Taky tak milujete tu vůni a chuť pečených kaštanů? Nemusíte za ně utrácet majlant někde na tržišti. Doma si je připravíte za zlomek ceny. Abyste se ale lehce dostali k příjemně nasládlé dužině, je dobré znát pár praktických triků, jak je zbavit slupky. A to nejen ty pečené, ale i vařené, které se hodí pro přípravu pyré. To má v kuchyni široké využití.
Pokud se chystáte kaštany péct, nařízněte každý ostrým nožem v místech, kde je kaštan nejvíce vypouklý (nejčastěji na špičce). Řez by měl mít tvar kříže. Kaštany pak namočte na 2 - 3 hodiny do studené vody. Pak je rozložte na suchý plech a dejte do trouby vyhřáté na 200 - 210 °C. Během pečení je čas od času promíchejte, aby se nepřipálily. Připálené kaštany se totiž loupou velmi těžko. Kaštany jsou upečené, když začnou pukat a ve škvírce se objeví žlutá dužnina. Ještě teplé kaštany oloupejte, kdyby vystydly, slupka ztvrdne a oloupat nepůjdou. Do loupání se nepouštějte od špičky, ale z protilehlé „tupé“ strany. Můžete je také zkusit silně mnout v utěrce, slupka by se měla snadno odloupnout.
Podrobný návod, jak připravit v troubě pečené kaštany, najdete ZDE.
Kromě pečení se ale jedlé kaštany hodí i pro přípravu různých krémů, koláčů, zákusků, ale také jako nádivka či příloha k masu, skvěle chutná i kaštanová krémová polévka. V případě, že z nich chcete připravit kaštanové pyré, nařízněte plody jako při přípravě na pečení a pak kaštany povařte ve vodě, ideálně tak 20 minut. Pak je ještě nechte ve vodě asi 5 - 7 minut odstát, než se pustíte do loupání. Slupka by se měla uvolnit a jít snadno odloupnout. Z horké vody je ale vyndavejte a loupejte je postupně, i v tomto přípravě totiž po zchladnutí nejdou loupat. Pomůže ale opětovné přihřátí. Uvařené kaštany můžete i zamrazit.
Recept na vynikající kandované kaštany najdete ZDE.
Ze šlehačky, ztužovace a mascarpone vyšleháme krém. Na korpus dáme asi tak 1/3 krému (můžeme vložit ke krému i nakrájené ovoce). Na to dáme druhý... více o Ovocný dort
Kuřecí maso si pokrájíme na kostky nebo nudličky, které osolíme a posypeme kari kořením. Brokolici rozebereme na růžičky a krátce uvaříme v osolené... více o Bleskové kuřecí kari s brokolicí
Krkovici potřeme trochou oleje, posypeme gyros kořenící směsí a pokud máme koření bez obsahu soli, tak krkovici před kořeněním ještě nasolíme. Takto... více o Gyros krkovice na cibuli
Středně velké vychladlé brambory uvařené ve slupce oloupeme, můžeme je přepůlit nebo rozčtvrtit a pokrájíme je na slabé plátky, které dáme do mísy,... více o Bramborový salát s okurkou a koprem
Na pánvi rozehřejte olivový olej a krátce na něm orestujte nahrubo nasekaný česnek. Hned přidejte kuřecí maso nakrájené na menší kousky, dostatečně... více o Španělská paella krok za krokem
Nejprve si připravíme rýži a mleté maso. Remosku používáme s průměrem 30 cm +. Rýži propereme a dáme do hrnce s osolenou vodou vařit dle návodu téměř... více o Kološvárské zelí z remosky
Maso pokrájíme na kostičky či nudličky, osolíme, okořeníme kari kořením dle chuti a zaprášíme solamylem (cca 1 lžíce). Na rozpálenou pánev s trochou... více o Kuřecí kari maso s cuketou
Vajíčka vyšleháme s cukrem a vanilkovým extraktem do pěny. Do misky s vajíčky postupně přidáváme mouku promíchanou s kypřícím práškem. Postupně... více o Pudinkové pokušení
Jahody umyjte, odřízněte stopky a nakrájejte je na čtvrtiny. Vložte do rendlíku, přidejte med a podélně přeříznutý lusk vanilky a zahřejte. Jahody... více o Lívanečky s horkými jahodami
Na másle osmažíme cibuli dosklovata, poté přidáme a dorůžova osmažíme vločky. Přidáme česnek, muškátový květ, promícháme a přidáme špenát (čerstvý... více o Špenátovo-vločková polévka
Hluboký plech vyložíme pečícím papírem. Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme vodu, olej, ořechy, vychladlé vločky, mouku s kypřidlem a vše dobře... více o Ořechové řezy s vločkami
Do vymazaného pekáče nasypeme pokrájenou cibuli, nasekaný česnek, na kostky pokrájenou slaninu, pokrájené, spařené a okapané houby a bylinky dle chuti... více o Bylinková krkovice na houbách (václavkách)
Korpus: žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme olej, vodu a prošleháme. Přisypeme mouku s kypřidlem, dobře promícháme a nakonec vmícháme tuhý sníh... více o Třešňový dort / řez
Roláda: žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme vodu a olej, promícháme, vmícháme mouku (případně i kakao) s kypřidlem, dobře promícháme a nakonec... více o Banánová roláda s margotkou
Nastrouhaná jablka smícháme s cukrem, přidáme rozpuštěný tuk s mlékem, přidáme mouku s kakaem, kypřícím práškem a sodou, dochutíme dle svého kůrou,... více o Jablečník bez vajec - jablečný koláč (buchta)
Na oleji a rozpuštěném másle osmažíme jemně krájenou cibuli dosklovata, kterou zaprášíme mokou a uděláme světlou cibulovou jíšku, kterou zalijeme... více o Bramborovo cuketová polévka - smetanová s koprem
V míse si ručním šlehačem vymícháme všechny ingredience na těsto. Pokud je těsto příliš tuhé, přidáme trochu mléka. Vylijeme na velký plech s vysokým... více o Rychlé povidlové řezy
1. Zmĕklé máslo třete s cukrem, solí a vanilkou, až bude hmota nadýchaná. 2. Našlehejte vejce a opatrnĕ vmíchejte k máslu. 3. Smíchejte zbylé suché... více o Božské bezlepkové cookies
Všechny ingredience smícháme s nalámanou hořkou čokoládou na kousíčky. Formu na muffiny naplňte směsí a dejte péct na 175° asi 20 minut.... více o Čoko muffiny
Nejdříve si uvaříme kaši z polenty. Vždy na 1 díl polenty připadnou 4 díly tekutiny - v tomto případě dávám 2 díly vody a 2 díly mléka (ale lze uvařit... více o Rychlý nepečený moučník z polenty
Z hlaviček žampionů vykroutíme nebo vyřízneme nožičky, které drobně pokrájíme. Na kousku másla osmažíme dosklovata pokrájenou cibuli, během smažení... více o Plněné smažené žampiony
Rozetřeme tvaroh, přidáme 4 žloutky, rozdělané kvasnice a 4 lžíce vlažné sladké smetany. Vypracujeme s moukou, trošku osolíme a děláme koblihy ... více o Tvarohové koblihy IV.
Uvařit vejce a nakrájet na malé kostičky. Cibuli také nakrájet na drobné kostičky a smíchat s vejci. Přidat tvaroh a hořčici - promíchat. Na konci... více o Vajíčková pomazánka (DUKAN)
Toto jídlo je časově náročné, ale velice chutné. Dejte si pozor, abyste měli vše dodělané najednou. Carvery od slova "carve" - porcovat maso. Maso si... více o Anglická pečeně (Carvery)
Změklé máslo, vejce a cukry ušleháme, přidáme tvaroh a znovu šleháme dohladka. Přidáme mouku s kypřidlem a citronovou kůrou a vše dobře promícháme.... více o Jablkovo-tvarohový koláč se skořicovou drobenkou
1. Den předem namočíme cizrnu 2. Pohanku uvaříme dle návodu 3. V troubě upečeme kuřecí čtvrtky na cibulce 4. Na olivovém oleji mírně osmahneme a... více o Pohankové rizoto s cizrnou a kuřecím masem
Salám nakrájíme na malé kostičky, dáme do misky. 2 cibule nadrobno nakrájíme a přidáme do misky k nakrájenému salámu. Uvaříme 2 vajíčka natvrdo, lehce... více o Švejkův salát domácí
Smícháme sypké přísady,přidáme nastrouhanou čokoládu Margot a ostatní ingredience.Zpracujeme vláčné těsto a nalijeme ho na vymazaný a moukou vysypaný... více o Řezy Margot
Hovězí plátky nakrájíme na tenké nudličky, přelijeme sojovkou, přidáme koření a rýžový ocet a necháme odpočívat, pokud možno přes noc. Ve woku... více o Hovězí chilli čína
File opláchneme, případně odstraníme kůži a nakrájíme na malé kousky. Šalotku nakrájíme na jemno. V hrnci rozehrřejeme trochu oleje, kousek másla a... více o Krémové rizoto s lososem
Těstoviny uvaříme dle návodu v osolené vodě se lžící oleje. Pak scedíme. Jemně pokrájenou cibuli osmažíme na trošce oleje, přidáme zpěnit nasekaný... více o Bezmasé těstoviny - výborné
Chřest ve spodní třetině oloupejte a krátce povařte s trochou soli a cukru. Dejte do mísy spolu s natrhanou rukolou, překrojenými rajčaty a kapary.... více o Chřestový salát s bramborovou pizzou
Do vymazané zapékací mísy (pekáčku) nasypeme vrstvu pokrájené cibule - 600 g. Na cibuli položíme silnější plátky masa (nejméně 2 cm), které dobře... více o Cibulové hovězí
Oloupané vychladlé brambory oloupeme v půlce rozkrojíme, středy vydlabeme, dáme do misky a rozmačkáme vidličkou. Přidáme najemno pokrájenou šunku, sýr... více o Plněné smažené brambory
Utřeme máslo a vejce s cukrem a špetkou soli. Přidáme mouku, kakao, kypřící prášek a mák. Přilijeme likér(nebo šťávu z kompotu), promícháme. Těsto... více o Višňová bublanina s mákem
Na začátek si uvaříme hustý sladký pudink, dle tohoto receptu je pudink příliš hustý a v krému pak zůstávají pucky, proto já osobně doporučuji mléka... více o Krtkův dort na plech
Žloutky našleháme s cukrem, přidáme vše ostatní. Těsto vlijeme na velký plech vyložený pečícím papírem, uhladíme a dáme zapéct do trochu vyhřáté... více o Jablečné řezy - šťavnaté a lehounké
Upečeme dvě tenké piškotové placky (do sněhu zašlehat postupně cukr a žloutky, přidat mouku smíchanou s práškem a kakaem). Uvaříme pudink a vychladlý... více o Senzační řezy z velkého plechu
Dáme vařit těstoviny. V jiném hrnci pod pokličkou opražíme slaninu, zalijeme mlékem, opepříme a přidáme sýr. Až je rozpuštěný v sýrovou omáčku,... více o Rychlovka z těstovin
Na olej dáme nadrobno pokrájenou cibuli a na kostičky nakrájený bůček. Necháme zadusit. Zeleninu nastrouháme na jemném struhadle a přidáme k cibuli.... více o Jiný houbový gulášek
Utřeme cukr, vanilkový cukr, 5 žloutků, 2 vejce, citronovou šťávu, přidáme sníh z 5 bílků a mouku. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme... více o Beránek piškotový
Do hrnce dáme rozpůlené kuře, očištěnou zeleninu, všechno koření, z půlky citrónu šťávu a druhou půlku citrónu necháme v kuse, špek. Zalijeme vodou,... více o Svíčková z kuřete
Ingredience zpracovat a nalít do kuláté formy na koláč. Výborné jsou na tom čerstvé borůvky nebo jahody. Posypku nadrobit na ovoce a péct při 180-190... více o Jogurtový koláč II.
Bůček upečeme s cibulí, kmínem a eventuálně zázvorem. Kuřecí játra podusíme na troše tuku a cibuli 1/2. Okořeníme pepřem, zázvorem, muškátovým oříškem... více o Jednoduchá domácí paštika
Celer uvaříme do měkka v osolené vodě. Po vychladnutí nastrouháme na jemném struhadle a přidáme sterilovaný celer (bez vody) a nakrájený pórek (lze... více o Celerový salát
Chléb nakrájíme na kostičky, necháme oschnout, osolíme a v míse smícháme s moukou a práškem do pečiva. Zalijeme vlažnou vodou a vypracujeme vláčné... více o Chlebové knedlíky
Ingredience na pudink svaříme a necháme vychladnout. Korpus dáme na vymazaný a vysypaný plech. Tvarohový krém smícháme s vychlazeným pudinkem, dáme do... více o Prošívaná deka
Maso pomeleme, přidáme cibuli, česnek, vymačkané žemle, vegetu, sůl, vejce a hladkou mouku. Vše smícháme a dobře propracujeme. Vytvarujeme menší šišky... více o Lahůdková sekaná
Omyjeme rajčata a rozpůlíme je. Větší kousky rozčtvrtíme. Osušíme mozzarellu a nakrájíme ji na plátky. Oloupeme šalotku a nakrájíme ji na kolečka.... více o Rajčatový salát s mozzarellou a olivami
Brambory oloupeme, omyjeme a jemně nastrouháme. Pokusíme se vymačkat většinu škrobu. Zelí necháme okapat a nakrájíme ho na menší kousky. Oloupeme a... více o Staročeské zelníky s bramborami