• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak oloupat mandle

Jak oloupat mandle

Jak oloupat mandle

Ať už se chystáte péct vánočku, mazanec, koláče, cukroví, připravovat domácí marcipán nebo třeba pražené slané mandličky, budete potřebovat mandle bez slupky. Je proto dobré znát pár osvědčených fíglů, díky nimž se vám to povede oloupat je raz dva a mandle zůstanou krásně bílé.

Mandle nasypte do kastrolku nebo misky a zalijte je vroucí vodou tak, aby byly celé ponořené. Nechte je v ní máčet asi pět minut. Případně je můžete nechat asi minutu, maximálně dvě, ve vodě povařit. Pak je sceďte a prolijte studenou vodou, aby neztratily chuť, příliš nezměkly a zůstaly krásně bílé. Mandle nikdy nenechávejte v horké vodě dlouho, olej z nich by totiž vystoupil na povrch a zežloutly by.

Každou mandli pak jednu po druhé pouhým stisknutím mezi prsty vymáčkněte ze slupky, půjde to snadno. Slupka na spařených mandlích ale nesmí znovu zaschnout, jinak by se vám jí opět nepodařilo odstranit. Oloupané mandle rozložte na papírovou kuchnskou utěrku a nechte je uschnout.

Ochutnejte domácí granolu a kupovanou už chtít nebudete. Recept na ni najdete ZDE.

Mohlo by vám zachutnat

20 minut
Špagety s cuketou a olivami

Špagety s cuketou a olivami

Dejte vařit těstoviny do osolené vody. Cukety prokrojte a vydlabejte z nich semínka. Naškrábejte je škrabkou na zeleninu julienne nebo nakrájejte na... více o Špagety s cuketou a olivami

10 minut
Mrkvové smoothie s jogurtem

Mrkvové smoothie s jogurtem

Smoothie jsou mimořádně snadné na přípravu, všechno totiž stačí jen omýt a rozmixovat, případně odšťavnit. Na začátek si tedy očistíme mrkev a s... více o Mrkvové smoothie s jogurtem

80 minut
Italské uzly ala focaccia "fokáča"

Italské uzly ala focaccia "fokáča"

Polohrubou mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, které posypeme cukrem, přilijeme trochu vlažné vody, mírně... více o Italské uzly ala focaccia "fokáča"

75 minut
Kynutý koláč s tvarohem

Kynutý koláč s tvarohem

Polovinu mléka mírně ohřejte a rozmíchejte v něm vanilkový cukr a rozdrobené droždí. Na teplém místě nechte vzejít kvásek. Do mísy prosejte obě mouky.... více o Kynutý koláč s tvarohem

20 minut
Fazole z konzervy

Fazole z konzervy

V hrnci osmahneme cibulku, a přidáme fazole v rajčatové omáčce z konzervy. Okořeníme např. chiili vločkami, granulovaným česnekem, osolíme. Přidáme... více o Fazole z konzervy

25 minut
Belgické vafle

Belgické vafle

Mouku prosejte s cukrem, práškem do pečiva a špetkou soli. Vejce vyšlehejte do pěny a zašlehejte máslo. Střídavě s mlékem zapracujte suchou směs.... více o Belgické vafle

Rajčatový salát s balkánským sýrem

Rajčatový salát s balkánským sýrem

Omytá vychladlá rajčata pokrájíme na menší kousky a dáme do mísy. Přidáme nastrouhaný česnek (1 - 2 stroužky), na menší kousky nesekanou nebo... více o Rajčatový salát s balkánským sýrem

Panna cotta s ostružinovou omáčkou

Panna cotta s ostružinovou omáčkou

Panna cotta: mléko + vanilka = svařit, mezitím si necháme želatinu nabobtnat, smetanu + cukr + sůl = vyšlehat. Až bude mléko svařené, necháme trochu... více o Panna cotta s ostružinovou omáčkou

Šunkovo-sýrové karbanátky

Šunkovo-sýrové karbanátky

Šunku se sýrem nastrouháme na hrubém struhadle do mísy (nebo pomeleme). Ochutíme solí (opatrně, sýr i šunka je slaný), pepřem, muškátovým květem,... více o Šunkovo-sýrové karbanátky

35 minut
Kuřecí prsa po asijsku

Kuřecí prsa po asijsku

Kuře očistěte. Nastrouhaný zázvor smíchejte s utřeným česnekem a 1 lžící sójové omáčky. Směsí potřete kuřecí řízky a na rozpáleném oleji je z obou... více o Kuřecí prsa po asijsku

45 minut
Kuřecí paličky s rajčaty a paprikou

Kuřecí paličky s rajčaty a paprikou

Troubu předehřejte na 180 °C. Paličky očistěte, osolte, opepřete a posypte mletým chilli. Dejte je do pekáčku, posypte nakrájenou paprikou, kterou... více o Kuřecí paličky s rajčaty a paprikou

Jablečné žabí tlamičky se skořicí

Jablečné žabí tlamičky se skořicí

Tvaroh s tukem, citronovou kůrou a moukou (dle potřeby) vypracujeme na hladké těsto, které necháme půl hodiny odpočívat v chladu. Pak na pomoučněném... více o Jablečné žabí tlamičky se skořicí

(nejen) Tuňáková směs s mozzarellou

(nejen) Tuňáková směs s mozzarellou

Na trošce oleje necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, na které osmažíme na plátky pokrájené žampiony. Přidáme pokrájená oloupaná rajčata, česnek a... více o (nejen) Tuňáková směs s mozzarellou

Jednoduchý koláč s rebarborou a drobenkou

Jednoduchý koláč s rebarborou a…

Do mísy nasypeme mouky s cukry a kypřidlem, promícháme, uprostřed uděláme dolík, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme žloutek, olej, rum a mléko.... více o Jednoduchý koláč s rebarborou a drobenkou

Tymiánové hovězí se zeleninou

Tymiánové hovězí se zeleninou

Maso nakrájíme na kostky nebo plátky (dle použitého druhu), osolíme, opepříme a dáme orestovat na dosklovata na oleji osmaženou cibuli. Až máme maso... více o Tymiánové hovězí se zeleninou

Hlíva v těstíčku

Hlíva v těstíčku

Kloboučky hlívy očistíme, posypeme kořením do listů dle chuti nebo potřeme rozetřeným česnekem. Osolíme, pokud nemáme koření s obsahem soli. Poté... více o Hlíva v těstíčku

Bramborový knedlík podle norem

Bramborový knedlík podle norem

Uvařené brambory nastrouháme a smícháme s moukou, krupičkou, olejem, solí a vajíčky. Uděláme těsto a vytvoříme 4 pěkné knedlíky. Dáme je do vroucí... více o Bramborový knedlík podle norem

Slaninová vinná klobása na pivu

Slaninová vinná klobása na pivu

Vinnou klobásu pokrájíme nebo nastříháme na cca 10 cm dlouhé klobásky. Každou pak obalíme plátkem slaniny a skládáme jednu vedle druhé na plech nebo... více o Slaninová vinná klobása na pivu

35 minut
Bramborové knedlíky plněné směsí s anglickou slaninou

Bramborové knedlíky plněné směsí s…

Nejprve si uděláme směs, kterou budeme bramborové knedlíky plnit. Nakrájíme 2 cibule na jemno, dáme na rozpálený olej. K cibuli přidáme slaninu... více o Bramborové knedlíky plněné směsí s anglickou slaninou

90 minut
Vánočka z domácí pekárny

Vánočka z domácí pekárny

Všechny ingredience vložíme do pekárny v uvedeném pořadí a zvolíme program těsto. Po částečném zpracování těsta přidáme rozinky. Vykynuté těsto... více o Vánočka z domácí pekárny

Potahovací hmota

Potahovací hmota

Do mísy dejte bonbony marshmallow a přidejte vodu. Jsou dva způsoby, jak se marshmallow dá rozpustit: 1. ve vodní lázni 2. v mikrovlnné troubě Pokud... více o Potahovací hmota

30 minut
Bochánky z odpalovaného těsta

Bochánky z odpalovaného těsta

Těstíčko: Máslo a vodu se solí uvedeme v hrnci k varu, pak za stálého míchání vsypeme všechnu mouku a budeme míchat tak dlouho, dokud nebude těsto... více o Bochánky z odpalovaného těsta

Fazolky se slaninou a sýrem - zapékané

Fazolky se slaninou a sýrem - zapékané

Na trošce oleje osmažíme cibulku, kostičky slaniny a ke konci i nasekaný česnek. Přidáme fazolky, osolíme a opepříme a směs dáme do připravené... více o Fazolky se slaninou a sýrem - zapékané

50 minut
Jidáše dle časopisu F.O.O.D.

Jidáše dle časopisu F.O.O.D.

1. Droždí nechte vzejít v mléce s lžící cukru. Mouku se špetkou soli prosijte do mísy. Přidejte citronovou kůru, žloutky, zbylý cukr a vlijte vzešlé... více o Jidáše dle časopisu F.O.O.D.

Jablečný závin s tvarohem z pomazánkového másla

Jablečný závin s tvarohem z…

Z pomazánkového másla, hladké a polohrubé mouky, citronové kůry a vajíčka vypracujeme hladké těsto, které necháme 30 minut odležet. Pak ho na... více o Jablečný závin s tvarohem z pomazánkového másla

50 minut
Kuřecí nudličky v sladkokyselé zeleninové omáčce

Kuřecí nudličky v sladkokyselé…

V hluboké pánvi W!OK podusíme zeleninu. Nejprve na malém množství oleje zpěníme najemno pokrájenou cibulku, pak přidáme na proužky pokrájené papriky,... více o Kuřecí nudličky v sladkokyselé zeleninové omáčce

Uruguayský hovězí rib-eye steak

Uruguayský hovězí rib-eye steak

Chuťovou dominantou tohoto receptu je maso. Nabízíme kvalitní uruguayský rib-eye steak, zvaný také entrecote. Jedná se o část hovězí roštěné příjemně... více o Uruguayský hovězí rib-eye steak

Jahodový dort s tvarohem a želé

Jahodový dort s tvarohem a želé

Změklé máslo vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme vejce, mouku s kypřidlem a hrubě rozmačkané čerstvé jahody (nebo rozmražené). Dobře promícháme a... více o Jahodový dort s tvarohem a želé

Peříčkový řez

Peříčkový řez

4 žloutky s moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem ušleháme do pěny. V jiné nádobě si ze 4 bílků ušleháme tuhý sníh a do něho vmícháme žloutkovou pěnu.... více o Peříčkový řez

Kořeněné škubánky-opečenky

Kořeněné škubánky-opečenky

Oloupané brambory pokrájíme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Při slévání vody z uvařených brambor nevylijeme všechnu vodu, menší část v hrnci necháme... více o Kořeněné škubánky-opečenky

Pesto ze sušených nakládaných rajčat

Pesto ze sušených nakládaných rajčat

Piniové oříšky osmahneme na sucho v pánvi. Rajčata necháme okapat, bazalku omyjeme a osušíme. Všechny uvedené ingredience dáme do mixéru a rozmixujeme... více o Pesto ze sušených nakládaných rajčat

30 minut
Jahelníkový nákyp

Jahelníkový nákyp

Jáhly propereme v horké vodě, dáme vařit do osoleného mléka, až do zhoustnutí (cca 20min) Mezitím si utřeme žloutky s cukrem, sníh s bílků a vše... více o Jahelníkový nákyp

20 minut
Smažené vepřové kousky s cibulí na citrusech

Smažené vepřové kousky s cibulí na…

Kostky masa dobře osolte a opepřete a vetřete do nich česnek. Ve skleněné nebo plastové míse přelijte citrusovými šťávami a nechte marinovat nejméně 3... více o Smažené vepřové kousky s cibulí na citrusech

Dukátové buchtičky "mňam"

Dukátové buchtičky "mňam"

Ingredience: Na těsto zaděláme a necháme kynout min. hodinu. Lžící namočenou v oleji vykrajujeme kousíčky těsta a klademe na vymaštěný plech (1dávka... více o Dukátové buchtičky "mňam"

Cibulová pizza z listového těsta

Cibulová pizza z listového těsta

Listové těsto rozválíme na plech, potřeme zakysanou smetanou, poklademe plátky šunky. Cibule nakrájíme na plátky, přidáme na šunku, zasypeme... více o Cibulová pizza z listového těsta

Posvícenské koláčky

Posvícenské koláčky

Z mouky, droždí, lžíce cukru, dvou lžic mouky necháme vzejít kvásek. Do mísy vysypeme zbylou mouku, přidáme žloutky, cukr, máslo se sádlem, smetanu,... více o Posvícenské koláčky

Cizrna na rajčatech

Cizrna na rajčatech

Nakrájenou cibuli osmahneme na oleji, přidáme naklíčenou cizrnu, koření, zeleninový vývar a dusíme do poloměkka. Potom přidáme pokrájená rajčata a... více o Cizrna na rajčatech

Bramborovo-houskové knedlíky

Bramborovo-houskové knedlíky

Brambory uvaříme nejlépe den předem. Pak vypracujeme těsto a necháme 2 hod. odležet, aby se houska nasákla od brambor. Potom utvoříme válečky a 15 min... více o Bramborovo-houskové knedlíky

Jablka v županu podle Lorenze Lamase

Jablka v županu podle Lorenze Lamase

Jablka oloupeme a vykrojíme z nich jádřince. Otvory naplníme směsí drcených ořechů, vanilkového a skořicového cukru a rozpuštěného másla. Listové... více o Jablka v županu podle Lorenze Lamase

Lívanečky s jablky

Lívanečky s jablky

Rozmícháme žloutky s cukrem a mlékem, přidáme mouku s práškem do pečiva. Z bílků ušleháme tuhý sních, vmícháme do hmoty. Nakonec vmícháme nastrouhaná... více o Lívanečky s jablky

45 minut
Babiččin bramborový salát

Babiččin bramborový salát

Uvařené brambory nakrájíme na kostičky, ochutíme octem a olejem, opepříme a osolíme a necháme vychladit. Podáváme k masu.... více o Babiččin bramborový salát

Anglické zázvorové sušenky

Anglické zázvorové sušenky

Mouku, koření a sůl prosijeme přes síto, prohněteme s máslem, přidáme cukr, med a žloutek, podle potřeby přidáme ještě med nebo máslo, aby se těsto... více o Anglické zázvorové sušenky

Brambory - cukroví

Brambory - cukroví

Smícháme v těsto, 24 hodin necháme v igelitovém sáčku v chladnu odležet. 1 balíček piškotů slepíme kakaovým krémem, necháme ztuhnout v lednici. Poté... více o Brambory - cukroví

Rybízová pěna

Rybízová pěna

Rybíz, bílek a cukr šleháme do husté pěny. Pěnu naložíme do mističek, ozdobíme několika bobulkami rybízu a podáváme samotné nebo se sušenkami, piškoty... více o Rybízová pěna

Dort Raffaelo

Dort Raffaelo

Vyšleháme cukr se žloutky, přidáme vodu, mouku smícháme s práškem do pečiva, opatrně přimícháme. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, pomalu přimícháme do... více o Dort Raffaelo

Pikantní česneková pomazánka

Pikantní česneková pomazánka

Česnek utřeme, všechny ingredience smícháme dohromady. Podle hustoty přidáváme tatarku, podle chuti osolíme a ochutíme ďábelským kořením.... více o Pikantní česneková pomazánka

45 minut
Houbová čalamáda

Houbová čalamáda

2 kg hub povaříme ve slané vodě 2 minuty, protom houby řádně propláchneme a přidáme rozkrájené papriky a cibuli (na kolečka) olej, kečup nebo protlak.... více o Houbová čalamáda

Ostrá pomazánka s pivem

Ostrá pomazánka s pivem

Tvaroh vyšleháme se změklým tukem a s pivem. Přidáme koření, sůl a nakonec vmícháme nakrájenou cibuli.... více o Ostrá pomazánka s pivem

90 minut
Zapékané plněné brambory

Zapékané plněné brambory

Brambory omyjeme pod proudem vody a očistíme kartáčkem. Ve středu každé vykrojíme menší klínek. Troubu rozpálíme na 180 °C. Rajčata a mozzarellu... více o Zapékané plněné brambory

Šťouchané brambory

Šťouchané brambory

Omyté brambory uvaříme ve slupce. Necháme vychladnout a oloupeme. Na sádle orestujeme cibulku nakrájenou na kostičky a nasekaný česnek. Do této směsi... více o Šťouchané brambory

Doporučujeme

30 minut
Gnocchi s česnekem, špenátem a kuřecím masem

Gnocchi s česnekem, špenátem a…

30 minut
Jednoduchá brokolicová polévka

Jednoduchá brokolicová polévka

95 minut
Hovězí sekaná Wellington

Hovězí sekaná Wellington

Poslední sledované recepty

127
Kuřecí prsa s pomeranči
Kuřecí prsa s pomeranči
74
Tatarský biftek
Tatarský biftek
67
Koprelka z Pojizeří
Koprelka z Pojizeří
53
Tatarský biftek II.
Tatarský biftek II.
52
Dušené pepřové karé v cibuli
Dušené pepřové karé v…

Zajímavé články

Lamington: Ikonický australský dezert, který zmizí ze stolu během chvilky
Lamington: Ikonický australský dezert, který…
Znáte černý česnek? Je chutnější a mnohem zdravější než jeho bílá varianta
Znáte černý česnek? Je chutnější a mnohem…
Rychlovky z horkovzdušné fritézy: Tři jednoduché recepty, které vás budou bavit
Rychlovky z horkovzdušné fritézy: Tři jednoduché…
Karbanátky z mletého masa i bez něj. Tipy, jak připravit ty nejšťavnatější
Karbanátky z mletého masa i bez něj. Tipy, jak…
Pečené brambory podle princezny Diany: Díky geniálnímu triku byly dokonale křupavé
Pečené brambory podle princezny Diany: Díky…
AHA.cz Pohřeb Křesadlové (†81): Bratři Formanové ji donesli do hrobu

Pohřeb Křesadlové (†81): Bratři Formanové ji donesli do hrobu

Mimibazar Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Dáma.cz Saka a blejzry pro letošní jaro: Takto je nosí známé influencerky nad 50!

Saka a blejzry pro letošní jaro: Takto je nosí známé influencerky nad 50!

Blesk pro ženy Móda ze Slavíků: Kdo ukázal téměř vše a kdo byl hvězdou večera?

Móda ze Slavíků: Kdo ukázal téměř vše a kdo byl hvězdou večera?

Ženy.cz Skromnost jako brzda. Jak vám tahle nevinná vlastnost kazí život?

Skromnost jako brzda. Jak vám tahle nevinná vlastnost kazí život?

Blesk.cz ONLINE: Uplakaní Slavíci vzpomínali na Aničku (†29): Nejtěžší zkouška pro bráchu Felixe!

ONLINE: Uplakaní Slavíci vzpomínali na Aničku (†29): Nejtěžší zkouška pro bráchu Felixe!

SportRevue.cz FOTO: Krásky z greenů. Klára Spilková a 32 dalších nejhezčích (ex)golfistek na světě

FOTO: Krásky z greenů. Klára Spilková a 32 dalších nejhezčích (ex)golfistek na světě

Maminka.cz Kuriozita: Podívejte se, jak vypadaly klece zavěšené z okna, v nichž se děti povinně větraly

Kuriozita: Podívejte se, jak vypadaly klece zavěšené z okna, v nichž se děti povinně větraly

Blesk Horoskopy Spíte jako voják, nebo jako hvězdice? Tohle to o vás vypovídá!

Spíte jako voják, nebo jako hvězdice? Tohle to o vás vypovídá!

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak oloupat mandle
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact