Když nemá polévka nebo vývar po uvaření ten správný říz, přijde na řadu dochucování. Rychlým řešením je sice sůl, ale jsou i jiné možnosti, jak se dá dobře vylepšit chuť vývaru, zeleninové či jiné polévky ještě na sporáku, nebo pak i na talíři. Prozradíme vám naše vyzkoušené triky!
Zeleninové polévky typu minestrone vždycky pozvedne kvalitní rajský protlak. Přidejte dvě až tři lžíce do hrnce pár minut před dokončením a nechte krátce provařit. Pak znovu ochutnejte. Polévka bude lepší!
Bramboračku, hrachovou i květákovou polévku v chuti pozvednou rozemleté sušené houby. Přidejte je v průběhu vaření a pak už jen okořeňte dle chuti.
Vývary získají šmrnc několika kapkami citronu. Ale pozor, ten dávejte až při servírování! A nemějte obavy, citron polévku neokyselí, pouze jí dodá chuťovou jiskru.
Muškátový oříšek vylepší krémové polévky a nejen ty. Vynikající je také do kapání. Nastrouhejte trošku přímo do těstíčka z vajec a mouky a pak už jen zavařte do polévky.
Žloutky ušlehejte s cukrem a máslem do světlé pěny. Vmíchejte ořechy, kakao, mléko a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Z bílků ušlehejte sníh a... více o Kakaová bábovka s čokoládovou polevou
Maso pokrájíme na plátky, které po stranách nakrojíme, aby se nám při smažení nekroutilo, naklepeme, osolíme, opepříme a okmínujeme. Na pánvi s... více o Přírodní maso se žampiony - minutka
Šalotky orestujte na rozehřátém oleji, přidejte na menší kostičky nakrájenou slaninu, zprudka orestujte. Přisypte rajčata s chilli papričkami a 5... více o Červené špagety
V kastrolu rozehřejte olej a 2 minuty poduste rozpůlené cibulky a na plátky nakrájený česnek. Přidejte na kolečka nakrájenou karotku, 2 minuty... více o Nakládané karotky
Očištěnou řepu nakrájejte na měsíčky, rozložte na plechu vyloženém pečícím papírem, potřete olejem. Osolte, opepřete a pečte při 200 °C do změknutí,... více o Salát z červené řepy a brusinek
Žebírka osolíme a opepříme. Na dno pekáčku dáme pokrájenou cibuli, nasekaný česnek a podle chuti bylinky, které buď necháme v celku jako snítku, nebo... více o Bylinková žebírka na pivu
Do mísy vložíme maso, přidáme vejce, strouhanku, ochutíme Podravkou a pepřem. Hnětením spojíme v jednolitou hmotu. Maso necháme několik hodin v chladu... více o Čevapi
Listová těsta rozválíme na pomoučněném stole na slabé pláty. Jeden o velikosti klasického nízkého plechu a druhý o něco víc, tak, aby nám okraje... více o Jednoduché karamelové řezy
Nejprve si připravím "nádivku". Jsou jí obyčejná játra na cibulce. Tedy osmahnu cibulku, dokud nezesklovatí. Přidám jemně nakrájená drůbeží játra,... více o Maminčiny kuřecí závitky
Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme, po stranách nakrojíme, obalíme v mouce a zprudka osmažíme na oleji z obou stran dozlatova. Pekáček dobře... více o Sýrovo-smetanové zapékané řízky
Naporcované kuře (stehna) osolíme a okořeníme a položíme do pekáče na pokrájenou cibuli, česnek a uzeninu. Stehna poklademe kousky másla, trochu... více o Kuře (nejen) na zelí
Do hrnce hodíme kousek másla a nakrájenou cibulku. Asi po dvou minutách, kdy cibulka zesklovatí, přidáme šest lžiček cukru, pět kuliček nového koření,... více o Rajská omáčka z džusu
Zeleninu osmažíme na tuku. Když je zelenina osmažená, přidáme mouku a dosvětla osmažíme. Do takto připravené jíšky pak přidáme vejce, mícháme, jakmile... více o Polévka z vaječné jíšky
Brambory ve slupce omyjeme a nakrájíme na čtvrtky (větší brambory na menší kousky). Dáme na plech (jen tak nebo na pečící papír) a přidáme dle chuti... více o Pečené brambory se zeleninou
Maso naklepeme, strany nakrojíme, aby se při smažení nekroutilo, osolíme, opepříme a na rozpáleném oleji osmažíme z obou stran dozlatova. Hotové... více o Přírodní plátek se sýrovou zeleninou - minutka
Pomazánkové máslo si vyklopíme do misky. Přidáme nadrobno nakrájený pórek, tatarku a najemno nastrouhaný sýr eidam. Promícháme. Dochutíme solí a... více o Nejlepší pomazánka na chlebíčky
Všechny ingredience smícháme, z vajec dáme jen žloutky a po zamíchání těsta opatrně vmícháme sníh z bílků. Přidáme rozinky,můžeme i oříšky. Dáme do... více o Kafíčkový moučník
Čočku propláchneme a dáme namočit do studené vody (stačí 1-2 hodiny). Pak ji v téže vodě uvaříme doměkka. Ponecháme v čočce jen malé množství tekutiny... více o Pikantní čočka s kuřecím masem
Maso promíchejte s jemně nasekanou cibulkou a česnekem. Přidejte další ingredience a vytvořte dobře tvarovatelnou směs. Je-li potřeba, přisypte více... více o Masové knedlíčky v rajské omáčce
Maso použijeme dle chuti - vepřové, kuřecí(prsa), hovězí, které nakrájíme na plátky, naklepeme a opepříme. Plátky potřeme z jedné strany česnekovou... více o Česnekové závitky se slaninou v omáčce
Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto a zabalené do fólie dáme odpočinout do lednice na minimálně 30 minut. Do mísy přes jemné sítko... více o Koláč inspirován tiramisu
1. Droždí nechte vzejít v troše vlažné vody nebo mléka se špetkou cukru. Ve velké míse promíchejte vzešlé droždí s moukou a solí. Pokud používáte... více o Základní těsto na pizzu
Z uvedených surovin zpracujeme hladké těsto, zabalíme do folie a necháme odpočinout minimálně 30 minut v lednici. Těsto rozválíme na pečícím papíře a... více o Letní linecký koláč
Tvrdý sýr nakrájíme na kostičky, olivy na kolečka, z tymiánu otrháme lístečky. Smícháme celá vejce, střídavě přidáváme mouku s kypřícím práškem a... více o Slaná bábovka s olivami
Žloutky utřeme s tatarskou omáčkou. Přidáme drobně nakrájenou šunku a bílky, na jemno nastrouhanou mrkev. Osolíme, opepříme, zakapeme citronem,... více o Mrkvová pomazánka extra
Jáhly propereme v horké vodě, dáme vařit do osoleného mléka, až do zhoustnutí (cca 20min) Mezitím si utřeme žloutky s cukrem, sníh s bílků a vše... více o Jahelníkový nákyp
Rohlíky jemně pokrájíme a pocákáme je mlékem. Potom do nich vlijeme vejce, dochutíme troškou vegety (solí), promícháme a směsí naplníme koláčovou... více o Obložený rohlíkový koláč
Špekáčky oloupeme a nařízneme. Uvnitř potřeme hořčicí a vložíme cibuli a plátek zelí, uložíme jednu řadu. Proložíme cibulí, dalšími plátky zelí,... více o Utopenci podle mě
Na mírně rozpáleném oleji zpěňte nakrájenou cibuli, přidejte obsah sáčku "kari pasta", chvíli poduste, vlijte kokosové mléko a zastříkněte rybí... více o Thajské kari
Den předem uvaříme Salko 1-1 1/2 hodiny. Žloutky + cukr + vodu vymícháme do pěny, ořechy, strouhanku, mouku a prášek do pečiva smícháme a po trošce... více o Karamelové řezy od Gizky
Nejdříve naklepeme, osolíme a opaprikujeme kuřecí prsíčka a dáme péct. Poté nakrájíme Bagety nebo rohlíky na kolečka a dáme do sáčku s trochou oleje a... více o Caesar salát jako z restaurace
Všechny ingredience na těsto (kromě švestek a drobenky) smícháme, dáme na plech vyložený papírem na pečení a poklademe přepůlenými švestkami. Na závěr... více o Švestkový koláč V.
Z tohoto množství budou 2 záviny, proto si vše rozděíme na 2 poloviny. Listové těsto rozválíme asi na 20x40 cm a ze sýra, kysané smerany a česneku... více o Závin z listového těsta s česnekem
Maso nakrájíme na kostky, opražíme na cibuli, osolíme, okořeníme a dusíme. Když je maso poloměkké, přidáme na půlměsíčky nakrájané brambory, papriku,... více o Gulášová polévka II.
Brokolice rozdělíme na růžičky a košťál oloupeme (slupka je potom nepříjemná a tvrdkavá), dáme do tlakového hrnce, zalejeme vodou a vaříme na mírném... více o Brokolicová polévka se žampiony
Mrkev nastrouháme na hrubém struhadle, pórek nakrájíme na kolečka a vše podusíme v pánvi na olivovém oleji. Zapékací misku vytřeme olivovým olejem a... více o Treska paní Gunilly
Troubu předehřejeme na 160 °C. Sušenky rozdrtíme tak, aby vznikly co nejmenší kousíčky (ne však prach) a smícháme s rozpuštěným máslem. Hmota by měla... více o Lemon Cheesecake
Maso nakrájíme na kostičky a smícháme se sáčkem koření "Vepřová pečeně" od firmy Kotányi. Dáme do sklenic, uzavřene a sterilujeme 2 hodiny na 100 °C.... více o Vepřové maso ve vlastní šťávě
Vepřové řízky nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme. Na oleji zpěníme cibulku, zaprášíme paprikou a orestujeme kostky. Zalijeme vodu a dusíme do... více o Srbský vepřový guláš
Slané pečivo k vínu nebo jen tak: zpracujeme těsto, vyválíme plát, pomocí válečku přeneseme na plech (nemusí se vymazávat těsto je dost mastné),... více o Tvarohové těsto na slano i sladko
Cuketu nastrouháme nahrubo, osolíme a po chvíli z ní vymačkáme vodu, co to jde. Mrkev nastrouháme najemno. Obojí zeleniny pak bude zhruba stejné... více o Placičky z cukety a mrkve
Nakrájíme hermelín, vajíčka, pórek, kapii, přidáme majonézu, sůl(špetku) a pepř dobře promícháme. Podáváme s pečivem.... více o Hermelínový salát
Piškoty natřeme marmeládou, po dvou slepíme k sobě a vyložíme jimi dortovou formu, piškoty ještě lehce pokropíme ovocnou šťávou (případně rumem či... více o Cuketový dort
Bůček uvaříme v papiňáku spolu s bobkovým listem, novým kořením, masoxem, solí a pepřem. Uvařený, ještě dost teplý bůček potřeme pikantní směsí,... více o Studený pikantní bůček
Mouku, vejce, tuk a prášek do pečiva zpracujeme do hladkého těsta a rozdělíme na poloviny. Jednu vyválíme, uložíme na vymazaný plech. Nakrájenou... více o Rebarborové řezy
Kuřecí prsíčka nakrájet na proužky, na hlubší pánvi zpěnit cibuli, málo osolit, přidat česnek nakrájený na plátečky, přidat koření kari. Když jsou... více o Kuřecí prsíčka na kari s česnekem
Žloutky našleháme s cukrem, postupně přidáme tuhý sníh z bílků, kakao, mouku s práškem a olej, dobře promícháme. Těsto rozetřeme na tukem vymaštěný... více o Řez obližprst
Plátky masa pomažeme po obou stranách hořčicí. Na takto připravené maso klademe vždy plátek bůčku, kolečko cibule, okurku, osolíme a opepříme. Maso... více o Klasická hovězí roláda
Prsíčka naklepeme, osolíme, opepříme a zprudka opečeme po obou stranách na rozpáleném oleji. Přichutíme provensálským kořením a pod pokličkou zvolna... více o Kuřecí prsíčka po provensálsku
Podle návodu na obalu špagety uvaříme. Česnek oloupeme a najemno nasekáme. Bazalku opereme, lístečky otrháme a několik si odložíme na ozdobení. Pak... více o Špagety s bazalkou