Česnek nevyschne a dá se dobře loupat, když ho doma rozeberete na jednotlivé stroužky, uložíte do sklenice se šroubovacím uzávěrem a vložíte do lednice. Lednice, ani potraviny v ní uložené, nechytí pach česneku a vy si berete vždy jen potřebné množství. Použít můžete i papírový obal od vajíček, ani v něm v lednici česnek nevyschne. Další skvělé tipy najdete níže.
Pokud máte k dispozici větší množství česneku, můžete ho zamrazit, usušit, namačkat do soli nebo naložit do oleje.
V mrazáku česnek vydrží rok, stačí ho jen oloupat, dát do mikrotenového sáčku a zamrazit. Druhý den sáček s česnekem vyndejte, bouchněte s ním například o pracovní desku, aby se jednotlivé stroužky od sebe oddělily, přendejte je do uzavíratelné krabičky a vraťte do mrazáku. Zmrazit se ale dá i česnek neoloupaný.
Široké použití v kuchyni má také česnek sušený. Jednotlivé stroužky oloupejte, nakrájejte na tenké plátky, ty rozložte nejlépe na síta a sušte dva až pět dnů podle tloušťky. Použít můžete i sušičku. Usušený česnek můžete rozemlít na prášek nebo nasekat nadrobno. Skladujte v dobře těsnící nádobě, aby nevyčichl.
Dalším způsobem, jak větší množství česneku uchovat, je naložit ho do soli. Na kilo česneku jí použijte asi 300 - 400 gramů. Česnek oloupejte, prolisujte nebo rozmixujte, smíchejte se solí a naplňte do čistých sklenic. Povrch ještě nakonec posypejte tenkou vrstvou soli a sklenice uzavřete. Skladujte na temném s suchém místě. Při použití pasty do pokrmů ale už nepoužívejte sůl.
Poslední možností je celé oloupané stroužky česneku nasypat do zavařovací sklenice a zalít nejlépe extra panenským olivovým nebo slunečnicovým olejem. Můžete také podle chuti přidat různé bylinky a koření. Oloupané stroužky ale můžete také nejdřív umlít na strojku nebo je rozdrtit v lisu na česnek, nandat do sklenice a zalít olejem. Neplňte až nahoru, česnek časem nabobtná a olej by vám začal ze sklenic vytékat. Skladujte v temnu a chladnu, nejlépe v lednici.
Pokouší se o vás chřipka nebo nachlazení? Poražte je poctivou česnečkou! Recept najdete ZDE.
Růžičkovou kapustu a ředkvičky pokrájejte na čtvrtky, květák rozeberte na malé růžičky. Na pánvi rozehřejte polovinu másla a zeleninu restujte pár... více o Smaženka s restovanou zeleninou
Nesolené a nepražené arašídy nejdříve opražte na sucho. Můžete použít buď pánev nebo je upražit na plechu v troubě. Na pánvi budou opražené během pár... více o Arašídové máslo
Maso ze všech stran osolíme a okmínujeme, vložíme ho do pekáče, podlijeme vodou, přiklopíme, dáme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme zhruba 90 minut... více o Vepřová pečeně s houskovými knedlíky a zelím
Nejdříve si připravíme odpalované těsto..tzn. Do hrnce dáme vařit vodu s máslem a špetkou soli. Až začne voda vřít, přidáme pomalu mouku za stálého... více o Věnečky podle Valiky
Listové těsto si rozválíme na pomoučněném stole na slabý plát, který rádýlkem rozkrájíme na cca 16 čtverečků. Do středu každého nandáme lžičkou náplň... více o Jednoduché tvarohové šátečky (závin) s marmeládou
Uzeného lososa rozmixujeme s oloupanými vařenými vejci a dáme do misky. Přidáme pomazánkové máslo, osolíme, opepříme, dobře promícháme a pak dle... více o Jednoduchá lososová pomazánka
Těsto: žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme aroma dle chuti (není nutné), olej a vodu, promícháme a přisypeme mouku s kypřidlem. Opět... více o Ananasové řezy "Piña Colada"
Všechnu zeleninu oloupeme a umyjeme. Do hrnce s vodou vložíme 2 mrkve, nahrubo nakrájené brambory (brambory nejsou ani nutné v polévce, ale pokud by... více o Celerový krém s celerovými lupínky
Smetanu vyšleháme do tuha s polovinou moučkového cukru. Pokud použijeme smetanu s nižším obsahem tuku, můžeme přidat do smetany ztužovač, aby smetana... více o Čokoládový krém II.
Bílky vyšleháme s cukrem krupicí na sníh. Poté vmícháme vanilkový cukr s kokosem a moukou. Těsto nalijeme na plech s pečícím papírem a rovnoměrně... více o "Štafetky" - zákusky, roláda, řez
Vejce ušleháme s cukrem, přidáme olej, pak pudinkový prášek a prášek do pečiva. Asi polovinu těsta vlijeme do vymazané a vysypané formy (vysypávám... více o Bezlepková bábovka
Do misky dáme mouku, sůl a cukr a mezitím do vlažného mléka rozdrolíme droždí, které necháme na minutku odstát. Droždí pak dáme do misky společně s... více o Pizza se sýrem
Jáhly spaříme horkou vodou, dáme je do kastrolu a zalijeme 500 ml vodou. Přidáme bujón a zvolna povaříme, dokud se voda neodpaří. Potom přidáme vejce,... více o Jáhlové placky
Nastrouhané brambory dáme do mísy, přidáme jemně pokrájené rohlíky, vejce, osolíme a dobře promícháme. Pak podle hustoty vmícháme cca 150 g hrubé... více o Jednoduché bramborovo-rohlíkové knedlíky
//Není to jen želatina a agar-agar, nezbytnou pomůckou molekulární gastronomie je i sifonová láhev s bombičkami. V té se vytvářejí tzv. espumy, tedy... více o Banánová espuma v čokoládové skořepině se třtinovým želé
Na trošce oleje orestujeme nakrájenou cibuli a houby (hlívu ústřičnou, nebo hřiby, žampióny ap). Zaprášíme hladkou moukou, zamícháme a zalijeme horkou... více o Smetanová omáčka s hlívou ústřičnou
Na oleji necháme osmažit pokrájenou cibuli a kořenovou zeleninu dorůžova. Chléb pokrájíme na kostičky, zalijeme vývarem, necháme nasáknout. Vše dáme... více o Chlebová pečeně
Ledový salát pokrájíme na nudličky, cherry rajčátka přepůlíme, zakysanou smetanu zředíme dle potřeby smetanou a ochutíme jí solí, pepřem a octem.... více o Ledový salát s cherry rajčátky a smetanou
Rajčata pokrájíme na kousky, cibuli najemno, vejce a okurku na kostičky. Vše dáme do misky, osolíme, opepříme dle chuti a dáme vychladit. Podáváme s... více o Rajský salát - light
Cibuli nakrájíme na drobno a necháme zesklovatět na troše olivového oleje. Papriku omyjeme, odstraníme jádra, nakrájíme na kostky a přidáme ji k... více o Těstoviny s paprikou, ricottou a šalvějí
Očištěné fazolky překrojíme. Na pánev dáme polovinu dávky másla, rozehřejeme. Přidáme fazolky a restujeme. Osolíme, okořeníme čerstvě umletým pepřem... více o Fazolové lusky se slaninou
V misce spolu promíchejte mouku, pivo a koření na řídké těstíčko. Dejte asi na 30 minut do ledničky. V pánvi rozpalte olej na střední teplotu. Kousky... více o Ryba v pivním těstíčku podle Viléma Vrabce
Kuře očistíme, nasolíme (okořeníme) a dáme do pekáčku s pokrájenou cibulí, kouskem másla a troškou vody do předehřáté trouby péct. Občas podlijeme a... více o Pečené kuřecí se zeleninovou rýží
Mouky je někdy potřeba trochu více, podle velikosti vajec a druhu mouky. Vše v míse smícháme v pevné a pružné těsto, necháme v lednici odležet. Během... více o Octové těsto místo listového
Smícháním všech ingrediencí utvoříme těsto, které vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy (22 cm) a dáme péct do předehřáté trouby (cca 15 minut)... více o Jahodový dort - krémový
Rohlíky si pokrájíme na kostičky, dáme do větší mísy a zakapeme je mlékem. Brokolici povaříme ve slané vodě - 5 minut bohatě stačí, zcedíme, nahrubo... více o Brokolicová nádivka
Sáčky s rýží vložíme do vroucí osolené vody a přidáme 1/2 polévkové lžíce kari koření. Vaříme dle návodu. Mezitím osmahneme cibuli, pokrájenou na... více o Zeleninové kari
Vejce vyšleháme s cukrem. Šleháme tak dlouho, dokud se nám nevytvoří krásná bílá hustá pěna. Poté přidáme olej, vodu a nakonec přimícháme hladkou... více o Nejlepší dort
Do formy nalijeme mrkvovou šťávu, k jedné straně nasypeme všechnu mouku, uděláme v ní důlek a do něj dáme sušené droždí (někdy dám jenom půl balíčku,... více o Drážďanský špaldový chleba
Celá vejce vyšleháme s moučkovým cukrem do pěny - ruční šlehač na nejvyšším stupni min. 5 minut. Pak přidáváme po částech mléko smíchané s olejem a... více o Želatinová mňamka
Brokolici rozeberu na růžičky a vložím do mikrotenového sáčku, který mírným pootočením uzavřu. Vložím do mikrovlnky asi na 2 minuty. Brokolice změkne,... více o Brokolice se žampiony
Krystalový cukr rozehřejeme v kastrůlku se silnějším dnem na karamel, zalijeme horkou vodou (pozor prská) a necháme rozvařit. Žloutky s moučkovým... více o Karamelový dort
Veškeré ingredience smícháme dohromady se žloutky. Poté v klidu vmícháme sníh z bílků. Vlijeme do připravené vymazané a vysypané formy asi 90% hmoty.... více o Bábovka triviální olejová
Bůček a salám nakrájíme na velmi malé kostičky, přidáme ostatní suroviny a důkladně promícháme. Vzniklou směsí naplníme střeva a pevně zavážeme... více o Bůčková pochoutka
Maso nakrájíme na kostky, opražíme na cibuli, osolíme, okořeníme a dusíme. Když je maso poloměkké, přidáme na půlměsíčky nakrájané brambory, papriku,... více o Gulášová polévka II.
Rozpůlím lilek po délce a vykuchám bez poškození šlupky. Vydlabaný vnitřek pokrájím na kousíčky. Zahřeji olivový olej na pánvi a na ponechám dál na... více o Plněný lilek (melanzane ripiene)
Vo vodě namočené rohlíky dobře vymačkáme, smícháme s na kostičky nakrájenou a krátce povařenou zeleninou. Na kostky nakrájíme slaninu, rozškvaříme,... více o Zapékaná zelenina
Na pánev dáme máslo a trochu oleje, osmahneme nakrájenou zeleninu na kostky, když je zlatavá dáme ji stranou (v hrnci) nasypeme 3 lžíce krystal cukru... více o Staročeská svíčková bez masa
Uzené maso uvaříme ve vodě. Pekáček vymažeme sádlem, dáme do něj uvařené fleky, uzené maso nakrájené na kousíčky, prosypeme vegetou a zamícháme. V... více o Vesnické šunkofleky
Předem namočené kroupy dáme do vývaru, přidáme na drobno nakrájenou cibuli, nakrájenou kořenovou zeleninu, opepříme, a uvaříme do měkka. Před... více o Polévka z uzeného masa II.
Na alobal rozprostřeme plátky sýra tak, aby se překrývaly. Poklademe plátky salámu. V misce si utřeme pomazánkové máslo s nastrouhanou nebo na velmi... více o Sýrová roláda IV.
Remosku, případně zapékací místu lehce vymažeme sádlem, na dno dáme červené zelí a na to položíme rozporcované kuře, které jsme osolili a hodně... více o Rychlá kachna z kuřete
Těsto: žloutky, cukr, vodu ušlehat, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec opatrně vmícháme sníh. Pečeme ve formě s vyšším okrajem,... více o Žravé řezy
Vypracujeme těsto, vyválíme ho a vykrajujeme z něj menší kolečka, která klademe na plech. Zpracujeme nádivku - z bílků ušleháme sníh nad parou (2... více o Myslivecké knoflíky
Cuketky nakrájíme na kostičky nebo kolečka dle libosti a polovinu dáme na pekáč. Osmažíme cibulku, přidáme mleté maso a opékáme, než se vydusí na tuk.... více o Musaka z cuket
Šleháme 6 bílků, postupně přidáváme a zašleháváme 6 lžic cukru krupice až je sníh krásně tuhý, přidáme 6 žloutků se 3 lžícemi studené vody a ještě... více o Oblíbený piškotový koláč s tvarohem a želatinou
Všechny indegrience smícháme v misce. Třeme malou vařečkou asi 15 minut.... více o Citronová poleva
Utřeme tvaroh s cukrem, vanilkovým cukrem a ochutíme nastrouhanou citronovou kůrou. Oddělíme vejce. Do krému vmícháme žloutky s pudinkem a citronovou... více o Tvarohový koláč s jahodami
Zvlášť uvaříme sušené houby. Do vařící vody vložíme kostky oloupaných brambor, osolíme, přidáme kmín, bobkový list a když jsou brambory poloměkké,... více o Valašská kyselica
Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na hranolky. Na chvíli je zabalíme do čisté utěrky, abychom odsáli přebytečnou vodu. Na rozpáleném oleji... více o Hranolky