Také se vám stává, že předevčírem koupený chléb je tvrdý, jako kdybyste ho doma měli týden, a už za tři dny pokrývá jeho povrch bílá nebo zelená plíseň? Problém je nejen ve způsobu jeho přípravy, ale také v tom, jak ho máte uložený.
Chléb by se neměl ukládat v igelitových sáčcích, ale nejlépe ve lněné a čisté utěrce. Takto zabalený nezplesniví. Variantou na tip našich babiček (tedy balení do utěrky nebo plátna) je balení pečiva do papíru, samozřejmě čistého a nepoužitého. Pokud tedy mají v obchodě na výběr sáčky papírové a igelitové, volte raději ty první.
Chleba z kvásku: Recept na klasickou Šumavu pro začátečníky najdete ZDE.
Pečivo můžete uložit také do chlebníku. V něm je snadno dostupné a zároveň chráněné před vlhkem i vzduchem. Na výběr máte celou řadu modelů: závěsných nebo volně stojících, dřevěných nebo kovových, s různými způsoby otevírání a v mnoha velikostech. Ve schránce na chléb se nevytvoří plíseň, když ji jednou za týden vymyjeme octovou vodou. Ocet totiž spolehlivě ničí bakterie.
Když budete dodržovat správný postup, můžete chleba i zmrazit. V takovém případě je dobré chléb rozkrájet na krajíce a jednotlivé plátky proložit papírem na pečení a vložit do mikrotenového sáčku. Pak můžete z mrazničky vyndat jen potřebné množství. Až budete chleba rozmrazovat, sáček pootevřete, aby se odpařila voda. Pečivo můžete také krátce rozpéct v troubě. Pak bude krásně křupavé a čerstvé. Ale musíte ho hned sníst, protože brzy ztvrdne.
Domácí pečivo jako z pekárny. Recepty na rohlíky, veku i bagetky najdete ZDE.
Drobně pokrájený špek a cibuli osmažíme dorůžova na trošce oleje. Následně přidáme osmažit na plátky pokrájené, naklepané, osolené a opepřené roštěnky... více o Houbové roštěnky
Kuskus nasypeme do misky a zalijeme dle návodu na obalu buď horkým vývarem nebo vodou a necháme nabobtnat pod pokličkou. Zeleninu volíme z více druhů:... více o Kuskus se zeleninou a tuňákem
Vajíčka vyšleháme s cukrem a vanilkovým extraktem do pěny. Do misky s vajíčky postupně přidáváme mouku promíchanou s kypřícím práškem. Postupně... více o Pudinkové pokušení
1. Vyřízněte z rajčat stopky a nakrájejte rajčata na plátky. 2. Nechejte ze sýru mozzarela okapat vodu a nakrájejte jej na plátky. 3. Rajčata a sýr... více o Salát Caprese
1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Ušleháme 100 - 150 g cukru s rostlinným tukem Hera máslová příchuť. Poté přidáme postupně vejce a 2 lžíce kakaa. Vše... více o Čokoládové cupcakes
Mouku promíchejte s oběma druhy cukru, vejci, práškem do pečiva, smetanou a tvarohem. Vymíchejte těsto. Máslo rozehřejte a pomocí dvou lžiček tvarujte... více o Almnüsse (smažené koblížky)
Jazyk uvařte doměkka, oloupejte a nakrájejte na plátky. Rozpusťe máslo a nechte zesklovatět jemně nakrájenou cibuli. Orestujte s moukou. Postupně... více o Křenová omáčka s jazykem
Nejdříve si dám vařit rýži- jasmínovou výhradně v rýžovaru. Cca půlku pekingského zelí nakrájím na proužky a dám na pár minutek povařit, jen malinko... více o Hovězí šuej ču
Na másle si orestujeme cibulku a přidáme kuřecí játra. Až jsou játra skoro dozlatova, přidáme bílé víno, počkáme pár minutek, až se nám odpaří alkohol... více o Domácí kuřecí paštika
Jemně pokrájený špek společně s pokrájenou cibulí osmažíme dorůžova. Pak přidáme osmažit i na kostičky, nudličky či plátky pokrájené osolené a... více o Dušené vepřové maso s hlívou
Pokrájenou slaninu osmažíme společně s cibulí dorůžova. Přidáme maso, vše promícháme a smažíme do té doby, než se nám vysmaží přebytečná šťáva z masa... více o Mleté maso se zeleninou II.
Maso pokrájíme buď na plátky, které naklepeme a po stranách nakrojíme, aby se nám při smažení nezkroutily, nebo ho pokrájíme na kostky či nudličky.... více o Přírodní maso se žampionovým přelivem
Smíchejte všechny ingredience na marinádu. Nakrájejte kuře na kostky a naložte je do marinády alespoň na půl hodiny. Nakrájenou cibulku, kešu a... více o Indické kuře Tikka Masala
Na trošce rozpáleného oleje, v pánvi se širokým dnem, osmažíme zprudka cuketu dozlatova. Když je cuketa osmažená, vmícháme nasekaný česnek, osolíme a... více o Cuketové nudle
Květák krátce povaříme, scedíme, pokrájíme na větší kusy. Cibuli osmažíme dosklovata na trošce oleje, přidáme maso, orestujeme. Přidáme nastrouhaný... více o Květák s mletým masem po boloňsku
Řepu nastrouháme do mísy dle chuti najemno, nahrubo nebo půl na půl. Přidáme vejce, nastrouhaný česnek, pepř, kmín, sůl a dobře promícháme. Kořeníme... více o "Řepáky" bramboráky z červené řepy
1. Tvaroh dáme do misky, vidličkou rozmačkáme a osolíme. 2. Přidáme lžičku sody, pořádně promícháme a necháme 10 minut odležet. 3. V kastrůlku si... více o Domácí tavený sýr dle Ládi Hrušky
Nakrájíme cibulku nadrobno a česnek na plátky. Na pánvi vše osmahneme. Přidáme mleté maso a osmahneme cca 10 minut. Mezitím si uvaříme v hrnci vodu a... více o Lasagne bez bešamelu
Hovězí maso dle vlastního výběru očistíme, rozkrojíme na plát, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, zabalíme a pevně zavážeme nití. Necháme alespoň 2... více o Hořčicové hovězí na špeku a zelenině
Bílky ušleháme s polovinou cukru do tuha. V jiné míse šleháme žloutky s druhou polovinou cukru a vanilkovým cukrem, dokud hmota viditelně nezesvětlá a... více o Mramorový korpus
Na másle podusíme doměkka nadrobno nakrájenou cibuli, poté přidáme prolisovaný česnek, špenátový protlak a zalijeme 1,7 l horké vody. Povaříme asi 10... více o Špenátová polévka s krutony
1) Troubu předehřejte na 200 °C. Třetinu těsta vyválejte na pomoučněné ploše na rozměr 15x30 cm, zbytek dejte zpět do lednice. Vyválené těsto přeneste... více o Taštička z listového těsta s pudinkem a jahodami
Špenát necháme rozmrazit, přebytečnou vodu odlijeme. Na rozpáleném oleji osmažíme dorůžova pokrájenou cibuli, přidáme špenát a rozetřený česnek.... více o Špenátovka
V hrnci rozpustíme máslo s olejem, přidáme očištěnou, drobně pokrájenou kapustu a orestujeme. Orestovanou kapustu zaprášíme moukou, promícháme,... více o Kapustová polévka s bramborem
- Vše smícháme dohromady - rozválíme na výšku 1 cm - aby se těsto nelepilo, podsypeme hladkou moukou - hrnečkem nebo skleničkou vykrojíme kolečka a do... více o Donutky
Žloutky ušleháme s cukrem do pěny, do které postupně po lžících přidáme vodu a olej. Potom přimícháme mouku a kakao a nakonec ručně zlehka vmícháme z... více o Jahodové řezy s bílou čokoládou
Na rozpuštěném másle s olejem si orestujeme nastrouhanou zeleninu s kořením dorůžova. Ke konci smažení přidáme i pokrájenou hlívu, kterou také... více o Hlíva na kořenové zelenině se smetanou
Na troše oleje necháme za stálého míchání rozpustit kvasnice. Přidáme k nim lžíci strouhanky a jedno vejce a za stálého míchání vytvoříme smaženici,... více o Kvasnicová polévka se zeleninou
Kuřecí nebo vepřové maso pokrájíme na nudličky, které namáčíme v kašičce z rozšlehaného vejce se škrobovou moučkou. V pánvi s rozpáleným olejem je... více o Masové nudličky na zelenině s nudlemi
Vajíčka uvaříme, zchladíme a oloupeme. Pomazánkové máslo smícháme s hořčicí. Přidáme vajíčka - ideální je protlačit kolečkem na vařené brambory, který... více o Vajíčková pomazánka VI.
Tvaroh, smetanu a majonézu dobře našleháme. Přidáme jemně nakrájený nebo nastrouhaný pórek, osolíme a opepříme.... více o Jemná pórková pomazánka
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni s máslem a cukrem. Přidáme žloutky a vše vyšleháme v hustou pěnu. Z bílků a cukru krupice (160 g) vyšleháme tuhý... více o Čokoládový dort z jablek
Rohlík zalijeme jogurtem. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky utřeme s 20 g másla a tvarohem. Přidáme rohlík s jogurtem, krupičku a sníh. Vypracujeme... více o Jogurtové knedlíčky s jahodovou omáčkou
Arašídy opražíme na suché pánvi dozlatova. Pak je nasypeme do mixéru, přidáme cukr a vše rozmixujeme na hladký krém. Pokud bude třeba, můžeme přidat... více o Arašídové máslo
Vejce a cukr šleháme ve vodní lázni metličkou do zhoustnutí. Trvá to i 1/2 hodiny, ale je třeba vydržet. Po prochladnutí na teplotu lidského těla... více o Vařený krém do cukroví a řezů
Kuřecí křidélka omyjeme a osušíme, do pekáče smícháme pomerančový džus a sojovou omáčku - poměr tak zhruba 60% džusu a 40% sojovky. Křidélka vložíme... více o Kuřecí křidélka - ideální na párty
V uvedeném pořadí dáme ingedience do pekárny (sušené mléko je možno vynechat). Zapneme program Příprava těsta. Po skončení programu vytvarujeme 2... více o Bagety z pekárny
V mléce uvaříme hustý pudink a osladíme ho. Necháme vychladit. Listové těsto vyválíme a nakrájíme na obdélniky asi 10x5 cm. Vrch radílkem poznačíme do... více o Koláčky z listového těsta
Do pekáčku dáme vrstvu na kolečka nakrájných brambor, na ně vrstvu koleček cibule, na ně rozprostřeme naklepané kuřecí řízečky. Na maso natřeme cca... více o Kuřecí prsíčka v tatarce
Květy jemně vypereme. Do kastrolu dáme 3/4 l vody, přidáme květy a vařime 1/4 hodiny. Necháme zchladnout, scedíme. Do scezeného nálevu přidáme 1 kg... více o Pampeliškový med III.
V pekárně Siesta program Sprint. Slunečnice, ovesné vločky a dýně předem nasucho opražit na pánvi. Na začátku hnětení pomůžu pekárně těsto promíchat... více o Celozrnný chléb z domácí pekárny
Umíchat z ingrediencí těsto a vyšlehat náplň. Na vymazaný a vysypanný plech nalít 1/2 těsta, na které se kladou lžičkou hromádky náplně. Na ty potom... více o Hromádkový smetanovo-tvarohový koláč
Asi 100 gramový plátek eidamu vložíme na několik sekund do mikrovlnné trouby. Musí změknout tak, aby se dal válečkem na těsto rozválet. Pokud změkne... více o Sýrová roláda II.
Uvaříme čočku do měkka, scedíme. Červené sterilované zelí pokrájíme na menší kousky. Čočku osolíme dle chuti, do ní vmícháme pokrájené zelí a poté... více o Čočkový salát se zelím
Plátky rozklepeme, osolíme, popepříme a po jedné straně bohatě potřeme rozetřeným česnekem. Posypeme majoránkou. Do slaniny zabalíme Hermelín nebo... více o Česnekové kapsy
Špek rozkrájíme na kostičky a dáme škvařit. Na rozškvařený přidáme na kostičky pokrájené žemle, opečeme a necháme vychladnout. Mléko smícháme s vejci,... více o Špekové knedlíky pro silné muže
Na olej dáme nakrájenou cibuli, přidáme mleté maso, osolíme, dáme trochu pepře, trochu soli a necháme zarestovat.. Potom přidáme obě papriky, brambory... více o Zelňačka s mletým masem
Margarín a tvaroh dobře utřeme s vejci a cukrem. Přidáme prosátou mouku, prášek do pečiva, usekaná ořechová jádra a citronovou kůru. Formu na beránka... více o Velikonoční beránek z tvarohového těsta
Smíchánín uvedených surovin na těsto získáme řidší těsto. Na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem nalijeme 2/3 těsta, pokryjeme tvarohovou... více o Litý koláč s tvarohem
V litru vody uvaříme oloupané brambory se zeleninou, kořením a solí. Zvlášť na tuku osmahneme cibulku, přisypeme mouku a zalijeme podmáslím. Krátce... více o Hodolanská omáčka