlhkosti je umístění v kuchyni podmínkou. Česnek tak vydrží opravdu až do další sklizně.
Naložte si doma česnek, hodí se k masu, do omáče, těstovin i do polévky. Recept najdete ZDE.
Nesolené a nepražené arašídy nejdříve opražte na sucho. Můžete použít buď pánev nebo je upražit na plechu v troubě. Na pánvi budou opražené během pár... více o Arašídové máslo
Čisté vypeckované meruňky pokrájíme a dáme do hrnce. Oloupané vypeckované broskve také pokrájíme a přidáme k meruňkám. Zvolna zahříváme a až nám ovoce... více o Broskvovo-meruňková marmeláda
Namelte maso. Smíchejte ho s uvařenou rýží, vejcem, jednou hrstí nadrceného tymiánu, osolte a opepřete. Mezitím očistěte papriky od jádřinců a naplňte... více o Plněné papriky s knedlíkem
600 g mouky smícháme s celým balíčkem prášku do pečiva a lžičkou soli. V druhé misce smícháme olej se zakysanou smetanou. Ve třetí misce ohřejeme 200... více o Domácí (plněné) rohlíky
Na pánvičce orestujeme na jemno nakrájenou cibuli, přidáme kostku špenátu (necháme rozpustit) a jarní cibulku. Okořeníme a přidáme mléko a máslo podle... více o Plněné kuřecí prsíčko listovým špenátem
Do vymazaného pekáčku naskládáme vrstvu na plátky slabě pokrájených brambor, které posypeme nesekaným česnekem, rozmarýnem, na slabé nudličky... více o Gratinované brambory (nejen) s česnekem
Tvaroh s tukem, citronovou kůrou a moukou (dle potřeby) vypracujeme na hladké těsto, které necháme půl hodiny odpočívat v chladu. Pak na pomoučněném... více o Jablečné žabí tlamičky se skořicí
Citrony by měly být v BIO kvalitě, protože jejich kůra není chemicky ošetřená a právě tu potřebujeme. Citrony omyjte a škrabkou na brambory oloupejte... více o Ginger Beer - zázvorová limonáda
V míse smícháme mouku, kypřidlo, kokos a cukr. Přidáme mléko, olej, vejce a aroma. Vše dobře promícháme, nalijeme do připraveného vyššího plechu,... více o Hrnková buchta s kokosem a polevou
Na oleji a pokrájeném špeku necháme zezlátnout pokrájenou cibuli. Na ní pak necháme dozlatova orestovat osolené a opepřené maso pokrájené na kostky.... více o Česnekovo-houbový guláš
Ve vyšší pánvi rozehřejeme olivový olej a máslo, přidáme na proužky pokrájenou cibuli a na mírném ohni 30 minut restujeme (bez pokličky). Po 10... více o Krémová česneková cibulačka
Oloupanou a očištěnou cuketu nakrájíme na kostky. Kostky vložíme do zapékací mísy, osolíme, pokapeme olejem a pečeme v troubě na 180° C asi 20 minut.... více o Cuketa na medu
Očištěné a vykuchané ryby nakrájejte na kousky a nechte stranou v chladu. Odkrojky a kosti uchovejte. Krevety vyloupejte a odstraňte střívko, skořápky... více o Italská rybí polévka „caciucco“
Těstoviny uvaříme v osolené vodě doměkka. Scedíme, zakápneme lžící oleje, promícháme a necháme vychladnout. Zeleninu použijeme dle vlastního výběru.... více o Těstovinový salát s nakládanou zeleninou a zakysanou smetanou
Pokrájené ředkvičky smícháme s jablkem, které jsme po nakrájení pokapali citronovou šťávou. Přidáme nudličky šunky, pokrájenou cibulku, osolíme,... více o Ředkvičkový salát se šunkou
Z uvedených surovin vypracujeme těsto a dáme na 30 minut odpočinout do lednice. Ricottu, vejce, šlehačku, rum a 3 lžíce marmelády smícháme dohromady a... více o Něžný linecký koláč
Maso naklepeme, nařízneme. Osolíme z obou stran a naklademe na jemně vymaštěný plech. Mezi plátky masa rozmístíme kousky oloupaneho česneku a půlky... více o Vepřové kotlety podle tchyně
Z mléka,cukru a pudinkového prášku si uvaříme pudink dle návodu. Můžeme přidat i kakao. Žloutky utřeme s cukrem do pěny. Přidáme jogurt, olej, Margot... více o Jogurtový Margot koláč s pudinkem
Z bílků vyšleháme tuhý sníh, přidáme moučkový cukr a dál šleháme nad parou do zhoustnutí. Nádobu z horké vodní lázně odstavíme a šleháme, dokud... více o Sněhové pusinky
Piškoty rozemeleme + změklé máslo, + ml. a vanilkový cuk, rum. Vše smícháme, přidáme či ubereme dle potřeby. Pokud chcete mít ostřejší dáte více rumu,... více o Bílé kokosové kuličky - nepečené
Kuře si vykostíme, plát masa z něj si posolíme a uprostřed, po celé délce nandáme nádivku. Přes nádivku přehneme okraje plátu (ty se budou kousek... více o Kuřecí roláda s nádivkou
Osolená žebírka vložíme do pekáče, trošku podlijeme vodou, zakryjeme alobalem a udusíme doměkka. V kastrůlku svaříme zbývající suroviny a zvolna... více o Vepřová žebírka s medem a zázvorem
Z ingrediencí vypracujeme těsto, které necháme hodinu odpočinout v chladu. Pak z něj tvarujeme rohlíčky, které pečeme v předehřáté troubě na 160... více o Makové rohlíčky (Rakousko)
Dvě vajíčka klepneme do misky, dáme strouhanku podle potřeby, uděláme zvlášní těsto a uplácáme z něho placku. Poté jen osmažíme a osolíme podle chuti.... více o Placek ze strouhanky
Rajčata a okurku nakrájime, přidáme lístky rukoly, nakrájenou mozzarellu a zalijeme zálivkou.... více o Salát s rukolou a mozzarellou
Z mouky, kvásku, mléka, oleje, vejce a cukru vypracujeme těsto - ingredience psány přibližně - které se nelepí a necháme vykynout. Rozinky naložíme v... více o Koláčky na neděli
Večer nasypeme vločky a rozinky do mísy, zalijeme mlékem do výše 1 cm nad vločky. Vložíme do lednice. Ráno vločky bez další úpravy konzumujeme. Vločky... více o Vločky k snídani
Z přísad vymísíme těsto a necháme v chladu 3 hodiny odstát. Potom vyválíme a vykrajujeme kolečka s průměrem asi 6 cm. Při střední teplotě postupně... více o Trubičky
Do přiměřeně velké nádoby (nejlépe 4-litrová sklenice) dáme 1 kg višní nebo borůvek, 3/4 kg cukru a necháme 2 hodiny stát, aby pusila šťáva. Pak je... více o Borůvkový (višňový) likér
Tuk utřeme s cukrem a s vejci. Poté přidáme mléko a vzešlý kvásek a cit. kůru. Nakonec přidáme mouku se solí. Mouky dáváme tolik, až je těsto tužší... více o Kynuté těsto na Buchty, Záviny, Koláče, Rohlíky...
Brambory uvaříme v slupce, oloupeme a necháme vychladnout. Potom je nastrouháme na jemno, přidáme mouku, vejce, osolíme a vypracujeme těsto jako na... více o Smažené bramborové placičky
Na teflonce nechám na kapce olivového oleje zezlátnout cibulku, podleju vodou, pak přidávám pokrájenou papriku, když napůl změkne, přidám nadrobno... více o Zeleninová směs na špagety
Nejprve si namočíme čočku a necháme ji přes noc ve studené vodě, druhý den ji v té vodě uvaříme doměkka. Do hrnce dáme olivový olej, přidáme jemně... více o Čočková polévka z komentářů
Ušleháme nad párou, ze šesti bílků a mletého cukru hustý sníh, který necháme vychladnout a pak přidáme ořechy, hrubou mouku a piškoty, které rozdrtíme... více o Sněhové rohlíčky s krémem
Cuketu nakrájíme na kostičky a osmažíme na trošce olivového oleje. Když je cuketa hotová, přidáme na pánev nakrájená rajčata a balkánský sýr, osolíme,... více o Fofr cuketa na řecký způsob
Do větší mísy dáme tvaroh, jogurt, med nebo cukr a umícháme do jednolité hmoty. Přidáme na malé kousky pokrájené ovoce (kompotované nebo čerstvé) a... více o Bomba na letní vedra
Sýr nakrájíme na kostky, zasypeme paprikou, osolíme, přidáme prolisovaný česnek, zakapeme olejem a pořádně promícháme. Dáme do misky, uzavřeme a... více o Nakládané sýrové kostky
Na olivovém oleji zpěníme cibulku, když je sklovitá, přidáme česnek, na nudličky nakrájená kuřecí prsa. Opečeme, když jsou měkká, posolíme a zalejeme... více o Kuřecí těstoviny v rajčatové omáčce
Špagety uvaříme ve slané vodě (ne moc rozvařené). Na sádle osmahneme nakrájenou slaninu a cibulku a poté vlijeme na plech. Uvařené špagety smícháme s... více o Zapečené špagety II.
Koleno vykostíme, trochu rozklepeme, potřeme česnekem utřeným se solí, opepřime, potřeme ostrou hořčicí a necháme v chladu 1-2 dny odležet. Pak koleno... více o Vepřové koleno marinované
Obě těsta spojíme a přimícháme mleté ořechy. Dort pečeme pomalu, korpus již nerozkrajujeme, neplníme krémem, je velmi vláčný, chutný. Vhodný pro děti.... více o Templářský dort tmavý
Uvaříme těstoviny (nepříliš do měkka), propláchneme studenou vodou a přidáme do základu: majolku (jogurt) rozmícháme s hořčicí, kečupem, kořením,... více o Těstovinový salát Moravanka
Kuřecí prsa omyjeme, osolíme a nakrájíme na menší kostičky. Na půl hodinky naložíme ve worchestrové omáčce. Brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka.... více o Zapečené brambory s kuřecím masem a slaninou
Máslo, brambory, vajíčka nastrouháme na jemném struhadle, cibuli nakrájíme na drobno. Přidáme ostatní přísady a vše spolu vymícháme. Necháme alespoň... více o Vajíčková pomazánka od Mariky
Všechny sypké přísady smícháme, přidáme vejce, šlehačku a nastrouhanou citronovou kůru, vše dobře promícháme a nalijeme do vymazané a vysypané formy ... více o Velikonoční beránek - fofr
Dortovou formu vyklademe alobalem na dno poklademe piškoty bříškem nahoru, mašlovačkou je potřeme rumem a pokládáme ovoce. Poté 1 smetanu s dvěma... více o Nepečený dort III.
Řepu oloupeme a nakrájíme na větší kusy. Dáme vařit s kostmi nebo ve vývaru. Až řepa změkne, zesvětlá a obarví vývar (na fialovorůžovou barvu), tak... více o Polská polévka z červené řepy
Na pánvičce rozehřejeme olej, přidáme rozdrobené droždí, rozpustíme ho a mícháme dokud nezrůžoví a nezačne se drobit. Potom ho necháme vychladnout,... více o Drožďové knedlíčky do polévky
Opečené toasty potřeme z jedné strany majonézou a na osm kusů navrstvíme jemně nakrájené listy ledového salátu. Čtyři plátky se salátem poklademe... více o Club Sandwich
Rybíz přebereme, opláchneme a okapaný ho vidličkou obereme a posypeme lžící mouky. Do pěny ušleháme máslo, cukr, vanilkový cukr a špetku soli. Jak se... více o Rybízová bublanina s krémem