• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak skladovat chléb?

Jak skladovat chléb?

Jak skladovat chléb?

Také se vám stává, že předevčírem koupený chléb je tvrdý, jako kdybyste ho doma měli týden, a už za tři dny pokrývá jeho povrch bílá nebo zelená plíseň? Problém je nejen ve způsobu jeho přípravy, ale také v tom, jak ho máte uložený.

Chléb by se neměl ukládat v igelitových sáčcích, ale nejlépe ve lněné a čisté utěrce. Takto zabalený nezplesniví. Variantou na tip našich babiček (tedy balení do utěrky nebo plátna) je balení pečiva do papíru, samozřejmě čistého a nepoužitého. Pokud tedy mají v obchodě na výběr sáčky papírové a igelitové, volte raději ty první.

Chleba z kvásku: Recept na klasickou Šumavu pro začátečníky najdete ZDE.

Pečivo můžete uložit také do chlebníku. V něm je snadno dostupné a zároveň chráněné před vlhkem i vzduchem. Na výběr máte celou řadu modelů: závěsných nebo volně stojících, dřevěných nebo kovových, s různými způsoby otevírání a v mnoha velikostech. Ve schránce na chléb se nevytvoří plíseň, když ji jednou za týden vymyjeme octovou vodou. Ocet totiž spolehlivě ničí bakterie.

Když budete dodržovat správný postup, můžete chleba i zmrazit. V takovém případě je dobré chléb rozkrájet na krajíce a jednotlivé plátky proložit papírem na pečení a vložit do mikrotenového sáčku. Pak můžete z mrazničky vyndat jen potřebné množství. Až budete chleba rozmrazovat, sáček pootevřete, aby se odpařila voda. Pečivo můžete také krátce rozpéct v troubě. Pak bude krásně křupavé a čerstvé. Ale musíte ho hned sníst, protože brzy ztvrdne.

Domácí pečivo jako z pekárny. Recepty na rohlíky, veku i bagetky najdete ZDE.

Mohlo by vám zachutnat

30 minut
Kvalitní domácí chléb

Kvalitní domácí chléb

Suché suroviny promícháme, přidáme zbytek surovin a znovu promícháme, posypeme chléb moukou, přikryjeme a nechám kynout 12 až 18 hodin při pokojové... více o Kvalitní domácí chléb

15 minut
Limetkový krém

Limetkový krém

Smíchejte limetkovou šťávu, džus, cukr, vejce a nakrájené máslo. Vše vařte ve vodní lázni za stálého míchání, dokud hmota neztuhne, zhruba 7-10 minut.... více o Limetkový krém

10 minut
Letní salát s mozzarellou

Letní salát s mozzarellou

Salát natrhejte, omytou zeleninu nakrájejte, poklaďte mozzarellou a zakápněte olejem a pestem. *Recept pro vás připravil úspěšný kuchař Jaroslav Sapík... více o Letní salát s mozzarellou

50 minut
Mazanec s mandlemi

Mazanec s mandlemi

Troubu rozehřejte na 180 °C. Z poloviny vlažného mléka, vanilkového cukru a rozdrobeného droždí nechte na teplém místě vzejít kvásek. Ve velké míse... více o Mazanec s mandlemi

40 minut
Zapečené cukety se šunkou a sýrem

Zapečené cukety se šunkou a sýrem

Troubu zapněte na 180 °C. Cuketám odkrojte konce a připravte si 8 čtverců alobalu. Cukety zakápněte olejem z hroznových jadérek (nejlépe s naloženými... více o Zapečené cukety se šunkou a sýrem

90 minut
Zeleninové ratatouille

Zeleninové ratatouille

1. Nakrájíme si cuketu, lilek, dýni a rajčátka na stejně velká kolečka (já to dělám pomocí ručního kráječe) a necháme si stranou. 2.Na rozpálenou... více o Zeleninové ratatouille

5 minut
Avokádovo-bazalkové pesto

Avokádovo-bazalkové pesto

Nejprve rozmixujte v mixéru na jemno, pak přidejte bazalku, avokádo, česnek a olej a rozmixujte do hladka. Pokud necíllíte dosáhnout veganského... více o Avokádovo-bazalkové pesto

