• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak oloupat mandle

Jak oloupat mandle

Jak oloupat mandle

Ať už se chystáte péct vánočku, mazanec, koláče, cukroví, připravovat domácí marcipán nebo třeba pražené slané mandličky, budete potřebovat mandle bez slupky. Je proto dobré znát pár osvědčených fíglů, díky nimž se vám to povede oloupat je raz dva a mandle zůstanou krásně bílé.

Mandle nasypte do kastrolku nebo misky a zalijte je vroucí vodou tak, aby byly celé ponořené. Nechte je v ní máčet asi pět minut. Případně je můžete nechat asi minutu, maximálně dvě, ve vodě povařit. Pak je sceďte a prolijte studenou vodou, aby neztratily chuť, příliš nezměkly a zůstaly krásně bílé. Mandle nikdy nenechávejte v horké vodě dlouho, olej z nich by totiž vystoupil na povrch a zežloutly by.

Každou mandli pak jednu po druhé pouhým stisknutím mezi prsty vymáčkněte ze slupky, půjde to snadno. Slupka na spařených mandlích ale nesmí znovu zaschnout, jinak by se vám jí opět nepodařilo odstranit. Oloupané mandle rozložte na papírovou kuchnskou utěrku a nechte je uschnout.

Ochutnejte domácí granolu a kupovanou už chtít nebudete. Recept na ni najdete ZDE.

Mohlo by vám zachutnat

40 minut
Makovec

Makovec

Z ingrediencí umícháme těsto. Na plech vložíme pečící papír. Těsto vlijeme na plech s pečícím papírem a stěrkou rovnoměrně rozetřeme. Vložíme do... více o Makovec

360 minut
Kachna pomalu pečená

Kachna pomalu pečená

Kachnu očistěte a omyjte zevnitř i zvenku pod tekoucí studenou vodou, nechte ji okapat a osušte papírovou utěrkou. Můžete také odříznout krk, konce... více o Kachna pomalu pečená

40 minut
Mandle v pánvi pražené

Mandle v pánvi pražené

Mandle se slupkou nasypeme do vroucí vody a minutku povaříme. Nevaříme příliš dlouho, aby nebyly "gumové". Pak je scedíme a ihned, ještě teplé, je... více o Mandle v pánvi pražené

3 minut
Smothie-Kiwi a banán

Smothie-Kiwi a banán

Oloupeme si kiwi a nakrájíme ho na kostičky.Banán také oloupeme a nakrájíme ho (nemusí být na malé kousky).Přidáme 2 čajové lžíce medu.Všechno dáme do... více o Smothie-Kiwi a banán

40 minut
Jednoduché zeleninové lečo s fazolemi

Jednoduché zeleninové lečo s fazolemi

Cibuli pokrájíme nahrubo a osmažíme dosklovata na oleji. Pak přidáme očištěnou pokrájenou papriku, kterou také osmažíme, aby nám zesládla a poté ji... více o Jednoduché zeleninové lečo s fazolemi

30 minut
Broskvovo-meruňková marmeláda

Broskvovo-meruňková marmeláda

Čisté vypeckované meruňky pokrájíme a dáme do hrnce. Oloupané vypeckované broskve také pokrájíme a přidáme k meruňkám. Zvolna zahříváme a až nám ovoce... více o Broskvovo-meruňková marmeláda

20 minut
Kuře „65“

Kuře „65“

Kuře nakrájejte na kousky velikosti sousta. Jogurt smíchejte se vším kořením, rýžovou moukou, zázvorem a česnekem. Pokud není jogurt moc kyselý,... více o Kuře „65“

30 minut
Králičí hřbet v hořčičné omáčce

Králičí hřbet v hořčičné omáčce

Šalotky nakrájejte na proužky, česnek na tenké plátky. Hřbet ze všech stran osolte a opepřete. Pak jej poprašte hladkou moukou a zprudka zatáhněte na... více o Králičí hřbet v hořčičné omáčce

90 minut
Svíčková na smetaně podle Richarda Nováka

Svíčková na smetaně podle Richarda…

Základem skvělé svíčkové omáčky je čerstvá zelenina, kterou použijeme ve značném množství, protože nám svíčkovou omáčku zároveň zahustí, chuť zůstane... více o Svíčková na smetaně podle Richarda Nováka

Listové šátečky se zelím (zelnou směsí)

Listové šátečky se zelím (zelnou…

Zelná směs: na malém množství oleje osmažíme drobně pokrájenou cibuli dosklovata, k té přisypeme pokrájenou slaninu a dále smažíme. Když je i slanina... více o Listové šátečky se zelím (zelnou směsí)

35 minut
Kuřecí prsa po asijsku

Kuřecí prsa po asijsku

Kuře očistěte. Nastrouhaný zázvor smíchejte s utřeným česnekem a 1 lžící sójové omáčky. Směsí potřete kuřecí řízky a na rozpáleném oleji je z obou... více o Kuřecí prsa po asijsku

Kořeněné šátečky se šunkou a sýrem

Kořeněné šátečky se šunkou a sýrem

Změklý tuk přidáme s tvarohem do mísy s moukou a vypracujeme hladké, nelepivé těsto, které necháme asi hodinu odpočinout v chladnu. Množství mouky... více o Kořeněné šátečky se šunkou a sýrem

15 minut
Nepečené ovesné placičky s arašídovým máslem

Nepečené ovesné placičky s arašídovým…

Ovesné vločky rozmixujeme v mixéru na mouku nebo co nejmenší kousíčky. Přidáme máslo, datle/rozinky a mixujeme další minutu. Jako poslední přidáme... více o Nepečené ovesné placičky s arašídovým máslem

"Mrkváky" - kynuté buchty s mrkví

"Mrkváky" - kynuté buchty s mrkví

Mouku dáme do mísy, přidáme sůl, cukry a kůru, promícháme, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí a zalijeme polovinou mléka. Trochu... více o "Mrkváky" - kynuté buchty s mrkví

30 minut
Zapečené brambory s brokolicí a modrým sýrem

Zapečené brambory s brokolicí a…

Brambory oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Zapékací misky vymažte olivovým olejem, vyskládejte bramborami, osolte a opepřete. Přidejte malé... více o Zapečené brambory s brokolicí a modrým sýrem

60 minut
Bramborovo-květákové placičky

Bramborovo-květákové placičky

Brambory a květák uvaříme v osolené vodě. Přecedíme a necháme vychladnout. Poté rozmačkáme, přidáme postupně všechny uvedené ingredience kromě slaniny... více o Bramborovo-květákové placičky

30 minut
Skořicová buchta

Skořicová buchta

Vejce a cukr smícháme a mícháme tak dlouho, dokud se v těstě nezačnou tvořit bubliny. Postupně přidámme trochu mouky, trochu mléko a trochu másla,... více o Skořicová buchta

35 minut
Dýňová polévka s bramborem a dýňovými krutony

Dýňová polévka s bramborem a dýňovými…

Na másle nebo oleji necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, pak přidáme nakrájenou nebo nastrouhanou dýni, kterou také orestujeme. Dýni osolíme,... více o Dýňová polévka s bramborem a dýňovými krutony

Srdce na paprice

Srdce na paprice

Očištěná srdce dáme uvařit doměkka společně s bujonem, nejlépe v tlakovém hrnci(20minut), výrazně nám to ušetří čas. Po uvaření je pokrájíme na slabé... více o Srdce na paprice

90 minut
Italská rybí polévka „caciucco“

Italská rybí polévka „caciucco“

Očištěné a vykuchané ryby nakrájejte na kousky a nechte stranou v chladu. Odkrojky a kosti uchovejte. Krevety vyloupejte a odstraňte střívko, skořápky... více o Italská rybí polévka „caciucco“

Lasagne se slaninou a kyselým zelím

Lasagne se slaninou a kyselým zelím

Na trošce oleje osmažíme drobně pokrájenou cibuli dozlatova, pak k ní přidáme slaninu a také orestujeme. Přidáme zelí, cukr, sůl a pepř dle chuti,... více o Lasagne se slaninou a kyselým zelím

30 minut
Dušená mrkev s džusem, bez jíšky

Dušená mrkev s džusem, bez jíšky

Mrkev nakrájejte na malé kostičky. Rozehřejte máslo, mrkev na něm poduste cca 5 minut bez vody - pouští šťávu, takže když budete míchat, nemůže se... více o Dušená mrkev s džusem, bez jíšky

Lilkové lodičky

Lilkové lodičky

*Množství pro dvě osoby. Lilek rozpůlíme-podélně a vydlabeme dužinu. Lilek uvnitř posolíme, dužinu také a necháme vypotit. Pak vysušíme ubrouskem nebo... více o Lilkové lodičky

Mřížková tvarohová buchta

Mřížková tvarohová buchta

Ručně zpracovat ingredience na těsto a rozdělit na větší a menší (na mřížky) díl. Větší díl vyválím a dám na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech.... více o Mřížková tvarohová buchta

Bramborové pyré s brokolicí

Bramborové pyré s brokolicí

Kostky brambor a šalotky povaříme v osolené vodě. Po 8 minutách doplníme růžičky brokolice a dovaříme. Vývar slijeme, přidáme máslo, necháme lehce... více o Bramborové pyré s brokolicí

Domací houstičky

Domací houstičky

Připravíme si kvásek, který necháme na teple vzejít. Do velké misky dáme celou mouku, sádlo a sůl a na konec kvásek. Zalijeme vlažnou vodou a uděláme... více o Domací houstičky

Jablková buchta II

Jablková buchta II

Vejce s cukrem utřeme a přidáme mouku, prášek do pečiva, kakao, skořici a olej. Přidáme ještě rozinky, ořechy a nakrájená jablka. Dáme na vymazaný a... více o Jablková buchta II

120 minut
Roštěná mé babičky

Roštěná mé babičky

Zapneme troubu na 250°C. Maso naklepeme, osolíme a opepříme. Na plotýnce v železném pekáči nalijeme olej a zprudka opečeme maso. Vyndáme, nakrájíme... více o Roštěná mé babičky

Játrová paštika IV.

Játrová paštika IV.

Bůček uvaříme v min. množství vody, do které přidáme jednu cibuli, 3 stroužky česneku, kmín, trošku koření na paštiku. Připravíme si plechovou vaničku... více o Játrová paštika IV.

15 minut
Kroužky z nivy

Kroužky z nivy

Nivu nastrouhat, můžeme nastrouhat i máslo (když je z lednice) a přidáme mouku. To vše zpracujeme na těsto. Potom rozválíme plát asi tak 0,5 cm silný... více o Kroužky z nivy

Celozrnný chléb z domácí pekárny

Celozrnný chléb z domácí pekárny

V pekárně Siesta program Sprint. Slunečnice, ovesné vločky a dýně předem nasucho opražit na pánvi. Na začátku hnětení pomůžu pekárně těsto promíchat... více o Celozrnný chléb z domácí pekárny

Květákový nákyp se šunkou

Květákový nákyp se šunkou

Očištěný květák vložíme do vařící osolené vody, změklý necháme okapat, rozebereme na drobné růžičky a košťál nakrájíme na drobné nudličky. Nákyp lze... více o Květákový nákyp se šunkou

Česneková polévka IV.

Česneková polévka IV.

Brambory oloupeme, nakrájíme na malé kostky, dáme vařit s 1 l vody a kostkou masoxu. Až změknou, přidáme rozdrcený česnek, sůl, pepř, olej, rozšlehané... více o Česneková polévka IV.

Mexická polévka z naší hospody

Mexická polévka z naší hospody

Do hrnce dáme olej, pokrájenou cibuli a mleté maso, přidáme chilli (podle chuti), rajský protlak, pepř a sůl. Podlijeme trošku vodou a necháme dusit.... více o Mexická polévka z naší hospody

Óbr dort - číslice

Óbr dort - číslice

Postup stejný jako zde uvedené Žravé řezy, Kiwi řezy atd. Tj: žloutky ušleháme s cukrem, postupně přidáváme vodu, pak mouku s práškem, nakonec pevně... více o Óbr dort - číslice

20 minut
Vločková pomazánka

Vločková pomazánka

Na másle zpěníme cibuli. Přidáme rozdrobené droždí a pražíme, dokud nezačne vonět. Pak přidáme vločky a ještě chvíli pražíme. Směs zalijeme mlékem a... více o Vločková pomazánka

Krůtí prso jedna báseň

Krůtí prso jedna báseň

Krůtí prso osolíme, opepříme, prošpikujeme česnekem a zabalíme do anglické slaniny, spíchneme párátky. Do pekáče dáme kousky másla, rozložíme zeleninu... více o Krůtí prso jedna báseň

20 minut
Salsa guacamole

Salsa guacamole

Dobře uzrálé avokádo oloupeme, vyjmeme pecku a rozetřeme vidličkou. Rajče nakrájíme nadrobno, přidáme nakrájenou cibuli nebo šalotku, 1 lžičku... více o Salsa guacamole

45 minut
Bábovka tvarohovo-kokosová

Bábovka tvarohovo-kokosová

Žloutky třeme s tukem a cukrem do pěny. Přidáme tvaroh, rozinky, kokos, ořechy, dětskou krupičku, prášek do pečiva. Nakonec lehce! zamícháme z bílků... více o Bábovka tvarohovo-kokosová

Kanadský králík

Kanadský králík

Máslo necháme rozpustit a všechny ostatní suroviny přidáme a chvíli zahříváme. Nakonec nalejeme do pekáče na králíka a dbáme na to, aby všechny kousky... více o Kanadský králík

Osvěžující jogurtový koláč

Osvěžující jogurtový koláč

Cukr důkladně utřeme s vejcem, přidáme máslo a šleháme do pěny. Přimícháme jogurty, prosátou mouku a kypřící prášek. Těsto rozetřeme na máslem... více o Osvěžující jogurtový koláč

Punčové řezy - jako z cukrárny :-)

Punčové řezy - jako z cukrárny :-)

Vejce a cukr ušleháme do pěny, pak postupně zašleháváme nastřídačku mouku s pr. do peč., rozpuštěnou heru a šlehačku, těsto rozdělíme na 3 díly. Do... více o Punčové řezy - jako z cukrárny :-)

Nivová omáčka ke grilovanému masu

Nivová omáčka ke grilovanému masu

Do zakysané smetany rozstrouháme neo rozdrobíme nivu, utřeme česnek, ochutíme vegetou a přidáme podle chuti čerstvé nebo sušené bylinky. Podáváme ke... více o Nivová omáčka ke grilovanému masu

Palačinky Hana a Hana

Palačinky Hana a Hana

Ušleháme těsto, má být husté asi jako ještě teplý pudink. Jsou to vynikající a jednoduché palačinky.... více o Palačinky Hana a Hana

Tagliatelle se špenátem a houbovou omáčkou

Tagliatelle se špenátem a houbovou…

Nakrájíme houby, prolisujeme česnek a osmažíme na pánvi, dokud nám houby nezměknou. Zatímco smažíme, uvaříme si v hrnci vodu a uvaříme těstoviny. Když... více o Tagliatelle se špenátem a houbovou omáčkou

Lasagne s rajčaty

Lasagne s rajčaty

Lasagne uvaříme podle návodu. Hotové scedíme a důkladně propláchneme studenou vodou. Cibuli nakrájíme a osmažíme na oleji. Přidáme mleté maso, sůl,... více o Lasagne s rajčaty

Maso na houbách babičky Aničky

Maso na houbách babičky Aničky

Maso osolíme, okmínujeme a dáme na plech, posypeme cibulí a předem namočenými houbami, přikryjeme a dáme přes noc uležet. Před vložením do trouby... více o Maso na houbách babičky Aničky

40 minut
Plněný vepřový řízek

Plněný vepřový řízek

Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme, na jednu půlku položíme plátek šunky a kolečko syrečku. Maso v půli přehneme, okraje přiklepneme a řízek obalíme... více o Plněný vepřový řízek

15 minut
Rybí pomazánka s avokádem

Rybí pomazánka s avokádem

Avokádo oloupeme a rozmačkáme, přidáme tvaroh, sardinky a společně vyšleháme nebo vymícháme. Ochutíme solí a citronovu šťávou, vmícháme krájenou... více o Rybí pomazánka s avokádem

60 minut
Kuřecí roláda se špenátem

Kuřecí roláda se špenátem

Kuře zbavíme kůže a vykostíme. Plát zlehka naklepeme, osolíme a opepříme. Ze špenátu odkrojíme stonky, spaříme a necháme okapat. Na plát masa... více o Kuřecí roláda se špenátem

Doporučujeme

35 minut
Restované žampiony s bramborami a kadeřávkem

Restované žampiony s bramborami a…

20 minut
Asijské nudle s restovanou zeleninou

Asijské nudle s restovanou zeleninou

30 minut
Jednoduchá brokolicová polévka

Jednoduchá brokolicová polévka

Poslední sledované recepty

96
Česnekové kotlety na špeku
Česnekové kotlety na…
78
Cibulové bhaji
Cibulové bhaji
38
Rarášci z tarhoni
Rarášci z tarhoni
26
Jahodové mojito
Jahodové mojito
21
Vepřové výpečky s bramboráčky a špenátem s bešamelem
Vepřové výpečky s…

Zajímavé články

Pečené brambory podle princezny Diany: Díky geniálnímu triku byly dokonale křupavé
Pečené brambory podle princezny Diany: Díky…
Dnes je Mezinárodní den mužů! 24 tipů na dobroty, které můžete tomu svému připravit
Dnes je Mezinárodní den mužů! 24 tipů na dobroty,…
Řapíkatý celer je nejenom křupavá svačinka, po které zhubnete. Objevte jeho kouzlo!
Řapíkatý celer je nejenom křupavá svačinka, po…
Jak poznat zralé avokádo? 5 užitečných rad a triky, díky kterým rychle změkne
Jak poznat zralé avokádo? 5 užitečných rad a…
Recepty, které přežily pád komunismu aneb Co se jedlo za „totáče“ a milujeme to i dnes?
Recepty, které přežily pád komunismu aneb Co se…
AHA.cz Děsivý pád Denisy Pfauserové! Řeší se vážné poranění páteře

Děsivý pád Denisy Pfauserové! Řeší se vážné poranění páteře

Mimibazar Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Dáma.cz Tyto kozačky ovládnou podzim: Zvolíte rebelský styl, eleganci, nebo pohodlí?

Tyto kozačky ovládnou podzim: Zvolíte rebelský styl, eleganci, nebo pohodlí?

Blesk pro ženy Z šílené přehlídky kostýmů na Miss Universe přecházel zrak: Srí Lanka přišla v konvici, Česko nasadilo parohy

Z šílené přehlídky kostýmů na Miss Universe přecházel zrak: Srí Lanka přišla v konvici, Česko nasadilo parohy

Ženy.cz Učňák není ostuda! Mámy, dovolme dětem dělat to, co je baví

Učňák není ostuda! Mámy, dovolme dětem dělat to, co je baví

Blesk.cz Dohra Naked Attraction s uragánem Janou: Plácání po zadku a libůstky šedesátníků

Dohra Naked Attraction s uragánem Janou: Plácání po zadku a libůstky šedesátníků

SportRevue.cz FOTO: Holky k pomilování. 44 nejhezčích (ex)partnerek (ex)hokejistů z NHL

FOTO: Holky k pomilování. 44 nejhezčích (ex)partnerek (ex)hokejistů z NHL

Maminka.cz Mami, bolí mě v krku! Angína: Jak poznáte streptokoka a zda pomůžou vždy antibiotika.

Mami, bolí mě v krku! Angína: Jak poznáte streptokoka a zda pomůžou vždy antibiotika.

Blesk Horoskopy Nový díl Eroskopu: Které znamení »to« potřebuje právě teď? A kdo je nejsmyslnější?

Nový díl Eroskopu: Které znamení »to« potřebuje právě teď? A kdo je nejsmyslnější?

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak oloupat mandle
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact