• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak oloupat brambory

Jak oloupat brambory

Jak oloupat brambory

Ať už se chystáte připravovat bramborové knedlíky, noky, placky nebo třeba salát, neobejdete se bez dopředu ve slupce uvařených brambor. Jak je ale co nejjednodušeji oloupat? Vsaďte na osvědčený trik.

Před tím, než brambory dáte vařit, nařízněte zlehka slupku uprostřed kolem dokola. Brambory pak uvařte ve slupce do měkka. Podle velikosti brambor to bude trvat 30 - 45 minut. Uvařené brambory pak rychle zchlaďte, ideálně ledovou vodou, přidat do ní můžete i pár kostek ledu. Brambory zchladíte, vy si při loupání nepopálíte ruce a navíc půjdou mnohem lépe loupat. Pak už jen stačí chytit bramboru na obou stranách a slupku z ní doslova stáhnout, nemusíte použít žádný nůž nebo škrabku.

Pokud slupku brambor před vařením nenaříznete, udělejte to po uvaření a zchlazení. Slupku opatrně a lehce v půlce malým nožíkem nařízněte, aby jste ji narušili. Dávejte si pozor, abyste nepoškodili celou bramboru. Ta by se vám totiž mohla později přelomit a začít drolit na malé kousky. Pak slupku už jen zlehka stáhněte.

Nejlepší recepty na pokrmy z bramborového těsta najdete ZDE.

Mohlo by vám zachutnat

45 minut
Hrnková buchta s ovocem

Hrnková buchta s ovocem

Hledal jsem jednoduchou a přitom výbornou buchtu a mamča mi poradila. Zvládl jsem to i já a to jsem CHLAP :-) Obě mouky, cukr, olej, 3 vejce,... více o Hrnková buchta s ovocem

Kompot z hroznového vína

Kompot z hroznového vína

Hroznové víno (zelené, žluté, modré, růžové...) omyjeme pod tekoucí vodou a obereme od třapin. Nejlepší jsou odrůdy bezsemenné nebo s malým počtem... více o Kompot z hroznového vína

Šneci z listového těsta se zelím - zelňáky

Šneci z listového těsta se zelím -…

Na pomoučněném stole vyválíme těsto na plát, který potřeme vejcem a posypeme pokrájeným uzeným a okapaným zelím. Ochutíme kořenící směsí a pevně... více o Šneci z listového těsta se zelím - zelňáky

Bylinkové vepřové s bramborem a žampiony

Bylinkové vepřové s bramborem a…

Do olejem nebo sádlem vymazaného pekáče nasypeme hrubě pokrájené cibule, nasekaný česnek (polovinu) a trošku bylinek. Na ně dáme naklepané plátky nebo... více o Bylinkové vepřové s bramborem a žampiony

Hovězí kližka se smetanovou houbovou omáčkou

Hovězí kližka se smetanovou houbovou…

Pokrájené cibule, špek a olej dáme do hrnce a osmažíme dozlatova. Přidáme na kostky pokrájenou osolenou a opepřenou kližku a za občasného promíchání... více o Hovězí kližka se smetanovou houbovou omáčkou

Segedín s knedlíkem po našem

Segedín s knedlíkem po našem

Segedín: Na trošce tuku osmažíme dorůžova pokrájenou cibuli. K cibuli přidáme na kostky pokrájený osolený a opepřený bůček, rozmáčknutý česnek,... více o Segedín s knedlíkem po našem

Rajčatový salát s bazalkou

Rajčatový salát s bazalkou

Omytá zralá, pevná rajčata pokrájíme na menší kousky a dáme do mísy. Přidáme nasekanou bazalku, nasekaný nebo nastrouhaný česnek, osolíme, případně i... více o Rajčatový salát s bazalkou

Česneková krkovička na tymiánových bramborách

Česneková krkovička na tymiánových…

Plátky krkovičky naklepeme, po stranách nařízneme, aby se nám při pečení nekroutily, osolíme a potřeme nastrouhaným zázvorem a česnekem. Takto je... více o Česneková krkovička na tymiánových bramborách

20 minut
Sladko-kyselé vepřové po thajsku

Sladko-kyselé vepřové po thajsku

Rozehřejte na pánvi olej a přidejte nasekaný česnek, asi po 1 minutce přidejte plátky vepřového. Plátky masa by měly být lehce namražené, aby se vám... více o Sladko-kyselé vepřové po thajsku

Smetanové tvarůžky (syrečky)

Smetanové tvarůžky (syrečky)

Základní verze: zakysanou smetanu dáme do misky, přidáme pokrájené tvarůžky (syrečky), promícháme, nandáme do sklenice a necháme v chladnu alespoň dva... více o Smetanové tvarůžky (syrečky)

Muffiny na více způsobů

Muffiny na více způsobů

Základní těsto: Vejce vyšleháme do pěny, přidáme cukr, vanilkový cukr, jogurt a máslo a znovu vyšleháme. Střídavě přidáváme mléko a mouku smíchanou s... více o Muffiny na více způsobů

45 minut
Brambory na plechu s bylinkami

Brambory na plechu s bylinkami

Brambory omyjeme, očistíme a rozkrájíme na půlky nebo čtvrtky podle velikosti tak, aby jeden kousek byl na jedno nebo dvě sousta. Pokud najdeme nějaké... více o Brambory na plechu s bylinkami

Bramboráky z chleba

Bramboráky z chleba

Tvrdší chleba si nakrájíme na plátky a namočíme ho do vody. Po pár minutách nacucaný chleba rozmačkáme do mísy (zbylou vodu si ponecháme, bude... více o Bramboráky z chleba

20 minut
Sójové kostky s hlívou ústřičnou

Sójové kostky s hlívou ústřičnou

Sójové kostky uvaříme dle návodu ve slané vodě. Vodu slijeme, kostky necháme okapat, a přebytečnou vodu z nich opatrně vymačkáme. Hlívu pokrájíme na... více o Sójové kostky s hlívou ústřičnou

Jogurtovo-mléčný jahodový koktejl

Jogurtovo-mléčný jahodový koktejl

Jahody omyjeme a odstopkujeme. Pár jahod drobně pokrájíme a zbytek dáme do mixéru společně s cukrem a dobře rozmixujeme. Pak vmícháme jogurt, kousky... více o Jogurtovo-mléčný jahodový koktejl

25 minut
Šafránové rizoto s cuketami

Šafránové rizoto s cuketami

Cuketu podélně rozkrojte na čtvrtiny, odřízněte část se semínky (mohla by být nahořklá) a zbytek pokrájejte na menší špalíčky. Ty zprudka osmažte na... více o Šafránové rizoto s cuketami

Ovarová polévka se zeleninou

Ovarová polévka se zeleninou

Vývar z ovaru necháme vychladnout a přebytečný tuk odebereme. Pak vývar opět přivedeme k varu, přidáme pokrájenou zeleninu na nudličky (hranolky),... více o Ovarová polévka se zeleninou

Linecký koláč mlsného manžela

Linecký koláč mlsného manžela

Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto a necháme jej odpočinout 30 minut v lednici.Těsto vyválíme, dáme do vymazané a vysypane kolačové formy. Dno... více o Linecký koláč mlsného manžela

Oříškovo-nugátová roláda

Oříškovo-nugátová roláda

Žloutky ušleháme s cukrem do husté pěny,pak vmícháme mouku a nakonec tuhý sníh z bílků.Těsto vlijeme a rozetřeme na plech s pečícím papírem a upečeme... více o Oříškovo-nugátová roláda

Dort stracciatella s ricottou

Dort stracciatella s ricottou

Změklé máslo ušleháme s cukrem, vanilkovým cukrem a s celými vejci, přišleháme prosátou mouku s práškem do pečiva a s citrónovou kůrou. Těsto dáme do... více o Dort stracciatella s ricottou

Vinná klobása v trojobalu

Vinná klobása v trojobalu

Klobásu rozdělíme na čtyři porce, stočíme do šneku a naskrz propíchneme křížem špejlemi nebo párátky. Do třech hlubokých talířů si připravíme mouku,... více o Vinná klobása v trojobalu

15 minut
Rychlá kuřecí roláda z řízků

Rychlá kuřecí roláda z řízků

Formu na biskupský chlebíček vyložíme peč. papírem, poklademe angl. slaninou, na to rozložíme ještě naplocho rozříznuté kuřecí řízky (můžeme je ještě... více o Rychlá kuřecí roláda z řízků

Špízy z mletého (nejen) krůtího masa

Špízy z mletého (nejen) krůtího masa

Maso promícháme s vejcem, drobně pokrájenou cibulkou a rozdrceným česnekem. Směs ochutíme solí, pepřem, tymiánem, oreganem, kari a přisypeme mouku,... více o Špízy z mletého (nejen) krůtího masa

Zapečený bulgur

Zapečený bulgur

Bulgur dáme uvařit podle návodu na obalu. Mezitím si dáme předehřát troubu na 220 °C. Olivovým olejem vymažeme zapékací misku. Na dno misky dáme... více o Zapečený bulgur

Květákový nákyp se šunkou

Květákový nákyp se šunkou

Očištěný květák vložíme do vařící osolené vody, změklý necháme okapat, rozebereme na drobné růžičky a košťál nakrájíme na drobné nudličky. Nákyp lze... více o Květákový nákyp se šunkou

Jablková žemlovka se sněhem

Jablková žemlovka se sněhem

Máslo rozehřejeme v hrnečku na mírném ohni a 3 lžíce vlejeme do pekáčku ve kterém budeme pokrm zapékat, abychom ho vymastili. Do hrnečku přidáme k... více o Jablková žemlovka se sněhem

100 minut
Pravý segedínský guláš

Pravý segedínský guláš

Cibuli nakrájenou nadrobno osmažíme na vepřovém sádle do zlatohněda. Pak k ní přidáme maso nakrájené na kostky o velikosti asi 2x2 cm, osolíme,... více o Pravý segedínský guláš

Hodslavská řezanka

Hodslavská řezanka

Cibuli nakrájíme nadrobno a necháme na sádle zesklovatět, přidáme maso, orestujeme. Nalejeme kečup, přidáme koření, houby, masox a Moravanku. Vše... více o Hodslavská řezanka

Sádlovky - recept po babičce

Sádlovky - recept po babičce

Na přípravu tohoto výborného cukroví se hodí nejlépe sádlo prodávané v kostkách. Nebojte se péct z této suroviny, v hotovém cukroví chuť sádla ani... více o Sádlovky - recept po babičce

120 minut
Kyselé zelí do skla

Kyselé zelí do skla

Nakrouhané zelí promícháme se solí a kmínem nejlépe v dětské vaničce a necháme asi 2 hodiny stát, až začne pouštět šťávu. Mezitím si nachystáme asi 12... více o Kyselé zelí do skla

40 minut
Cuketové hody

Cuketové hody

Na cibulce orestujeme nakrájené kuřecí prso a krátce orestujeme, přidáme na kostky i se slupkou pokrájenou cuketu restujeme asi 3 minuty (záleží na... více o Cuketové hody

Tvarohový biskupský chlebíček

Tvarohový biskupský chlebíček

Máslo utřeme s cukrem a žloutky. Přidáme tvaroh, rozinky a rozkrájené vlašské ořechy a promícháme. Nakonec vmícháme mouku smíchanou s práškem do... více o Tvarohový biskupský chlebíček

Bounty řezy

Bounty řezy

Do mísy prosejeme mouku, prášek do pečiva, nakrájený tuk, kakao, moučkový cukr a mléko. Zpracujeme v těsto. Polovinu těsta nastrouháme na vymazaný a... více o Bounty řezy

Babiččin košíček - Pepíček

Babiččin košíček - Pepíček

Z krajíců chleba vykrojíme střed a odložíme. Kůrky, které nesmíme přeříznout dáme na rozpálený olej, vznikne jakýsi rámeček, do kterého rozklepneme... více o Babiččin košíček - Pepíček

Lívanečky s jablky

Lívanečky s jablky

Rozmícháme žloutky s cukrem a mlékem, přidáme mouku s práškem do pečiva. Z bílků ušleháme tuhý sních, vmícháme do hmoty. Nakonec vmícháme nastrouhaná... více o Lívanečky s jablky

Univerzální bramborové těsto

Univerzální bramborové těsto

Nahrubo nastrouhané brambory smícháme s ostatními surovinami a vypracujeme tuhé těsto. Pokud lepí, přidáme mouku. Toto těsto můžeme využít na několik... více o Univerzální bramborové těsto

Houbové karbanátky s mletým masem

Houbové karbanátky s mletým masem

Na trošce tuku podusíme houby s kmínem a solí. Smícháme mleté maso s vejcem, trochou strouhanky, přidáme podušené vychladlé houby, můžeme dochutit... více o Houbové karbanátky s mletým masem

Jablečné čatní

Jablečné čatní

Na oleji opražíme nadrobno nakrájenou cibuli s třetinou cukru, dokud cukr nezkaramelizuje. Potom přilejeme ocet, přidáme nakrájená oloupaná jablka,... více o Jablečné čatní

Africká lilková pomazánka

Africká lilková pomazánka

Lilky oloupeme a nakrájíme na kostičky. Osolíme a necháme 10 minut odležet. Lilek osušíme a opékáme je asi 15 minut v pánvi při střední teplotě.... více o Africká lilková pomazánka

Lasagne s rajčaty

Lasagne s rajčaty

Lasagne uvaříme podle návodu. Hotové scedíme a důkladně propláchneme studenou vodou. Cibuli nakrájíme a osmažíme na oleji. Přidáme mleté maso, sůl,... více o Lasagne s rajčaty

Čočková pomazánka

Čočková pomazánka

Uvařenou,vychladlou čočku utřeme se změklým máslem, vmícháme drobně nakrájenou cibuli a dochutíme octem, solí a pepřem.... více o Čočková pomazánka

30 minut
Těstovinový salát s lososem

Těstovinový salát s lososem

Nejdřív uvaříme těstoviny, mezitím si nakrájíme na nudličky čínské zelí, nastrouháme mrkev a celer - nemusí ho být moc, jen tak pro chuť, nastrouháme... více o Těstovinový salát s lososem

Frankfurtská polévka

Frankfurtská polévka

Zpěníme cibulku, přidáme mletou papriku, osmahneme, až se rozpustí přidáme nakrájené párky, osmahneme, zalijeme vodou a přidáme brambor a bujón ... více o Frankfurtská polévka

45 minut
bramborový salát bavorský

bramborový salát bavorský

Ve slané vodě s kmínem uvaříme čisté brambory i se slupkou. Nepřevařené brambory oloupeme, nakrájíme na kolečka, ještě vlažné smícháme s cibulí... více o bramborový salát bavorský

Pizza – Langoše

Pizza – Langoše

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme kostku cukru a necháme vzejít kvásek, který necháme v teple vykynout. Do mísy prosijeme mouku, sůl a sodu... více o Pizza – Langoše

15 minut
Šopský salát II.

Šopský salát II.

Očistíme zeleninu a nakrájíme na proužky a kostičky.Vložíme do misky zamícháme,posypeme balkánským sýrem.... více o Šopský salát II.

15 minut
Tvarohová pomazánka s česnekem

Tvarohová pomazánka s česnekem

Tvaroh rozmačkáme, smícháme s mlékem a ušleháme. Přidáme prolisovaný česnek, ořechová jádra a podle chuti přisolíme. Mažeme na krajíčky chleba nebo... více o Tvarohová pomazánka s česnekem

Uhlířské špagety

Uhlířské špagety

Špagety uvaříme dle návodu na obalu a scedíme. Bůček nakrájený na kostičky vysmažíme na suché pánvi. Žloutky rozšleháme se šlehačkou, přidáme sýr,... více o Uhlířské špagety

Řecký gyros

Řecký gyros

Maso nakrájíme na nudličky, přisypeme gyros koření a asi 10 minut smažíme na oleji. Utřeme česnek a smícháme jej s jogurtem a nasekanou pažitkou,... více o Řecký gyros

Grilované kuře

Grilované kuře

Kuře dobře omyjeme. Marinádu připravíme smícháním oleje, medu, sojové omáčky, kečupu a soli. Touto směsí potřeme kuře zevnitř i vně a necháme chvíli... více o Grilované kuře

Doporučujeme

35 minut
Restované žampiony s bramborami a kadeřávkem

Restované žampiony s bramborami a…

30 minut
Jednoduchá brokolicová polévka

Jednoduchá brokolicová polévka

95 minut
Hovězí sekaná Wellington

Hovězí sekaná Wellington

Poslední sledované recepty

54
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
34
Domácí chleba z žitné mouky
Domácí chleba z žitné…
34
Polévka z vepřových žaludků s kořenovou zeleninou
Polévka z vepřových…
30
Vepřové výpečky s bramboráčky a špenátem s bešamelem
Vepřové výpečky s…
25
Ceviche v rajčatové omáčce
Ceviche v rajčatové…

Zajímavé články

Rychlovky z horkovzdušné fritézy: Tři jednoduché recepty, které vás budou bavit
Rychlovky z horkovzdušné fritézy: Tři jednoduché…
Karbanátky z mletého masa i bez něj. Tipy, jak připravit ty nejšťavnatější
Karbanátky z mletého masa i bez něj. Tipy, jak…
Pečené brambory podle princezny Diany: Díky geniálnímu triku byly dokonale křupavé
Pečené brambory podle princezny Diany: Díky…
Dnes je Mezinárodní den mužů! 24 tipů na dobroty, které můžete tomu svému připravit
Dnes je Mezinárodní den mužů! 24 tipů na dobroty,…
Řapíkatý celer je nejenom křupavá svačinka, po které zhubnete. Objevte jeho kouzlo!
Řapíkatý celer je nejenom křupavá svačinka, po…
AHA.cz Hezucký rozplakal Mareše i Česko: Slova manželky berou za srdce

Hezucký rozplakal Mareše i Česko: Slova manželky berou za srdce

Mimibazar Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Dáma.cz Karel Gott, jak ho neznáte: Zlatý slavík na fotkách, které vás překvapí

Karel Gott, jak ho neznáte: Zlatý slavík na fotkách, které vás překvapí

Blesk pro ženy „To je státní hymna, ty vole!“ Z kultovních Samotářů jsou padesátníci. Jak se jejich představitelé změnili?

„To je státní hymna, ty vole!“ Z kultovních Samotářů jsou padesátníci. Jak se jejich představitelé změnili?

Ženy.cz Učňák není ostuda! Mámy, dovolme dětem dělat to, co je baví

Učňák není ostuda! Mámy, dovolme dětem dělat to, co je baví

Blesk.cz Gondíková na premiéře nové komedie: Ukrývala popáleniny! Co se jí stalo?

Gondíková na premiéře nové komedie: Ukrývala popáleniny! Co se jí stalo?

SportRevue.cz FOTO : Sexy Soccer! I takhle (kdysi) vypadalo žhavé (a polonahé) fotbalové léto

FOTO : Sexy Soccer! I takhle (kdysi) vypadalo žhavé (a polonahé) fotbalové léto

Maminka.cz Mami, bolí mě v krku! Angína: Jak poznáte streptokoka a zda pomůžou vždy antibiotika.

Mami, bolí mě v krku! Angína: Jak poznáte streptokoka a zda pomůžou vždy antibiotika.

Blesk Horoskopy Nový díl Eroskopu: Které znamení »to« potřebuje právě teď? A kdo je nejsmyslnější?

Nový díl Eroskopu: Které znamení »to« potřebuje právě teď? A kdo je nejsmyslnější?

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Jak oloupat brambory
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact