Jednoduché, levné a rychlé na přípravu. Použít je můžete jako samostatný pokrm, skvělé jsou i jako příloha. Výhodou je, že suroviny na jejich přípravu máte obvykle vždycky doma. Vystačíte si totiž s bramborami, vajíčkem a moukou.
Na jemném struhadle nastrouhejte oloupané brambory. Přidejte polohrubou nebo hrubou mouky, 1 lžičku soli (můžete přidat také 1 vejce) a těsto promíchejte. Množství mouky záleží na kvalitě a typu brambor. Těsto na halušky by konzistencí mělo připomínat těsto na lívance nebo řídší bramborovou kaši. Pokud je těsto příliš řídké, mouku po troškách přidávejte. Správnou hustotu těsta lze otestovat tak, že kousek uvaříte v horké vodě. Pokud se rozpadne, je příliš řídké a musíte přidat mouku.
Udělejte si vynikající domácí halušky se zelím!
Halušky protlačujte přes síto na halušky do horké vroucí vody. Těsto musí odpadávat po kouskách. Můžete je také vkládat lžičkou, kterou vytvarujete knedlíčky nebo se inspirovat naším videem. Halušky vaříme na etapy, to znamená, že hotové halušky vybíráme z vody postupně. To, že jsou hotové poznáme tak, že plavou na hladině. Halušky následně přes cedník přeceďte.
Podávejte třeba promíchané s na kostičky nakrájeným uzeným a zelím, s vyškvařenou slaninou, bryndzou, hrudkovitým tvarohem, skvěle ale chutnají i jako příloha, třeba ke kuřeti na paprice.
Ochutnejte také tradiční slovenské halušky se slaninou, smetanou a bryndzou.
Žloutky smíchejte s cukrem. Přidejte polohrubou mouku smíchanou s kypřícím práškem a dvě lžíce teplé vody. Z bílků vyšlehejte sníh a jemně ho... více o Sněhové dortíky z hrníčků
Krkovici potřeme trochou oleje, posypeme gyros kořenící směsí a pokud máme koření bez obsahu soli, tak krkovici před kořeněním ještě nasolíme. Takto... více o Gyros krkovice na cibuli
Mouku se špetkou soli a čerstvě nastrouhanou citronovou kůrou nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme vanilkový cukr, který... více o Kynuté buchty z remosky
Všechny ingredience na kakaové těsto smíchejte dohromady. Půlku těsta vylijte na plech vyložený pečicím papírem. Opět všechny ingredience na světlou... více o Kyšková buchta s třešněmi
Květák (brokolici) rozebereme na růžičky, ze kterých odstraníme co nejvíce košťálu, které krátce (dle velikosti růžiček) povaříme v osolené vodě cca 1... více o Grilovaný květák (brokolice)
Maso pokrájíme na kostičky či nudličky, osolíme, okořeníme kari kořením dle chuti a zaprášíme solamylem (cca 1 lžíce). Na rozpálenou pánev s trochou... více o Kuřecí kari maso s cuketou
Chléb z obou stran osmažte dozlatova na oleji. Na másle orestujte nadrobno nasekanou šalotku, přidejte tymián, bobkový list, zaprašte moukou, krátce... více o Topinky se sýrem, šunkou a vejcem
Na sádle orestujte nasekanou cibuli a kostky uzeného. Vmíchejte nakrájenou plec, osolte, opepřete a orestujte. Podlijte vodou, zredukujte, zaprašte... více o Segedínský guláš - F.O.O.D.
