• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak poznáme zralý ananas

Jak poznáme zralý ananas

Jak poznáme zralý ananas

Ananas je vynikající exotické ovoce, které pořídíme v každém supermarketu. A není ani drahý. Vynikající je čerstvý, skvěle ale chutná i grilovaný, hodí se do řady asijských pokrmů, k pečenému masu, na pizzu, koláče i do různých dezertů. Jak ale poznat čerstvý a zralý ananas?

Na nezralém ananasu byste si příliš nepochutnali, stejně tak jako na tom přezrálém. Poradíme vám proto, jak si z obchodu přinést dokonale vyzrálý ananas, který je voňavý, sladký, šťavnatý a plný chuti. A pozor, podtržený ananas vám doma už bohužel nedozraje.

Upečte si obrácené koláčky z ananasem. Recept na ně najdete ZDE.

Dejte na vzhled i vůni

Ananas si v obchodě dobře prohlédněte. Měl by mít svěží barvy, povrch by neměl být nějak svraštělý, nést stopy plísní nebo hniloby. Barvy mohou přecházet od zelené, přes zlatavou až po sytě žlutou. Svěží by měla být i růžice listů, ty by neměly být zavadlé ani nahnědlé. A nebojte se k ananasu i přičichnout. Měl by vonět příjemně sladce, rozhodně byste neměli cítit nakyslý čpavý odér, který značí kvašení.

Napoví vám listy růžice

Při výběru se zaměřte také na to, jaký je plod na pohmat. Zlehka ho zmáčkněte, zralý ananas musí být pevný, ale zároveň také mírně poddajný. Pak se zaměřte na růžici listů. Ze středu zkuste jeden z lístků vytrhnout, nemělo by to jít příliš ztuha, ale zase ani moc lehce. Pokud odpadne téměř sám od sebe, bude už ananas uvnitř nejspíš hnědý a nahnilý.

Oblíbili jste si asijskou kuchyni? Ochutnejte rychlého pangasia s ananasem. Recept ZDE.

Mohlo by vám zachutnat

120 minut
Rohlíčky a pletýnky

Rohlíčky a pletýnky

Z droždí, cukru a trochy mléka připravíme kvásek, necháme v teple 20 minut vzejít. Do mísy dáme mouku, olej vejce, sůl a vzešlý kvásek. Poté... více o Rohlíčky a pletýnky

60 minut
Šťavnatý mrkvový koláč (buchta) s ořechy - hrnková buchta podle Lidky

Šťavnatý mrkvový koláč (buchta) s…

V míse vyšleháme vejce s cukry do pěny, přidáme olej, přisypeme mouku s kypřidlem, skořicí a solí, promícháme a nakonec přisypeme nastrouhanou mrkev s... více o Šťavnatý mrkvový koláč (buchta) s ořechy - hrnková buchta podle Lidky

30 minut
Pórková polévka s cizrnou

Pórková polévka s cizrnou

Na rozpuštěném másle osmažíme pokrájený pórek, řapík celeru a nastrouhanou mrkev. Až nám zelenina trochu změkne a zavoní, přidáme česnek a muškátový... více o Pórková polévka s cizrnou

10 minut
Krupicová kaše

Krupicová kaše

V litru plnotučného mléka rozmíchejte krupici se solí, směs přiveďte k varu a míchejte do zhoustnutí, asi 2 minuty. Odstavte a vmíchejte 2 lžíce másla... více o Krupicová kaše

80 minut
Domácí plněná roláda z mletého masa

Domácí plněná roláda z mletého masa

Cibuli nakrájíme na jemno, smícháme s mletým masem, solí, pepřem, strouhankou a vejci. Rozprostřeme na slabou vrstvu na alobal. Poklademe plátky sýra... více o Domácí plněná roláda z mletého masa

Lehký sirup z růží

Lehký sirup z růží

Růžové lístky opláchneme a vsypeme do hrnce. Zalejeme převařenou vodou (horkou nebo vychladlou), přidáme 3 lžičky kyseliny citronové, zamícháme a... více o Lehký sirup z růží

10 minut
(Ne)alkoholické Mojito / Koktejly

(Ne)alkoholické Mojito / Koktejly

Nejdříve si nakrájejte limetky. Jako první odkrojte jeden plátek na ozdobu. Zbytek nakrájejte na měsíčky a dužinu vykrojte. Sklenici naplňte alespoň z... více o (Ne)alkoholické Mojito / Koktejly

Domácí čokoládové pralinky

Domácí čokoládové pralinky

Hořkou čokoládu necháme rozehřát ve vodní lázni. Když je čokoláda rozehřátá, tak formičky vymažeme čokoládou (dáme ztuhnout do lednice), do ní dáme... více o Domácí čokoládové pralinky

Přírodní maso se žampionovým přelivem

Přírodní maso se žampionovým přelivem

Maso pokrájíme buď na plátky, které naklepeme a po stranách nakrojíme, aby se nám při smažení nezkroutily, nebo ho pokrájíme na kostky či nudličky.... více o Přírodní maso se žampionovým přelivem

120 minut
Maminčiny kuřecí závitky

Maminčiny kuřecí závitky

Nejprve si připravím "nádivku". Jsou jí obyčejná játra na cibulce. Tedy osmahnu cibulku, dokud nezesklovatí. Přidám jemně nakrájená drůbeží játra,... více o Maminčiny kuřecí závitky

15 minut
Česneková pomazánka s řeckým jogurtem

Česneková pomazánka s řeckým jogurtem

Tvrdý sýr nastrouháme na jemném struhadle do mísy společně s česnekem a dle požadované hustoty přidáme řecký jogurt (alespoň 10% tuku). Pokud budeme... více o Česneková pomazánka s řeckým jogurtem

"Párkrole" - párkové kremrole

"Párkrole" - párkové kremrole

Mouku s nastrouhaným sýrem a solí dáme do mísy, promícháme, doprostřed nadrobíme droždí, přidáme vejce a mléko. Přidáme pokrájený změklý tuk a ze... více o "Párkrole" - párkové kremrole

35 minut
Banánové muffinky

Banánové muffinky

Banány rozmačkáme vidličkou. Utřeme vejce s cukrem a tukem. Přidáme banány, pak mouku smíchanou s práškem do pečiva a kousky čokolády nebo oříšků.... více o Banánové muffinky

30 minut
Penne s čerstvým špenátem a kuřecím masem

Penne s čerstvým špenátem a kuřecím…

Maso nakrájíme na kostky, 3 stroužky česneku nakrájíme nadrobno a promícháme s masem a solí. Necháme chvilku odležet. Mezitím nakrájíme nadrobno... více o Penne s čerstvým špenátem a kuřecím masem

60 minut
Krkovička po cigánsku

Krkovička po cigánsku

Plátky masa osolíme, opepříme a posypeme mletou paprikou, pak ponecháme v chladu. Nakrájíme si najemno kyselou okurku, cibuli a anglickou slaninu,... více o Krkovička po cigánsku

30 minut
Houbová bramboračka

Houbová bramboračka

Na oleji zlehka osmahneme najemno nakrájenou cibulku a česnek, přisypeme majoránku, kmín a sůl. Přidáme pokrájené brambory (nechávám ve slupce), houby... více o Houbová bramboračka

60 minut
Guláš z hlívy ústřičné s bramboráčky

Guláš z hlívy ústřičné s bramboráčky

Hlívu očistíme, pokrájíme a propláchneme. Nakrájíme cibuli, na oleji zpěníme, přidáme gulášové koření, osolíme, promícháme, přidáme houby, zalijeme... více o Guláš z hlívy ústřičné s bramboráčky

20 minut
Měkké sušenky s čokoládou

Měkké sušenky s čokoládou

Troubu předehřejeme na 160°C. Máslo, cukr a sirup (med) smícháme, dokud nevznikne měkká a krémová směs. Vmícháme mouku, vanilkový extrakt a čokoládové... více o Měkké sušenky s čokoládou

Květák - nakládaný, sterilovaný

Květák - nakládaný, sterilovaný

Květák rozebereme na růžičky a dáme krátce (stačí 1-2 minuty) povařit do osolené vroucí vody s citronovou šťávou. Pak scedíme a květákem naplníme... více o Květák - nakládaný, sterilovaný

