Také se vám stává, že předevčírem koupený chléb je tvrdý, jako kdybyste ho doma měli týden, a už za tři dny pokrývá jeho povrch bílá nebo zelená plíseň? Problém je nejen ve způsobu jeho přípravy, ale také v tom, jak ho máte uložený.
Chléb by se neměl ukládat v igelitových sáčcích, ale nejlépe ve lněné a čisté utěrce. Takto zabalený nezplesniví. Variantou na tip našich babiček (tedy balení do utěrky nebo plátna) je balení pečiva do papíru, samozřejmě čistého a nepoužitého. Pokud tedy mají v obchodě na výběr sáčky papírové a igelitové, volte raději ty první.
Chleba z kvásku: Recept na klasickou Šumavu pro začátečníky najdete ZDE.
Pečivo můžete uložit také do chlebníku. V něm je snadno dostupné a zároveň chráněné před vlhkem i vzduchem. Na výběr máte celou řadu modelů: závěsných nebo volně stojících, dřevěných nebo kovových, s různými způsoby otevírání a v mnoha velikostech. Ve schránce na chléb se nevytvoří plíseň, když ji jednou za týden vymyjeme octovou vodou. Ocet totiž spolehlivě ničí bakterie.
Když budete dodržovat správný postup, můžete chleba i zmrazit. V takovém případě je dobré chléb rozkrájet na krajíce a jednotlivé plátky proložit papírem na pečení a vložit do mikrotenového sáčku. Pak můžete z mrazničky vyndat jen potřebné množství. Až budete chleba rozmrazovat, sáček pootevřete, aby se odpařila voda. Pečivo můžete také krátce rozpéct v troubě. Pak bude krásně křupavé a čerstvé. Ale musíte ho hned sníst, protože brzy ztvrdne.
Domácí pečivo jako z pekárny. Recepty na rohlíky, veku i bagetky najdete ZDE.
Na jemně pokrájeném špeku osmažíme pokrájenou šalotku dosklovata. Přidáme pokrájené osolené, opepřené a mírně pokmínované maso, které za občasného... více o Dušené vepřové maso s kedlubnou
Všetku cibuľu si nakrájame na polcentimetrové kolieska a len polovicu z nej vložíme do rozpálenej masti. Cibuľu pravidelne miešame, aby sa nám... více o Francúzska cibuľová polievka
Stehenní nebo prsní řízky pokrájíme na nudličky či kostičky, osolíme a okořeníme dle chuti necháme cca 30 minut odležet. Pak je zaprášíme cca lžičkou... více o Kuřecí směs se zeleninou
Pokrájenou cibuli osmažíme na rozpuštěném másle dozlatova. Přidáme na plátky pokrájené žampiony a za občasného promíchání smažíme do jejich povadnutí... více o Bramborovo-žampionová polévka na dva způsoby
Nudle zalijte vroucí vodou a nechte asi 20 minut odstát. Mezitím oloupejte a na půlkolečka nakrájejte cibuli. Česnek nasekejte najemno. Houby očistěte... více o Nudle se shiitake
Papriky naplníme šlehanou sekanou (nepečený polotovar čerstvý nebo rozmražený) a dáme péct do předehřáté trouby na 180 dozlatova, občas otočíme.... více o Papriky se šlehanou sekanou s rajskou omáčkou
Naporcovaného očištěného králíka, případně stehna... osolíme, opepříme a v kastrolu s trochou rozpáleného oleje ho osmažíme ze všech stran dozlatova.... více o Dušený králík (nejen) se zeleninou
Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme a jemně posypeme paprikou. Na plátky masa dáme hrstku zelí, na kterou položíme rozkrojenou klobásu a pevně... více o Masové závitky (nejen) se zelím
Masa i slaninu nakrájíme na plátky. Na dno pekáčku rozložíme na proužky nakrájenou cibuli a česnek. Postupně klademe osolené a opepřené plátky masa,... více o Babiččina zbojnická pečeně
Salám junior nastrouháme najemno. Cibuli nakrájíme nadrobno a smícháme s nastrouhaným juniorem. Přidáme zbylé ingredience a pořádně promícháme.... více o Falešný tatarák z junioru
Uvařenou kapustu pokrájíme na nudličky, vymačkáme přebytečnou vodu a přidáme do mísy k rozšťouchaným bramborám. Přidáme nastrouhaný česnek, drobně... více o Bramborovo-kapustové placičky
Na rajčatovou štávu používáme rajčata, která se z keříčku trhají téměř bez použití síly, tedy hodně zralá a rudá, která do ruky padají skoro sama.... více o 100% rajská šťáva - sterilovaná
Větší mrkev očistíme, nastrouháme, smícháme se smetanou, mlékem, rumem, cukrem, solí, žloutky, moukou (dle hustoty těstíčka) a kypřidlem. Nakonec... více o Mrkvové lívanečky
//Není to jen želatina a agar-agar, nezbytnou pomůckou molekulární gastronomie je i sifonová láhev s bombičkami. V té se vytvářejí tzv. espumy, tedy... více o Banánová espuma v čokoládové skořepině se třtinovým želé
Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme. Cuketu nakrájíme na kostičky i se slupkou. Cibuli nasekáme nadrobno. Žampiony nakrájíme na plátky. Na olivovém... více o Kuskus s mletým masem
1. Droždí nechte vzejít v mléce s lžící cukru. Mouku se špetkou soli prosijte do mísy. Přidejte citronovou kůru, žloutky, zbylý cukr a vlijte vzešlé... více o Jidáše dle časopisu F.O.O.D.
Buď si utřeme cukr s vejci a pak přidáme mouky, heru.., nebo normálně smícháme mouky, cukr, vejce, tuk (heru) (může být rozpuštěná) s práškem do... více o Jablečný koláč (buchta)
Maso naklepeme, osolíme, opepříme a mírně poprášíme moukou. Plátky pak dáme do vymaštěného pekáčku, poklademe na malé kousky pokrájenými, očištěnými... více o Krkovička pečená s játry a cibulí
Na oleji necháme osmažit pokrájenou cibuli a kořenovou zeleninu dorůžova. Chléb pokrájíme na kostičky, zalijeme vývarem, necháme nasáknout. Vše dáme... více o Chlebová pečeně
Porce králíka osolíme, opepříme, potřeme hořčicí a položíme do pekáče na pokrájené houby. Přidáme nahrubo nasekanou cibuli, hrst petrželky, česnek dle... více o Králík na houbách a hořčici
Vejce pokrájíme na malé kousky, přidáme k nim hořčici, tatarku, nadrobno pokrájenou cibulku, nasekanou pažitku a vše důkladně promícháme. Nakonec... více o Vaječná pomazánka II.
Okurku omyjeme a nastrouháme na hrubším struhadle, neloupeme. Pak vymačkáme šťávu, kterou vylijeme. Okurky musi byt sušší. Přidáme olivový olej, sůl,... více o Kretské tzatziky
Na másle zpěníme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme rozdrobené droždí a mícháme, dokud se droždí nerozpustí. Přidáme ovesné vločky, zalijeme mlékem... více o Drožďová pomazánka s ovesnými vločkami
Vše dáme do domácí pekárny. Pečeme na programu TOAST, barva světlá. Pekl jsem tento zemplínský koláč na domácí pekárně ETA harmony.... více o Zemplínský koláč
Mrkev a celer nastrouháme na hrubší nudličky a společně s vločkami dáme vařit do osolené vody. Nakrájenou cibulku osmažíme na másle, přidáme... více o Drožďová polévka křečka Josífka s vločkami
Hladkou mouku prosijeme přes síto do mísy přidáme: sůl, cukr, rozpuštěný tuk - nesmí být horký jinak těsto nevykyne, 2 žloutky, citronovou kůru,... více o Mazanec II.
