Také tak milujete silný vývar, ať už kuřecí nebo hovězí, ale vadí vám, pokud je příliš tučný? Abyste se vrstvy mastnoty zbavili, nemusíte čekat hodiny, než vývar vychladne a tuk ztuhne, stačí využít některý z praktických osvědčených triků, jak přebytečný tuk z vývaru snadno a rychle odstranit.
Abyste mohli po krátkém vychladnutí z masového vývaru nežádoucí tuk odstranit, nalijte vývar do igelitového pytlíku, postavte ho do vyššího hrnce nebo třeba velkého džbánu a nechte ho tam 10 minut stát. Všechen tuk vyplave nahoru a pak už jen stačí přidržet sáček nad hrncem a ustřihnout jeden roh - pozor jen malý růžek, tak aby řidší vývar vytekl a v pytlíku zůstal jen hustší tuk. Nezapomeňte ale, že není vhodné z vývaru odebírat úplně všechen tuk, protože právě ten mu dává chuť, sílu, a také vás na delší dobu zasytí.
Návod na poctivý domácí vývar, jak ho připravují šéfkuchaři, najdete ZDE.
Pokud tuku není na hladině příliš, můžete na povrch položit kuchyňskou papírovou utěrku, nechat ho k ní přilnout a následně vyhodit. Papírovými utěrkami také můžete vyložit cedník nebo sítko, odstátý vývar přes ně opatrně slít a zachycený tuk pak i s utěrkou vyhodit.
Další z možností je vhodit do vývaru několik kostek ledu. Tuk okolo nich ztuhne, přilne k nim a vy je pak spolu s ním jen vylovíte a vyhodíte.
Pokud na vývar nespěcháte, nechte ho v klidu zchladnout, v zimním období ho můžete třeba postavit za okno nebo na balkón, a poté nejlépe děrovanou lžící nebo vidličkou velké kusy tuku sesbírejte. Jestliže máte v rodině někoho, kdo rád snídá či svačí chléb se sádlem, můžete ho uchovat v krabičce v lednici na později. Hodí se i do vaření, například pod maso a podobně.
Máte rádi asijskou kuchyni? Video recept na populárné Pho Bo najdete ZDE.
Remosku o průměru 24 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej a vodu, promícháme, přisypeme mouku... více o Margot buchta z remosky
Polovinu chia semínek, polovinu kokosového mléka, po lžíci vody a javorového sirupu a kakao smíchejte dohromady. Dno sklenic vyložte nakrájeným... více o Puding s chia semínky a pomerančem
Žloutky smíchejte s cukrem. Přidejte polohrubou mouku smíchanou s kypřícím práškem a dvě lžíce teplé vody. Z bílků vyšlehejte sníh a jemně ho... více o Sněhové dortíky z hrníčků
Nadrobno nasekanou cibulku a česnek opečte na másle dozlatova, zaprašte moukou a upražte světlou jíšku. Zalijte ji vývarem, přiveďte k varu. 15 minut... více o Hrachová polévka
BeBe sušenky naskládáme vedle sebe na dno vyššího pekáčku nebo plastové dózy (misky), které jsme vyložili fólií. BeBe použijeme dle chuti, světlé či... více o Nepečené BeBe řezy
Na rozpuštěném másle osmažíme pokrájený pórek, řapík celeru a nastrouhanou mrkev. Až nám zelenina trochu změkne a zavoní, přidáme česnek a muškátový... více o Pórková polévka s cizrnou
Okurku oloupejte a rozmixujte dohladka se špenátem, mandlovým mlékem a sirupem. Rozlijte do skleniček, dolijte vodou a můžete přidat kostky ledu.... více o Okurkovo-špenátové smoothie
Omytou a očištěnou zeleninu s oloupanými jablky zbavených jádřinců a zelenou natí pomeleme na masovém mlýnku a ve velkém hrnci pod poklicí podusíme... více o Adžika - zeleninová pasta
Na kousku rozpuštěného másla si osmažíme mrkev a pokrájenou uzeninu dorůžova, kterou po osmažení zaprášíme moukou, promícháme a ještě krátce zasmažíme... více o Chalupářská hrstková polévka
1 hrnek (250 ml) Na másle nechte zpěnit nakrájenou cibuli. Zaprašte ji moukou a vymíchejte světlou jíšku, zalijte ji studeným vývarem, promíchejte... více o Janina křenová omáčka s hrníčkovými knedlíky z mikrovlnky
Utřeme do hladka změklé máslo a cukry, poté přidáme vajíčko a opět zamícháme. Do malé nádobky dáme sůl se sodou a rozpustíme v cca 5ml horké vody.... více o Čokoládové cookies
Libovější krkovici pokrájíme na plátky, mírně naklepeme, po stranách nakrojíme, aby se nekroutily při pečení, osolíme, opepříme a posypeme nasekanými... více o Bylinková krkovička na černém pivu