40 minut
Smažené čínské nudle s kuřecím masem a zeleninou

Smažené čínské nudle s kuřecím masem…

Nejdříve dáme uvvařit nudle do vroucí vody. Poté si na oleji osmažíme cibulku a přidáme na kostičky nakrájené kuř.maso a nakrájené žampiony. Lehce... více o Smažené čínské nudle s kuřecím masem a zeleninou

Domácí snickers

Domácí snickers

Z uvedených surovin zpracujeme těsto, které rozválíme na plech (cca 20x25 cm) a pečeme při 160° asi 40 minut. Necháme vychladnout. Krém: Do hrnce dáme... více o Domácí snickers

Kakaovo-kávový moučník

Kakaovo-kávový moučník

Jako první si uvaříme dobrou silnou černou kávu a necháme vychladnout. Do mísy prosejeme mouku, kakao, prášek do pečiva a sodu. Změklé máslo utřeme s... více o Kakaovo-kávový moučník

60 minut
Ragú z divočáka na švestkách

Ragú z divočáka na švestkách

V širokém kastrolu rozehřejte olej a maso na něm zprudka ze všech stran opečte. Vyjměte a v kastrolu opečte na kostičky pokrájené šalotky, mrkev a... více o Ragú z divočáka na švestkách

Zelný salát s jablkem a mrkví

Zelný salát s jablkem a mrkví

Zelí (bez košťálu) nakrájíme na jemné nudličky, dáme do mísy, posypeme lžící cukru a v prstech jemně promneme, aby pustilo šťávu. Mrkev oloupeme,... více o Zelný salát s jablkem a mrkví

Čokoládovo-tvarohový dort

Čokoládovo-tvarohový dort

Bílky s cukrem vyšleháme na pevný sníh. 50g čokolády rozehřejeme ve vodní lázni. Rozpuštěnou čokoládu vyšleháme se žloutky do pěny. Opatrně přimícháme... více o Čokoládovo-tvarohový dort

Pomazánka z uzeného masa

Pomazánka z uzeného masa

Sýr utřeme s majolkou, přidáme umleté uzené maso, nastrouhanou karotku a křen, přisolíme a zlehka promícháme.... více o Pomazánka z uzeného masa

Smažený tvarůžek v hermelínu

Smažený tvarůžek v hermelínu

Hermelín si rozpůlíme, lžičkou vydlabeme potřebnou část měkkého středu, do kterého vložíme tvarůžek, přiklopíme, přitiskneme a obalíme v klasickém... více o Smažený tvarůžek v hermelínu

Listové řezy s vanilkovo-nugátovým krémem

Listové řezy s vanilkovo-nugátovým…

Listové těsto si rozdělíme na polovinu. Každou vyválíme na obdélníkový plát,který přeneseme na plech. Každý plát propícháme vidličkou,aby nám nedělal... více o Listové řezy s vanilkovo-nugátovým krémem

30 minut
Jablečné koláčky z listového těsta

Jablečné koláčky z listového těsta

Z listového těsta vyválíme placku a nařežeme na čtverečky cca 5x5 cm. Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na čtvrtiny. V misce jablka... více o Jablečné koláčky z listového těsta

Přesňáky s mákem

Přesňáky s mákem

Brambory jemně nastrouháme a smícháme s moukou, krupicí, solí a vejcem. Těsto musí být poddajné aby se dobře válelo, ale nesmí se míchat dlouho, aby... více o Přesňáky s mákem

30 minut
Zeleninová polévka s klobásou

Zeleninová polévka s klobásou

Do vroucí vody (1 - 1,5 litru) nasypeme mraženou zeleninu. Povaříme asi tři minuty a okořeníme. Po pěti minutách přidáme rozkvrdlané vejce a sýr.... více o Zeleninová polévka s klobásou

30 minut
Salát z červené řepy s hruškou

Salát z červené řepy s hruškou

Červenou řepu očistíme, oškrábeme a nakrájíme na tenké hranolky (sirky), stejným způsobem nakrájíme hrušku, kterou jsme zbavili jádřince, případně dle... více o Salát z červené řepy s hruškou

Alenčin rychlý skládaný salát

Alenčin rychlý skládaný salát

Na mělký talíř rozložíme na větší kousky natrhaný hlávkový salát (efektní je, máme-li zelený i červený, popř. kadeřavý - ty pak střídáme), hezčí... více o Alenčin rychlý skládaný salát

40 minut
Bramborové pagáče

Bramborové pagáče

Těsto vypracovat, rozválet (není potřeba nechat kynout), tak asi na 1,5-2 cm. Nastrouhat na něj jednu třetinu Palmarínu a jednu bramboru. Poskládat a... více o Bramborové pagáče

30 minut
Polévka z vepřových kostí s haluškami

Polévka z vepřových kostí s haluškami

Z kostí a ostatních přísad uvaříme polévku, tak jak je každý zvyklý. Jako vložku do polévky ale použijeme klasické halušky (jako např. na brynzové... více o Polévka z vepřových kostí s haluškami

40 minut
Palačinky od Petra

Palačinky od Petra

Těsto připravíme běžným způsobem, můžeme vyšlehat ručním šlehačem. Po upečení plníme dle naší chuti. Velmi dobré jsou s tvarohovou náplní nebo s... více o Palačinky od Petra

Sterilovaná paprika v nálevu s olejem

Sterilovaná paprika v nálevu s olejem

Očištěnou papriku nakrájíme podélně na velké kusy (půlky, čtvrtky), naskládáme do sklenic a zalijeme uvařeným nálevem. Zavíčkujeme a sterilujeme 20... více o Sterilovaná paprika v nálevu s olejem

20 minut
Vločková pomazánka

Vločková pomazánka

Na másle zpěníme cibuli. Přidáme rozdrobené droždí a pražíme, dokud nezačne vonět. Pak přidáme vločky a ještě chvíli pražíme. Směs zalijeme mlékem a... více o Vločková pomazánka

40 minut
Pařížský dort - Harlekýn

Pařížský dort - Harlekýn

Ušleháme žloutky s cukrem, přidáme vodu, kakao a tuhý sníh ze 3 bílků. Nakonec vmícháme zlehka mouku. Vlijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané... více o Pařížský dort - Harlekýn

Vídeňská vařená bábovka

Vídeňská vařená bábovka

V hrnci smícháme mléko, cukr, máslo a kakao. Tuto směs necháme na mírném ohni a za stálého míchání vařečkou krátce povařit. Potom odstavíme z plotny a... více o Vídeňská vařená bábovka

Nakládaný balkánský sýr III.

Nakládaný balkánský sýr III.

V misce smícháme na kostičky nakrájený sýr, na kousky nakrájené olivy, utřený česnek a bylinky. Takto upravenou směs naplníme do sklenice od majloky a... více o Nakládaný balkánský sýr III.

Kotlíkový guláš II.

Kotlíkový guláš II.

Na sádle opražíme nadrobno nakrájenou cibuli do zlatova, přidáme mletou papriku a rajčatový protlak, chvíli orestujeme. Potom přidáme na kostky... více o Kotlíkový guláš II.

Mrkvový salát

Mrkvový salát

Mrkev omyjeme a nastrouháme na struhadle. Papriku nakrájíme na kostičky. Vše smícháme. Citronovou šťávu smícháme s cukrem a vodou. Vlejeme k mrkvi a... více o Mrkvový salát

15 minut
Šopský salát jinak

Šopský salát jinak

Všechno nakrájíme na kostičky a zamícháme majonézu. Dle chuti lze dosolit či dokořenit. Rychlé, jednoduché, chutné.... více o Šopský salát jinak

Zapékaná kapusta s rýží

Zapékaná kapusta s rýží

Očištěnou kapustu uvaříme téměř do měkka ve slané vodě. Potom ji drobně pokrájíme. Mezitím si uvaříme rýži. Na másle zpěníme pokrájenou cibulku a... více o Zapékaná kapusta s rýží

60 minut
Mramorová bábovka ze šlehačky

Mramorová bábovka ze šlehačky

Vejce vyšleháme s moučkovým cukrem, přidáme všechny ostatní suroviny kromě kakaa a dobře promícháme. Dvě třetiny těsta nalijeme do formy vymazané... více o Mramorová bábovka ze šlehačky

Plněné papriky II.

Plněné papriky II.

Mleté maso okořeníme, smícháme s předvařenou rýží a směsí naplníme papriky. Necháme odpočívat. Omáčka: Cibule nakrájíme na kolečka, česnek nakrájíme... více o Plněné papriky II.

Domácí tlačenka

Domácí tlačenka

Pro přípravu tlačenky uvaříme maso tak, aby zůstalo poněkud tužší, játra uvaříme doměkka, kůže a nožičky hodně doměkka. Maso vykostíme a necháme... více o Domácí tlačenka

Hovězí maso pěti vůní

Hovězí maso pěti vůní

Mandarinkovou kůru nakrájíme velmi drobounce a v míse smícháme se zázvorem, kmínem a pomerančovou šťávou. Maso nakrájíme na velmi tenké nudličky a... více o Hovězí maso pěti vůní

Nugátové řezy

Nugátové řezy

Ke změklému máslu přidáme cukr, žloutky a utřeme do pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který spolu s prosátou moukou a práškem do pečiva vmícháme do... více o Nugátové řezy

Doporučujeme

30 minut
Gnocchi s česnekem, špenátem a kuřecím masem

Gnocchi s česnekem, špenátem a…

30 minut
Jednoduchá brokolicová polévka

Jednoduchá brokolicová polévka

95 minut
Hovězí sekaná Wellington

Hovězí sekaná Wellington

Poslední sledované recepty

237
Batáty ve slanině
Batáty ve slanině
61
Polévka z jarních cibulek
Polévka z jarních cibulek
47
Batáty pečené v troubě
Batáty pečené v troubě
35
Čokoládová poleva na zmrzlinu, pudink apod.
Čokoládová poleva na…
31
Quiche s tuňákem a cibulí
Quiche s tuňákem a cibulí

Zajímavé články

Rychlovky z horkovzdušné fritézy: Tři jednoduché recepty, které vás budou bavit
Rychlovky z horkovzdušné fritézy: Tři jednoduché…
Karbanátky z mletého masa i bez něj. Tipy, jak připravit ty nejšťavnatější
Karbanátky z mletého masa i bez něj. Tipy, jak…
Pečené brambory podle princezny Diany: Díky geniálnímu triku byly dokonale křupavé
Pečené brambory podle princezny Diany: Díky…
Dnes je Mezinárodní den mužů! 24 tipů na dobroty, které můžete tomu svému připravit
Dnes je Mezinárodní den mužů! 24 tipů na dobroty,…
Řapíkatý celer je nejenom křupavá svačinka, po které zhubnete. Objevte jeho kouzlo!
Řapíkatý celer je nejenom křupavá svačinka, po…
AHA.cz Hezucký (56) děsí o rakvích: Polstrovaný, nebo dřevěný, to je jedno!

Hezucký (56) děsí o rakvích: Polstrovaný, nebo dřevěný, to je jedno!

Mimibazar Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Dáma.cz Moudra našich babiček fungují dodnes: Jak na šťastný vztah podle zralých žen?

Moudra našich babiček fungují dodnes: Jak na šťastný vztah podle zralých žen?

Blesk pro ženy Módní policie z premiéry filmu Na horách: Sexy Krejčíková, strašidlo Toulová i Pomeje s nebezpečným výstřihem

Módní policie z premiéry filmu Na horách: Sexy Krejčíková, strašidlo Toulová i Pomeje s nebezpečným výstřihem

Ženy.cz Učňák není ostuda! Mámy, dovolme dětem dělat to, co je baví

Učňák není ostuda! Mámy, dovolme dětem dělat to, co je baví

Blesk.cz Už zítra v Blesku Magazín s prvním TV programem na celé svátky! Recepty Josefa Maršálka na cukroví

Už zítra v Blesku Magazín s prvním TV programem na celé svátky! Recepty Josefa Maršálka na cukroví

SportRevue.cz FOTO: Pro šmíráky. 28 sexy (ex)sportovkyň, které můžete sledovat na Twitteru

FOTO: Pro šmíráky. 28 sexy (ex)sportovkyň, které můžete sledovat na Twitteru

Maminka.cz Mami, bolí mě v krku! Angína: Jak poznáte streptokoka a zda pomůžou vždy antibiotika.

Mami, bolí mě v krku! Angína: Jak poznáte streptokoka a zda pomůžou vždy antibiotika.

Blesk Horoskopy Nový díl Eroskopu: Které znamení »to« potřebuje právě teď? A kdo je nejsmyslnější?

Nový díl Eroskopu: Které znamení »to« potřebuje právě teď? A kdo je nejsmyslnější?

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak poznáme zralý ananas
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact