Česnek k české kuchyni patří, při vaření ho používáme téměř denně, skvělý je i do pomazánek, dresinků a podobně. Jeho loupání je ale obvykle zdlouhavé, suchá slupka na něm často drží jako by snad byla přilepená. Existuje ale pár způsobů, jak stroužky oloupat jednoduše a rychle.
Loupání česneku si lze urychlit a především usnadnit. Česnekovou palici nejprve rozdělte do stroužků. Jestliže jde slupka česnekového stroužku jen velice těžko sloupnout, vložte stroužek nakrátko do vroucí vody. Pak můžete stroužek lehkým tlakem prstu poměrně snadno vymáčknout ze slupky.
Pomoci se můžete také použitím mikrovlnné trouby. Po asi 20 vteřinách v mikrovlnce se slupka česneku odloupne i při lehkém dotyku. Další možností je česnekové stroužky nasucho opražit na pánvi. Sice se samy nesloupnou, ale stačí se jich dotknout a slupka odpadne.
Oblíbeným trikem je také použití jakékoliv uzavírací zavařovací sklenice nebo třeba plastové krabičky na potraviny. Jednotlivé stroužky česneku do nich nasypejte, nádobku uzavřete a pak už jen s obsahem pár vteřin důkladně třepejte. Slupky se od stroužků oddělí a česnek bude okamžitě připraven k použití.
Dalším osvědčený způsobem, jak se slupky rychle zbavit, je použití nože s širokým ostřím nebo sekáčku. Po rozdrcení (stačí i částečné), se slupka lehce odstraní.
Podrobný video návod, jak na to, najdete ZDE.
V míse vyšleháme vejce s cukry do pěny, přidáme olej, přisypeme mouku s kypřidlem, skořicí a solí, promícháme a nakonec přisypeme nastrouhanou mrkev s... více o Šťavnatý mrkvový koláč (buchta) s ořechy - hrnková buchta podle Lidky
Nadrobno nakrájenou sušenou šunku orestujte na olivovém oleji, přidejte nasekaný česnek a zaprašte moukou. Orestujte a zalijte vývarem. Přidejte na... více o Tudelská zeleninová polévka
Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, až změkne, přidáme 2 lžíce hladké mouky a zalijeme vodou, vsypeme fazole a necháme vařit. Po 30 minutách... více o Fazolová polévka s domácími flíčky
Do studené vody dáme kousky kuřete a necháme zavařit. Masem nešetříme, aby byl vývar dostatečně silný. Až vystoupí pěna, sebereme ji do misky a potom... více o Kuřecí vývar a omáčka velouté podle Zdeňka Pohlreicha
Nakrájíme si zeleninu na stejně velké kousky. Jako první na talíř dávám ledový salát, kukuřici s fazolemi a poté papriku s okurkou. Myslím si, že... více o Zeleninový salát s lososem a jogurtovým dresingem
Mleté maso dáme do mísy, přidáme pomletou nebo jemně pokrájenou slaninu, nastrouhaný česnek, cuketu, vejce, osolíme, okořeníme a dobře promícháme.... více o Cuketové karbanátky (sekaná)
Maso dle vlastního výběru pokrájíme na nudličky, osolíme a opepříme. Na pánvi s rozpáleným olejem maso osmažíme dozlatova. Během smažení si pokrájíme... více o Masová minutka na zeleno - rychle a chutně
Tvrdý sýr nastrouháme na jemném struhadle do mísy společně s česnekem a dle požadované hustoty přidáme řecký jogurt (alespoň 10% tuku). Pokud budeme... více o Česneková pomazánka s řeckým jogurtem
Předvařený květák scedíme, necháme okapat, hrubě pokrájíme. Na másle osmažíme cibuli dosklovata, přidáme pokrájenou hlívu, česnek a slaninu, nejprve... více o Hlíva s květákem na mozeček nebo zapečená
Slaninu nakrájíme na slabé plátky. Batáty (sladké brambory) oloupeme a nakrájíme na lodičky nebo silné hranolky. Dáme do mísy, zakápneme malým... více o Batáty ve slanině
HOVĚZÍ GULÁŠ: Očištěnou nakrájenou cibuli osmažíme na tuku dohněda. Poté přidáme očištěné, na kostičky nakrájené, osolené a opepřené maso. Maso trochu... více o Hovězí guláš s domácím Bavorským knedlíkem
Banány rozmačkáme vidličkou. Utřeme vejce s cukrem a tukem. Přidáme banány, pak mouku smíchanou s práškem do pečiva a kousky čokolády nebo oříšků.... více o Banánové muffinky
Z mléka, žloutků, mouky a cukru uvaříme na mírném ohni hustou kaši, kterou za občasného promíchání, aby se nám nevytvořil škraloup, necháme zchladnout... více o Vařený krém na dorty, řezy, cukroví
Vařené brambory hrubě nasekáme nebo rozšťoucháme, dáme do mísy, prosypeme solamylem a dobře promícháme. Přidáme vejce, smetanu, sůl, pepř. Dle vlastní... více o Bramborové hrudky - smažené
Těstíčko: Máslo a vodu se solí uvedeme v hrnci k varu, pak za stálého míchání vsypeme všechnu mouku a budeme míchat tak dlouho, dokud nebude těsto... více o Bochánky z odpalovaného těsta
Stonky rebarbory oloupejte, omyjte a nakrájejte nadrobno. Meruňky nakrájejte na kostičky, oloupanou cibuli a zázvor nadrobno nasekejte. Papričky... více o Rebarborové čatní
Křídla očistíme, nasolíme a dáme péct na olejem vymaštěný plech. Pečeme doměkka, zhruba 10 minut před dopečením je vyndáme z trouby a naneseme na ně... více o Achillova pikantní křidýlka
Omytý a na jednotlivé listy rozebraný hlávkový salát rozložíme na talíř, poklademe jej kousky melounu, které vykrájíme lžící a přidáme dílky pomeranče... více o Melounový salát
Cibuli pokrájíme a orestujeme na trošce rozpáleného oleje. Mleté maso dáme k cibuli, orestujeme, přidáme protlak, gyros koření, cukr, rozetřený česnek... více o Cuketové lasagne
Na salát Caesar si nejprve připravíme dresink. V mixéru rozmixujeme ančovičky se strouhaným parmezánem a trochu vody. Když se ančovičky rozmixují,... více o Caesar salát
Kuře umyjeme, osušíme, osolíme z venku i zevnitř, posypeme grilovacím kořením, nebo kořením na pečené kuře, koření dobře vetřeme do pokožky. Vložíme... více o Kuře v sáčku
Mouku si nasypeme do mísy, uděláme důlek, přidáme droždí, cukr, část mléka a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme ostatní ingredience a vypracujeme... více o Škvarkové tyčinky
V misce spolu promíchejte mouku, pivo a koření na řídké těstíčko. Dejte asi na 30 minut do ledničky. V pánvi rozpalte olej na střední teplotu. Kousky... více o Ryba v pivním těstíčku podle Viléma Vrabce
Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na silnější kolečka, cibulku osmahneme, přidáme uzeninu a osmažíme. Poté do pekáčku vyskládáme po dně brambory,... více o Zapečené brambory se zelím
Recept mám od své zesnulé tety. Maso je jedinečné, měkoučké a šťavnaté. Plecko si nakrájíme na větší kousky, naklepeme (NESOLÍME). Anglickou nakrájíme... více o Tetino maso
Z ingrediencí v míse uděláme těsto. Z ingrediencí na vále uděláme žmolenku. Žmolenku pak přidáme k těstu v míse a vypracujeme těsto, které necháme... více o Drobenkový mazanec (bochánek)
Na pomaštěnou folii dáme polovinu směsi z mletého masa, šlehačky, solamylu, soli, pepře. Potřeme hořčicí, nandáme osolená nebo okořeněná vejce, která... více o Plněná sekaná z bůčku
Do horké vody dáme brambory necháme je tam 3-5 min. Poté nakrájíme na středně velké kousky a dáme do sáčku. Do sáčku uděláme pár dírek vidličkou. A... více o Brambory v mikrovlnce
Maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a orestujeme na oleji. Přidáme nakrájený pórek na půlměsíčky, kari, papriku a podlijeme vodou do výše... více o Rychlé kuřecí nudličky
Na rozpáleném sádle smažit nakrájenou cibuli (V-krouhač) do zlatova, přidat papriku (nespálit!), překrojené žaludky, sůl, česnek, kmín, pepř,... více o Guláš z drůbežích žaludků a srdíček
Na másle zesklovatíme cibuli a na ní rozdrobíme droždí. Za stálého míchání se nám droždí rozpustí a následně vytvoří hrudky. Statečně mícháme dále a... více o Maminčina drožďová pomazánka
Jablka oloupeme a vykrojíme z nich jádřince. Otvory naplníme směsí drcených ořechů, vanilkového a skořicového cukru a rozpuštěného másla. Listové... více o Jablka v županu podle Lorenze Lamase
Mouku prosejeme na vál. Ostatní suroviny svaříme ve vodní lázni, jedlou sodu přidáme nakonec. Teplou směs zpracujeme s moukou, rozdělíme na čtyři díly... více o Velikonoční medové řezy
Z kostí a ostatních přísad uvaříme polévku, tak jak je každý zvyklý. Jako vložku do polévky ale použijeme klasické halušky (jako např. na brynzové... více o Polévka z vepřových kostí s haluškami
Z uvedených surovin zpracujeme těsto. Necháme odležet v ledničce. Pomocí nejsilnějšího vykrajovátka na mlýnku tvoříme rohlíčky (6 cm). Pečeme na... více o Ořechové rohlíčky Heda
Řízky naklepeme, osolíme a opepříme, vložíme na rozpálený olej a opékáme do měkka, poté vyjmeme. Do výpeku vsypeme žampiony, cibuli a slaninu a... více o Lovecké řízky
Uvaříme fazole (můžeme použít i konzervované, ale není to ono). Do vody můžeme přidat masox. Zpěníme cibuli a stroužek česneku a přidáme klobásu... více o Jižanské fazole s klobásou
Dáme mouku, cukr a vejce do velké mísy a řádne rozmícháme. Za stálého mícháme postupně přidáváme jogurt, mléko a prášek do pečiva. Vyklopíme na... více o Jablečný koláč IV.
Z kvasnic, mléka a trochy mouky uděláme kvásek, necháme vykynout. Přisypeme zbylou mouku, přidáme nastrouhané nebo namačkané brambory, sůl a... více o Dalamánky
Na rozpáleném oleji osmažíme cibulku, přidáme nakrájenou slaninu a osmažíme, nalejeme smetanu a krátce povaříme a dochutíme. Potom přimícháme vařené... více o Zapečené těstoviny se slaninou a smetanou
Na cibulce osmahneme pokrájené kuřecí řízky a prolisovaný česnek do zlatova, přidáme sůl, pepř a worchestr. Dno zapékací mísy vyložíme pokrájenou... více o Cuketa vynikající
Na vále smícháme všechny přísady a přidáme v trošce horké vody rozpuštěné kapučíno. Zpracované těsto je hladké a nelepí se, ale doporučuji vyvalovat... více o Čtverečky "Cappuccino"
Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, když zesklovatí, zaprášíme sladkou paprikou. Přidáme na kolečka nakrájené syrové brambory (pokud jsou... více o Brokolice na španělský způsob
Hovězí maso vložíme do studené osolené vody a na velmi malém plaménku uvaříme doměkka. Čtvrt hodiny před koncem varu přidáme koření a zeleninu. Měkké... více o Hovězí polévka s masem - dietní
Všechny přísady dáme do misky, dobře promícháme a nalijeme do dobře vymazané a strouhankou vysypané formy. Pečeme v mírně vyhřáté troubě. Pro... více o Levná a rychlá bábovka
Panenku nakrájíme na plátky, lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Vložíme do rozehřátého oleje. Opečeme po obou stranách a maso vyjmeme. Nakrájíme... více o Medailonky s brokolicí a nivou
Na lžíci másla podusíme jemně nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli, přidáme namočené pokrájené houby, kmín, utřený česnek se solí, majoránku, na... více o Bramborová polévka zimní
Vejce uvaříme natvrdo, necháme vychladit a oloupeme. Z vajec vyjmeme žloutky a propasírujeme je přes síto. Přidáme hořčici, olej, studený vývar, víno,... více o Hořčičná omáčka
Brambory oloupeme a nakrájíme na menší hranolky. Vložíme je do horké vody a vaříme doměkka. Potom je scedíme a polovinu vody si zachytíme. Zelí... více o Zeleninová polévka
Z mléka, krupice, cukru a špetky soli uvaříme hustou kaši. Formu na bábovku si vypláchneme studenou vodou a kaši do ní nalijeme, necháme v lednici asi... více o Krupicové flameri