• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak oloupat kaštany?

Jak oloupat kaštany?

Jak oloupat kaštany?

Taky tak milujete tu vůni a chuť pečených kaštanů? Nemusíte za ně utrácet majlant někde na tržišti. Doma si je připravíte za zlomek ceny. Abyste se ale lehce dostali k příjemně nasládlé dužině, je dobré znát pár praktických triků, jak je zbavit slupky. A to nejen ty pečené, ale i vařené, které se hodí pro přípravu pyré. To má v kuchyni široké využití.

Pokud se chystáte kaštany péct, nařízněte každý ostrým nožem v místech, kde je kaštan nejvíce vypouklý (nejčastěji na špičce). Řez by měl mít tvar kříže. Kaštany pak namočte na 2 - 3 hodiny do studené vody. Pak je rozložte na suchý plech a dejte do trouby vyhřáté na 200 - 210 °C. Během pečení je čas od času promíchejte, aby se nepřipálily. Připálené kaštany se totiž loupou velmi těžko. Kaštany jsou upečené, když začnou pukat a ve škvírce se objeví žlutá dužnina. Ještě teplé kaštany oloupejte, kdyby vystydly, slupka ztvrdne a oloupat nepůjdou. Do loupání se nepouštějte od špičky, ale z protilehlé „tupé“ strany. Můžete je také zkusit silně mnout v utěrce, slupka by se měla snadno odloupnout.

Podrobný návod, jak připravit v troubě pečené kaštany, najdete ZDE.

Kromě pečení se ale jedlé kaštany hodí i pro přípravu různých krémů, koláčů, zákusků, ale také jako nádivka či příloha k masu, skvěle chutná i kaštanová krémová polévka. V případě, že z nich chcete připravit kaštanové pyré, nařízněte plody jako při přípravě na pečení a pak kaštany povařte ve vodě, ideálně tak 20 minut. Pak je ještě nechte ve vodě asi 5 - 7 minut odstát, než se pustíte do loupání. Slupka by se měla uvolnit a jít snadno odloupnout. Z horké vody je ale vyndavejte a loupejte je postupně, i v tomto přípravě totiž po zchladnutí nejdou loupat. Pomůže ale opětovné přihřátí. Uvařené kaštany můžete i zamrazit.

Recept na vynikající kandované kaštany najdete ZDE.

Mohlo by vám zachutnat

20 minut
Pravý vídeňský řízek podle šéfkuchaře Sapíka

Pravý vídeňský řízek podle šéfkuchaře…

Z kýty nakrájíme větší plátky, zhruba tak centimetr a kousek vysoké. Poté je rozřízneme podélně, abychom je mohli otevřít jako knihu a naklepeme na... více o Pravý vídeňský řízek podle šéfkuchaře Sapíka

90 minut
Bylinkové kuře (králík) pečené na hlívě

Bylinkové kuře (králík) pečené na…

Kuřecí díly osolíme (můžeme o trochu více než běžně) a ochutíme buď tymiánem nebo medvědím česnekem. Naskládáme je do pekáčku nebo zapékací mísy, do... více o Bylinkové kuře (králík) pečené na hlívě

40 minut
Plněné taštičky z listového těsta

Plněné taštičky z listového těsta

Na oleji osmahneme cibulku, přidáme mleté maso a pořádně orestujeme. Dle chuti okořeníme. Lze grilovacím kořením nebo provensálkým či adžikou, někdo... více o Plněné taštičky z listového těsta

Větrníky na plech - karamelové řezy

Větrníky na plech - karamelové řezy

Těsto: Do hrnce nalijeme vodu, olej, přidáme sůl a přivedeme k varu. Pak ztlumíme plamen, a za stálého míchání přisypáváme mouku. Mouka se nesrazí,... více o Větrníky na plech - karamelové řezy

Mletá směs s fazolemi

Mletá směs s fazolemi

Drobně pokrájenou slaninu (špek) s cibulí osmažíme dorůžova. Pak přidáme mleté maso, které za občasného míchání osmažíme, osolíme, opepříme, přidáme... více o Mletá směs s fazolemi

Buchta (koláč) z přesnídávek - jednoduchá a vláčná

Buchta (koláč) z přesnídávek -…

Do mísy rozklepneme vejce, přidáme cukry a vyšleháme vše do pěny, přidáme olej, přesnídávky nebo rozvary či pyré a promícháme. Přisypeme mouku se... více o Buchta (koláč) z přesnídávek - jednoduchá a vláčná

Jablečné žabí tlamičky se skořicí

Jablečné žabí tlamičky se skořicí

Tvaroh s tukem, citronovou kůrou a moukou (dle potřeby) vypracujeme na hladké těsto, které necháme půl hodiny odpočívat v chladu. Pak na pomoučněném... více o Jablečné žabí tlamičky se skořicí

20 minut
Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara

Já jsem Spaghetti Carbonara poprvé ochutnala asi před sedmi lety v italských Dolomitech a hned po prvním ochutnání jsem si je zamilovala. Od té doby... více o Spaghetti Carbonara

60 minut
Rebarborový koláč s pudingem

Rebarborový koláč s pudingem

Očištěnou rebarboru nakrájíme na kostičky, zasypeme cukrem a necháme ji pustit šťávu. Z uvedených přísad zpracujeme těsto, těsně před pečením ho... více o Rebarborový koláč s pudingem

Bramborové šišky se zelím a kuřetem - "Sedlácké kuře"

Bramborové šišky se zelím a kuřetem -…

Nasolené kuře okmínujeme a položíme do pekáče s pokrájenou cibulí a sádlem (lze použít máslo). Podlijeme trochou vody (lze i pivem) a pečeme v... více o Bramborové šišky se zelím a kuřetem - "Sedlácké kuře"

Hlíva s rýží

Hlíva s rýží

Rýži uvaříme dle návodu na obalu. Po uvaření jí smícháme s dušenou hlívou, kterou si připravíme následně: Na oleji nebo másle a jemně pokrájeném špeku... více o Hlíva s rýží

20 minut
Polévka z vaječné jíšky

Polévka z vaječné jíšky

Zeleninu osmažíme na tuku. Když je zelenina osmažená, přidáme mouku a dosvětla osmažíme. Do takto připravené jíšky pak přidáme vejce, mícháme, jakmile... více o Polévka z vaječné jíšky

Jablečný víkendový koláč - vláčný

Jablečný víkendový koláč - vláčný

Do mísy dáme mouku, cukr, kůru, pudinkový a kypřící prášek a promícháme. Přidáme aroma, žloutek, změklý tuk a smetanu a ze všeho vypracujeme hladké... více o Jablečný víkendový koláč - vláčný

45 minut
Celerová krémová polévka

Celerová krémová polévka

Celer a brambory nakrájíme na kostky, cibuli nakrájíme najemno. Citron omyjeme a okrájíme z něj proužky kůry, z poloviny citronu vymačkáme šťávu. V... více o Celerová krémová polévka

"POLÁRKA"  vanilkové řezy

"POLÁRKA" vanilkové řezy

Těsto: žloutky vyšleháme s cukrem a vanilkovým aroma do pěny, vmícháme olej, vodu, mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Nakonec zlehka vmícháme tuhý... více o "POLÁRKA" vanilkové řezy

60 minut
Jablečná přesnídávka (pyré)

Jablečná přesnídávka (pyré)

Prvně si jablka oškrábeme a odstraníme jádřince. Poté je nakrájíme na menší kousky, aby se rychleji a lépe rozvařila. Strčíme je do hrnce a podlijeme... více o Jablečná přesnídávka (pyré)

20 minut
Těstoviny s rajčatovou omáčkou

Těstoviny s rajčatovou omáčkou

Papričku, česnek a stonky bazalky nakrájíme nadrobno a lehce osmahneme na rozehřátém oleji. Přidáme rajčata a lístky nasekané bazalky (stranou si... více o Těstoviny s rajčatovou omáčkou

60 minut
Veganská houbová omáčka

Veganská houbová omáčka

Sojové nudličky (kostky) uvaříme dle návodu, scedíme (vodu si dáme stranou), necháme vychladnout, vymačkáme přebytečnou vodu. Pak je naložíme do... více o Veganská houbová omáčka

Pečená krůta s pečenými brambory a dušenou zeleninou

Pečená krůta s pečenými brambory a…

Krůtí maso jsem si zbavila kůže, řádně ho oplácla a obalila v bambově soli. Do pečící nádoby jsem si vložila na hrubo nakrouhanou kořenovou zeleninu,... více o Pečená krůta s pečenými brambory a dušenou zeleninou

10 minut
Řízek bez vajec

Řízek bez vajec

Lehce naklepané kuřecí řízky necháme min 2 h předem marinovat v kysané smetaně, poté osolíme, obalíme ve strouhance a usmažíme. Jako příloha brambory,... více o Řízek bez vajec

30 minut
Borůvková tartaletka

Borůvková tartaletka

Mouku se špetkou soli a změklým máslem zpracujte, poté přidejte 2 vejce a moučkový cukr. Dejte na půl hodiny (nebo na 15 minut do mrazáku) do lednice,... více o Borůvková tartaletka

Smaženice z jelítka (tmavého prejtu)

Smaženice z jelítka (tmavého prejtu)

Jemně pokrájenou cibulku osmažíme dozlatova na sádle nebo oleji. Na cibulku vymačkáme jelito (prejt) ze střívka, rozmačkáme vidličkou a necháme dobře... více o Smaženice z jelítka (tmavého prejtu)

45 minut
Brokolicovo-bramborové placičky

Brokolicovo-bramborové placičky

Dáme vařit osolenou vodu, do ní vložíme brokolici a vaříme asi 5 min. Brokolici vyjmeme, ve stejné vodě uvaříme brambory ve slupce. Dáme vychladit.... více o Brokolicovo-bramborové placičky

Double švestkový koláč

Double švestkový koláč

Mouku smícháme s cukrem, solí, kypřidlem a máslem, vytvoříme drobenku, do které postupně přidáváme po lžících vodu a vypracujeme vše v hladké těsto.... více o Double švestkový koláč

Vepřové maso s paprikou a rajčaty

Vepřové maso s paprikou a rajčaty

Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Rajčata spaříme ve vařící vodě, oloupeme a nakrájíme na... více o Vepřové maso s paprikou a rajčaty

Pivní palačinky

Pivní palačinky

Pivo s vodou nalijeme do mísy, spolu s vejci, moukou, Podravkou a práškem do pečiva vymícháme hladké řidší těsto, které rozléváme naběračkou na pánev... více o Pivní palačinky

10 minut
Salát waldorf s kuřetem

Salát waldorf s kuřetem

Majonézu, citronovou šťávu a 1 lžíci vody spolu prošlehejte v míse. Kuře vykostěte, případně zbavte kůže a nakrájejte na sousta nebo nasekejte nahrubo... více o Salát waldorf s kuřetem

Barevné bramborové knedlíky (noky)

Barevné bramborové knedlíky (noky)

Vařené oloupané brambory jemně nastrouháme, přidáme k nim jemně nastrouhanou mrkev, vejce, nasekané bylinky dle chuti, osolíme a přidáme mouku.... více o Barevné bramborové knedlíky (noky)

30 minut
Penne con polo

Penne con polo

Uvaříme špagety (používám já) v osolené vodě - caa 8 min. Zároveň na pánvi orestujeme na kostičky nakrájené kuřecí maso s cibulkou. Přidáme vegetu a... více o Penne con polo

Ryba z trouby: na zelenině a těstovinách

Ryba z trouby: na zelenině a…

Těstoviny uvaříme dle návodu v osolené vodě, scedíme a promastíme olejem. Brokolici rozebereme na růžičky a krátce povaříme v osolené vodě, scedíme.... více o Ryba z trouby: na zelenině a těstovinách

Marinované plátky s bramborem-zapečené

Marinované plátky s bramborem-zapečené

V misce smícháme olej, hořčici, worcestr, sojovku, česnek, chilli a zeleninové lečo. Ve směsi obalíme naklepané a nasolené plátky masa a necháme přes... více o Marinované plátky s bramborem-zapečené

100 minut
Papriková pasta

Papriková pasta

Papriku zbavíme semínek a stopek, omyjeme a umeleme. Cibuli oloupeme a umeleme. Umletou papriku s cibulí dáme do většího hrnce, přidáme ocet, cukr,... více o Papriková pasta

10 minut
Placek ze strouhanky

Placek ze strouhanky

Dvě vajíčka klepneme do misky, dáme strouhanku podle potřeby, uděláme zvlášní těsto a uplácáme z něho placku. Poté jen osmažíme a osolíme podle chuti.... více o Placek ze strouhanky

Česnečka z Vysočiny

Česnečka z Vysočiny

Mrkev a vysočinu orestujeme na oleji - lžíce oleje stačí, vysočina tuk dodá sama, přilijeme litr vody, přidáme brambory, bujon a česnek. Před... více o Česnečka z Vysočiny

Kynutý závin

Kynutý závin

Vypracujeme kynuté těsto podle návodu. Těsto rozdělíme na 4 díly. Každý rozválíme na pomoučněném vále na plát asi 8 mm silný, který potřeme libovolnou... více o Kynutý závin

Zapečený pangasius

Zapečený pangasius

Filety po rozmražení posypeme kořením a obalíme v mouce. Na rozpáleném oleji je nejprve zprudka a pak na mírném ohni opékáme dozlatova. Zeleninu a sýr... více o Zapečený pangasius

Vepřové v alobalu

Vepřové v alobalu

Do pekáče dáme alobal, který potřeme olejem. Maso naklepeme, osolíme a opepříme. Oloupané brambory, anglickou slaninu, papriky, cibuli a česnek... více o Vepřové v alobalu

Kynutý koláč s ovocem pro domácí pekárnu

Kynutý koláč s ovocem pro domácí…

Do domácí pekárny vložíme ingredience na těsto v uvedeném pořadí a zapneme program TĚSTO (Eta). Po ukončení programu těsto vyjmeme, rozprostřeme na... více o Kynutý koláč s ovocem pro domácí pekárnu

Domácí Pribináček

Domácí Pribináček

Všechno kromě tvarohu smícháme, nejlépe ponorným mixerem a 7 minut vaříme, vychladíme v ledničce, vmícháme tvaroh a hodně vyšleháme. Rychlejší... více o Domácí Pribináček

60 minut
Selská směs

Selská směs

Na olej dáme pokrájenou cibuli a nahrubo nastrouhanou mrkev a necháme smažit. Potom přidáme na kostičky nakrájené maso a na proužky nakrájený salám a... více o Selská směs

90 minut
Pražský koláč

Pražský koláč

Droždí rozdrobte do hrnku, přidejte mléko s trochou soli, v míse smíchejte mouku, cukr, bílý jogurt a vejce, vlijte vzešlé droždí a vařečkou zpracujte... více o Pražský koláč

Moučník alá tiramisu

Moučník alá tiramisu

Žloutky utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem. Postupně vmícháme mouku, ušlehaný sníh z bílků a sekané ořechy. Krém: šlehačku ušleháme se ztužovačem.... více o Moučník alá tiramisu

Švestkový koláč II.

Švestkový koláč II.

Cukr, tuk, vejce utřeme do pěny. Pak přidáme mléko, prosátou polohrubou mouku s kypřícím práškem do pečiva, vše spojíme dohromady. Těsto vlijeme do... více o Švestkový koláč II.

40 minut
Pórková polévka III.

Pórková polévka III.

Na másle se rozpustí kvasnice a přidá se na kolečka nakrájená část pórku, pak se přidá hladká mouka a udělá se jíška. Zalije se vývarem, přidá se... více o Pórková polévka III.

Domácí perník

Domácí perník

Všechny suroviny smícháme a těsto vlijeme na vymaštěný a moukou vysypaný plech a upečeme. Po upečení a vychladnutí polejeme čokoládou.... více o Domácí perník

Banánové jednohubky

Banánové jednohubky

Banány nakrájíme na cca 5 mm silné plátky. Mezi dva piškoty hladkou plochou proti sobě vložíme plátek banánu. Párátkem propíchneme, aby se nerozpojily... více o Banánové jednohubky

10 minut
Žahour

Žahour

Borůvky properte, posypte cukrem, přidejte máslo, trochu vody a vše rozvařte. Směs zahustěte perníkem, smetanou a nakonec okořeňte skořicí a... více o Žahour

Kovářské kotlety

Kovářské kotlety

Kotlety naklepeme, osolíme a opepříme. Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka, brambory na plátky. Na dno vymazaného pekáče poklademe brambory, kotlety... více o Kovářské kotlety

Jahodový pohár se šlehačkou

Jahodový pohár se šlehačkou

Asi hodinu před servírováním očistíme a omyjeme jahody. Plody osušíme, otrháme okvětní lístky a rozpůlíme. Poté pokapeme jahody javorovým sirupem a... více o Jahodový pohár se šlehačkou

30 minut
Salát s kuřecími prsíčky a těstovinami

Salát s kuřecími prsíčky a těstovinami

Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu. Dáme okapat a vychladnout. Kuřecí prsíčka omyjeme, osušíme a ochutíme solí a pepřem. Na lžíci horkého oleje... více o Salát s kuřecími prsíčky a těstovinami

Doporučujeme

80 minut
Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Meruňkové knedlíky - kynuté

Meruňkové knedlíky - kynuté

30 minut
Zapečené těstoviny se zeleninou a houbami

Zapečené těstoviny se zeleninou a…

Poslední sledované recepty

190
Fazolková rýže - (nejen) příloha
Fazolková rýže - (nejen)…
31
Dýňová tortila
Dýňová tortila
29
Broskvové šátečky
Broskvové šátečky
27
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
23
Ricottový piškotový dortík (Ricotta poundcake)
Ricottový piškotový…

Zajímavé články

3 nejoblíbenější letní recepty z cukety: Chutnají i těm, kteří zeleninu moc nemusí
3 nejoblíbenější letní recepty z cukety: Chutnají…
Víte, jak připravit pravý šopský salát? Většina z nás to dělá špatně!
Víte, jak připravit pravý šopský salát? Většina z…
Ze zeměměřiče mistrem zmrzlinářem: Začínal mrkvovou, dnes prodává nejvíc pistáciové
Ze zeměměřiče mistrem zmrzlinářem: Začínal…
Superpotravina týdne: Meloun. 6 překvapivých pozitivních účinků plus recepty, které možná neznáte
Superpotravina týdne: Meloun. 6 překvapivých…
Od pondělí do pátku: 5 snadných večeří z cukety
Od pondělí do pátku: 5 snadných večeří z cukety
AHA.cz Markéta Konvičková ukázala světu... Tetování v rozkroku!

Markéta Konvičková ukázala světu... Tetování v rozkroku!

Mimibazar Levandule: Provoní i léčí

Levandule: Provoní i léčí

Dáma.cz DANA (41): Omylem jsem se ocitla na swingers party u souseda

DANA (41): Omylem jsem se ocitla na swingers party u souseda

Blesk pro ženy Letní hity z Wimbledonu: Tyhle ultra trendy kousky nebudete chtít sundat celé léto!

Letní hity z Wimbledonu: Tyhle ultra trendy kousky nebudete chtít sundat celé léto!

Ženy.cz Když hysterka… je váš muž!

Když hysterka… je váš muž!

Blesk.cz Pravda o nové image Veroniky Kašákové: Byl to jen příčes! Ale...

Pravda o nové image Veroniky Kašákové: Byl to jen příčes! Ale...

SportRevue.cz FOTO: Leryn Franco – (bývalá) oštěpařka s postavou sexy modelky

FOTO: Leryn Franco – (bývalá) oštěpařka s postavou sexy modelky

Maminka.cz Porod v detailu a bez příkras. Podívejte se na 102 snímků, které vás ohromí svou krásou i syrovostí

Porod v detailu a bez příkras. Podívejte se na 102 snímků, které vás ohromí svou krásou i syrovostí

Blesk Horoskopy Nejlepší manželky podle jména: Patříte mezi ně i vy?

Nejlepší manželky podle jména: Patříte mezi ně i vy?

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak oloupat kaštany?
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact