Taky tak milujete bramboráky, ale od jejich přípravy vás obvykle odradí pracné a dlouhé strouhání brambor? Poradíme vám, jak přípravu zkrátit.
Většina lidí strouhá brambory na bramborák na jemném struhadle, zkuste to jednou na tom hrubém, je to jednodušší a rychlejší, navíc pak bramboráky hezky křupou.
Pokud dáváte přednost jemnější konzistenci, umelte syrové brambory na masovém strojku nebo na mlýnku na strouhanku. Možná se vám to zdá divné, ale až to vyzkoušíte, už nikdy po ručním struhadle nesáhnete.
V případě, že ani jeden z mlýnků doma nemáte, budete muset ze skříňky vyndat kuchyňského robota, který obvykle obsahuje i kotouč na strouhání zeleniny. Ten brambory nastrouhá raz dva a vás nebude bolet ruka.
Znáte kaplickou cmundu? recept na vyhlášenou bramborovou specialitu najdete ZDE.
Těsto: žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přilijeme mléko a vlažné máslo, promícháme a přisypeme mouku s kypřícím práškem. Vše dobře promícháme a... více o Vanilkové řezy "POLÁRKA" z remosky
Máslo rozpustíme, přihodíme koření a bylinky dle chuti, které zasypeme hladkou moukou, kterou necháme za občasného promíchání zpěnit lehce dorůžova a... více o Rajská polévka se špeclemi
Na drobně pokrájeném špeku si osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. Přidáme na nudličky pokrájené osolené a opepřené maso a koření. Smažíme dozlatova... více o Vepřové maso s celerem
Banány rozmačkáme v hlubokém talíři vidličkou na kaši, přidáme vejce a vše dobře promícháme. Nepřidáváme mouku ani cukr. Přidat ale můžeme například... více o Banánové placičky / palačinky
Polohrubou mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, které posypeme cukrem, přilijeme trochu vlažné vody, mírně... více o Italské uzly ala focaccia "fokáča"
1.Brokolici si rozdělíme na růžičky, brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostky. Společně dáme do hrnce a povaříme cca 5 minut. Poté scedíme a... více o Karbanátky z brokolice
Cibuli nakrájejte najemno a v hrnci zpěňte na oleji. Přidejte prolisovaný česnek. Mrkev nakrájejte na kostičky a přisypte i s kořením. Orestujte ji,... více o Mrkvový krém
Čerstvé meruňky vypeckujte, můžete použít i kompotované, ty slijte (nálev si můžete nechat na případné doslazení). Nakrájejte je na kousky. Zázvor... více o Horké zázvorové smoothie s mrkví
Na malém množství oleje necháme zesklovatět pokrájený pórek (cibuli). Přidáme mleté maso, které smažíme za stálého míchání do té doby, než se nám... více o Brambory zapečené (nejen) s mletým masem
Brambory nastrouháme na jemném struhadle do mísy. Pokud mají brambory hodně šťávy, slijeme ji. Přidáme vejce, nastrouhaný česnek, pepř, majoránku, a... více o Bramboráky se zelnou směsí
Na kousku rozpuštěného másla osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata, přidáme cca 200 gramů pokrájených žampionů, pokrájenou šunku a nasekaný česnek (1... více o Jednoduchá (nejen) žampionovo-smetanová omáčka - rychle a chutně
Oloupané brambory pokrájíme na plátky. Polovinou plátků vyložíme (i přes sebe) dno vymazaného pekáčku. Omytý a okapaný špenát naskládáme na vrstvu... více o Gratinované brambory (nejen) se špenátem
Nejprve si pěkně utřeme tuk s cukrem a vanilkovým cukrem. Utřeme ručně a poté vyšleháme šlehačem do pěny. Přidáme tvaroh a také jedno vajíčko, to... více o Tvarohový mazanec dle Ládi Hrušky
Na trošce oleje osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. Přidáme žampiony pokrájené na plátky, nasekaný česnek a dále smažíme. Po odpaření přebytečné... více o Bezmasá žampionová směs s mozzarellou
Nastrouhaná jablka smícháme se žloutky, cukrem, skořicí, citronovou kůrou, olejem a šlehačkou. Pak přisypeme mouku s kypřidlem, dobře promícháme a... více o Jablečná bábovka - vláčná
Dno pekáčku vyložíme plátky šunky, na šunku položíme omyté a lehce osolené kuřecí čtvrtky. Zalejeme smetanou a mlékem, polejeme i maso. Pečeme na... více o Babiččino kuře na šunce
Kuře zbavené vnitřností omyjte a potřete olivovým olejem - budete potřebovat asi polovinu uvedeného množství. Všechno koření rozmělněte v hmoždíři ... více o Kořeněné pečené kuře s pečenými bramborami
Cuketu pokrájíme na plátky nebo nudličky, které na oleji zprudka osmažíme za občasného promíchání. Ke konci smažení, kdy dostává cuketa nazlátlou... více o Cuketa se šunkou
Do masa opatrně nařízneme hlubší kapsu. Maso osolíme a opepříme. Salám nakrájíme na kostičky. Hermelín v polovině prokrojíme a poté ještě přepůlíme.... více o Hermelínové řízky
* troubu předehřejeme na 180°C * z vajec oddělíme žloutky, které přidáme ke všem ingrediencím * z bílků ušleháme sníh a opatrně smícháme s těstem *... více o Ovesné muffiny
Připravíme pudinkovou vrstvu. Z mléka, pudink. prášku a krystalového cukru uvaříme hustý krém a za občasného míchání necháme vychladnout. Vychlazená... více o Pudinkové řezy čtyř barev se zakysanou smetanou
Na oleji a špeku osmažíme pokrájené cibule dozlatova. Orestujeme i očištěné srdce, pokrájené na nudličky (kostičky). Pak krátce zarestujeme protlak s... více o Guláš z hovězího (vepřového) srdce
Droždí promícháme se lžící vlažného mléka a špetkou cukru. Necháme vzejít kvásek. Ze všech surovin a vzešlého kvásku vypracujeme měkké těsto, které... více o Tradiční trdelník
Okurku a ředkev omyjte a nakrájejte na tenké plátky. Lístky špenátu dobře opláchněte a vytřepejte z nich vodu. Chřestu odlomte nebo odřízněte spodní... více o Křupavý jarní salát
Nakrájená jablka pokapeme citronovou šťávou. Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme jogurt, rozpuštěnou Heru, citronovou kůru, mouku s kypřidlem a... více o Jogurtovo-jablečná bábovka
Hledala jsem zde na Receptech smažený sýr v těstíčku a k mému překvapení ho nenašla. Vytvořila jsem si tedy vlastní recept - především na to těstíčko ... více o Smažený sýr v těstíčku
Pórek očistíme, pokrájíme na kolečka a na rozpuštěném másle ho osmažíme dosklovata. Pak zaprášíme moukou, ještě chvíli osmažíme a zalijeme vývarem... více o Smetanová pórková polévka s bramborem
Maso pokrájíme na kostky, posypeme kořením, osolíme a pokapeme olejem. Dobře promícháme. Pórek pokrájíme na kolečka a střídavě na grilovací jehly... více o Kořeněné špízy s pórkem
Pivo s vodou nalijeme do mísy, spolu s vejci, moukou, Podravkou a práškem do pečiva vymícháme hladké řidší těsto, které rozléváme naběračkou na pánev... více o Pivní palačinky
Oloupeme jablka a nastrouháme. Přidáme rozinky. Dále můžeme přidat cukru dle chuti a také skořici. Tvaroh smícháme s vanilkovým cukrem, vejci a dvěma... více o Klasická žemlovka
**Těsto:** Ušlehat zvlášť sníh z bílků a zvlášť žloutky s cukrem. Do žloutků přidat horkou vodu a olej. Po zhoustnutí přidat směs mouky, prášek do... více o Řezy s vaječným likérem
Koleno dáme uvařit do tlakového hrnce - pozor nerozvařit - stačí 30 minut ve slané vodě! Poté vyjmeme, necháme vychladnout, vyndáme z něj velkou kost... více o Koleno v alobalu na grilu
Z vepřového boku si připravíme plát masa, který potřeme šlehanou sekanou, položíme vejce, klobásu, papriku (okurku...) a smotáme do rolády, kterou si... více o Bůčková roláda plněná šlehanou sekanou
Kostky brambor a šalotky povaříme v osolené vodě. Po 8 minutách doplníme růžičky brokolice a dovaříme. Vývar slijeme, přidáme máslo, necháme lehce... více o Bramborové pyré s brokolicí
Maso nakrájíme na nudličky, orestujeme na olivovém oleji, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, pórek, červenou papriku-kapii, hrášek, kukuřici,... více o Čínské rizoto
Pohanku zalijeme horkou vodou, slijeme ji, a opět zalijeme horkou vodou. Zakryjeme, zabalíme do peřin (deky) a necháme 30 minut zabalené. Na trošce... více o Zeleninová polévka s pohankou
Všechny ingredience smícháme dohromady, vylijeme na vymaštěný a vysypaný plech. Pečeme na 180 °C. Hotový koláč potřeme čokoládovou polevou a posypeme... více o Babiččin perníkový koláč s kokosem
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, očistíme a na jemném struhadle nastrouháme. Přidáme mouku s práškem do pečiva, Heru, cukr, vejce a... více o Závin z bramborového těsta
Nejprve oddělíme žloutky od bílků. Ke žloutkům přidáme sádlo a cukr a mícháme do pěny. Z bílků ušleháme tuhý a pevný sníh, který střídavě s moukou ... více o Babiččin sádlový koláč
Rozpůlím lilek po délce a vykuchám bez poškození šlupky. Vydlabaný vnitřek pokrájím na kousíčky. Zahřeji olivový olej na pánvi a na ponechám dál na... více o Plněný lilek (melanzane ripiene)
V mléce rozkvedláme vejce, trochu osolíme (nesmí být slané, jen ochucené), přidáme hřebíčky a za stálého míchání pomalu zahříváme. Když se začne dělat... více o Velikonoční syrek
Rohlíky nakrájíme na kostky a zalejeme mlékem. Chvíli necháme odstát, potom přidáme mouku s práškem, žloutky, osolíme a přimícháme sníh z bílků.... více o Knedle v hrnečku
Plátky rozklepeme, osolíme, popepříme a po jedné straně bohatě potřeme rozetřeným česnekem. Posypeme majoránkou. Do slaniny zabalíme Hermelín nebo... více o Česnekové kapsy
Tvaroh, vejce, mléko a rum vyšleháme. Potom přidáme mouku a prášek do pečiva. Lžící vykrajujeme menší kousky (nabydou) a smažíme. Horké obalíme v... více o Rychlé tvarohové koblížky
Z přísad vypracujeme těsto, do kterého podle chuti přidáme rozinky. Lžící vykrajujeme bochánky, které smažíme na rozpáleném tuku, a teplé obalujeme v... více o Tvarohové koblihy II.
V míse smícháme cukr, mouku s práškem do pečiva a citronovou kůrou. Přidáme majonézu, mléko a promícháme. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 45... více o Bábovka z majonézy
Houby zalijeme vodou a necháme několik hodin máčet. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou za stálého prošlehávání zalijeme vlažnou vodou.... více o Koprová kulajda
Lososa nakrájíme na kostičky a smícháme s jemně nakrájenou cibulí, nasekaným koprem, dochutíme solí, pepřem a pokapeme olejem. Dáme na 20 minut... více o Tatarský biftek z lososa
Čočku namočíme den předem,pak dáme do hrnce s vodou a dáme vařit do změknutí. Dochutíme solí,cukrem,octem. Pak dáme vařit vejce na tvrdo a párek.... více o Čočka s vejcem a párkem
Očištěnou, opranou slepici vložíme i s drůbky do tlakového hrnce, zalijeme vodou, osolíme a vaříme doměkka. Z tuku a mouky připravíme světlou jíšku,... více o Slepičí polévka s nudlemi