Mleté maso je oblíbenou součástí našich jídelníčků. Není zas až tak drahé a je poměrně rychlé na přípravu. Navíc je také variabilní, uvařit se z něj dá řada oblíbených pokrmů, ať už jsou to karbanátky, sekaná, kuličky, boloňská omáčka, plněné papriky a podobně. Jak ho ale připravit, aby bylo chutné a šťavnaté?
Ideální je připravit si mleté maso doma nebo si ho nechat namlít u řezníka čerstvé. Pokud ho koupíte v supermarketu, obsahuje často zbytky chrupavek, blan, kůže nebo kostí. Nejlepší je tyto přebytky z masa odstranit, a to tak, že ho protřete maso jemným sítem. Nejlépe se k tomu hodí nízké rámové síto. K pasírování se dá skvěle použít stěrka na těsto.
Nejčastěji se využívá mleté maso k přípravě různých druhů sekané nebo karbanátků. K tomuto účelu by mělo být mleté maso dobře okořeněné. Doporučuje se koření jako je česnek, majoránka, cibule, dobromysl, chilli, výborné je přidat do sekané z mletého masa také lžíci hořčice.
Praktické tipy, jak vybrat kvalitní a čerstvé maso bez přidané vody, najdete ZDE.
Šťavnatost zajistí pokrájené pečivo namočené do smetany nebo slanina nakrájená na malé kostičky. V případě, že do masa přidáváte cibuli, nebojte se nakrájet ji na jemno a ještě ji podrťte v hmoždíři, aby pustila všechnu šťávu. Nadýchanosti zase docílíte přidáním špetky kypřicího prášku do pečiva. Případně k masu přidejte jen žloutky, z bílků vyšlehejte tuhý sníh a ten do hotové masové směsi zlehka vmíchejte až těsně před tepelnou úpravou.
Pokud je maso příliš suché, obsahuje hodně hovězího nebo bylo připraveno z libového vepřového, můžete do něj přidat trochu vývaru, případně dvě až tři lžíce smetanového jogurtu nebo zakysané smetany. Ta také pomůže, aby se mleté maso při přípravě lépe spojilo. Když nemáte smetanu, přidejte syrový najemno nastrouhaný brambor.
A nezapomeňte, že mleté maso je třeba tepelně zpracovat co nejrychleji, nejpozději do dvou dnů od jeho nákupu, protože se velmi rychle kazí. Teplota skladování by ovšem neměla přesáhnout dva stupně Celsia. Ideální je proto spotřebovat ho ještě ten samý den. Pokud ovšem vaše lednice není vybavena takzvanou "nulovou" zónou. Tedy místem, kde se teplota pohybuje na bodu mrazu.
Recept na úžasnou šťavnatou sekanou, která zaručeně nepraskne, najdete ZDE.
Oloupané, pokrájené brambory dáme uvařit do osolené vody doměkka. Během vaření si na kousku másla osmažíme dosklovata světlé (bílé a světle zelené),... více o Šťouchané brambory s jarní cibulkou
Dvě větší bílé a červené cibule pokrájíme na jemná čtvrt kolečka, která osmažíme na oleji a másle doměkka. Dáme pozor, aby nezhnědla, smažíme jen... více o Cibulová polévka podle Marušky
Do hrnce nalijte 420 ml vody, přidejte oloupané a na malé kostky pokrájené broskve i med. Nejprve 4 lžíce. Ovoce přiveďte k varu, snižte teplotu a 3... více o Broskvová limonáda s melounem
Kůži vepřového boku nařízněte do mřížky. Hřebíček spolu se solí smíchejte a nadrťte v hmoždíři a vetřete do kůže. V troubě rozehřáté na 185 °C pečte v... více o Pečený bůček
Zelí nakrouhejte najemno, osolte a nechte odležet (asi 20 minut). Poté ze zelí vymačkejte přebytečnou šťávu. Smíchejte s nastrouhanou mrkví a jablkem,... více o Podzimní salát Coleslaw
Hluboký plech vyložíme pečícím papírem. Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme vodu, olej, ořechy, vychladlé vločky, mouku s kypřidlem a vše dobře... více o Ořechové řezy s vločkami
Nejprve si připravím "nádivku". Jsou jí obyčejná játra na cibulce. Tedy osmahnu cibulku, dokud nezesklovatí. Přidám jemně nakrájená drůbeží játra,... více o Maminčiny kuřecí závitky
Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme a jemně posypeme paprikou. Na plátky masa dáme hrstku zelí, na kterou položíme rozkrojenou klobásu a pevně... více o Masové závitky (nejen) se zelím
Předvařený květák scedíme, necháme okapat, hrubě pokrájíme. Na másle osmažíme cibuli dosklovata, přidáme pokrájenou hlívu, česnek a slaninu, nejprve... více o Hlíva s květákem na mozeček nebo zapečená
Na másle zpěnit cibuli na kostičky, vložit sůl, skoro celý balíček papriky, bobkový list a vložit stehna, osmahnout, podlít vodou a dusit aspoň hodinu... více o Vynikající kuře na paprice
Na pomoučněném stole vyválíme z listového těsta obdélníkový plát, který potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme kořením dle vlasní chuti. Pokud... více o Šneci s anglickou slaninou a kořením
Nakrájenou cibulku necháme zesklovatět na oleji/másle. Přidáme na plátky nakrájený česnek a šunku, minutku smažíme a pak přidáme mouku. Půl minutky... více o Nejlepší sýrová omáčka s brokolicí
Dle chuti smíchat a podávat ideálně k tortille.... více o Dresing
Těsto: Změklé máslo vyšleháme s cukrem, moukou, solí a kypřicím práškem, dokud to strukturou nepřipomíná strouhanku. Vyšlehejte mléko s vejci, pak 2/3... více o Bostonské krémové mufiny
1. Oloupeme jablka a nakrájíme na kostičky. 2. Dáme jablka do hrnce s trochou vody a hnědým cukrem, vaříme 10 minut. 3. (Lze dělat při vaření jablek.)... více o Apple crumble
Na jedné nebo dvou lžících oleje necháme zesklovatět cibulku, přidáme gothaj, trochu osmahneme, přidáme rajčata a papriku. Chvilku podusíme. Přidáme... více o Směs na špagety
Ovoce omyjte a očistěte. Bobulky opatrně osušte. Asi dvě třetiny rybízu a malin dejte do hrnce, vlijte šťávu, promíchejte a zhruba 5 minut za... více o Ovocné želé s mascarpone
Rozpuštěnou Heru smícháme s cukrem a mlékem, přidáme mouku, prášek do perníku a kakao. Důkladně promícháme, přidáme jablka, zamícháme(obalíme jablka v... více o Bábovka bez vajec: perníkovo-jablečná
Brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle, přidáme do nich vejce, dle chuti majoránku, sůl, pepř a rozetřený česnek. Vše dobře promícháme a... více o Bramboráčky se zelím a slaninou
JÁTRA: Očištěná játra nakrájíme na kostičky. Dále si na kostičky nakrájíme cibuli, kterou poté dáme na rozpálený olej a počkáme až zesklovatí. Přidáme... více o Drůbeží játra se zeleninovou rýží
Těsto zpracujeme do hladka a dáme uležet do chladu. Připravíme si formičku ve tvaru rohlíčku, pomoučníme uvnitř v hladké mouce a tlačíme do ni těsto a... více o Pařížské rohlíčky IV.
Mouku, vajíčka, vodu, olej, droždí a trochu soli smícháme v těsto, které necháme alespoň půl hodiny odležet v lednici. Poté těsto dáme do formy (na... více o Slaný anglický koláč
Řízky si omyjeme, osušíme a lehce naklepeme. Pak je osolíme, opepříme a opečeme v pánvi na oleji z obou stran. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na... více o Vepřové plátky zapečené s cuketou
Rybu rozdělíme na porce, pokapeme citronem, osolíme, opepříme, potřeme rozmačkaným česnekem a necháme asi 30 minut odležet. Z vajec, piva,... více o Amur (ryba) v bylinkovém těstíčku
Recept mám od své zesnulé tety. Maso je jedinečné, měkoučké a šťavnaté. Plecko si nakrájíme na větší kousky, naklepeme (NESOLÍME). Anglickou nakrájíme... více o Tetino maso
Na mírně rozpáleném oleji zpěňte nakrájenou cibuli, přidejte obsah sáčku "kari pasta", chvíli poduste, vlijte kokosové mléko a zastříkněte rybí... více o Thajské kari
Nejdříve naklepeme, osolíme a opaprikujeme kuřecí prsíčka a dáme péct. Poté nakrájíme Bagety nebo rohlíky na kolečka a dáme do sáčku s trochou oleje a... více o Caesar salát jako z restaurace
Do pekáčku dáme vrstvu na kolečka nakrájných brambor, na ně vrstvu koleček cibule, na ně rozprostřeme naklepané kuřecí řízečky. Na maso natřeme cca... více o Kuřecí prsíčka v tatarce
Na vychladlý dortový korpus (uzavřený v dortové formě) natřeme marmeládu. Do misky dáme měkký tvaroh, jogurt, kysanou smetanu, moučkový cukr a... více o Dort s ovocem a želatinou
Ušleháme žloutky, cukr a mascarpone, přidáme ricottu, mouku s práškem, rozinky a ušlehaný sníh z bílků. Pečeme zvolna ve vyhřáté troubě - asi 1 hodinu... více o Italská bábovka II.
Maso nakrájíme na kostky nebo nudličky a opepříme. Na másle nebo oleji podusíme na kostičky nakrájenou cibulku do sklovata, přidáme nakrájené maso.... více o Krůtí kostky se žampiony
V hrnci smícháme mléko, cukr, máslo a kakao. Tuto směs necháme na mírném ohni a za stálého míchání vařečkou krátce povařit. Potom odstavíme z plotny a... více o Vídeňská vařená bábovka
Brambory nakrájíme na kolečka, nové i se slupkou a dáme na vymaštěný plech, osolíme a opepříme. Poklademe tenounce nakrájenou anglickou slaninou a... více o Pečené brambory s anglickou slaninou
Kroupy několikrát propláchneme. Pak je s trochou soli uvaříme do poloměkka ve vodě, jíž má být dvakrát tolik jako krup. Znovu je několikrát... více o Černý kuba
Dáme mouku, cukr a vejce do velké mísy a řádne rozmícháme. Za stálého mícháme postupně přidáváme jogurt, mléko a prášek do pečiva. Vyklopíme na... více o Jablečný koláč IV.
Listové těsto rozválíme na dva pláty a každý zvlášť upečeme. Po upečení okraje zarovnáme nožem, odřezky rozdrtíme. Salko vyšleháme s máslem, polovinu... více o Napoleon řezy II.
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na plátky. Pokapeme octem, osolíme, opepříme, přidáme špetku cukru. Okurku nastrouháme na jemňoučké ... více o Bramborový salát s okurkou
Maso nakrájíme na plátky a naklepeme. Osolíme, opepříme a na pánvi na trošce oleje z jedné strany lehce opečeme. Do velkého pekáče dáme na dno trochu... více o Prezidentské maso
Očištěný květák rozebereme na růžice, opláchneme, vložíme do hrnce a osolenou vodou a povaříme. Mezitím rozehřejeme na pánvi máslo a přisypeme... více o Květáková polévka s mrkví
Tvaroh vyšleháme se změklým tukem a s pivem. Přidáme koření, sůl a nakonec vmícháme nakrájenou cibuli.... více o Ostrá pomazánka s pivem
Cukr, mouku, kakao, rozinky, oříšky a sodu promícháme, přidáme mléko a olej, znovu promícháme, nalijeme na pekáč se zvýšenými okraji. Pečeme při 180... více o Buchta z mléka
Mouku prosijeme na vál a promícháme se solí. (Solíme málo, jinak by těsto špatně schlo.) Do mouky uděláme důlek a pomalu do něj vléváme vejce... více o Domácí lazaně
Všechny přísady dáme do misky a zpracujeme na drobenku. 2/3 drobenky nasypeme do vymaštěné dortové formy, polijeme náplní, uhladíme a povrch posypeme... více o Drobenkový tvarohový dort
Řízky lehce naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, pokapeme olejem a necháme chvíli odležet. Potom obalíme ve strouhance. Strouhanku rukou... více o Obrácené řízky
Krabí tyčinky najemno nakrájíme, cibuli nakrájíme na kostičky a vše smícháme se sýrem a tatarkou. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Necháme... více o Krabí pomazánka
Brambory nakrájíme na malé kostičky a v mixéru je umixujeme. Směs nalijeme do mísy. Přidáme celé vejce a sůl dle chuti. Sypeme hrubou mouku, až... více o Halušky se zelím
Hovězí kosti vkládáme do studené vody, aby byl vývar silný. Osolíme, opeříme, přidáme polévkové koření a bobkový list .Vaříme pomalým varem (táhnutím)... více o Hovězí vývar s nudlemi
Salát očistíme, omyjeme, osušíme a natrháme na kousky. Papriky omyjeme, očistíme a nakrájíme na kostičky. Lososa omyjeme, osušíme ubrouskem, nakrájíme... více o Carpaccio z lososa
Plátky masa pomažeme po obou stranách hořčicí. Na takto připravené maso klademe vždy plátek bůčku, kolečko cibule, okurku, osolíme a opepříme. Maso... více o Klasická hovězí roláda
Brambory oloupeme a nakrájíme na menší hranolky. Vložíme je do horké vody a vaříme doměkka. Potom je scedíme a polovinu vody si zachytíme. Zelí... více o Zeleninová polévka