Česnek k české kuchyni patří, při vaření ho používáme téměř denně, skvělý je i do pomazánek, dresinků a podobně. Jeho loupání je ale obvykle zdlouhavé, suchá slupka na něm často drží jako by snad byla přilepená. Existuje ale pár způsobů, jak stroužky oloupat jednoduše a rychle.
Loupání česneku si lze urychlit a především usnadnit. Česnekovou palici nejprve rozdělte do stroužků. Jestliže jde slupka česnekového stroužku jen velice těžko sloupnout, vložte stroužek nakrátko do vroucí vody. Pak můžete stroužek lehkým tlakem prstu poměrně snadno vymáčknout ze slupky.
Pomoci se můžete také použitím mikrovlnné trouby. Po asi 20 vteřinách v mikrovlnce se slupka česneku odloupne i při lehkém dotyku. Další možností je česnekové stroužky nasucho opražit na pánvi. Sice se samy nesloupnou, ale stačí se jich dotknout a slupka odpadne.
Oblíbeným trikem je také použití jakékoliv uzavírací zavařovací sklenice nebo třeba plastové krabičky na potraviny. Jednotlivé stroužky česneku do nich nasypejte, nádobku uzavřete a pak už jen s obsahem pár vteřin důkladně třepejte. Slupky se od stroužků oddělí a česnek bude okamžitě připraven k použití.
Dalším osvědčený způsobem, jak se slupky rychle zbavit, je použití nože s širokým ostřím nebo sekáčku. Po rozdrcení (stačí i částečné), se slupka lehce odstraní.
Podrobný video návod, jak na to, najdete ZDE.
Středně velké vychladlé brambory uvařené ve slupce oloupeme, můžeme je přepůlit nebo rozčtvrtit a pokrájíme je na slabé plátky, které dáme do mísy,... více o Bramborový salát s okurkou a koprem
Troubu rozehřejte na 180 °C, plech vyložte pečicím papírem. Pečivo nakrájejte na větší kousky, zastříkněte olejem, osolte a ze všech stran opečte, asi... více o Salát Caesar
Smoothie jsou mimořádně snadné na přípravu, všechno totiž stačí jen omýt a rozmixovat, případně odšťavnit. Na začátek si tedy očistíme mrkev a s... více o Mrkvové smoothie s jogurtem
Vejce rozšlehejte v misce vidličkou nebo metličkou, osolte, opepřete a přidejte hrst nasekaných listů medvědího česneku. Směs nalijte na mírně... více o Vaječná omeleta s medvědím česnekem
Drobně pokrájený špek a cibuli osmažíme dorůžova na trošce oleje. Následně přidáme osmažit na plátky pokrájené, naklepané, osolené a opepřené roštěnky... více o Houbové roštěnky
Hrušky používáme zralé, ale pevné, které omyjeme, oloupeme, odstraníme stopky, bubáky a jádřince a pokrájíme na půlky, čtvrtky, větší kostky..., které... více o Hruškový kompot po našem
Z naporcovaného kuřete sundáme kůži, maso osolíme a osmažíme v pekáči na rozpuštěném másle s troškou oleje ze všech stran. Maso po osmažení vyndáme... více o Kuře (králík) v pikantní omáčce
Uvařené vychladlé těstoviny (připravené dle návodu) dáme do větší mísy. Přidáme drobně pokrájenou šunku, cibuli, okurky, vejce, hořčici. majonézu nebo... více o Jednoduchý těstovinový salát / příloha
Mléko a rozlámanou čokoládu rozpusťte na mírném ohni za stálého míchání a nechte zchladnout. Změklé máslo utřete s cukrem, skořicí a vejci na hladký... více o Čokoládový dort s broskvemi
Brambory nastrouháme na jemném struhadle do mísy. Pokud mají brambory hodně šťávy, slijeme ji. Přidáme vejce, nastrouhaný česnek, pepř, majoránku, a... více o Bramboráky se zelnou směsí
Očištěnou makrelu bez kůže a kostiček rozmělníme na malé části, smícháme ji s tvarohem a česnekem, který jsme předtím jednoduše vložili na 30 minut do... více o Pomazánka z uzené makrely a pečeného česneku
Oloupaná a očištěná jablka pokrájíme na silnější plátky (kousky) a dáme do hrnce se širokým dnem s nepřilnavým povrchem za občasného promíchání... více o Jablečný rozvar (povidla, přesnídávka) se švestkami
Vejce našleháme s cukry do pěny, přidáme ananasovou šťávu, vlažné máslo, mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Nakonec vmícháme pokrájený ananas (cca... více o Ananasová bábovka - vláčná
V míse smícháme obě mouky s cukrem a solí, přidáme nastrouhané brambory, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, posypeme ho vanilkovým... více o Makovky - sladké housky
Umeleme kuřecí maso a krabí tyčinky. K masu přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, sojovou omáčku, koření, sůl, pepř, vejce a důkladně promícháme.... více o Dietní karbanátky
Vyšleháme změklé máslo, cukr a citronovou kůru, dokud směs není nadýchaná a jemná (cca 5 minut). Pak přidáme mouku, pořádně promícháme. V jiné misce... více o Citronové muffiny
Vývar přiveďte k varu. Vložte do něj maso pokrájené na nudličky, houby (pokud máte sušené, aspoň hodinu předem je namočte) a povařte mírným varem asi... více o Thajská kuřecí polévka
1. Listové těsto si rozpůlíme na půl. 2. Jednu půlku si rozválíme na obdélník, který rozkrájíme na 12 čtverečků. 3. Tvaroh si rozděláme do mísy, do... více o Listové šátečky
Játra omyjeme, očistíme a nakrájíme na menší nudličky. Na pánvi rozehřejeme sádlo, na kterém orestujeme cibuli. Přidáme játra, opepříme, okořeníme... více o Játra v rajčatové omáčce s hranolkama
PIŠKOT: Nejprve si vymažeme a vysypeme plech na piškot. Oddělíme si žloutky od bílků. Do mísy se žloutky přidáme cukr a olej. Nachystáme si mouku a... více o Piškot s meruňkami a želatinou
Jako první si uvaříme dobrou silnou černou kávu a necháme vychladnout. Do mísy prosejeme mouku, kakao, prášek do pečiva a sodu. Změklé máslo utřeme s... více o Kakaovo-kávový moučník
Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme skořici, citronovou šťávu nebo rum, citronovou kůru, rozinky, smetanu, mouku a kypřidlo. Vše řádně... více o Bábovka s jablky a šlehačkou
Na menším množství sádla nebo oleje si orestujeme cibuli s pokrájenou klobásou. Ke konci restování přidáme zpěnit papriku, zalijeme vodou, přidáme... více o Tulácký guláš
Mrkev a celer nastrouháme. Bílou část pórku nakrájíme na kolečka. Mandle nasekáme a opražíme na suché pánvi. Smícháme šťávu z citronu, med, sůl, pepř... více o Mrkvovo-celerový salát
Mouku smíchanou s práškem do pečiva a s práškem do perníku promícháme s cukrem, pudinkem a kakaem. Přilijeme olej a vejce rozšlehaná v mléce. Všechny... více o Perník s pudinkem - nedrobí se
Rozmíchejte ve 100 ml vlažného mléka 3 lžíce cukru a rozdrobte do něj droždí. Nechte vzejít kvásek. Mouku prosejte do mísy, přidejte lžičku citronové... více o Martinské rohlíčky pro Zuzku
Vše vložíme do mixéru a promícháme. Můžeme dochutit podle svých chutí a libosti. Slabší plátky dobře prorostlé krkovičky naklepeme jen pěstí, vložíme... více o Marináda
Žloutky s cukry utřeme, přimícháme opatrně vařící vodu (lze použít i horkou kávu), majolku, ořechy a mouku s práškem do pečiva. Nakonec vmícháme tuhý... více o Majolková bábovka - ořechová
Pokrájené zelí dáme do kastrolu společně s jablky, cibulí, cukrem, octem, sádlem, solí a pepřem. Dobře promícháme, přilijeme vodu a přivedeme do varu.... více o Červené zelí II.
Svaříme 0,5l mléka s máslem, dokud se máslo nerozpustí. Necháme mírně zchladnout a posléze přidáme vanilkový cukr a rum dle chuti. Podáváme lehce... více o Máslový ležák proti depresi
Rybičky zbavím kostiček, přidám máslo, sůl, pepř a citronovou šťávu. Všechno vyšlehám do pěny. Pak přidám cibuli velmi drobně nakrájenou a nastrouhané... více o Rybičková pomazánka II.
Nastrouhám sýr, přidám pomazánkové máslo, majolku a křen, ten pomazánku ochutí už ji nesolim, ale říkám dát všeho podle množství kolik budete... více o Křenová pomazánka na jednohubky
Máslo utřeme se cukrem, postupně přidáme žloutky. Poté vmícháme hladkou mouku, vanilkový cukr a rum. Těsto vyválíme na placku asi 1/2 cm a vykrajujeme... více o Hnětynky
Vařené studené brambory postrouháme nebo umeleme na masovém mlýnku, smícháme s ostatními surovinami. Pokud se těsto lepí přidáme trochu solamylu. Z... více o Bramborové těsto-recept po babičce
Struhadlo potřeme olejem a nastrouháme najemno sýr. Přidáme tuk a mouku, vše zpracujeme a vyválíme asi na 2-3 mm. Formičkou vykrajujeme jednoduché... více o Slané pečivo - co dům dal
Rozinky předem namočíme do rumu nebo do vody. Nejprve uděláme kvásek. V 200 ml mléka rozmícháme hrubou mouku, droždí, cukr a špetku soli. Zaprášíme... více o Makový závin III.
Cukr a žloutky ušleháme, postupně přidáme vše ostatní a zamícháme. Opatrně přidáme sníh. Do vymazaného a vysypaného plechu dáme těsto a pečeme asi 30... více o Rybízová buchta s čokoládou
Na oleji osmahneme karí - pár vteřin - a přidáme na kostky nakrájené maso, chvilku smažíme, než se maso zatáhne, mírně posolíme, přidáme kurkumu,... více o Vepřové na karí
Vločky několikrát propláchneme, zalijeme vodou, přidáme zeleninu (mám nastrouhanou v mrazáku tak nešetřím), může se přidat celerová nať a houby sušené... více o Rychlá vločková polévka
Vepřovou kýtu protkněte klínky šunky nebo slaniny a opečte jí na troše tuku. Vydejte a na zbylém tuku opečte nakrájenou zeleninu. Vraťe maso, podlijte... více o Hamburská vepřová kýta
Na desce smícháme keksy, Salko, kakao, kokosovou moučku a rum. Vypracujeme těsto, které se nelepí. Rozválíme ho na mastném papíře na sílu asi 3 mm. Na... více o Kokosová roláda II.
Do velké mísy nastrouháme na struhadle s těmi většími oky zelí a mrkev, cibulku nadrobno nakrájíme (ideální by bylo vše v robotu, ale důležitá je... více o Coleslaw - podzimní vitamíny
Mouku, cukr a prášek do pečiva promícháme a rozdělíme na dvě poloviny. Polovinu rovnoměrně rozsypeme na vymazaný a vysypaný plech, na to nadrobíme... více o Sypaná buchta
V hrnci, ve kterém chceme uvařit polévku, rozpustíme asi polévkovou lžici másla, na másle orestujeme na hrubém struhadle nastrouhanou zeleninu (celer,... více o Milionová polévka
Vejce a cukr ušleháme, potom přidáme ostatní suroviny. Na vymazaný plech nalijeme těsto. Mezitím si připravíme směs z: 2 tvarohy, 1 až 2 vejce, 1... více o Prošívaná buchta
Maso nakrájíme na nudličky. Z vína, pasty sambal oelek, solamylu a chilli omáčky připravíme marinádu, ve které necháme maso asi hodinu odležet.... více o Pekingské maso
Salám nakrájíme na kolečka a ta pokrájíme na proužky. Rozpůlíme papriky, odstraníme jadérka a lusky omyjeme. Pokrájíme na nudličky. Omytá rajčata... více o Maďarský paprikový salát
Oloupeme šalotky a nakrájíme na kostičky. Zalijeme je pivem, přidáme kečup, protlak, pepř, sůl i cayenský pepř a zamícháme. Očistíme a omyjeme plátky... více o Marinovaná vepřová kýta
Nacháme rozmrazit hrášek. Očistíme fazolky, přelijeme je vroucí osolenou vodou a 5 minut blanšírujeme. Oloupeme žampiony a nakrájíme je na plátky.... více o Víkendová omeleta
Uzeninu, cibuli a okurky nakrájíme, zalijeme marinádou a promícháme s majolkou. Vlijeme do litrové sklenice a necháme v chladničce 1-2 dny proležet.... více o Marinované buřty