Jidáše - medové

Jidáše - medové

Mouky smícháme se solí a citronovou kůrou v míse, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí a nasypeme vanilkový cukr. Přilijeme polovinu... více o Jidáše - medové

Houbovo-smetanové špecle

Houbovo-smetanové špecle

Na oleji osmažíme dosklovata pokrájenou cibuli, pak přidáme na plátky pokrájené houby, které za občasného promíchání smažíme na středním plameni.... více o Houbovo-smetanové špecle

15 minut
Česneková pomazánka z červené řepy a nivy

Česneková pomazánka z červené řepy a…

Řepu uvaříme na skus, pak necháme zchladnout, oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle. Nivu nastrouháme, přidáme k řepě, dle chuti (pozor, niva je... více o Česneková pomazánka z červené řepy a nivy

60 minut
Citronový koláč dle časopisu F.O.O.D.

Citronový koláč dle časopisu F.O.O.D.

Cukr, pudink a prášek do pečiva důkladně promíchejte v míse. Přidejte rozpuštěné máslo a šťávu vymačkanou z citronů (máte-li chemicky neošetřené,... více o Citronový koláč dle časopisu F.O.O.D.

120 minut
Chili (chilli) con carne

Chili (chilli) con carne

Chili con carne (správně by se mělo psát jedno L ve slově chili) je pokrm pocházející z Texasu a v následujícím receptu se chci přiblížit původním... více o Chili (chilli) con carne

Koláč s nemletým mákem, ovocem a drobenkou

Koláč s nemletým mákem, ovocem a…

Mouku, cukry, prášek do pečiva, mák, skořici a citronovou kůru smícháme v míse. Přidáme olej, mléko, vejce a řádně promícháme. Těsto nalijeme na plech... více o Koláč s nemletým mákem, ovocem a drobenkou

Dvoubarevný roládový dort se smetanovým krémem

Dvoubarevný roládový dort se…

Světlé těsto: žloutky utřeme s cukrem do pěny, vmícháme aroma, olej, vodu, mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Nakonec vmícháme i tuhý sníh z bílků... více o Dvoubarevný roládový dort se smetanovým krémem

30 minut
Zavařené houby ve sladkokyselém nálevu

Zavařené houby ve sladkokyselém nálevu

1kg hub, 1 ½ l vody, 3 dkg soli a kys. citronovou (pokud není, tak použít citron) dát vařit cca 15 min. Pak 1 ½ l vody, 2 ½ dcl octa, 3 bobk. listy,... více o Zavařené houby ve sladkokyselém nálevu

10 minut
Křupavý jarní salát

Křupavý jarní salát

Okurku a ředkev omyjte a nakrájejte na tenké plátky. Lístky špenátu dobře opláchněte a vytřepejte z nich vodu. Chřestu odlomte nebo odřízněte spodní... více o Křupavý jarní salát

20 minut
Cejn na bylinkách

Cejn na bylinkách

Porce ryby potřete solí a pepřem a zakapejte citronovou šťávou. Nechte chvilku odležet. Mezitím prohřejte v másle lístky šalvěje či rozmarýnu.... více o Cejn na bylinkách

30 minut
Křenová pomazánka II.

Křenová pomazánka II.

K nastrouhanému křenu a pomazánkovému máslu Fit Line přidáme uvařená a na malé kostičky nakrájená vejce, majonézu, hořčici, Vegetu a sůl. Vše pečlivě... více o Křenová pomazánka II.

180 minut
Panna Cotta s pomeranči

Panna Cotta s pomeranči

Panna Cotta : Do hrnce nalijeme smetanu ke šlehání přidáme obsah vanilkového lusku, cukr a přivedeme k varu. Až se nám tyto ingredience propojí a... více o Panna Cotta s pomeranči

Ovocný salátek

Ovocný salátek

Ovoce nakrájíme na kousíčky.Přidáme med a šťávu z půlky citronu. Kdo chce, může přidat i hrst strouhaného kokosu.Vše důkladně promícháme a... více o Ovocný salátek

Studená cuketová polévka se dvěma sýry a šunkou

Studená cuketová polévka se dvěma…

Cuketky omyjeme, odkrojíme konce, nakrájíme na kolečka a vložíme do hrnce. Zalijeme sklenkou vody (200-250 ml), přivedeme k varu, zakryjeme pokličkou... více o Studená cuketová polévka se dvěma sýry a šunkou

30 minut
Kakaové palačinky

Kakaové palačinky

Do studeného mléka přidáme vejce, moučkový cukr, sůl, šťávu z citrónu a kakao. Za stálého šlehání přidáme prosetou mouku a šleháme tak dlouho, až se... více o Kakaové palačinky

Bábovka s medem, ricottou a jablky

Bábovka s medem, ricottou a jablky

Jablka oloupeme, vyřežeme jádřince a nakrájíme na plátky. Umícháme ricottu, med a vejce, nejlépe v robotu,do hladkého krému. Smícháme mouku, škrob,... více o Bábovka s medem, ricottou a jablky

50 minut
Maďarská rybí polévka

Maďarská rybí polévka

Maso uvaříme ve slané vodě, vývar přecedíme a odstraníme z masa kosti. Na rozpáleném másle osmahneme kolečka cibule s kostičkami slaniny, okořeníme... více o Maďarská rybí polévka

Špízy z mletého (nejen) krůtího masa

Špízy z mletého (nejen) krůtího masa

Maso promícháme s vejcem, drobně pokrájenou cibulkou a rozdrceným česnekem. Směs ochutíme solí, pepřem, tymiánem, oreganem, kari a přisypeme mouku,... více o Špízy z mletého (nejen) krůtího masa

60 minut
Roštěnky na špeku

Roštěnky na špeku

Maso nakrájíme buď na plátky nebo na nudličky. Špek nakrájíme na drobné kostičky a dáme smažit. Hned jak začne pouštět tuk, přihodíme nakrájené cibule... více o Roštěnky na špeku

Nudle s tvarohem

Nudle s tvarohem

Nudle uvaříme v osolené vodě. Scedíme a necháme odkapat. V hrnci rozpustíme máslo, vložíme těstoviny a promícháme. Přidáme tvaroh a cukr podle chuti,... více o Nudle s tvarohem

Třené houskové knedlíky (nekynuté)

Třené houskové knedlíky (nekynuté)

Do větší mísy dáme mouku, osolíme a přilijeme smíchané mléko, vodu a vejce. Mícháme, až těsto začne dělat bubliny. Housky nakrájíme na kostičky, ... více o Třené houskové knedlíky (nekynuté)

30 minut
Brokolicové placičky za syrova

Brokolicové placičky za syrova

Brokolici nebo květák nastrouhat na hrubém struhadle. Přidat mouku, v mléce rozmíchat žloutky, sůl, pepř, zamíchat do brokolice. Z bílků vyšlehat tuhý... více o Brokolicové placičky za syrova

90 minut
Výborný losos

Výborný losos

Lososa nakrájíme na podkovy, omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme a pokapeme šťávou z citronu a pár kapkami olivového oleje. Připravíme si bylinkové... více o Výborný losos

120 minut
Kyselé zelí do skla

Kyselé zelí do skla

Nakrouhané zelí promícháme se solí a kmínem nejlépe v dětské vaničce a necháme asi 2 hodiny stát, až začne pouštět šťávu. Mezitím si nachystáme asi 12... více o Kyselé zelí do skla

Brokolicový salát s nivou II.

Brokolicový salát s nivou II.

Brokolici rozebranou na růžičky i s posekanými košťály dáme krátce vařit v páře (stačí pár minut), mezitím nakrájíme zeleninu, vložíme do mísy,... více o Brokolicový salát s nivou II.

Balkánský listový závin slaný

Balkánský listový závin slaný

Do listového těsta, které si připravíme stejně jako na klasický štrůdl nastrouháme balkánský sýr a posypeme bohatě pórkem. Zabalíme a vrch pomažeme... více o Balkánský listový závin slaný

30 minut
Janiny kuřecí medailonky

Janiny kuřecí medailonky

Kuřecí řízky nakrájíme příčně na plátky. Tyto "medailonky" osolíme a obalíme ve směsi mouky a solamylu (napůl mouka a solamyl) a potom ve směsi... více o Janiny kuřecí medailonky

Zapečené těstoviny se špenátem a tofu

Zapečené těstoviny se špenátem a tofu

Uvaříme těstoviny. Podusíme špenát s nakrájenou cibulí a rozdrceným česnekem. Uvařené těstoviny smícháme s nakrájeným tofu, solí, event. bylinkami a... více o Zapečené těstoviny se špenátem a tofu

Studený pikantní bůček

Studený pikantní bůček

Bůček uvaříme v papiňáku spolu s bobkovým listem, novým kořením, masoxem, solí a pepřem. Uvařený, ještě dost teplý bůček potřeme pikantní směsí,... více o Studený pikantní bůček

90 minut
Hamburská vepřová kýta

Hamburská vepřová kýta

Vepřovou kýtu protkněte klínky šunky nebo slaniny a opečte jí na troše tuku. Vydejte a na zbylém tuku opečte nakrájenou zeleninu. Vraťe maso, podlijte... více o Hamburská vepřová kýta

Bábovka s tvarohovou náplní

Bábovka s tvarohovou náplní

Vyšleháme žloutky s cukrem, přidáme olej, mouku s kypřícím práškem, mléko a nakonec sníh z bílků. Na náplň si vyšleháme tvaroh s mlékem a cukrem a... více o Bábovka s tvarohovou náplní

120 minut
Krkovička pro vítanou návštěvu

Krkovička pro vítanou návštěvu

Nařízneme maso na 1,5 cm silné plátky, ale nedokrájíme do konce. Smícháme věci na marinádu, potřeme tím maso i v rozřezu, zabalíme do alobalu a... více o Krkovička pro vítanou návštěvu

Plněný hermelín II.

Plněný hermelín II.

Žampiony očistíme, nakrájíme na plátky. Nakrájenou cibuli orestujeme na oleji, přidáme žampiony, okořeníme a dusíme. Hermelínům skrojíme vršky,... více o Plněný hermelín II.

Výborné lívance z acidofilního mléka

Výborné lívance z acidofilního mléka

Všechny uvedené suroviny smícháme a necháme 5 minut odležet. Na lívanečníku pečeme obvyklým způsobem lívanečky, které po upečení natřeme džemem a na... více o Výborné lívance z acidofilního mléka

90 minut
Babiččina vánočka

Babiččina vánočka

V mouce uděláme důlek, dáme do něho rozehřáté máslo, vykynuté droždí (v hrnečku trochu vlažného mléka, trochu mouky, špetka soli, špetka cukru a... více o Babiččina vánočka

Játrové knedlíčky

Játrové knedlíčky

Játra (omytá a odblaněná) rozmixujeme. Přimícháme ostatní ingredience, necháme chvíli odpočinout a lžičkou vkládáme do mírně se vařící polévky.... více o Játrové knedlíčky

Králík jako od babičky

Králík jako od babičky

Naporcovaného králíka osolíme, opepříme. V misce smícháme prolisovaný česnek s hořčicí. Touto směsí porce králíka potřeme ze všech stran a jemně... více o Králík jako od babičky

Vepřové plátky pana nadlesního

Vepřové plátky pana nadlesního

Maso naklepeme, okraje nařízneme, osolíme a jemně poprášíme zázvorem. Rychle opečeme z obou stran na rozpáleném oleji. Na másle zpěníme drobně... více o Vepřové plátky pana nadlesního

Pikantní telecí řízek

Pikantní telecí řízek

Řízky omyjeme a osušíme. Z poloviny citronu vymačkáme šťávu, druhou nakrájíme na plátky. Na polovinu řízku položíme plátek citronu, maso přes něj... více o Pikantní telecí řízek

Ovocné knedlíky z tvarohového těsta

Ovocné knedlíky z tvarohového těsta

Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny, vmícháme prolisovaný tvaroh, sůl, po částech mouku společně s mlékem a nakonec vmícháme žloutek a celé vejce.... více o Ovocné knedlíky z tvarohového těsta

Dudácký guláš

Dudácký guláš

Maso nakrájíme na kostky a okořeníme. Cibuli osmažíme dozlatova, přidáme maso, česnek, slaninu a papriku. Vše zalijeme vodou, dochutíme a vaříme asi... více o Dudácký guláš

Párky v listovém těstě

Párky v listovém těstě

Listové těsto rozkrájíme na 8 stejných dílů. Na pomoučeném vále každý z dílů rozválíme na obdélník o síle asi 2 mm. Pórek (zelenou část) dobře omyjeme... více o Párky v listovém těstě

Kuře v kořenové zelenině

Kuře v kořenové zelenině

Kuře omyjeme, naporcujeme a osolíme. Zeleninu očistíme a nakrájíme na větší kousky. Cibuli a česnek na plátky. Do nádoby s přiléhací poklicí dáme... více o Kuře v kořenové zelenině

Doporučujeme

50 minut
Krůtí pečeně

Krůtí pečeně

20 minut
Rychlá mexická fazolová polévka

Rychlá mexická fazolová polévka

45 minut
Kuřecí mini řízečky s bylinkovou strouhankou

Kuřecí mini řízečky s bylinkovou…

Poslední sledované recepty

32
Crème Brûlée
Crème Brûlée
32
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
19
Bramborovo-zeleninový guláš
Bramborovo-zeleninový…
17
Domácí kuřecí čína
Domácí kuřecí čína
17
Vepřové výpečky se špenátem a bramborovým knedlíkem
Vepřové výpečky se…

Zajímavé články

Recepty, které přežily pád komunismu aneb Co se jedlo za „totáče“ a milujeme to i dnes?
Recepty, které přežily pád komunismu aneb Co se…
Od pondělí do pátku: Rychlé a snadné večeře, které připravíte jen z pár surovin
Od pondělí do pátku: Rychlé a snadné večeře,…
Šílené dorty: Česká cukrářka ohromuje svět svými sladkými výtvory
Šílené dorty: Česká cukrářka ohromuje svět svými…
Luxusní pečené vepřové: 3 jednoduché recepty, které jste určitě neznali
Luxusní pečené vepřové: 3 jednoduché recepty,…
Hřejivé podzimní menu nejen na víkend: Od snídaně až po večeři
Hřejivé podzimní menu nejen na víkend: Od snídaně…
AHA.cz S rakovinou bojující Něrgešová: První slova o tom, kolik jí zbývá času

S rakovinou bojující Něrgešová: První slova o tom, kolik jí zbývá času

Mimibazar Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Dáma.cz Co se dělo 17. listopadu 1989 v ulicích a jak jsme vypadali? Zavzpomínejte na fotkách ze sametové revoluce

Co se dělo 17. listopadu 1989 v ulicích a jak jsme vypadali? Zavzpomínejte na fotkách ze sametové revoluce

Blesk pro ženy 10 zásadních žen sametové revoluce: Co dělají dnes?

10 zásadních žen sametové revoluce: Co dělají dnes?

Ženy.cz Jste plachý extrovert? Když působíte jako dvě protikladné osobnosti

Jste plachý extrovert? Když působíte jako dvě protikladné osobnosti

Blesk.cz Ondřej Brzobohatý vysekl poklonu své manželce ve Zrádcích: Nezbyl mi jedinej nehet!

Ondřej Brzobohatý vysekl poklonu své manželce ve Zrádcích: Nezbyl mi jedinej nehet!

SportRevue.cz VIDEO: Legendární „Žvejka“ a dalších 8 nezapomenutelných reklam Jaromíra Jágra

VIDEO: Legendární „Žvejka“ a dalších 8 nezapomenutelných reklam Jaromíra Jágra

Maminka.cz Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Blesk Horoskopy 5 znamení zvěrokruhu, která nejvíce riskují: Kdo nemá žádné zábrany a rád překonává limity?

5 znamení zvěrokruhu, která nejvíce riskují: Kdo nemá žádné zábrany a rád překonává limity?

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak skladovat chléb?
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact