Občas potřebujeme při pečení jen bílky, žloutky tak zůstanou. Když je neupotřebíme hned, můžeme je klidně pád ní uchovat v lednici. Pokud už jste to zkoušeli, tak víte, že právě žloutky rychle na povrchu vysychají. Naštěstí se tomu dá předejít.
Pokud děláte pusinky či jiné moučníky, při jejichž přípravě se vám hodí jen vaječné bílky, nastává pak otázka, co se zbylými žloutky? Ke zmrazení se, na rozdíl od bílků, moc nehodí, ale pár dní v lednici ještě vydrží. Ovšem má to své zásady.
Zbylé žloutky dejte do čistého suchého hrníčku, lehce zakápněte chuťově neutrálním olejem, nebo zalijte trochou studené vody, a hrníček překryjte potravinářskou folií. Takto žloutky vydrží maximálně týden, ale doporučujeme je spotřebovat spíš do pěti dnů.
A jak zbylé žloutky využít? Upotřebíte je do krému zabaione, do tiramisu, do lineckého těsta nebo do knedlíků.
Květák rozeberte na růžičky, dejte do pekáče, bohatě zakápněte olivovým olejem, osolte a posypte římským kmínem. Dejte péct do trouby předehřáté na... více o Polévka z pečeného květáku
Tvaroh rozmíchejte s pivem, přidejte kmín, papriku, česnek a dochuťte solí s pepřem. Důkladně promíchejte. Přikryjte fólií a nechte v ledničce uležet... více o Pivní sýr
Drobně pokrájený špek a cibuli osmažíme dorůžova na trošce oleje. Následně přidáme osmažit na plátky pokrájené, naklepané, osolené a opepřené roštěnky... více o Houbové roštěnky
Začneme tím, že si oloupeme a nakrájíme brambory na kostky. Omyté vložíme do hrnce, který do poloviny naplníme vodou. Dáme na plotnu na nejvyšší... více o Jihočeská kulajda od maminky
Nachystáme si špagety, přivedeme vodu k varu, osolíme a vložíme těstoviny. Nachystáme si všechna rajčata a pokrájíme je na čtvrtky. Česnek dáme do... více o Těstoviny po Italsku
Ovesné vločky namočíme asi na hodinu do mléka se špetkou soli, poté uvaříme na kaši, stačí jen velmi krátce. Mléka dáváme podle toho, jaké ovoce... více o Jablečný (ovocný) nákyp z ovesných vloček
Nejprve si připravím "nádivku". Jsou jí obyčejná játra na cibulce. Tedy osmahnu cibulku, dokud nezesklovatí. Přidám jemně nakrájená drůbeží játra,... více o Maminčiny kuřecí závitky
Den před pečením si připravíme základ na náplň: smícháme jeden velký tučný jogurt a jednu velkou zakysanou smetanu, nalijeme do cedníku vyloženého... více o Cheesecake z domácí lučiny
Ředkvičky nasekáme a smícháme s tvarohem a tatarkou. Podle chuti osolíme. Tatarka dodá pomazánce výbornou a zajímavou chuť. Přidáme nasekanou... více o Ředkvičková pomazánka s tvarohem a tatarkou
Rozkrojím a vydlabu lilek, předpeču lilek (na 200°C 15 minut). Na pánvičce zesklovatím cibulku, přidám lilek (na kostičky), papriku (na kostičky),... více o Zapečený lilek s tuňákem
Začneme tím, že si v mléce uvaříme pudink, do kterého přidáme vanilkový cukr a moučkový cukr. Do hotového pudinku přidáme žloutek a smetanu, vše... více o Vynikající vanilková zmrzlina
Dáme vařit osolenou vodu. Jakmile začne voda vařit, dáme vařit rýži. Já osobně mám nejradši v sáčcích. Je i chutnější. Ale může být i normální. Poté... více o Vegetariánská rýže
Těsto: Oddělíme bílky od žloutků. Žloutky šleháme s vodou do pěny a pak s cukrem do husté pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh a malou část opatrně... více o Bezlepkový dort
Všechny ingredience smícháme ve velké míse, necháme si trochu kokosu na posypání. Potřeme pekáč olejem a posypeme moukou. Obsah mísy vlijeme do pekáče... více o Perník s kokosem
Množství záleží na počtu strávníků. Nálev: na jeden díl octa, dáme dva a půl dílu vody, trošku soli, oleje a cukr dle chuti. Vše necháme svařit a poté... více o Utopenci z vajec
Oškrábané brambory uvaříme ve slané vodě do měkka. Na talíři posypeme nastrouhaným tvarohem a polijeme rozpuštěným máslem. Zapíjíme kefírem nebo... více o Brambory s tvarohem našich babiček
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, vmícháme rozmačkaný zralý banán, rozpuštěný tuk, nasekanou čokoládu, mouku s kypřidlem a nakonec sníh z bílků.... více o Banánovo-čokoládový hřbet
1. Slaninu nakrájíme na hranolky a prošpikujeme jimi očištěné a omyté maso. Zeleninu oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a... více o Hovězí pečeně na červeném vínu
Očištěné a vykuchané ryby nakrájejte na kousky a nechte stranou v chladu. Odkrojky a kosti uchovejte. Krevety vyloupejte a odstraňte střívko, skořápky... více o Italská rybí polévka „caciucco“
V hrnci rozehřejeme máslo s olejem, přidáme nastrouhané mrkve a orestujeme. Mrkev pustí zlatavou barvu, kterou polévku pěkně obarví a restováním i... více o Květáková polévka s mrkví II.
Naložíme vepřové maso do marinády.Vezmeme menší mísu,do ní dáme olej a koření,rozmícháme aby bylo bez hrudek.Poté do směsi naložíme maso a necháme v... více o Vepřový steak s hranolkami
Panenku si očistíme, pokrájíme na plátky, lehce naklepeme (stačí rukou), osolíme, opepříme, okmínujeme a dáme na pánev s troškou rozpáleného oleje... více o Vepřová panenka se žampiony-minutka
Maso promícháme s vejcem, drobně pokrájenou cibulkou a rozdrceným česnekem. Směs ochutíme solí, pepřem, tymiánem, oreganem, kari a přisypeme mouku,... více o Špízy z mletého (nejen) krůtího masa
Rohlíky a šunku pokrájíme na kostičky. Špek s cibulí pokrájíme nadrobno a společně osmažíme dozlatova, pak přidáme k rohlíkům a šunce. Kysané zelí... více o Zelné knedlíky
Dortovou formu (průměr 24 cm) vymažeme a vysypeme moukou. Vejce vyšleháme s krupicovým cukrem, přidáme olej, džus, mrkev, ořechy a nakonec mouku s... více o Mrkvový dort s tvarohovým krémem
Uhněteme těsto a vytvoříme malé kuličky. Uprostřed nich vyhloubíme důlky, které naplníme marmeládou. Pečeme na suchém plechu při 150 stupních.... více o Placičky z ovesných vloček II.
Zeleninu očistíme (cuketa se škrábat nemusí) a syrovou nastrouhíme. Dobře vyždímáme šťávu, kterou zelenina pustí. K zelenině přidáme zbylé ingredience... více o Zeleninové placičky II.
Kuřecí prsa prořízneme tak, aby vznikly tenčí plátky, ty trošku naklepeme, osolíme, opepříme a trošku posypeme grilovacím kořením nebo kořenící směsí... více o Pečené kuřecí závitky
Brambory (nakrájené na menší kostky) a brokolici (rozdělenou na manší růžičky) dáme vařit do mírně osolené vody. Vaříme v jednom hrnci, až je... více o Brokolicový nákyp se smetanovo-sýrovou omáčkou
Vypracujeme těsto, vytvarujeme váleček, nakrájíme na kousky. Na dlani roztlačíme na tenkou placičku, do které zabalíme švesku. Vaříme v osolené vodě... více o Švestkové knedlíky II.
Z mléka, cukru a droždí uděláme kvásek. Prosetou mouku smícháme se žloutkem, rozehřátým tukem a špetkou soli. Vlijeme připravený kvásek a zpracujeme... více o Vdolky pečené v troubě
Ze všeho nejdřív dám do rendlíku ohřát mléko a v něm rozehřeju tuk a přidám rozinky. Mouku vysypu do mísy, přidám sůl, cukr, sušené droždí, citronovou... více o Mazanec vánočka III.
Studené brambory oloupeme, nastrouháme, přidáme mouku, krupici, sůl a vejce a uhněteme těsto. Tvoříme z těsta placičky, které plníme orestovaným... více o Bramborové knedlíky ze studených brambor
Jablka oloupeme a zbavíme jadérek. Dvě jablka nakrájíme na kostičky a dvě na plátky. Z bílků ušleháme sníh. Žloutky ušleháme s cukrem, přidáváme... více o Jablíčková rychlovka
Sýr nakrájíme na kostky, zasypeme paprikou, osolíme, přidáme prolisovaný česnek, zakapeme olejem a pořádně promícháme. Dáme do misky, uzavřeme a... více o Nakládané sýrové kostky
Nejdříve si připravíme brambory: buďto můžeme použít přímo hotové zamražené americké brambory, které usmažíme obvyklým způsobem, anebo si tyto... více o Pikantule
Změklou heru vyšleháme s cukrem, postupně zašleháme žloutky (měly by mít pokojovou teplotu) a přidáme mléko s moukou a nakonec prášek do pečiva. Dáme... více o Meruňkové řezy s kokosovou peřinou
Na páře si svaříme smetany s cukrem, solamylem a čokoládou v hustý pudink, potom povrch pocukrujeme a necháme vychladnout (je to proto, aby se... více o Lahodný čokoládový krém na dorty
Nejdřív ušleháme vejce, cukr a vodu. V mouce rozmícháme 1/2 prášku do pečiva a přidáme k vyšlehaný hmotě. Vše smícháme, nalijeme na vymazaný a moukou... více o Ovocný koláč se želatinou II.
Vše šleháme v elektrickém šlehači dohladka, chceme-li pribináček s příchutí, přidáme současně se základními surovinami příslušné dochucovadlo (džem,... více o Pribináček domácí
Všechny přísady uhněteme šlehačem s metlami na kynuté těsto. Na plech tvoříme kopečky, pečeme ve střední troubě 10-15 minut. Jsou hotové, když zrůžoví... více o Cookies II.
Množství je na 3 "nohavice" závinu. Nejdříve si uděláme piškotové těsto: ušleháme celá vejce s krystalovým cukrem do husta a pak zamícháme hrubou... více o Jablečný závin s piškotem
Na sádle zpěníme cibuli, přidáme papriku, pokrájené brambory, zalijeme vodou a vaříme do poloměkka. Pak vmícháme fazole, pokrájenou uzeninu a zavaříme... více o Nouzová polévka
V půl litru vody rozvaříme 1/2 kg jablek. Přidáme 3 lžíce cukru moučka a rozvaříme doměkka. V druhém půllitru vody rozmícháme zastudena 2 vanilkové... více o LEHKÝ DORT S JABLKY A PUDINKEM
V misce utřeme máslo, přidáme nastrouhaný sýr a česnek, podle chuti osolíme, přidáme kari koření a nakrájenou pažitku. Podávat můžeme na topince.... více o Sýrová pomazánka s česnekem III.
Maso nakrájíme na tenké plátky a z utřeného česneku a všech dalších ingrediencí připravíme marinádu. Plátky marinádou důkladně po obou stranách... více o Vepřové plátky na medu
Mouku, cukr a máslo mícháme tak dlouho, až vznikne "drobení". Z celého množství oddělíme 2-3 hrstky. Do zbytku přidáme prášek do pečiva, vejce a mléko... více o Hrníčková buchta pro nezkušené
Z mouky, vajec a mléka vypracujeme velmi tuhé těsto, které nastrouháme na hrubém struhadle. Uvaříme ve slané vodě. Nakrájíme špek na kostičky a... více o Bryndzové noky
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli, okurky a vejce také nakrájíme na kostičky. Nálev z... více o Bramborový salát s olejem
Šlehačku ušleháme a smícháme s tvarohem. Dochutíme pepřem a solí. Přidáme bylinky a promícháme. Je to výborný doplněk k zelenině.... více o Jemná tvarohová pomazánka