Z krajíců chleba vykrojíme střed a odložíme. Kůrky, které nesmíme přeříznout dáme na rozpálený olej, vznikne jakýsi rámeček, do kterého rozklepneme... více o Babiččin košíček - Pepíček
Z mouky, vejce, soli a studené vody vypracujeme polotuhé těsto a do vroucí osolené vody přes cedník nebo struhadlo s velkými otvory hážeme nokerle ... více o Nokerle s vajíčkem
Celé bulvy červené řepy uvaříme ve vodě do měkka. Řepu oloupeme a nastrouháme na jemno (nebo pro pohodlné jako já i nahrubo). Uvařenou řepu lze také i... více o Australská čokoládová buchta z červené řepy
Všechny suroviny dáme do kastrolu, na sporáku zahříváme na 45 °C, poté sundáme a za občasného míchání necháme vychladnout. Na plech vyložený pečícím... více o Kokosky s marmeládou
Okurky pořádně a hustě propíchat vidličkou, naskládat do sklenice spolu s listy a kořením. Zamíchat vodu s octem a solí, nalít na okurky, přikrýt a... více o Rychlokvašky mého manžela
Nakrájíme hermelín, vajíčka, pórek, kapii, přidáme majonézu, sůl(špetku) a pepř dobře promícháme. Podáváme s pečivem.... více o Hermelínový salát
Anglickou slaninu a cibuli nakrájíme na kostky, osmahneme na tuku, přidáme lečo, kečup a fazole. Dochutíme solí pepřem, česnekem a dle chuti chilli.... více o Pikantní fazole
Heru rozpustíme v mléce, nalijeme do domácí pekárny a necháme trochu vychladnout. Přidáme vejce, mouku smíchanou s droždím, pudink, cukr, vanilkový... více o Nedělní štola
Změklou heru vyšleháme s cukrem, postupně zašleháme žloutky (měly by mít pokojovou teplotu) a přidáme mléko s moukou a nakonec prášek do pečiva. Dáme... více o Meruňkové řezy s kokosovou peřinou
Žloutky třeme s cukrem, přidáme olej a třeme asi 1/2 hodiny (až tak dlouho to nedělám, ale je to tak v receptu). V jiné míse smícháme mák s prosátou... více o Maková bábovka
Všechny ingredience smícháme, rozmixujeme nebo rozmačkáme. Dáme do misky, zalijeme olivovým olejem a poprášíme paprikou. (V oleji mohou být osmažené... více o Hummus
Do vody zamícháme droždí, sůl, cukr a necháme vzejít kvásek. Pak vlít do mouky s octem. Propracujeme a necháme kynout. Po vykynutí uždibujeme kousky,... více o Plněné langoše
Těsto: smícháme vařicí vodu se solí a olejem. Směs vlijeme do mouky a rychle zamícháme. A těsto je hotové. <BR>Náplň: jemně nakrajíme cibuli a... více o Čebureky
Nejdřív ušleháme vejce, cukr a vodu. V mouce rozmícháme 1/2 prášku do pečiva a přidáme k vyšlehaný hmotě. Vše smícháme, nalijeme na vymazaný a moukou... více o Ovocný koláč se želatinou II.
Ředkvičky nakrájíme na tenká kolečka. Jablka oloupáme a zbavíme jadřinců a nakrájíme na malé kostičky. V míse smícháme plátky ředkviček, kostičky... více o Ředkvičkový salát
Suroviny na těsto smícháme a vymačkáme na vymazaný plech s vyšším okrajem nebo pekáček. Dále v míse smícháme všechny suroviny na tvarohovou náplň, po... více o Tvarohový koláč báby Havelkové
Z hladké mouky, cukru, rozpuštěného másla, špetky soli a teplé vody (tolik, aby se těsto nelepilo, ale bylo krásně vláčné!) zaděláme těsto, které... více o Tradiční tažený štrůdl
Tuk dáme do mísy, přidáme cukr, vejce, citronovou šťávu a mouku. Rozšleháme ručním šlehačem, potom zvýšíme na nejvyšší rychlost a šleháme 3-4 minuty... více o Meruňkový koláč
Špekáčky oloupeme a jak kdo chce nakrájíme, nebo podélně rozřízneme. <BR>Nálev: smícháme worchestrovou omáčku, ocet, olej, hořčici a kečup s vodou,... více o Utopenci speciál
Přebranou čočku namočíme alespoň na 2 hodiny. Čočku scedíme a podlijeme studenou vodou (na prst nad čočku), osolíme a přidáme bobkový list. Z tuku a... více o Znojemská čočka
Listové těsto rozkrájíme na 8 stejných dílů. Na pomoučeném vále každý z dílů rozválíme na obdélník o síle asi 2 mm. Pórek (zelenou část) dobře omyjeme... více o Párky v listovém těstě
Zvlášť uvaříme sušené houby. Do vařící vody vložíme kostky oloupaných brambor, osolíme, přidáme kmín, bobkový list a když jsou brambory poloměkké,... více o Valašská kyselica
Omyté a osušené porce kapra osolíme, dobře potřeme prolisovaným česnekem a pokapeme olejem. Necháme v chladu asi dvě hodiny odležet. Pak je posypeme... více o Kapr s česnekem
Brambory ve slupce dáme vařit do velkého hrnce s kmínem a solí. Pórky očistíme a nakrájíme na menší válečky. Brambory necháme zchladnout a oloupeme je... více o Zapékané brambory se zeleninou