Ať už se chystáte péct vánočku, mazanec, koláče, cukroví, připravovat domácí marcipán nebo třeba pražené slané mandličky, budete potřebovat mandle bez slupky. Je proto dobré znát pár osvědčených fíglů, díky nimž se vám to povede oloupat je raz dva a mandle zůstanou krásně bílé.
Mandle nasypte do kastrolku nebo misky a zalijte je vroucí vodou tak, aby byly celé ponořené. Nechte je v ní máčet asi pět minut. Případně je můžete nechat asi minutu, maximálně dvě, ve vodě povařit. Pak je sceďte a prolijte studenou vodou, aby neztratily chuť, příliš nezměkly a zůstaly krásně bílé. Mandle nikdy nenechávejte v horké vodě dlouho, olej z nich by totiž vystoupil na povrch a zežloutly by.
Každou mandli pak jednu po druhé pouhým stisknutím mezi prsty vymáčkněte ze slupky, půjde to snadno. Slupka na spařených mandlích ale nesmí znovu zaschnout, jinak by se vám jí opět nepodařilo odstranit. Oloupané mandle rozložte na papírovou kuchnskou utěrku a nechte je uschnout.
Ochutnejte domácí granolu a kupovanou už chtít nebudete. Recept na ni najdete ZDE.
Na kousku másla nebo trošce oleje osmažíme na nudličky pokrájenou slaninu. Pokud je hodně prorostlá, budeme tuku potřebovat minimálně. Na osmaženou... více o Kapustová polévka se slaninou
Kuřecí skelety, krky a křídla omyjte, osušte, dejte do pekáče a asi 10 minut pečte v troubě při 220°C. Kořenovou zeleninu s pórkem nakrájejte nahrubo,... více o Drůbeží vývar s knedlíčky
BeBe sušenky naskládáme vedle sebe na dno vyššího pekáčku nebo plastové dózy (misky), které jsme vyložili fólií. BeBe použijeme dle chuti, světlé či... více o Nepečené BeBe řezy
Mandle se slupkou nasypeme do vroucí vody a minutku povaříme. Nevaříme příliš dlouho, aby nebyly "gumové". Pak je scedíme a ihned, ještě teplé, je... více o Mandle v pánvi pražené
Mladou neloupanou cuketu nastrouháme na hrubém struhadle do mísy. Přidáme jemně nastrouhaný česnek, drobně pokrájené uzené maso, vejce, majoránku,... více o Cukeťáčky s uzeným masem (bramboráky z cukety)
Jednoduchost tohoto salátu spočívá už v samotném krájení. Vejce nakrájejte na kostky a každou zeleninu nasekejte trošku jinak, abyste získali... více o Lehký vajíčkový salát s jogurtem
Předehřejeme si troubu na 190 stupňů. Do velké misky dáme mouku, sůl, prášek do pečiva a promícháme. V menší misce si pečlivě rozmixujeme máslo, cukr,... více o Čokoládové sušenky (Chocolate Chip Cookies)
Očistíme si zeleninu a nakrájíme na kolečka pórek, mrkev a petržel. Cibuli nakrájíme na jemno. Do hrnce si necháme rozpustit máslo a olej. Poté hned... více o Hráškovo pórkový krém
Na pánvi si zahřejte olej a přidejte cibuli, česnek, mrkev a celer, za stálého míchání (6 minut) počkejte, dokud zelenina nezměkne. Přilijte víno a... více o Kuřecí zapečené s rajčaty a mozzarellou
Maso pokrájíme na menší kostky, osolíme, okmínujeme a dáme ho do zapékací mísy k pokrájené cibuli a nasekanému česneku. Promícháme, zaklopíme a pečeme... více o Klouzáky s masem (chlupaté knedlíky) a kysaným zelím
Cibuli oloupeme a nasekáme na drobné kostičky. Kuřecí maso podle potřeby očistíme a nakrájíme na nudličky. Na oleji lehce osmahneme cibuli dozlatova a... více o Těstoviny se smetanovo-sýrovou omáčkou a kuřecím masem
Panenky potřete částí oleje a nechte odležet v pokojové teplotě. Na másle orestujte šalotky, přidejte k nim med, cukr, citronovou šťávu, zalijte 1 dl... více o Panenka se šalotkou
Oddělte vejce na bílky a žloutky. Ve šlehači rozšlehejte bílky a 25 g cukru do ztuhnutí. V jiné misce rozšlehejte žloutky a zbytek cukru (25 g).... více o Jednoduché tiramisu
Smíchejte ocet s mlékem a nechte "kysnout" asi 5 minut. Do mísy dejte mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl a dobře smíchejte. Přidejte... více o Nadýchané americké lívance
Smíchejte mouku, cukr a sůl. V nádobě se ve směsi udělejte důlek, kam se rozdrobí kvasnice a nalije se zde část mléka, stačí trochu. Z toho, co jsme... více o Tvarohové kynuté buchty
Houby namočíme do hrnku studené vody a necháme je nabobtnat. Porce očištěného králíka osolíme a opepříme, necháme asi hodinu ležet, pak je na oleji... více o Králík s hříbkovou omáčkou a jalovcem
Troubu rozehřejte na 180 °C i s pekáčem, položeným na druhé příčce odspodu. Maso nařízněte u kostí do hloubky asi 3 cm, případnou tukovou vrstvičku na... více o Jehněčí kotletky & karotky na balzamiku
Krupy přes noc namočíme do studené vody, poté uvaříme doměkka v osolené vodě, scedíme. Cibuli nakrájíme a osmažíme na sádle, přidáme scezené zelí,... více o Zapečené brambory s kroupovým zelím a uzeným masem
Rozehřejte ve velkém hrnci olej a osmažte na něm chilli papričky. Vyjměte je a v oleji orestujte nakrájené šalotky, česnek a petržel. Přidejte... více o Severoafrická cizrnová polévka
Čočku namočíme do studené vody na 2 hodiny nabobtnat, pak společně s oloupanou mrkví uvaříme v osolené vodě s tymiánem a rozmarýnem doměkka (mrkev... více o Čočka netradičně
Na trošce oleje osmažíme drobně pokrájenou cibuli dozlatova, pak k ní přidáme slaninu a také orestujeme. Přidáme zelí, cukr, sůl a pepř dle chuti,... více o Lasagne se slaninou a kyselým zelím
Prvně prosejeme mouku s cukrem do mísy, do které poté přidáme máslo a zaděláme na těsto. Přidáme žloutek a podle potřeby trochu vody, ale pozor, ať... více o Lemon Pie / Citronový koláč
Oloupaná jablka nastrouháme, přidáme vše ostatní, pokud se nám zdá těsto husté můžeme zředit troškou mléka. Přilijeme na vymazaný a vysypaný malý... více o Perník s jablky 2
Pokud nemáme mandle loupané, tak si je v kastrolku s vařící vodou necháme chvilku spařit, pak scedíme a ještě teplé je vyloupeme. Nevaříme je dlouho,... více o Mandle pražené v troubě
Meruňky omyjeme, rozpůlíme, zasypeme cukrem a dáme vařit do hrnce na cca 30 - 45 minut. Během varu přidáme jadýrka. Ke konci je vyndáme a ponorným... více o Meruňková marmeláda
**Těsto:** Ušlehat zvlášť sníh z bílků a zvlášť žloutky s cukrem. Do žloutků přidat horkou vodu a olej. Po zhoustnutí přidat směs mouky, prášek do... více o Řezy s vaječným likérem
Na trošce oleje osmahneme zlehka cibulku. Když mírně zezlátne, zalijeme vodou a osolíme. Když se začne voda vařit, přisypeme kuskus, v kterém jsme... více o Můj vlastní kuskus
Smícháme žloutky a ostatní ingredience, poté promícháme s ušlehaným sněhem. Vylijeme na vymazaný a vysypaný středně velký plech a pečeme při 170 °C do... více o Aprílové řezy se zakysanou smetanou
Rybičky zbavím kostiček, přidám máslo, sůl, pepř a citronovou šťávu. Všechno vyšlehám do pěny. Pak přidám cibuli velmi drobně nakrájenou a nastrouhané... více o Rybičková pomazánka II.
Máslo rozehřejeme v hrnečku na mírném ohni a 3 lžíce vlejeme do pekáčku ve kterém budeme pokrm zapékat, abychom ho vymastili. Do hrnečku přidáme k... více o Jablková žemlovka se sněhem
Z mléka, vejce, mouky, soli a cukru ušleháme těsto na palačinky a na pánvi je opečeme do zlatova. Pomažeme je nutellou, stočíme a ozdobíme pařížskou... více o Palačinky s nutellou a čoko šlehačkou
Žloutek utřeme nebo ušleháme s hrstkou moučkového cukru. Ušleháme smetany, do ušlehané smetany přidáme měkké tvarohy (vaničky), nastrouháme čokolády... více o Tiramisu s banánem
Nakrájíme cibuli na kostičky. Papriku rozpůlíme a nasekáme na přibližně centimetrové kousky. Vlijeme olej na pánev. Do rozžhaveného oleje vhodíme... více o Chilli con carne IV.
Zpracujeme těsto a necháme odležet v lednici 2-3 hodiny. Potom plníme ovocem. S těstem se velice dobře pracuje a je voňavé. Vaříme asi 6-7 minut. Jak... více o Tvarohové knedlíky s jakýmkoliv ovocem II.
Smícháme mouku, cukr a rozpuštěné máslo a vymícháme jemnou drobenku. Odebereme asi tak 2 hrnky stranou. Do zbytku vmícháme žloutky, mléko, prášek do... více o Étonnant jablkový koláč
Maso nakrájíme na malé kostičky, utřeme česnek a smícháme s ostatními surovinami - směs musí být hodně pikantní, proto se nebojíme přidat koření.... více o Těstovinový salát s masem
Změklé máslo (ale ne zahřáté, těsto by bylo tuhé), citrónovou kůru a studené mléko vmícháme do mouky, ale nehněteme. Těsto necháme v chladu asi 20... více o Třešňový koláč
Vejce vyšleháme s cukrem do husté pěny za postupného zašlehávání horké vody. Pak přidáme hladkou mouku s práškem do pečiva a kokosem. Těsto vylejeme... více o Kokosová roláda jednoduše
Patizony oloupeme, zbavíme zdřevnatělých částí a semen (u mladých plodů tato práce odpadá), nakrájíme na plátky, osolíme a necháme "vypotit". Do... více o Patizony zapečené s hermelínem
Dobře omyté brambory nakrájíme i se slupkou na tenká kolečka. Slaninu rozškvaříme a opražíme na ní na kolečka nakrájenou cibuli. Do vymaštěného... více o Zámecké brambory
Také Vám na zahradě padají jablka a už nevíte co s nimi? Zkuste tento jednoduchý koláč. Nejprve si uvařte povidla: vykrájejte spoustu jablek, rozvařte... více o Jednoduchý koláč s jablkovými povidly a tvarohem
Mleté maso se smíchá s vegetou a tekutou šlehačkou, pořádně se promíchá a nechá se nejméně 24 hodin odležet v chladu. Z tohoto "těsta" se udělají... více o Šlehačková sekaná
Na vále vypracujeme těsto a rozdělíne na polovinu. Vyválíme plát (já raději postupně vtláčím na plech), přeneseme na vymazaný plech. Pokryjeme náplní,... více o Jablkový koláč od Alice
Maso naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme po obou stranách hořčicí. Obalíme v jemně nastrouhaném sýru, vejci rozšlehaném s mlékem a ve strouhance.... více o Gurmánské smažené řízky
Pohanku přelijeme vroucí vodou, po chvíli přecedíme a necháme hodně okapat. V suchém kastrolu pohanku krátce opražíme, zalijeme polovinou vody a... více o Pohanková dobrota (2 porce)
Kroupy propláchneme a ve větším množství vody vaříme doměkka. Cibuli nadrobno pokrájíme a osmahneme, přidáme hrubě posekaný česnek, předem namočené... více o Vánoční jihočeský kuba
Na másle opečeme játra a vyjmeme. Opečeme osolené kuřecí čtvrtky, kostky slaniny, přidáme koření, přilijeme brusinkový kompot a pečeme pod poklicí ... více o Kuřecí čtvrtky po pražsku
Mouku, cukr a máslo mícháme tak dlouho, až vznikne "drobení". Z celého množství oddělíme 2-3 hrstky. Do zbytku přidáme prášek do pečiva, vejce a mléko... více o Hrníčková buchta
Suroviny svaříme na hladkou omáčku, buřty nebo točený salám nakrájíme na kostky, cibuli na kolečka. Do sklenice prokládáme buřty, omáčku, cibuli.... více o Mňam buřty
Maso opereme, osušíme ubrouskem a nakrojíme kapsu. Opereme bazalku, jemně ji osušíme. Otrháme lístky a rozdělíme je na dvě části. Jednu polovinu jemně... více o Kuřecí prsa plněná bylinkovým sýrem