Ať už se chystáte péct vánočku, mazanec, koláče, cukroví, připravovat domácí marcipán nebo třeba pražené slané mandličky, budete potřebovat mandle bez slupky. Je proto dobré znát pár osvědčených fíglů, díky nimž se vám to povede oloupat je raz dva a mandle zůstanou krásně bílé.
Mandle nasypte do kastrolku nebo misky a zalijte je vroucí vodou tak, aby byly celé ponořené. Nechte je v ní máčet asi pět minut. Případně je můžete nechat asi minutu, maximálně dvě, ve vodě povařit. Pak je sceďte a prolijte studenou vodou, aby neztratily chuť, příliš nezměkly a zůstaly krásně bílé. Mandle nikdy nenechávejte v horké vodě dlouho, olej z nich by totiž vystoupil na povrch a zežloutly by.
Každou mandli pak jednu po druhé pouhým stisknutím mezi prsty vymáčkněte ze slupky, půjde to snadno. Slupka na spařených mandlích ale nesmí znovu zaschnout, jinak by se vám jí opět nepodařilo odstranit. Oloupané mandle rozložte na papírovou kuchnskou utěrku a nechte je uschnout.
Ochutnejte domácí granolu a kupovanou už chtít nebudete. Recept na ni najdete ZDE.
Květák rozeberte na růžičky, dejte do pekáče, bohatě zakápněte olivovým olejem, osolte a posypte římským kmínem. Dejte péct do trouby předehřáté na... více o Polévka z pečeného květáku
Banány rozmačkáme v hlubokém talíři vidličkou na kaši, přidáme vejce a vše dobře promícháme. Nepřidáváme mouku ani cukr. Přidat ale můžeme například... více o Banánové placičky / palačinky
Mělo by být váhově stejné množství paprik, rajčat a okurek. Polovinu paprik, rajčat a okurek nakrájíme na kostky asi 2x2 cm, druhou polovinu... více o Sladký zeleninový salát z paprik, rajčat a okurek
Dejte vařit těstoviny do osolené vody. Cukety prokrojte a vydlabejte z nich semínka. Naškrábejte je škrabkou na zeleninu julienne nebo nakrájejte na... více o Špagety s cuketou a olivami
Omytou a očištěnou zeleninu s oloupanými jablky zbavených jádřinců a zelenou natí pomeleme na masovém mlýnku a ve velkém hrnci pod poklicí podusíme... více o Adžika - zeleninová pasta
Vývar zvolíme dle vlastní chuti, kdo se spokojí s bujónem, klidně i ten může použít, ale uzený nebo ovarový vývar je nejlepší a hlavně budeme mít do... více o Česneková polévka (česnečka) s pohankou
Vejce nastrouháme na hrubém struhadle, tvrdý sýr na jemnějším, přidáme měkký tavený smetanový sýr, mascarpone a zakysanou smetanu (majonézu). Vše... více o Sýrová pomazánka s vejci
Na másle osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. Přisypeme hrášek a také ho krátce smažíme. Pak odebereme trochu kuliček hrášku stranou (cca 40 gramů),... více o Hrášková polévka - smetanová
Plátky krkovičky naklepeme, po stranách nařízneme, aby se nám při pečení nekroutily, osolíme a potřeme nastrouhaným zázvorem a česnekem. Takto je... více o Česneková krkovička na tymiánových bramborách
Korpus: do mísy rozklepneme vejce, přilijeme kefír a olej, přisypeme cukr, kakao, mouku s kypřidly a vše promícháme na hladké těsto, které nalijeme do... více o Kefírovo-kokosové řezy: Eskymo po našem
Den před pečením si připravíme základ na náplň: smícháme jeden velký tučný jogurt a jednu velkou zakysanou smetanu, nalijeme do cedníku vyloženého... více o Cheesecake z domácí lučiny
Očištěnou a oloupanou dýni nakrájíme na větší kostky a dáme do velkého hrnce, zasypeme cukrem, kyselinou citronovou a zalejeme vodou, takto necháme... více o Můj dýňový džus
Vejce našleháme s cukry do pěny, přidáme ananasovou šťávu, vlažné máslo, mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Nakonec vmícháme pokrájený ananas (cca... více o Ananasová bábovka - vláčná
Všechny ingredience smícháme s nalámanou hořkou čokoládou na kousíčky. Formu na muffiny naplňte směsí a dejte péct na 175° asi 20 minut.... více o Čoko muffiny
Všechny ingredience na drobenku dáme do větší mísy a užmouláme mezi prsty drobenku. Pokud je třeba, přidáme po lžičkách mléko nebo naopak trochu mouky... více o Drobenkový kokosový koláč s tvarohem
Brambory oškrábeme a nakrájíme na tenké plátky. Dáme do pekáčku vymazaného máslem nebo olejem, přidáme mraženou zeleninu - nemusí být mochovská, ale... více o Francouzské brambory - bez vaření
Nejprve si upečeme kulatý korpus v předehřáté troubě na 180 °C. Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme olej, vodu, mouku s kypřidlem a dobře... více o Bílý roládový dort
Těsto: Oddělíme bílky od žloutků. Žloutky šleháme s vodou do pěny a pak s cukrem do husté pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh a malou část opatrně... více o Bezlepkový dort
1. Listové těsto si rozpůlíme na půl. 2. Jednu půlku si rozválíme na obdélník, který rozkrájíme na 12 čtverečků. 3. Tvaroh si rozděláme do mísy, do... více o Listové šátečky
Křídla očistíme, nasolíme a dáme péct na olejem vymaštěný plech. Pečeme doměkka, zhruba 10 minut před dopečením je vyndáme z trouby a naneseme na ně... více o Achillova pikantní křidýlka
1. Slaninu nakrájíme na hranolky a prošpikujeme jimi očištěné a omyté maso. Zeleninu oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a... více o Hovězí pečeně na červeném vínu
Troubu předehřejte na 245 °C. Maso očistěte od případných blan a šlach. Dobře potřete solí a kořením. Položte ho přímo na mřížku v troubě, umístěnou... více o Pepřový rostbíf
Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto a zabalené do fólie dáme odpočinout do lednice na minimálně 30 minut. Do mísy přes jemné sítko... více o Koláč inspirován tiramisu
Listové těsto vyválíme na pomoučněném stole na velký plát, který bude plech na pečení přesahovat z každé strany o 2 cm a propícháme ho vidličkou, aby... více o Jahodové řezy s pudinkem a želé
Žloutky si vyšleháme s cukrem do pěny, pak vmícháme olej, vodu, kávu, ořechy a mouku s kypřidlem. Nakonec vmícháme i tuhý sníh z bílků a těsto vlijeme... více o Lahodné tvarohovo-kávové řezy
Uvařené těstoviny smícháme s pokrájenými jablky a rozinkami. Žloutky utřeme s cukrem (dle chuti a kyselosti jablek), vmícháme tvaroh, mléko, pudink,... více o Jablečné těstoviny s tvarohem
Ořechy a ovoce nakrájíme na kousky nebo nudličky. Smetanu, cukr, van.cukr a mouku svaříme, za stálého míchání, do zhoustnutí asi 5min. Přidáme ovoce a... více o Marokánky IV.
Množství surovin záleží na počtu strávníků a Vaší chuti. Na lžíci sádla si osmažíme dozlatova pokrájenou cibuli. Nakrouhané zelí dáme na cibuli,... více o Široké nudle se slaninou a zelím
Ingredience: Na těsto zaděláme a necháme kynout min. hodinu. Lžící namočenou v oleji vykrajujeme kousíčky těsta a klademe na vymaštěný plech (1dávka... více o Dukátové buchtičky "mňam"
Z mouky, změklého másla (ne rozpuštěného), cukru, vajec, prášku do pečiva a skořice vypracujeme těsto. Přidáme nastrouhanou čokoládu, třeště a dvě... více o Třešňovo-čokoládové muffiny
Vše nalijeme a nasypeme do formy dle pořadí a vložíme do pekárny, program nastavíme na Těsto. (Pokud se nám zdá těsto lepivé, nebo suché, přidáme... více o Nejjednoduší rohlíky z domácí pekárny
Kuřecí prsíčka omyjeme a osmahneme na trošce oleje. Po vychladnutí rozsekáme na drobné kousíčky (v robotu se to dělá nejlépe). Přidáme nadrobno... více o Dobroučká kuřecí pomazánka
Brokolici nebo květák nastrouhat na hrubém struhadle. Přidat mouku, v mléce rozmíchat žloutky, sůl, pepř, zamíchat do brokolice. Z bílků vyšlehat tuhý... více o Brokolicové placičky za syrova
Filety po rozmražení posypeme kořením a obalíme v mouce. Na rozpáleném oleji je nejprve zprudka a pak na mírném ohni opékáme dozlatova. Zeleninu a sýr... více o Zapečený pangasius
Mouku smícháme se solí a v míse zalijeme vařícím mlékem, ve kterém jsme rozpustili tuk a vše za horka smícháme a důkladně propracujeme vařečkou. Do... více o Ovocné knedlíky ze spařeného těsta
Upečené pláty rozdělíme na 6 obdélníčků. Vagonek - 4 obdélníčky slepíme na sebe krémem či marmeládou. Uděláme vagonky dva. Lokomotiva - dva obdélníčky... více o Dort pro kluka
Smícháme v těsto, 24 hodin necháme v igelitovém sáčku v chladnu odležet. 1 balíček piškotů slepíme kakaovým krémem, necháme ztuhnout v lednici. Poté... více o Brambory - cukroví
Vložíme do pekárničky v uvedeném pořadí, zapneme program základní, velikost II, kůrka tmavá. Tento chlebík je opravdu výborný.... více o Podmáslový chléb - moc dobrý
Do větší mísy dáme tvaroh, jogurt, med nebo cukr a umícháme do jednolité hmoty. Přidáme na malé kousky pokrájené ovoce (kompotované nebo čerstvé) a... více o Bomba na letní vedra
Papriky, rajčata, feferonky a stroužky česneku umeleme na masovém mlýnku. Přidáme sůl, cukr, olej a ocet. Vaříme na slabém plameni - odpařujeme asi 1... více o Papriková pomazánka II.
Cibuli zpěníme na oleji, přidáme játra pokrájená na nudličky (můžeme nechat i celá), opepříme a dusíme. Když jsou téměř hotová, přidáme pokrájené... více o Kuřecí játra na olivách a víně
Z přísad připravíme klasické kynuté těsto. Vykynuté ho vyválíme na vymazaný plech. Slaninu nakrájíme na kostky, rozškvaříme, přidáme nakrájenou cibuli... více o Cibulový koláč III.
Oloupané brambory uvaříme ve slané vodě. V misce pěnovitě utřeme máslo, přidáme prolisované brambory, žloutek, vejce, sůl a parmezán. Plech potřeme... více o Bramborové pusinky (1922)
Maso uvaříme a vyndáme z hrnce - vývar použijeme dále. Zelí, brambory, kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme, podusíme na másle a přidáme do masového... více o Ukrajinský boršč II.
Mouku s máslem, špetkou soli a cukrem dobře uhněteme, dle potřeby přidáme 1-2 lžíce studené vody. Těsto zabalíme do mikrotenové fólie a přibližně na... více o Tvarohový koláč s citronem
Suroviny na tmavé těsto smícháme a vyválíme placku, kterou vložíme na vymazaný a vysypaný plech. Na ni dáme náplň z tvarohu, mléka, vanilky a rozinek,... více o Tvarohové řezy trojbarevné
Rozpustíme Heru a pak z ní a ostatních ingrediencí vypracujeme těsto. To nalijeme na vymazaný a vysypaný plech, hustě poklademe kopečky z půlených... více o Dunajské vlny
Smíchejte na pánvi nejprve kuřecí (hovězí) vývar se sójovou omáčkou a medem. Promíchejte a uveďte do varu. Přimíchejte kečup (ošklivě se zdrcne, ale... více o Marináda na steaky
Prsíčka naklepeme, osolíme, opepříme a zprudka opečeme po obou stranách na rozpáleném oleji. Přichutíme provensálským kořením a pod pokličkou zvolna... více o Kuřecí prsíčka po provensálsku
Do pěny utřeme žloutky se 75 g cukru a s vanilkovým cukrem. Přidáme mouku a maizenu. Ušleháme bílky se špetkou soli a jemně vmícháme do těsta.... více o Dort s vanilkovým krémem, jahodami a kiwi