Dýni si nakrájím i se slupkou na menší kostičky, které zlehka opražím na másle. Zaliji horkou vodou a vařím do měkka. Až je dýně měkká rozmixuji... více o Krém z dýně hókaidó
Hladkou mouku se solí rozpracuje s máslem, poté přidáme 3 lžíce vody a vypracujeme těsto, které necháme v lednici odpočinout, alespoň 30 minut (čím... více o Quiche s tuňákem a cibulí
Uvedené ingredience smícháme a můžeme podávat například ke grilovanému masu. Můžete přidat trochu zakysané smetany nebo bílého jogurtu.... více o Dip z tvarohu a máty
1. Očistíme žampiony a nakrájíme na plátky silné asi 3 mm. Rozpálíme pánev s olejem, naskládáme na ni žampiony a lehce posypeme grilovacím kořením.... více o Úterní salát s rukolou
Do mísy nasypeme mouku, droždí, sůl a kmín, směs promícháme a zalijeme vodou a opět vše dobře promícháme. Mísu zakryjeme utěrkou a necháme 12-18 hodin... více o Domácí chléb podle Ládi Hrušky
Gothaj nakrájíme na malinké kostičky, opečeme na pánvi, vše nakrájíme na střední kousky, dáme do většího hrnce, osolíme a počkáme, až zelenina pustí... více o Čalamáda na špagety
Rozmixujeme led, Baileys, kávu, mléko a cukr. Důkladně promíchejte a nalijte do vysokých skleniček. Přidejte šlehačku a posypte čokoládovými hoblinami... více o Ledové latte s Baileys
Nejprve si uvaříme vanilkový puding podle návodu na obale, ale s menším množstvím mléka. Až puding vychladne, zašleháme do něj tvarohy a moučkový cukr... více o Pribináček
Nejprve si vyšleháme bílky. Vejce utřeme s cukrem. Přidáme mouku a prášek do pečiva. Nakonec vmícháme ušlehané bílky. Těsto rozdělíme na poloviny a do... více o Nutella roláda
Z části vlažného mléka, droždí, trošky cukru a mouky si připravte kvásek. Přidejte jej k mouce se solí a zbylými surovinami a zpracujte na vláčné,... více o Valašské frgály dle časopisu F.O.O.D.
Je to velmi jednoduché... Vše smícháte a podáváte např. s pečivem. Má jemnou chuť díky sýru Mozzarela. :)... více o Nivová pomazánka s mozzarelou
V míse promíchejte prosátou mouku s cukrem a kypřicím práškem. Přidejte vejce a smetanu a vše důkladně promíchejte. Dortovou formu o průměru 22 cm... více o Hrníčkový šlehačkový dort
Očištěné fazolky překrojíme. Na pánev dáme polovinu dávky másla, rozehřejeme. Přidáme fazolky a restujeme. Osolíme, okořeníme čerstvě umletým pepřem... více o Fazolové lusky se slaninou
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, pak vmícháme sypké ingredience a nakonec tuhý sníh z bílků.Těsto rozetřeme na pečící papír a pečeme v předehřáté... více o Jahodovo-tvarohová roláda
Brokolici dáme vařit do osolené vody, stačí 4-5 minut, pak scedíme. Rohlíky si pokrájíme na plátky asi 1 cm široké a namáčíme je v rozšlehaných... více o Brokolicová žemlovka
Z mouky, másla, cukrů, špetky soli a žloutků vypracujeme těsto, které necháme 30 minut v chladu odpočinout. Pak těsto rozválíme na tenký plát, kterým... více o Hříšný čokoládový koláč
**Těsto:** Ušlehat zvlášť sníh z bílků a zvlášť žloutky s cukrem. Do žloutků přidat horkou vodu a olej. Po zhoustnutí přidat směs mouky, prášek do... více o Řezy s vaječným likérem
Z ingrediencí v míse uděláme těsto. Z ingrediencí na vále uděláme žmolenku. Žmolenku pak přidáme k těstu v míse a vypracujeme těsto, které necháme... více o Drobenkový mazanec (bochánek)
Z přísad vymísíme těsto a necháme v chladu 3 hodiny odstát. Potom vyválíme a vykrajujeme kolečka s průměrem asi 6 cm. Při střední teplotě postupně... více o Trubičky
Škvarky, zeleninu, česnek a cibuli rozemeleme a přidáme ostatní suroviny.... více o Škvarková pomazánka s Moravankou
Na oleji zpěníme cibulku, přidáme osolené a opepřené maso, orestujeme, přidáme na kostičky pokrájený česnek i okurky a zalijeme dle potřeby vodou.... více o Námořnické kotlety
Smetanu promícháme s česnekem a kečupem, dochutíme. Podáváme ke grilovaným masíčkům - u nás nezbyde ani trošku, opravdu vynikající!!... více o Dresing hami mňami
Zpracujeme těsto a necháme odležet v lednici 2-3 hodiny. Potom plníme ovocem. S těstem se velice dobře pracuje a je voňavé. Vaříme asi 6-7 minut. Jak... více o Tvarohové knedlíky s jakýmkoliv ovocem II.
Listové těsto rozválíme. Potřeme ho směsí kečupu s prolisovaným česnekem a posypeme kořením na pizzu. Na směs poklademe nejdříve kolečka salámu, poté... více o Minipizzy - šnečci
Cibuli jemně nakrájíme a společně s brokolicí na růžičky opečeme na oleji. Zalijeme vodou, přidáme brambory, česnek a koření. Necháme vařit do... více o Brokolicová polévka s brambory
Šunku nakrájíme na malé kousky (prodává se i nakrájená šunka v balíčku, něco jako nastrouhaný sýr), cibuli najemno, přidáme jogurt a pomazánkové máslo... více o Šunková pomazánka - taťkova
Vajička rozklepneme do 1/2 litrového hrnku, zalijeme studenou vodou a rozmícháme. Na pánvi osmažíme do sklovata jemně nakrájenou cibulku a přidáme... více o Drožďová pomazánka - Dědův recept
Hladkou mouku prosejeme na vál, do důlku v mouce vyklepneme vejce, přidáme moučkový cukr a nasekané máslo. Rychle uhněteme pevné těsto. Těsto necháme... více o Jahodový koláč
Vyšleháme žloutky s cukrem, přidáme olej, mouku s kypřícím práškem, mléko a nakonec sníh z bílků. Na náplň si vyšleháme tvaroh s mlékem a cukrem a... více o Bábovka s tvarohovou náplní
Řízky nasolíme, naklepeme a poté je ještě jednou naklepeme ve strouhance. Takto připravené řízečky obalíme v rozšlehaném vejci a dáme zprudka opéct na... více o Řízečky naruby
Ve vodní lázni necháme roztopit máslo a karamelové bonbony, pak přidáme burisony. Tvoříme jakékoliv tvary a dáváme je na pečící papir a necháme... více o Burisony v karamelu
Máslo vyšleháme do pěny, zašleháme postupně cukr, vejce, citronovou kůru. Pak po malých dávkách rum a opět vyšleháme. Vmícháme tvaroh a prosijeme... více o Vánoční štola
Naporcujeme si kuře na 4 díly, osolíme a vložíme do pekáče. Přidáme máslo, česnek, trochu citronové šťávy a polejeme kořeněnou omáčkou. Kořeněná... více o Kuře na čtvrtek
Cibuli s česnekem zpěníme. Přidáme mleté maso, chvilku prosmažíme, přidáme špenát a nakonec přidáme vejce.... více o Mleté maso se špenátem
Dobře vyzrálý angeršt zbavíme stopek a okvětí, dobře propereme a rozvaříme s trochou vody. Horký prolisujeme, odvážíme a smícháme s přečištěným medem.... více o Angreštová marmeláda s medem
Na rozpáleném oleji opečeme malé kousky krůtího masa, okořeníme a přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a plátky žampionů. Zvlášť ušleháme vždy dvě... více o Vaječná omeleta a la Brillat Savarin
Květáky uvaříme v osolené vodě téměř doměkka a jemně rozsekáme. Bílky, mléko a sůl rozšleháme a vmícháme nastrouhaný sýr. Rozsekaný květák dáme do... více o Gratinovaný květák
Žloutky rozšleháme se solamylem. Maso opláchneme, nakrájíme na plátky, naklepeme a na okrajích nařízneme. Potom je namočíme do vaječné směsi a na... více o Francouzský plátek