Také tak milujete silný vývar, ať už kuřecí nebo hovězí, ale vadí vám, pokud je příliš tučný? Abyste se vrstvy mastnoty zbavili, nemusíte čekat hodiny, než vývar vychladne a tuk ztuhne, stačí využít některý z praktických osvědčených triků, jak přebytečný tuk z vývaru snadno a rychle odstranit.
Abyste mohli po krátkém vychladnutí z masového vývaru nežádoucí tuk odstranit, nalijte vývar do igelitového pytlíku, postavte ho do vyššího hrnce nebo třeba velkého džbánu a nechte ho tam 10 minut stát. Všechen tuk vyplave nahoru a pak už jen stačí přidržet sáček nad hrncem a ustřihnout jeden roh - pozor jen malý růžek, tak aby řidší vývar vytekl a v pytlíku zůstal jen hustší tuk. Nezapomeňte ale, že není vhodné z vývaru odebírat úplně všechen tuk, protože právě ten mu dává chuť, sílu, a také vás na delší dobu zasytí.
Návod na poctivý domácí vývar, jak ho připravují šéfkuchaři, najdete ZDE.
Pokud tuku není na hladině příliš, můžete na povrch položit kuchyňskou papírovou utěrku, nechat ho k ní přilnout a následně vyhodit. Papírovými utěrkami také můžete vyložit cedník nebo sítko, odstátý vývar přes ně opatrně slít a zachycený tuk pak i s utěrkou vyhodit.
Další z možností je vhodit do vývaru několik kostek ledu. Tuk okolo nich ztuhne, přilne k nim a vy je pak spolu s ním jen vylovíte a vyhodíte.
Pokud na vývar nespěcháte, nechte ho v klidu zchladnout, v zimním období ho můžete třeba postavit za okno nebo na balkón, a poté nejlépe děrovanou lžící nebo vidličkou velké kusy tuku sesbírejte. Jestliže máte v rodině někoho, kdo rád snídá či svačí chléb se sádlem, můžete ho uchovat v krabičce v lednici na později. Hodí se i do vaření, například pod maso a podobně.
Máte rádi asijskou kuchyni? Video recept na populárné Pho Bo najdete ZDE.
Avokádo rozřízněte napůl, odstraňte pecku a vyjměte dužinu. Tu společně s ostatními ingrediencemi rozmixujte dohladka. Pokud by byla konzistence... více o Avokádové lanýže
Vlašské ořechy si nasekáme nahrubo, smícháme s ovesnými vločkami a vysypeme do plechu vyloženým pečícím papírem. Dáme do vyhřáté trouby na 180 stupňů... více o Domácí müsli tyčinky
Do mixéru dejte všechny ingredience na základ a mixujte, dokud nevznikne konzistence pasty. Přesuňte ji na hluboký plech vyložený pečicím papírem,... více o Kokosové řezy s citronem
Mrkev si opláchneme, očistíme a rozemeleme. Přidáme mouku (může být jakákoliv, ale já dávám hladkou) , pečící prášek, olej a propracujeme těsto.... více o Mrkvové šátečky s povidly
Uvedené ingredience smíchejte v malé misce, pořádně rozmíchejte a podávejte např. ke grilovanému masu, hranolkám, kroketám, mini-karbanátkům,...... více o Ochucené majonézy
Nejdříve rozdrťte piškoty a rozemelte je na jemný prášek. Ideální je použít kuchyňský robot, mixér nebo mlýnek na ořechy. Piškoty také můžete vložit... více o Rumové kuličky nepečené a snadné
Mouku smícháme v míse se solí, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, které posypeme špetkou cukru a zalijeme necelou polovinou vlažné... více o Kulaté kynuté knedlíky - příloha
- listové těsto rozdělíme na dvě poloviny a na pomoučeném vále rozválíme na dva obdélníky cca 30x35 cm - jablka nastrouháme do mísy a smícháme s... více o Jablečný závin z listového těsta
Mléko, med a vejce společně promícháme v kastrolku. Přidáme máslo, cukr, kávu a sodu, vše krátce svaříme za stálého míchání. Pozor! Díky sodě nám bude... více o Jednoduchý kávovník ala medovník
Celer pokrájíme na plátky, které uvaříme v osolené vodě s octem na skus, pak scedíme, pokrájíme na kostky a dáme do mísy. Přidáme pokrájenou slaninu,... více o Celer z trouby
Filety z lososa omyjeme, pokapeme citronovou šťávou a osolíme. Lososa obalíme v sezamu a dáme jej smažit do horkovzdušné trouby nebo konvektomatu na... více o Losos v sezamové krustě
Náplň: na malém množství oleje (sádla) osmažíme dozlatova pokrájenou cibuli, pak přidáme pokrájené uzené nebo pečené maso, osolíme a opepříme, necháme... více o Bramborové knedlíky plněné cibulovo-masovou směsí
Na trošce oleje necháme zesklovatět drobně pokrájenou cibuli, přidáme pokrájenou cuketu a zprudka orestujeme. Přidáme šunku, zaprášíme moukou,... více o Cuketa v sýrové omáčce
Větší mrkev očistíme, nastrouháme, smícháme se smetanou, mlékem, rumem, cukrem, solí, žloutky, moukou (dle hustoty těstíčka) a kypřidlem. Nakonec... více o Mrkvové lívanečky
Do hrnce nalijeme 400 ml mléka osladíme lžící cukru, rozlámeme do něj celou čokoládu na vaření a ohříváme dokud se čokoláda nerozpustí. Pak přidáme... více o Domácí Monte krém
Rozválíme listové těsto, pomažeme kečupem posypeme oregánem a kořením na pizzu přidáme plátky angl. slaniny oba druhy sýra a zeleninu (nakrájenou).... více o Pizza roláda podle mě
Necháme povolit kostku másla a poté k ní přimícháme citrónovou šťávu, sůl, pepř a čerstvé nasekané bylinky. Tuto směs můžeme dát do kelímku nebo... více o Lehké bylinkové máslo
Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Rajčata spaříme ve vařící vodě, oloupeme a nakrájíme na... více o Vepřové maso s paprikou a rajčaty
Z bílků a špetky soli si vyšleháme tuhý sníh, do kterého zlehka vmícháme cukr, mouku se špetkou kypřidla, zchladlé rozpuštěné máslo a nastrouhanou... více o Bílkový MARGOT hřbet
Z mouky, másla, moučky, kakaa a ořechů si vypracujeme těsto. Necháme ho do druhého dne uležet v chladu. Toto těsto není řidké, spíše drobivé,ale tak... více o Išelské koláčky
Máslo utřeme s cukry, solí a žloutky do pěny. Bílky vyšleháme na tuhý sníh. Obě hmoty spojíme a přidáme mouku s kypřidlem, mleté mandle a mléko. Na... více o Bábovka s mandarinkami-velká
Z bílků s cukrem ušleháme sníh, do kterého postupně zašleháme žloutky a nakonec lehce vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva.Těsto natřeme na... více o Višňové řezy II
Plátky tlačenky obalíme v trojobalu (nejlépe 2x, aby nevytékala při smažení) a v rozpáleném oleji osmažíme. Brambory oloupeme, pokrájíme na plátky a... více o Smažená tlačenka s falešným bramborovým salátem
Nejprve podusíme rajčata, která pak propasírujeme přes cedník. Na trošce oleje necháme zpěnit nakrájenou cibuli, ke které přidáme propasírovaná... více o Jednoduché lečo po našem
Tvaroh rozšleháme se zakysanou smetanou a podle chuti osladíme moučkovým cukrem. Listové těsto rozválíme na tenkou placku, kterou potřeme připraveným... více o Třešňový závin
Na oleji zpěníme cibulku, přidáme na jemno nastrouhanou mrkev a petržel (od obojího cca stejné množství jako cibule) a podusíme. Přidáme rajský... více o Jednoduchá rajská polévka
Hermelíny rozkrojíme na dvě tenší kolečka a potřeme směsí z mleté chili, česneku a bylinek. Cibuli nakrájíme na tenké proužky. Nejprve na dno sklenice... více o Nakládaný hermelín VI.
Žloutky dobře rozmačkáme vidličkou, a společně s máslem, cukrem, rumem a kokosem vypracujeme hmotu, kterou necháme ztuhnout v chladničce. Potom z ní... více o Kokosová očka
Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky cca 1 cm široké. Pekáček vymažeme tukem (sádlo či olej). Na pekáček vyskládáme brambory, prolisovaný česnek,... více o Zapečené brambory se šlehačkou
Vše smícháme v hladké těsto, dáme na půl hodiny odpočinout do chladu. Pak vykrajujeme srdíčka, kterým odřízeme asi 1 cm špičky (záleží na velikosti... více o Prdelky
Očištěnou cuketu nebo dýni nastrouháme na plátky. Do vymazaného pekáče dáme 1/3 cukety, posypeme polovinou nastrouhané Nivy, rozložíme druhou třetinu... více o Cuketa zapečená s Nivou
Na margarínu opražíme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme celozrnnou mouku, zamícháme a chvíli osmažíme. Stále mícháme, aby se mouka nepřipálila. Až... více o Krémová květáková polévka
Do nastruhané mrkve dat tavený sýr, vajíčko najemno, přidat majolku a tatarku (nemusí být). Namazat na veku.... více o Mrkvová pomazánka II.
Brambory najemno nastrouháme a pokropíme horkým mlékem, aby nezhnědly. Osolíme, opepříme, přidáme kmín, prolisovaný česnek a majoránku. Pak přidáme... více o Bramborák rodeo II.
Na oleji zpěníme nasekanou cibuli, přidáme prolisovaný česnek, zázvor a asi minutu mícháme. Pak přidáme rozkrájená rajčata, mírně osolíme, přisypeme 1... více o Indické rybí kari
Uděláme máslovou jíšku ze 40 g másla a 30 g hladké mouky, kterou zalijeme studeným mlékem a povaříme s 2 lžícemi kopru a solí. Omáčku zjemníme... více o Koprovka podle Barunky
Salám nakrájíme na kostičky, přidáme sterilovanou zeleninu - Kunovjanku, vejce i okurky pokrájené na kousky a hrášek a dáme do mísy. Do odměrky... více o Salámový aspik
Na oleji osmažíme krupici, zalijeme ji vývarem z masoxu a povaříme. Přidáme pokrájený a opraný pórek a vaříme asi 12 minut, potom vmícháme vejce... více o Pórková polévka s krupicí
Těstoviny uvaříme al dente (na zkousnutí), na oleji osmažíme cibulku a přidáme na plátky nakrájené žampiony, osolíme a okmínujeme. Smažíme do měkka.... více o Těstoviny se žampiony
Na olej dáme nakrájenou cibuli, přidáme mleté maso, osolíme, dáme trochu pepře, trochu soli a necháme zarestovat.. Potom přidáme obě papriky, brambory... více o Zelňačka s mletým masem
Všechny ingredience smícháme dohromady a upečeme.... více o Bábovka bez vajec
Na vymazaný plech s vyšším okrajem nastrouháme na hrubém struhadle (na kapky) 2/3 těsta. Rozetřeme náplň a nastrouháme zbytek těsta. Pečeme v... více o Strouhaný koláč
Krabí tyčinky nakrájíme na kostičky (zmrzlé), vložíme do misky, přidáme pomazánkové máslo, prolisovaný česnek a sůl (dle chuti). Důkladně promícháme a... více o Pomazánka z krabích tyčinek III.
Nakrájenou cibulku orestujeme na másle, přidáme na kostičky krájenou mrkev, řapíkatý celer a petržel a chvilku podusíme. Pak přidáme mleté maso a za... více o Špagety s mletým masem a zeleninou
Dno i stěny dortové formy vyložíme piškoty. Do vlažného mléka namočíme želatinu a necháme ji nabobtnat. V míse smícháme jogurt, cukr, rozpuštěnou... více o Jogurtový dort s jahodami
Houby rozkrájíme na kousky a podusíme na pánvi asi 30 minut. Kuřecí maso nakrájíme na kostičky, dáme na rozpálený olej, přidáme koření na Steak a... více o Kuřecí směs na houbách
Kuřeci stehna omyjeme ve vlažné vodě, papirovou utěrkou osušíme a osolíme. Stehenní kost vyřízneme a dáme pozor, abychom nerozřezaly kůži, protože ji... více o K - Nadívaná kuřecí stehna
Žloutky s cukrem ušleháme do pěny a přidáme hrubou mouku tak, aby těsto bylo hodně husté. Z bílků, cukru ušleháme tuhý sníh a opatrně vmícháme do... více o Jablečný koláč
Svíčkovou odblaníme a maso nakrájíme na 4 špalíky. Lehce je naklepeme dlaní, osolíme, opepříme a pokapeme po obou stranách olejem. Necháme 30 minut v... více o Bifteky se zeleným pepřem
Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu. Dáme okapat a vychladnout. Kuřecí prsíčka omyjeme, osušíme a ochutíme solí a pepřem. Na lžíci horkého oleje... více o Salát s kuřecími prsíčky a těstovinami