Poctivý vývar je skvělá surovina. Můžete ho použít při přípravě polévek, omáček i řady dalších jídel. Někomu ale může vadit, že je moc mastný. Poradíme vám, jak se přebytečného tuku zbavit.
Tuk je nositelem chuti. Pokud chcete tedy mít vývar chutný, měli byste v něm část tuku nechat. Přebytečný tuk pak můžete odstranit několika způsoby:
1. Pokud spěcháte a máte horký vývar, seberte mastná oka na povrchu plochou velkou lžící nebo na povrch vývaru položte silně savý kuchyňský ubrousek a po chvilce ho vyndejte.
2. K odstranění tuku můžete použít také kostky ledu. Vhoďte jich několik do vlažného vývaru a jakmile k nim mastnota přilne, vyndejte je.
3. Vlažný vývar lze zbavit tuku také pomocí pevnějšího igelitového sáčku. Nalijte do něj vývar, odstřihněte dole menší růžek a vývar nechte vytéct do čistého hrnce. Jakmile v sáčku zůstane jen tuková vrstva, růžek uzavřete.
4. Nejjednodušší, ovšem časově nejnáročnější způsob je nechat vývar vychladnout. Tuk ztuhne a vyplave na povrch. Bílá tuková vrstva se pak dá snadno odebrat děrovanou naběračkou a můžete ji použít místo oleje na smažení.
Omytý špenát vložíme do mísy, rozkrájené ředkvičky také, osolíme a opepříme, přidáme olivový olej, promícháme a přidáme natrhanou mozzarellu. Ozdobíme... více o Špenátový salát s mozzarellou
Polovinu chia semínek, polovinu kokosového mléka, po lžíci vody a javorového sirupu a kakao smíchejte dohromady. Dno sklenic vyložte nakrájeným... více o Puding s chia semínky a pomerančem
Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme větší polovinu droždí, přidáme špetku cukru, zalijeme cca 1dl vody a necháme... více o Plněné knedlíky uzeným masem
Maso osolte, opepřete a zprudka orestujte na másle. Pak ho vložte do vakuových sáčků, každou porci zvlášť. Do každého sáčku dejte část výpeku... více o Krůtí prsa s karotkou a fazolkami
Brambory grenaille uvaříme a nakrájíme na větší kousky, přidáme nakrájený kopr najemno, salátovou okurku rozpůlíme, vyndáme vnitřek, nakrájíme na půl... více o Mistrovský bramborový salát
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej s vodou, promícháme a poté zašleháme i mouku s kypřidlem a kakaem. Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh... více o "Míša" roláda
- všechny suroviny mimo houskových kostiček vložíme do pekárny (nejdříve tekuté ingredience, dále ostatní) a zapneme program "Těsto" \\ - zpočátku... více o Houskový knedlík z domácí pekárny
Cottage smícháme se solí, pepřem a paprikou, přidáme očištěnou na kousky pokrájenou papriku, okurku, rajčata, drobně pokrájenou cibuli a nastrouhaný... více o Zeleninový salát s cottage sýrem
Syrové brambory oškrábeme, omyjeme a nastrouháme. Vodu částečně slijeme. Strouhané brambory ochutíme solí a pepřem. Přidáme vejce, majoránku, podle... více o Bramboráky (křupavé)
1. Nejdříve si sýr nastrouháme na hrubém struhadle a zvlášť si rozšleháme vejce. 2. Široký hrnek nebo misku vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. 3.... více o Smažák z hrnku podle Ládi Hrušky
Vejce, máslo, mouku, cukr a kypřící prášek smíchejte a vyšlehejte do jemné konzistence. Kakao smíchejte s vodou, až vznikne hustší pasta a tu... více o Božský čokoládový dort
Žloutky ušlehat za postupného přidávání horké vody, potom přidávat cukr a ušlehat do husté pěny. Ušleháme hustý sníh z bílků. Do žloutkové hmoty... více o Malý korpus
V míse rozšleháme metličkou mléko s vejcem, přidáme špetku soli, asi lžíci krystalového cukru, za stálého šlehání dosypáváme hladkou moukou, můžeme... více o Palačinky s ovesnými vločkami a jablky
Rozehřejte olej, přidejte cukr a nechte ho zkaramelizovat. Přidejte najemno nakrájenou cibuli, nechte ji zesklovatět. Přidejte očištěnou, nahrubo... více o Závin z listového těsta s červenou řepou
Změklé máslo, vejce a cukry ušleháme, přidáme tvaroh a znovu šleháme dohladka. Přidáme mouku s kypřidlem a citronovou kůrou a vše dobře promícháme.... více o Jablkovo-tvarohový koláč se skořicovou drobenkou
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukry, sůl, tvaroh, rum, mouku a dobře promícháme. Středně hustou směs necháme v teple odpočívat ve větší... více o Jemné tvarohové lívance - kynuté
Plátky chleba lehce opečte v toastovači. Slaninu opečte na pánvi dokřupava. Polovinu chlebů potřete majonézou (není nutné), poklaďte salátem, slaninou... více o BLT sendvič
Do 100 ml vlažného mléka dáme cukr, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl a promícháme. Pak přidáme kvásek,... více o Croissanty s čokoládou
Porce ryby potřete solí a pepřem a zakapejte citronovou šťávou. Nechte chvilku odležet. Mezitím prohřejte v másle lístky šalvěje či rozmarýnu.... více o Cejn na bylinkách
Cuketky pokrájíme na plátky, které osmažíme na pánvi s olejem, ke konci přidáme plátky česneku, které necháme v oleji jen rozvonět, nesmažíme. Tuňáka... více o Lehký těstovinový salát s tuňákem a cuketou
Necháme povolit kostku másla a poté k ní přimícháme citrónovou šťávu, sůl, pepř a čerstvé nasekané bylinky. Tuto směs můžeme dát do kelímku nebo... více o Lehké bylinkové máslo
Troubu předehřejte na 180 °C. Máslo se 175 g cukru vyšlehejte do světlé a nadýchané pěny. Přidejte pomerančovou kůru a pak jeden po druhém žloutky.... více o Koláč z podmáslí
Do větší mísy dáme hrubou mouku, vajíčko, rozdrobené droží, na droždí trochu cukru, potom teplou vodu (ne vařící!), sůl a nakonec na kostky... více o Levný houskový knedlík
Změklý tuk utřeme s oběma cukry a solí do pěny. Postupně do směsi zašleháme vejce, přidáme mouku s kypřicím práškem, ořechy, mléko a promícháme. Na... více o Karotkové (mrkvové) bábovičky-muffiny
Celé menší nové brambory dobře omyjeme, popřípadě očistíme kartáčkem, ale neloupeme! V hrnci uvedeme osolenou vodu do varu a vsypeme brambory - vaříme... více o Nové brambory s česnekovým máslem a tvarohem
Z ingrediencí na těsto vypracujeme hladké těsto, které necháme zabalené ve folii odpočinout v lednici, alespoň půl hodiny. Pak těsto rozválíme(cca 4... více o Slané tyčinky se šunkou
Umíchat z ingrediencí těsto a vyšlehat náplň. Na vymazaný a vysypanný plech nalít 1/2 těsta, na které se kladou lžičkou hromádky náplně. Na ty potom... více o Hromádkový smetanovo-tvarohový koláč
Nálev nechte povařit a pak nalejte do sklenic, kde máte okurky prokládané nakrájenou cibulí, mrkev a kopr. Do paprik nedávejte cibuli, mrkev a kopr,... více o Nálev na sladkokyselé okurky, slimáky a papriky
Na margarínu opražíme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme celozrnnou mouku, zamícháme a chvíli osmažíme. Stále mícháme, aby se mouka nepřipálila. Až... více o Krémová květáková polévka
V míse utřeme máslo s cukrem a žloutky, přidáme vanilkový cukr, sůl a kvásek z droždí, který jsme si připravili dříve. Přilijeme vlažné mléko, rum a... více o Mazanec ze sušeného droždí
Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle, dále nastrouháme taktéž na jemném struhadle cibuli a okurky. Vše smícháme dohromady. Osolíme,... více o Výborný "podmaz" na chlebíčky
Kysanou smetanu smícháme se solí, pepřem, oreganem a česnekem Uvařené, vychladlé brambory nakrájíme na plátky a položíme jednu vrstvu do zapékací mísy... více o Brambory s kysanou smetanou
Vařené brambory ještě hodně teplé rozmačkáme, vsypeme nadrobno nakrájenou syrovou cibulku, přidáme majolku (skutečně do teplých brambor), sůl, trochu... více o Bramborová pomazánka II.
Vejce a cukr ušleháme do pěny, pak postupně zašleháváme nastřídačku mouku s pr. do peč., rozpuštěnou heru a šlehačku, těsto rozdělíme na 3 díly. Do... více o Punčové řezy - jako z cukrárny :-)
Tuňáka (může být i s olejem) rozmícháme s tvarohem, přidáme hořčici a nakrájenou cibuli. Dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem. Můžeme podávat... více o Tvarohová pomazánka s tuňákem
Předem namočené kroupy dáme do vývaru, přidáme na drobno nakrájenou cibuli, nakrájenou kořenovou zeleninu, opepříme, a uvaříme do měkka. Před... více o Polévka z uzeného masa II.
Utřeme žloutky s mletým cukrem a vodou do pěny. Pak přidáme mouku a sníh. Těsto vlijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě... více o Jahodové řezy IV.
Celé kuře očistíme, opláchneme a rozčtvrtíme. Posypeme grilovacím kořením, špetkou soli a pepře. Vložíme do pekáčku, podlejeme trochou vody a dáme... více o Maminčino kuře
Na vále smícháme všechny přísady a přidáme v trošce horké vody rozpuštěné kapučíno. Zpracované těsto je hladké a nelepí se, ale doporučuji vyvalovat... více o Čtverečky "Cappuccino"
Na sádle osmažíme nakrájenou cibuli společně se vším kořením. Když je cibulka růžová, přidáme rajčata a necháme chvíli povaři. Poté omáčku osladíme a... více o Rajská omáčka II.
Maso naklepeme, osolíme, opepříme a silně z obou stran potřeme hořčicí. Na oleji osmahneme dozlatova na kroužky nakrájenou cibuli (hodně - cibule nám... více o Falešné španělské ptáčky
Studené brambory nastrouháme na vál, přidáme mouku s krupicí, sůl, vejce a na tuku osmaženou strouhanku. Vypracujeme těsto, utvoříme malé kulaté... více o Bramborové knedlíky se strouhankou
Bílky s cukrem ušleháme do pěny. Do té přidáme hladkou mouku a mleté ořechy. Hmotu rozdělíme na dva plechy a ve středně vyhřáté troubě upečeme(při 180... více o Štafetky
Zpracujeme maso a vejce ve vodě nebo v mléce, přidáme housku, sůl a vše ostatní(kromě strouhanky a oleje) a vytvoříme hmotu. Z hmoty mokrýma rukama... více o Sekané karbanátky
Smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva, mléko, olej a vejce. Těsto nalijeme na plech a posypeme kokosem smíchaným s krystalovým cukrem. Upečeme. Na... více o Koláč s kokosem a šlehačkou
Anglickou slaninu orestujeme na pánvi. Přidáme nakrájenou cibuli a na kolečka nakrájený česnek. Až cibule zesklovatí, přidáme houby, lehce osolíme a... více o Smaženice z hub
Karotku a hrášek zalijeme vroucím vývarem a 5 minut zvolna povaříme. Pak sejmeme z plotny, za stálého míchání vsypeme krupičku a opět přivedeme k varu... více o Krupičková polévka s vejcem
Houby namočíme na hodinu do studené vody. Jáhly spaříme vařící vodou, aby nebyly hořké a uvaříme doměkka spolu s houbami. Z másla a mouky připravíme... více o Jáhlová polévka s houbami
Drobně nasekanou cibuli zpěníme na sádle, přidáme nakrájené brambory, osolíme a zaprášíme oběma druhy papriky. Chvíli restujeme, zalijeme vroucí vodou... více o Oravská kulaša
Maso osolíme, pokapeme olejem, koření vetřeme do masa spolu s worchestrovou omáčkou. Necháme 2 hodiny odležet v chladnu, opečeme ze všech stran v... více o Svíčková Wellington