Nejprve si svaříme cca 20 minut nálev na naložení masa z vody a koření. Po uvaření nálev osolíme a necháme vychladnout. Poté do něj maso celé ponoříme... více o Kančí guláš - staročeský
Dejte vařit vodu na těstoviny. Uvařte je dle návodu. Mezitím dejte na pánev máslo, nechte zesklovatět cibuli, přidejte česnek a po 20 vteřinách... více o Špagety s baby špenátem, rajčátky a mozzarellou
Bůček pokrájíme na plátky, osolíme, opepříme a posypeme dle chuti mletým chilli. Pokud chceme méně ostrý bůček, tak vyměníme chilli za pálivou papriku... více o Bůček na pivu - pikantní
Na másle si orestujeme cibulku a přidáme kuřecí játra. Až jsou játra skoro dozlatova, přidáme bílé víno, počkáme pár minutek, až se nám odpaří alkohol... více o Domácí kuřecí paštika
Krkovičku mírně naklepeme a po stranách na několika místech nařízneme, aby se nám při smažení, pečení či grilování nekroutila. Z oleje, papriky,... více o Gurmánská krkovička
Den před pečením si připravíme základ na náplň: smícháme jeden velký tučný jogurt a jednu velkou zakysanou smetanu, nalijeme do cedníku vyloženého... více o Cheesecake z domácí lučiny
Vlažné mléko ve větším hrnci dobře rozmícháme s cukry, solí, rozdrobeným droždím, moukou a rumem. Dochutit můžeme i citronovou kůrou či skořicí. Vše... více o Lívanečky po našem - kynuté
Do mísy jsem dala vše tak, jak leželo či stálo na lince, kromě čokolády, tu jsem nejprve dala na minutku do hrnečku do mikrovlnky. Pak už stačilo vzít... více o Buchta z cizrny
Do hrnce nalijeme vodu, přidáme bujón, dva pokrájené starší krajíce chleba a kmín, přivedeme k varu, povaříme, pak polévku pro lepší konzistenci... více o Chlebová polévka podle Ládi Hrušky
Nakrájenou cibulku necháme zesklovatět na oleji/másle. Přidáme na plátky nakrájený česnek a šunku, minutku smažíme a pak přidáme mouku. Půl minutky... více o Nejlepší sýrová omáčka s brokolicí
V menší misce smícháme všechny suroviny na drobenku. V míse smícháme pyré s cukrem a skořicí. Přidáme vejce a prosejeme mouku s kypřícím práškem. Vše... více o Buchta z jablečného pyré
Žloutky utřeme s cukrem do pěny. Přidáme změklé máslo, prosátou mouku s kypřícím práškem, špetku soli a vypracujeme vláčné těsto. Rovnoměrně jej... více o Koláč s tvarohem a jablky
Rozmíchat vejce a osolit, přidat cukr a krupičku. Obalit v mouce a usmažit. Podávat s kysanou smetanou, marmeládou atd.... více o Tvarohové placky
Lilek nakrájíme na půlkolečka, nasolíme a necháme vypotit. Až pustí vodu, otřeme ubrouskem a spolu s půlkolečky cukety ogrilujeme na pánvi cibulku... více o Červená čočka a grilovaný lilek s cuketou
Čerstvé krevety oloupeme: Ponecháme hlavu a ocas, odstraníme pouze skořápku z trupu. Odstraníme střívko. Oloupané krevety naložíme do připravené... více o Grilované obří krevety
V míse smíchejte nastrouhané syrečky, tvaroh, najemno nakrájenou cibuli, strouhanou sterilovanou okurku, beraní rohy a papriku. Výborná a rychlá... více o Tvarůžková pomazánka V
Ušleháme půl smetany ke šlehání, přišleháme 1 tvaroh. Ochutíme 2 stroužky prolisovaného česneku, lžičkou sladké papriky, půl lžičkou soli, pepřem... více o Tvarohová pomazánka levně
Pstruha opláchneme studenou vodou a osušíme. Osolíme a do břišní dutiny vložíme kolečka citrónu. Pstruha po obou stranách potřeme rozpuštěným máslem a... více o Pstruh na mandlích
Uvaříte těstoviny, propláchnete studenou vodou a necháte okapat. V salátové míse je promíchejte se 2 lžícemi oleje. Přidáte rajčátka nakrájená na... více o Těstovinový salát se šunkou
Brambory oloupeme‚ nakrájíme na kolečka‚ dáme do zapékací mísy‚ osolíme‚ posypeme kmínem a promícháme. Oloupanou cibuli také nakrájíme na kolečka a... více o Pečené brambory s cibulí
Na plátku másla a troše oleje osmahneme cibulku do zlatova spolu s mrkví, aby se pustila barva, zalijeme vodou, přidáme k povaření kuře a všechno... více o Cuketový krém (polévka)
Na pánvi zahřejeme olej a orestujeme na něm osolené a opepřené mleté maso. Přidáme rozetřený česnek (3 stroužky), rajský protlak (100 g) smíchaný s... více o Boloňské brambory
Dáme vařit brokolici na cca 10 minut. K ní později asi na 3 minuty vsypeme kukuřici. Poté scedíme. Kuskus vsypeme do hrnce, přidáme olivový olej a... více o Kuskus zapečený pod grilem
Okurku nakrájíme nadrobno, cibuli nastrouháme a smíchame se smetanou, hořčicí, dochutíme polévkovým kořením.... více o Majonéza ze zakysané smetany
Nivu nastrouhat, můžeme nastrouhat i máslo (když je z lednice) a přidáme mouku. To vše zpracujeme na těsto. Potom rozválíme plát asi tak 0,5 cm silný... více o Kroužky z nivy
V hrnci na oleji osmahneme lehce na jemno nakrájenou cibuli.Potom poprášíme moukou a občas mícháme, než směs lehce zhnědne. Přidáme špenát zalijeme... více o Výborný špenátek
Ze surovin vytvoříme těsto,necháme odpočinout v lednici, pokud nemáme v úmyslu je hned dělat, můžeme dát do mrazáku. Rohlíčky můžeme dělat klasicky,... více o Vanilkové rohlíčky z lískových oříšků
Červenou řepu ve slupce uvaříme do měkka, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme sůl, pepř, nastrouhaný sýr, rozmačkaný česnek a lučinu.... více o Pomazánka z červené řepy II.
Vepřové řízky nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme. Na oleji zpěníme cibulku, zaprášíme paprikou a orestujeme kostky. Zalijeme vodu a dusíme do... více o Srbský vepřový guláš
Okurky a papriku nakrájíme podélně na řezy a rozdělíme do sklenic (vyjde to asi do 4 lahví). Do každé sklenic dáme větvičku kopru, několik koleček... více o Okurkové řezy s paprikou
Do rozpáleného oleje vložíme na kostky nakrájené maso a dobře opečeme. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, vsypeme asi 2 lžičky červené papriky, pepř,... více o Pikantní segedínek
Omytého lososa očistíme od šupin, osolíme, potřeme česnekem, kmínem, zakapeme cirtonem a olejem a necháme v chladu cca 2-4 h. Poté obalíme v mouce ... více o Pečený losos
Do mouky vmíchat cukr, prášek do pečiva, rozdrobit tuk a vejce. (Popř. trošku mléka). Vypracovat hladké těsto a nechat chvíli v lednici. Mezitím... více o Nedělní jablečný koláč
Rozválíme pláty listového těta, potřeme kečupem, posypeme kořením na pizzu, poklademe salámem, nastrouaným sýrem i jinými ingrediencemi (dávala jsem... více o Slané jednohubky z listového těsta
V jedné misce smícháme mouku, rozsekanou čokoládu, kakao, prášek do pečiva a jedlou sodu. V druhé misce rozkvedláme vejce, moučkový cukr, změklé máslo... více o Muffinky vynikající čokoládové
Všechny suroviny smícháme dohromady, rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem, poklademe ovocem (borůvky, maliny, ostružiny, rybíz apd.) posypeme... více o Tvarohový koláč s ovocem III.
Uvedené suroviny 20 minut šleháme do zhoustnutí.... více o Domácí majonéza
Maso, cibuli a česnek nakrájíme na kostičky, dáme do mísy, zalijeme olejem, přidáme ústřicovou omáčku, trochu vegety. Vajíčka rozklepneme do směsi,... více o Krůtí vejmysl
Šleháme 6 bílků, postupně přidáváme a zašleháváme 6 lžic cukru krupice až je sníh krásně tuhý, přidáme 6 žloutků se 3 lžícemi studené vody a ještě... více o Oblíbený piškotový koláč s tvarohem a želatinou
Do mouky zamícháme sůl, do dolíčku vlijeme vlažné mléko, olej a rozdrobíme droždí. Necháme vykynout kvásek, vymícháme vláčné těsto a přikryté... více o Chlebové placky
Filé omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kostky, které pokapeme citronovou šťávou. Nízkou zapékací formu vymažeme, vysypeme a vložíme do ní... více o Zapečené filé po cikánsku
Troubu rozpálíme na 220 °C. Utřeme tvaroh se 100 g cukru, citronovou šťávou a olejem. Přidáme mouku s kypřícím práškem a vypracujeme tužší těsto.... více o Jahodový patrový dort