Česnek k české kuchyni patří, při vaření ho používáme téměř denně, skvělý je i do pomazánek, dresinků a podobně. Jeho loupání je ale obvykle zdlouhavé, suchá slupka na něm často drží jako by snad byla přilepená. Existuje ale pár způsobů, jak stroužky oloupat jednoduše a rychle.
Loupání česneku si lze urychlit a především usnadnit. Česnekovou palici nejprve rozdělte do stroužků. Jestliže jde slupka česnekového stroužku jen velice těžko sloupnout, vložte stroužek nakrátko do vroucí vody. Pak můžete stroužek lehkým tlakem prstu poměrně snadno vymáčknout ze slupky.
Pomoci se můžete také použitím mikrovlnné trouby. Po asi 20 vteřinách v mikrovlnce se slupka česneku odloupne i při lehkém dotyku. Další možností je česnekové stroužky nasucho opražit na pánvi. Sice se samy nesloupnou, ale stačí se jich dotknout a slupka odpadne.
Oblíbeným trikem je také použití jakékoliv uzavírací zavařovací sklenice nebo třeba plastové krabičky na potraviny. Jednotlivé stroužky česneku do nich nasypejte, nádobku uzavřete a pak už jen s obsahem pár vteřin důkladně třepejte. Slupky se od stroužků oddělí a česnek bude okamžitě připraven k použití.
Dalším osvědčený způsobem, jak se slupky rychle zbavit, je použití nože s širokým ostřím nebo sekáčku. Po rozdrcení (stačí i částečné), se slupka lehce odstraní.
Podrobný video návod, jak na to, najdete ZDE.
Dýni omyjte, vydlabejte a pokrájejte na měsíčky. Naskládejte na plech vyložený pečícím papírem. Cizrnu slijte a nasypte mezi dýni. Vše osolte,... více o Pečená dýně
Vločky nasypte do hluboké pánve, zalijte mlékem a přidejte špetku soli. Přiveďte k varu a 4–5 minut nechte probublávat, pak 2 minuty odstát. Banán... více o Ovesná kaše s banánem
Nejprve oddělíme žloutky od bílků. Žloutky smícháme v jedné míse společně s cukrem, vanilkovým cukrem a herou (z bílků ušleháme v druhé míse sníh na... více o Rychlá buchta s ovocem
Troubu zapněte na 140 °C. Pepř, koriandr a vlašské ořechy podrťte v hmodíři. Bylinky omyjte, osušte a nasekejte najemno. Šalotku nakrájejte nadrobno.... více o Vepřová panenka v hořčičné krustě
Ledový salát dobře omyjeme a natrháme na kousky. Karotku očistíme a škrabkou na brambory nakrájíme na lístky (nebo prostě a jednoduše rozkrájíme na... více o Ledový salát s karotkou
Na pánvičce orestujeme na jemno nakrájenou cibuli, přidáme kostku špenátu (necháme rozpustit) a jarní cibulku. Okořeníme a přidáme mléko a máslo podle... více o Plněné kuřecí prsíčko listovým špenátem
Oloupanou, drobně pokrájenou cibuli osmažíme na malém množství oleje dozlatova. Přidáme pokrájené pečené kuřecí maso, klidně i s kůží a také trochu... více o Pečené kuře s rýží
Do olejem nebo sádlem vymazaného pekáče nasypeme hrubě pokrájené cibule, nasekaný česnek (polovinu) a trošku bylinek. Na ně dáme naklepané plátky nebo... více o Bylinkové vepřové s bramborem a žampiony
Okurky oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle do mísy, přilijeme půllitr studené vody a necháme půl hodiny louhovat. Pak okurku přecedíme a... více o Bylinkovo-okurkový nápoj
Hlívu očistíme, pokrájíme na nudličky a v osolené vodě krátce povaříme, scedíme a necháme okapat. Na kousku rozpuštěného másla osmažíme pokrájenou... více o Hlíva (bedly, václavky) na smetaně - rychle a chutně
Z oleje, cukru a medu vytvoříme mix, do kterého přidáme žloutky a dobře promícháme. Prosejeme společně mouku, prášek do pečiva a kakao a opatrně vše... více o Oreo muffiny
Nejprve důkladně omyjeme zeleninu. Nakrájíme ledový salát, do něj nastrouháme mrkev a promícháme. Dále nakrájíme zbytek zeleniny a znova promícháme i... více o Zeleninový salát s domácí zálivkou
Medvědí česnek dejte do mixéru, přilijte olivový olej, sůl a rozmixujte dohladka na pesto. Přendejte do skleničky a dejte vychladit do ledničky.... více o Bramborové nočky s medvědím česnekem
Do mísy nasypeme mouku, sůl, vanilkový cukr, vše promícháme, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, posypeme moučkovým cukrem,... více o Šneci nejen s tvarohem
Brambory oloupeme, nakrájíme na půlcentimetrové plátky a vaříme v osolené vodě 10 minut. Mezitím si oloupanou cibuli nakrájíme na klínky, česnek na... více o Bramborová frittata
Cuketu nastrouháme na hrubo do větší mísy, přidáme nastrouhaný česnek, drobně pokrájenou papriku, žloutky, osolíme, opepříme a vše dobře promícháme.... více o Cuketová žemlovka (nádivka)
Maso pokrájíme na kousky, osolíme, opepříme a orestujeme na oleji dozlatova. Přidáme kari koření, přisypeme zeleninu a krátce restujeme. V hrnku si... více o Masovo-zeleninová rýže
Na pánvi bez oleje osmahnu na kolečka nakrájené žampiony, přidám vodu a chvíli podusím. Přidám na kostky nakrájené tofu, hrášek a olivy (kraju podélně... více o Uzené tofu na kari
Nakrájená jablka pokapeme citronovou šťávou. Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme jogurt, rozpuštěnou Heru, citronovou kůru, mouku s kypřidlem a... více o Jogurtovo-jablečná bábovka
Mouku, sůl a kůru prosejte do mísy. Droždí rozdrobte do trochy smetany či mléka s cukrem. Žloutky s cukrem šlehejte nad parou do zhoustnutí, přilijte... více o Masopustní koblihy dle časopisu F.O.O.D.
Všechny oříšky nasekejte. Dvě třetiny rozehřátého másla promíchejte s ořechy, medem, vejci, solí a kardamomem. Troubu předehřejte na 150 °C, těsto... více o Baklava s ořechy
Nejprve si dáme uvařit vajíčka. Ředkvičky a okurky nastrouháme na hrubém struhadle, přidame nasekanou pažitku, dále prolisovaný česnek, tavený sýr,... více o Ředkvičková pomazánka s okurkami
Palmarín, práškový cukr, vanilkový cukor, vaječné žloutky a kůru z citronu vymícháme do pěny, přidáme mouku s přimíchaným práškem do pečiva a mléko,... více o Řezy s černým rybízem
1. Kuřecí prsa nakrájíme na kousky. Přibližně 2 x 4 x 0.5 cm. Prsa umyjeme, dáme do větší mísy, přidáme olej, pivo, horčici, rajčatový protlak a gyros... více o Marinovaná kuřecí prsa II.
Rohlíky si pokrájíme na kostičky, dáme do větší mísy a zakapeme je mlékem. Brokolici povaříme ve slané vodě - 5 minut bohatě stačí, zcedíme, nahrubo... více o Brokolicová nádivka
Jogurt rozmícháme s vejci, cukrem, olejem, citr. kůrou a smícháme s moukou s kypřícím práškem (popřípadě s trochou mléka). Hladké těsto vylijeme na... více o Kyprý jablkový koláč
Tvaroh rozšleháme se zakysanou smetanou a podle chuti osladíme moučkovým cukrem. Listové těsto rozválíme na tenkou placku, kterou potřeme připraveným... více o Třešňový závin
Těstoviny uvaříme obvyklým způsobem. Kuřecí prsíčka upláchneme a nakrájíme na menší kostičky. Cibuli zpěníme na oleji s nadrobno nakrájeným česnekem -... více o Brokolicové těstoviny
Recept je na chaloupku a ještě vám i zbyde na pár perníčků :) Vypracuje se těsto, rozválí se na tenčí plát - asi 3 mm. Válet se musí na cukru moučka,... více o Perníková chaloupka
Mouku prosijeme na vál, přidáme ostatní suroviny mimo marmelády a vypracujeme hladké vláčné těsto, které necháme cca 2 hod. odpočinout v lednici. Z... více o Tvarohové hvězdičky DIA I NEDIA
Vepřové maso nakrájíme na nudličky, osolíme, zaprášíme moukou a zprudka osmahneme na tuku. Zlehka posypeme oreganem. Přidáme na plátky nakrájené... více o Vepřové nudličky na žampionech
Maso nakrájíme na tenké nudličky, osolíme, opepříme smícháme s 2 lžícemi medu, 1 lžící kečupu, 1/2 lžící hořčice, trochou sójové a worchestrové omáčky... více o Ananasová čína
Vše (mimo ovoce) smícháme, pokud je těsto husté (drobí se), je možné ho naředit trochou mléka, pokud je řídké (teče), přidáme trochu krupice a... více o Hrstkové ovocné knedlíky
Housky (den staré) nakrájíme na drobné kostičky a smícháme s vajíčky a s nahrubo nastrouhaným sýrem. Směs můžeme vylepšit přídáním bylinek (libeček,... více o Smažené sýrové placičky
Žloutky vyšleháme s cukrem, přičmž postupně přidáváme vodu. Potom střídavě vmícháme mouku s práškem a sníh z bílků. Těsto rozdělíme na třetiny, do... více o Rumové řezy
Těsto: žloutky, cukr, vodu ušlehat, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec opatrně vmícháme sníh. Pečeme ve formě s vyšším okrajem,... více o Žravé řezy
Náplň: špenát očistíme a několik minut povaříme. Scedíme, dobře vymačkáme a posekáme. Na rozehřátém olivovém oleji zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli... více o Cannelloni se špenátem
V 0,5 litru teplého mléka rozpustíme 10 polévkových lžic rostlinného tuku nebo oleje. Po schladnutí rozmícháme v mléce vajíčka, přidáme mouku, moučku,... více o Jemná perníková buchta
Maso nakrájíme jako na řízky, naklepeme, osolíme a opepříme. Na každý kousek masa položíme šunku, na hranolky nakrájenou nivu a zatočíme do roládky.... více o Kuřecí závitky s nivou
Rozpuštěnou Heru nebo máslo utřeme do pěny s cukrem, vanilkovým cukrem a žloutky. Potom přídáme polohrubou mouku s kypřícím práškem a vše zamícháme.... více o Ořechová bábovka III.
Tvarohy utřeme s prolisovaným česnekem (dle chuti), osolíme, přidáme nasekanou kapii a nasekané kapary, dochutíme chilli a necháme vychladit.... více o Ostrá tvarohová pomazánka
Chléb nakrájíme na kostičky, necháme oschnout, osolíme a v míse smícháme s moukou a práškem do pečiva. Zalijeme vlažnou vodou a vypracujeme vláčné... více o Chlebové knedlíky
Cukr smícháme se žloutky, vanilkovým cukrem a potom s olejem. V druhé míse smícháme mouku s práškem do pečiva a smícháme vše dohromady. Přidáme mléko,... více o Olejová bábovka
Kuře omyjeme,osušíme a vnitřek osolíme. Do pekáče nasypeme 1 kg soli a necháme v troubě chvilku nahřát. Kuře položíme na sůl a pečeme 1 1/2hod. V... více o Kuře na soli
Nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme na másle a necháme vychladnout. Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle, necháme chvíli odstát a... více o Boubínské bramboráčky
Na dno poháru nalijeme vanilkový pudink, přidáme cukrářské piškoty a 2 kopečky zmrzliny. Ozdobně nastříkáme šlehačku, kterou posypeme skořicí a... více o Vynikající zmrzlinový pohár
Do mléka vmícháme vejce, sůl, cukr a vanilkový cukr. Opatrně přisypeme prosátou mouku a důkladně promícháme. Necháme 1/2 hodiny odležet. Omyté a... více o Třešňové omeletky
Květáky uvaříme v osolené vodě téměř doměkka a jemně rozsekáme. Bílky, mléko a sůl rozšleháme a vmícháme nastrouhaný sýr. Rozsekaný květák dáme do... více o Gratinovaný květák
Z droždí, 3-4 lžic vlažného mléka a 4-5 lžic mouky připravíme kvásek a necháme ho na teplém místě vykynout. Mouku prosijeme do mísy (část oddělíme na... více o Houskové knedlíky
Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu. Dáme okapat a vychladnout. Kuřecí prsíčka omyjeme, osušíme a ochutíme solí a pepřem. Na lžíci horkého oleje... více o Salát s kuřecími prsíčky a těstovinami